Prečo MacBooky Pro 13″ zotrvali pri starých Intel Core 2 Duo procesoroch?

Nedávna aktualizácia prenosných počítačov MacBook Pro priniesla do 15 a 17″ modelov novú generáciu procesorov od Intelu – Core i5 a Core i7. Testy výkonu dokázali nesporné výhody tejto novej generácie, ktorá oproti predchádzajúcej prináša nárast výkonu až o 50 % (podľa testov v aplikácii GeekBench). Mierne sklamanie táto aktualizácia priniesla pre fanúšikov 13″ modelov, ktoré zotrvali pri predchádzajúcej generácii procesorov Intel Core 2 Duo. Prvé vysvetlenia ponúkol aj sám Steve Jobs tvrdiac, že dôvodom pre použitie starších procesorov bolo uprednostnenie výrazne výkonnejšej grafickej karty a až desať hodín dlhej výdrže pri práci na batérii.

Obrázky prevzaté zo stránok Ars Technica, hore logic board MacBooku Pro 13″, dole MacBooku Pro 15″ a 17″

Toto vysvetlenie zrejme nebolo postačujúce pre redaktorov stránok Ars Technica. Ich podrobný rozbor ukázal o niečo jasnejší pohľad na skutočné príčiny rozhodnutia Apple: cena, grafický výkon, výdrž batérie a priestorové obmedzenia. Práve tie zohrali najpodstatnejšiu úlohu nakoľko v 13″ MacBookoch Pro jednoducho nie je dostatok miesta. Okrem vyššej ceny by použitie procesorov Intel Core i3 spolu s integrovanými grafickými kartami od Intelu, HM55, znamenalo, že by na logic boarde v 13″ MBP neostalo dostatok miesta na samostatný grafický akcelerátor od Nvidie. Ak by sa kvôli tomu Apple rozhodol zväčšiť logic board, automaticky by ostalo menej miesta dostupného pre batériu. V súčasnosti sa zdá byť toto rozhodnutie rozumným, no až budúcnosť ukáže, ako dlho bude toto obmedzenie brániť 13″ MacBookom Pro v adaptácii výkonnejších procesorov novšej generácie.

komentárov
  1. Vynechat mechaniku a je po probleme::::namiesto kde je teraz mechanika dat HDD + je tam miesto na vacsiu dosku a este mozu dat vacsie aku tam kde je dnes HDD.

    0
    0
  2. Zdieľam tento názor nepotrebujem mechaniku, ale nechcem air. 13 MBP je ideálny kompromis bez mechaniky by to bol super.

    0
    0
  3. PET: a pridat aspon este 1 USB z opacnej strany,. Casto sa mi stane, ze by som potreboval este jedno USB. Optiku som pouzil naposledy pri instalovani OS X ale keby to bolo z SD tak optiku nepotrebujem vobec, ked tak tak externu na spominane dalsie USB :-)

    0
    0
  4. V clanku je spomenute aj to, ze preco tam musi byt integrovana Intel karta – totizto Intel si zmluvne zaviazal ze s novou generaciou procesorov ( i3 i5 i7) moze byt dodavana integrovana jedine intel HD karta. Mac book pro 13″ pritom doteraz pouzivali integrovanu Nvidiu. Podla testov vsak Intelacka karta je este pomalsia ako minula generacia integrovanej Nvidie, co si Apple nemohol dovolit. Jedinym riesenim by bolo dat do maleho 13″ tela aj integrovanu, aj samostatnu k artu, co by sa vsak vyrazne prejavilo na spotrebe baterie (kedze ta je mensia) ako aj v jej nutnom zmenseni z prietorovych dovodov. dalsie problemy suvisia s prehrievanim atd… pretoze sucasna generacia Macbookov pro je len upgradovana starsia. Nadesignovanie noveho tela a nova architektura interieru by znamenala dalsi delay, zvysovanie nakladov (a tym konecnej ceny), pricom nie je jasne ci by vysledok stal za to – male notebooky su tahunom vsetkcyh vyrobcov a vyuzivaju sa na “zabavu”, pricom na dlhodobu vykonnu pracu sa skor pouzivaju 15 a 17 palcove

    0
    0
  5. Asi fakt prejde na AMD/ATI. Aj tak je MBP 13 brutalne odladeny stroj a oproti i3by mal sice na CPU nizsi vykon no zaroven i3 a jej chipset nepodporuje OpenCL. Ked sa OpenCL implementuje dosiahne tento book niekolko nasobny vykon oproti i3,i5 aj i7 CPU.
    Adobe ma vlastny variant OpenCL a ziskali v premier pro CS5 10x vyssivykon pri encodingu videa.
    Na co nam je i7 ked vykon zvysi iba o 50%. Krasna ukazka toho ze omedzenia su hlavne sw a aj s tri roky starym HW ale s lepsim sw je mozne dosiahnut ovela vyssi narast vykonu.
    Nech si intel tie svoje ička strci tam kam patria

    0
    0
  6. PET: az zacnu instalacky OSX davat na usb kluci tak mozno sa z DVD v 13″ rozlucia, ale zatial je to stroj na strih videa a palenie video DVD je tam jedna z ocakavanych funkcii.

    0
    0
  7. @PET – tiež mi to už napadlo. Kto ešte dnes používa DVD mechaniku? Keď treba inštalovať “krabicový” soft, alebo prehrať orig. DVD film … Je to zriedkavé, navyše sa to dá riešiť rôznymi spôsobmi. A napalovať väčšinou užívatelia napaľujú doma, čo zase rieši externá mechanika. V časoch veľkokapacitných flash pamätí a prenosných HDD je to prakticky nevyužívaná vec. Najmä v prípade 13,3″ MB, ktorý sa kupuje hlavne kvôli svojej veľkosti a váhe.
    Osobne som voľakedy dúfal, že Apple sa vráti k svojmu 12″ modelu s vyšším rozlíšením a bez DVDRW. Niečo medzi MB a MB Air …

    0
    0
  8. DVD mechanika ma bejt pryc uz aspon dva roky…. Nebo aspon udelat volitelne. Myslim, ze vetsina lidi by sahla po vetsi vydrzi nez po nejaky mechanice, kterou clovek vyiuzije doopravdy obcas. Navic se da koupit externi, coz AKU nikoliv

    0
    0
  9. AtTack3r: akych zakaznikov by stratil?
    Teba? Ak sa ti nelubi kup si s mechanikou :D
    Od mojho prveho macbooku white hovorim ze mechaniku nechcem-zbytocna vaha navyse+vrzganie pri zapinani aj ked na mojom macbooku black je to oproti bielemu macbooku omnoho tiksie.
    Neviem kto pouziva mechaniku…Asi iba neandrtalci a opice.
    Mam vela kamaratov co maju aj PC cka a len im to vrzga piska a zabpada prachom mechanika..
    Viacej ludi vyhodilo aj mechaniku z PC a dali si tam radsej 5.25”ovladaci panel…
    Ja som tiez chcel vyhodit z macbooku mechaniku..naco mi to tam je?
    Len bordel je s tym..Obaly cd-dvd.Ked uz kamarati pouzivaju aj v autach USB kluce, ipody classic ako uloziste hudby a zbavili sa bordelu v podobe CD ciek vo dverach v prehriadke a atd tak mohol by sa aj apple zbavit mechaniku u 13 palcovych modeloch…
    A Airko by so mchcel aj ja ale nema take konfiguracie ako macbooky pro 13”.Preto cakam kedy pride tretia generacia macbookou Air.
    Keby mala parametre aspon ako najnizsi model z teraz uvedenych macbookou pro 13”tak idem do airka!!!
    lenze nemoznost menit ram a je tam 2GB je zatial nic moc…
    A aj ceny su dost vysoke…
    Tak vyckavam a uvidim…Macbook mi vydrzi v pohode dalsie 2 roky takze sa nikam neponahlam :D
    Sestrin powerbook 15”ma uz 6 rokov takze neni o com …

    0
    0
  10. Tiež by som to videl prechod na AMD/ATI práve z takéhoto dôvodu… a už sa to raz stalo. Apple prešiel z IBM na Intel preto, lebo IBM nedokázalo vyrobiť CPU do ich Bookov kvôli spotrebe & teplote…

    0
    0
  11. Xorpi: a ty si myslis ze ked niekto potrebuje nastroje na mozgovu operaciu, tak ju bude robit s kladivom a dlatom ? Tam treba laserovy skalpel. Asi tak by som porovnal amd (kladivo a dlato) procaky a intel (laserovy skalpel) procaky … amd je vhodny iba pre deti, ktore sa 10 hodin denne hraju gamesky a nevadi im ze pri zapnutom stolnom PC je jeho prikon 700W a viac …

    0
    0
  12. som totálne sklamaný.
    čakal som, že v 13″ sa ukáže i5 alebo i7 + nvidia.
    Budem musieť počkať, alebo sa nedočkám vôbec, ak apple prejde na AMD+ATI

    0
    0
  13. To bulhar: toto ti napise iba obmedzeny intelista! Ja som vystriedal obe a zalezi od celku, cela konfiguracia, vynukajuci procak s 1gb ramkou a zakladnou intel grafikou ti je nanic. Nie som skalny zastanca ani jednej znacky, proste berem to, co mi najviac sadne.
    Ostatny: som za nazor, dva modely, s integrovanou a hez integrovanej mechaniky, alebo dodavat priamo s externou mechanikou, ja sa osobne bez mechaniky nezaobidem, ale externe riesenie by aj neskorsi uprgrade vcelku efektivne vyriesilo, teraz idu BD mechaniky, som zvedavy, ako tieto mechaniky v uz predanych MBP sa budu vymienat, este som sa so super drive mechanik nestretol, takze moj nazor, bud dva modely s a bez mechaniky, abo dodavat s externou priamo v baleni, ani to moc cenu nezmeni

    0
    0
  14. Souhlas s nekterymi tady, mechanika ma byt davno venku, notebook tenci, zvetsit do volneho mista baterku. Mechanika zere misto, baterky a neco vazi… Air neni nahrada, protoze ma mizerny vykon a hlavne nema konektory ktere pouzivam, firewire, nekolik usb, externi obr.vystup. Pokud udela Apple Air, ktery bude jako klasicky Pro 13, tak proc ne, jdu do nej. Nechapu co kdo s DVD ma, na cestach uplne na nic, externi resi vsechny pripadne domaci problemy.

    0
    0
  15. Je pravda, že kopa ľudí mechaniku často nepoužíva, ale predsa ju chcú. Pokiaľ sa podarí prescvedčiť, týchto zákazníkov, apple ju kľudne dá von. Ja som tiež chcel Air, ale s tými parametrami………a hlavne cenou. Myslím, že spravili, celkom dobre, veď to nie je nový model, len upgrade, case zostal ten istý. Dobrý nápad, je nechať ju voliteľnú, ale ja by som si ju tam dal, aj keď ju využijem raz za mesiac…..a potom, hodne ľudí čo poznám má len book a nie druhý doma nadupaný komp, preto uprednostia book s mechanikou.

    0
    0
  16. jo mechaniku používam iba na napaľovanie, ktoré robí iba doma v PC.
    Mechaniku v NB som neotvoril ani nepamätám, recovery MS,… robím z disku, USB, ext. disky,…
    DVD-prehrávače,… idú už na USB, dokonca aj TV, takže ja by som bol za vyradenie mechaniky a zlacnenie MB Pro + lacnejšiu ext. iD.
    samozrejme kombonácia i5 či i7 s nvidia

    0
    0
  17. Ja si tiež myslím, že DVD technológia je zastaralá. Ja pouzívam len USB a ext. disk.
    Externa mechanika by bola najvhodnejsia (kedze uvolni priestor, teda mozu zvyšiť vykon…), alebo mechanika mala by byť aspon volitelná časť kompu…

    0
    0
  18. pochybujem ze sa mechanika niekedy vyradi z Macov nakolko za chvilku sa zacnu montovat blue ray mechaniky takze jedine riesenie je cakat ci Apple nevyda i5 verziu Air-u

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.