Recenzia: Telefón LG Optimus 7 s Windows Phone 7

Telefón LG Optimus 7 s kódovým označením E900 je jedným z posledných modelov kórejskej technologickej spoločnosti. Optimus 7 je zároveň jedným z prvých kusov, ktoré sú vybavené novým a netradičným systémom Windows Phone 7 (recenzia) z dieľne Microsoftu a tiež možno aj jedným z najlepších. Aký je teda tento perfektne vybavený smartfón v skutočnosti?

si aj kompletnú recenziu operačného systému Windows Phone 7*”:https://www.macblog.sk/…/4406.html~~

Balenie

Telefón od LG prichádza v krásnom a originálnom balení, za ktoré by sa nemusel hanbiť ani Apple. Krabica v sebe okrem telefónu ukrýva USB nabíjačku, kábel, ktorý pripájate k nabíjačke a zároveň slúži na synchronizáciu s počítačom a slúchadlá. Tie v prípade Optimusu 7 idú hlboko do uší (tzv. in-ear) a teda poskytujú o niečo lepšiu kvalitu a izoláciu ako bežné slúchadlá.

LG Optimus 7 s Windows Phone 7

To je, s výnimkou pekne spracovaného návodu, všetko, čo v krabici nájdete. Žiadna nadštandardná výbava v podobe kolísky, puzdra alebo leštiacej handričky sa teda v tomto prípade nekoná, ale stačí to.

Dizajn

Tak ako pri väčšine súčasných high-end smartfónov, aj Optimusu 7 dominuje veľký dotykový displej. Napriek tomu sa však dizajnovo dokázal odlíšiť od konkurencie a vďaka zaujímavej zaguľatenej hornej i dolnej strane si ho tak ľahko nespletiete. Podobne je zaoblená aj celá zadná strana telefónu, vďaka čomu sa pohodlne drží v ruke.

Telefón je postavený čiastočne z plastu a čiastočne z kovu a narozdiel od niektorých svojich konkurentov pôsobí skutočne pevne a kvalitne. Nič na ňom nevŕzga ani „nehegá“. Pevnosť a odolnosť voči pádom testovaná, samozrejme, nebola, avšak zariadenie nevyzerá, že by sa poddalo hneď pri prvom páde.

LG Optimus 7 s Windows Phone 7
LG Optimus 7 s Windows Phone 7

Optimus 7 má na výšku 12,5 a na šírku 6 cm, teda je podobný iPhonu, iba o niečo vyšší. Hrúbka telefónu je necelých 12 milimetrov, teda je viditeľne hrubší oproti iPhonu 4 alebo Samsungu Galaxy S (naša recenzia tu). Ani jeden z týchto parametrov nijako pri používaní neprekáža a aj keď telefón nie je malý, nie je ani priveľký. LG udáva váhu 157 gramov, čo je trochu viac ako štandard.

Dizajnovo sa zariadenie snaží byť, tak ako jeho operačný systém, čisté, pekné a jednoduché a jeho výzor je podľa nás veľmi dobrý, aj keď samozrejme sa jedná o individuálnu záležitosť. Čistý štýl rozbíja iba logo LG vpredu a nápisu Windows Phone 7 vzadu, no popravde ani iPhone na tom nie je inak.

Tlačidlá a porty

Optimus 7 má, tak ako každé Windows Phone 7 zariadenie, sedem tlačidiel: Tlačidlo Start (ekvivalent Home tlačidla iPhonu), tlačidlo pre návrat, tlačidlo pre vyhľadávanie, spúšť fotoaparátu, tlačidlo pre zamknutie, pridanie hlasitosti a odobranie hlasitosti. Optimus používa fyzické tlačidlá, nie dotykové, čomu sa tešíme, napriek tomu je však väčšina z nich vyriešená podľa nás dosť zle.

Poďme postupne: tlačidlá pre návrat a vyhľadávanie siahajú až takmer po úplný okraj zariadenia a nemajú žiaden odpor, pri držaní v ruke sa vám teda veľmi často môže stať, že nejaké stlačíte omylom. Keby ste omylom zmenili hlasitosť, asi by sa nič vážne nestalo, no tieto tlačidla vás často môžu vyhodiť z programu, ktorý máte otvorený, a opätovný návrat vám zaberie niekoľko zbytočných sekúnd. Neskôr sa na to samozrejme dá zvyknúť a byť opatrnejší, ale zo strany LG sa určite nejedná o ideálne riešenie.

Tlačidlo na zamknutie/odom­knutie telefónu, ktoré sa nachádza na hornej strane telefónu sa zase stláča príliš ťažko a je malé. Vadí to obzvlášť preto, že systém nedovolí odomknúť inak ako stlačením uzamykacieho tlačidla. Stlačenie tlačidla Start nepomôže a obrazovka zostane tmavá, narozdiel od iPhonu, kde stačí stlačiť Home.

Tlačidlo fotoaparát, ktoré je rovnako miniatúrne a nachádza sa na pravej strane, je skvelé, keď robíte fotografie na šírku. Avšak keď robíte fotku na výšku, stláča sa neprirodzene a ťažko.

LG Optimus 7 s Windows Phone 7

Bezproblémové sú snáď len tlačidlá na ovládanie hlasitosti, ktoré sú na ľavej strane telefónu, a tlačidlo Start. Optimus 7 neobsahuje hardvérový prepínač pre tichý režim.

Porty má LG dva — konektor na slúchadlá a micro-USB na nabíjanie a synchronizovanie s počítačom. Prvý sa nachádza na zaoblenej vrchnej strane zariadenia a slúchadlá sa pripájajú i odpájajú pohodlne. Druhý sa nachádza na strane a prikrytý je záklopkou, ktorú budete mať po pár dňoch používania zrejme chuť vytrhnúť. Micro-USB je naviac ten druh portu, do ktorého kábel pripájate vždy tou opačnou stranou ako sa má, takže to celkovo nie je nijaká výhra.

Obrazovka

Telefón LG Optimus 7 ponúka plne dotykový displej s uhlopriečkou 3,8 palca (9,7 cm). Displej je teda očosi väčší ako napríklad 3,5″ displej na iPhone, no zďaleka nie najväčší na dnešnom trhu, kde sú čoraz bežnejšie 4,0″ a 4,3″ displeje.

A aký je svojou kvalitou? Niečo na polceste medzi iPhonom 3GS a iPhonom 4. Rozlíšenie je 800 × 480, čo je dnes zlatým štandardnom pre väčšinu smartfónov tejto kategórie. Hustota je 245 bodov na jednom palci, čo je už veľmi slušné, no aj tak kde tu vidieť, že nie je taký detailný, ako by mohol byť. Rovnako je to s podaním farieb, Optimus má relatívne kontrastné odtiene a sýtu čiernu, no nie je to IPS displej iPhonu a už vôbec nie Super-AMOLED displej Samsungu Galaxy S či Wave.

LG Optimus 7 s Windows Phone 7

Napriek tomu, že obrazovka je prakticky len o pár milimetrov väčšia od obrazovky iPhonu, a vlastne iba v jednom smere, väčší priestor je zjavý. Je to aj kvôli systému Windows Phone 7, ktorý sa snaží byť čo najminimalistic­kejším, a na obrazovke väčšinou nezobrazuje ani hornú lištu, ani ďalšie navigačné prvky, ktoré sú vyriešené inak.

Fotoaparát

Optimus 7 je vybavený 5-magapixelovým fotoaparátom, teda rovnakým rozlíšením, ako aj mnohé iné dnešné smartfóny vrátane iPhonu. Samozrejmosťou je automatické zaostrovanie a v tmavých podmienkach pomáha aj LED blesk. Okrem toho ponúka telefón cez softvér i digitálny zoom.

Porovnanie: Vľavo fotka z iPhonu 4, vpravo z LG Optimusu 7. Klinite pre zväčšenie

LG Optimus 7 s Windows Phone 7 LG Optimus 7 s Windows Phone 7

Foťák fotí slušne, avšak nedosahuje žiadne prekvapivé výsledky. Jedna fotografia má približne 1 až 1,5 MB, teda sú komprimované očosi viac ako tie na iPhone. Fotky sú skôr tmavšie, výpaly na nich nenájdete, podanie farieb je verné v čom telefón prekonáva konkurenciu, i keď pri zobrazovaní na displeji nevyzerajú tak dobre ako na displeji iPhonu.

LG Optimus 7 s Windows Phone 7
LG Optimus 7 s Windows Phone 7
LG Optimus 7 s Windows Phone 7

Optimus však mal, aspoň v našom testovaní, často problémy so zaostrovaním a fotka nevyšla taká, ako by mala. Niektoré snímky dokonca vyzerali, ako keby mal používateľ zašpinený objektív, čo je problém, ktorý postihoval napríklad aj prvé dve generácie iPhonu. Fotoaparát okrem toho nevie špecificky zaostriť na určitý bod na snímke tak ako telefóny s Androidom a iOS-om, zamerať sa dokaže iba na stred snímky, a dokonca ani to sa mu občas nepodarí.

Okrem štandardných snímok dokáže robiť Optimus aj panoramatické zábery (toto nie je štandardná funkcia systému WP7, ale samostatná aplikácia od LG). Podobné širokouhlé zábery vedeli robiť aj kompakty pred desiatimi rokmi, no v podaní tohto telefónu je to niečo úplne iné. Namierite objektív na začiatok vyhliadnutej scény a stlačíte spúšť, potom telefón iba otáčate doprava a on automaticky — zrejme za pomoci digitálneho kompasu a obrazových algoritmov — robí ďalšie snímky. Systém vás usmerňuje v tom, kde máte telefón mieriť a všetko robí automaticky.

Za 10 sekúnd takto máte veľmi zaujímavý panoramatický záber zložený z piatich snímok v rozlíšení približne 3 600 × 730 bodov (rozlíšenie sa mení podľa toho, ako sa telefónu podarí obrázky nadpojiť). Aj keď ani nie v polovici prípadov sú snímky pospájané dobre a často sú v jednotlivých častiach rozličné odtiene farieb, musím povedať, že fotiť panorámy s Optimusom 7 je skvelá zábava, a to je hlavné.

LG Optimus 7 s Windows Phone 7
LG Optimus 7 s Windows Phone 7

Telefón od LG dokáže natáčať video v rozlíšení 1280 × 720 (720p HD) pri 24 snímkoch za sekundu. Avšak tak ako Samsung Galaxy S, ani Optimus sa s iPhonom 4 rovnať nemôže. Farby sú vyblednutejšie, obraz má menší detail, väčšie kompresné artefakty a horšie je zachytený aj pohyb. Je to ale určite lepšie ako natáčanie vo VGA.

Výkon a batéria

Systém Windows Phone 7 beží na Optimuse 7 veľmi dobre a práca s telefón je svižná. Rovnako rýchlo sa spúšťajú aplikácie, možno s výnimkou niektorých programov tretej strany. Zariadenie je vybavené 1 GHz procesorom Qualcomm Snapdragon (QSD8650) a 512 megabajtmi RAM, čo je takpovediac presný priemer spomedzi telefónov vybavených rovnakým systémom, avšak nadštandard keď berieme do úvahy celý trh. Rovnakým množstvom pamäte RAM a veľmi podobným procesorom disponuje aj iPhone 4.

Optimus 7 je vybavený 16 gigabajtmi zabudovanej pamäte, teda rovnakým množstvom ako ponúka základný model iPhonu. Narozdiel od väčšiny svojej Android konkurencie, Optimus 7 nemá slot na pamäťovú kartu, takže si budete musieť vystačiť so začiatočnou kapacitou až do konca, rovnako ako na telefóne Apple.

Batéria telefónu je jednoducho vymeniteľná a ponúka slušnú kapacitu 1500 mAh. Spotreba telefónu je adekvátna a tak nevydrží málo, no predsa na iPhone 4 nedosahuje. Kým iPhone vydržal v našich testoch nepretržite 8 hodín pri kombinovanom použití, Optimus 7 vydrží približne 6 a štvrť hodiny neustáleho používania. Vaše výsledky sa môžu samozrejme od našich odlišovať, veľmi záleží na tom, ako telefón využívate, pri nenáročných úkonoch bude batéria klesať pomalšie, pri náročných rýchlejšie.

Softvér

Telefón LG Optimus 7 je vybavený novým systémom Windows Phone 7, ktorý sme spracovali v samostatnej recenzii. Ak ste ju ešte nevideli, najprv si ju prečítajte a potom sa vráťte.

Vitajte naspäť. Ako ste sa dozvdeli, WP7 stavia svet mobilov hore nohami. Nesnaží sa kopírovať od iPhonu, Androidu, ani inej platformy. Vo výsledku je teda možno najpremyslenejším a najlepšie ovládateľným mobilným systémom s veľmi originálnou grafikou, ktorá môže byť v závislosti od vašich preferencii aj plusom aj mínusom.

Zároveň však systému chýbajú mnohé funkcie, na ktoré môžete byť zvyknutý, či už ste doteraz používali Windows Mobile, iPhone alebo Android, ako napríklad aplikácie tretích strán na pozadí alebo kopírovanie a vkladanie (copy & paste). Takisto chýba slovenský jazyk, či už v rozhraní, alebo pre klávesnicu, takže sa môžete rozlúčiť aj s automatickými opravami a diakritikou. Pre majiteľov Macov je prekážkou tiež problematická synchronizácia, a môže sa stať, že kvôli nej budete musieť inštalovať na počítači virtuálny Windows.

Microsoft nedovoľuje, narozdiel od Googlu, výrobcom hardvéru svoj softvér upravovať a tak pre telefón platí všetko, čo je napísané v recenzii. LG pridáva do svojho telefónu naviac jedine niekoľko aplikácií. Prvou z nich je už spomínaný program na zhotovovanie panoramatických snímok. Druhý je prehliadač tzv. vylepšenej reality ScanSearch, ktorý má veľmi blízko k podobným aplikáciám pre iPhone. Telefón so zapnutou aplikáciou namierite pred seba a hneď uvidíte najbližšie reštaurácie či miesta. Program funguje dobre aj v našom prostredí, dáta aplikácia preberá z Googlu.

Posledným je program Play To, ktorý je veľmi podobný AirPlay-u od Apple. Program vám dovolí streamovať médiá z telefónu na DLNA-kompatibilné zariadenia, napríklad počítače s Windows 7, niektoré konzoly alebo najnovšie televízory a domáce kiná. LG svojim zákazníkom ponúka ešte niekoľko ďalších aplikácií prostredníctvom Marketplacu, ktoré sú v špeciálnej sekcii „LG apps store“ a nie sú dostupné pre iné značky. Tu sa však nachádza len pár tuctových programov, žiadne špeciálne zaujímavosti.

Napriek tomu, že LG je obrovskou firmou s veľkými kapacitami, ani jej aplikácie nie sú urobené tak, aby dokonale zapadli do prostredia. Líšia sa trochu iným štýlom ikony, mierne rozdielnym správaním, alebo v prípade napríklad ScanSearchu aj absolútne odlišným grafickým spracovaním. Jednoducho, ako sme písali v recenzií systému Windows Phone 7, kým zabudované aplikácie sú od seba k nerozoznaniu, ostatné majú veľký problém napodobniť originálny štýl tak, aby to bolo presvedčivé, čo je škoda.

Záver

LG E900 Optimus 7 je po hardvérovej stránke solídny telefón, ktorý možno v máločom osobitne prekvapil, ale ešte v menej veciach sklamal. Dizajn telefónu je dobrý a továrenské prevedenie nadpriemerné. Obrazovka nie je ani veľká, ani malá, a aj keď nemá také rozlíšenie alebo podanie farieb ako niektoré iné, nie je jej veľmi čo vyčítať. Výkon telefónu je úplne rovnaký ako u iných telefónov v tejto kategórii. Batéria určite neláme rekordy, ale je celkom slušná. Zabudovaná kapacita 16 GB je priemer, nemožnosť rozšírenia pamäťovou kartou na škodu, ale čo už. Fotoaparát je skôr slabší, no jednoznačne v rámci normy. Jedinou výčitkou voči telefónu z hardvérovej stránky sú tlačidlá, ktoré sa z nášho pohľadu veľmi nevydarili, a kým niektoré sa dajú stlačiť príliš ľahko, iné príliš ťažko, čo obmedzuje prácu na zariadení.

LG Optimus 7 s Windows Phone 7

Po stránke softvéru je LG vybavený novým systémom Windows Phone 7, ktorý predstavuje oproti Androidu, ale i oproti iPhonu odľahčenejšiu, v mnohom premyslenejšiu a štýlovejšiu alternatívu, ktorá sa zbytočne neviaže tradíciami. Na druhej strane však softvér zatiaľ ponúka výrazne menej ako iPhone, či už po stránke zabudovaných funkcií alebo dostupných aplikácií tretej strany. LG sa to snaží vylepšiť trojicou špeciálnych aplikácií (Panorama shot, ScanSearch, Play To), ktoré sú však naozaj len malé doplnky a systém v zásade nemenia. Windows Phone 7 tiež momentálne nie je vôbec uspôsobený na slovenské podmienky, čo je ďalšou prekážkou.

LG Optimus 7 by mal byť čoskoro dostupný u operátorov približne za 500 €. Ak netrpezlivo čakáte na Windows Phone 7, môžete kľudne po telefóne siahnuť, aj keď konkurencia tiež nie je slabá. Ak vás však WP7 zatiaľ neoslovil, na kúpu telefónu nie je zvláštny dôvod. Najlepšou momentálnou možnosťou je zrejme počkať, lebo kým bude softvér vyladený, aj hardvér určite pokročí.

*Prečítajte si kompletnú recenziu operačného systému Windows Phone 7*

komentárov
  1. No ja neviem, ale bolo by dobre, urobiť si jasno v tom, na aké témy chce byť táto stránka zameraná, lebo som si doteraz myslel, že na Mac produkty, a chodím sem preto, lebo očakávam novinky / info o Mac/Apple produktoch, a určite nie o Win7 telefónoch :-(

    0
    0
  2. macblogger:rozsupli sa, Optimus mobily im robia dobre meno, su velmi konkurencie schopne a pre LG su velkym tahunov vpred, medzi znacky top smartphonov ako HTC, Apple ci Samsung

    Hrncek: jedna sa o mobil z triedy “iPhone killer” priamy konkurent iPhonu, to sa celkom iPhonu tyka,nemyslis?

    0
    0
  3. ja sem chodim tiez pre novinky od applu, recenziu na kazdy telefon si citam na strankach adekvatne tomu venovanych. mne vsak tieto recenzie nevadia, zaujima ma pohlad apple uzivatela na novinky konkurencie. kazda takato recenzia je u mna plne vitana.

    0
    0
  4. Blackberry by RIM, HTC, “E” Nokie. Vtipne na tom je ze kazdy z nich je lacnejsi o cca 100€ nez tento LG. Jedna sa pritom o spickove smartphony od lepsich znaciek ako LG zname svojimi teenagerskymi, cenovo dostupnymi a nekvalitnymi dotykovkami.

    0
    0
  5. gidy: ano, napriklad apple.. preco by som si mal kupit nejakeho korejca plastoveho, ked za tie iste prachy mozem mat iphone 4? lg rube vysoko aj ked toto moze byt slusna masina.. ale tu cenu prehnali..
    tak isto ako galaxy S, ked som chytil v predajni, vobec mi neslo do hlavy ako niekto moze povedat ze je to iphone killer, ked tie animacie absolutne nejdu plynulo a a display reaguje na prsty velmi slabo, oproti 4ke kde staci pomaly aj fuknut a zareaguje :-D stacilo mi 2 minuty v predajni, co som si ho skusil…
    a navyse, neviem ako tento lg bude vyzerat po 1-2-3 a viac rokoch pouzivania.. uvidime no..

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.