Pink Floyd vyhrali súdny spor s vydavateľstvom EMI ohľadom predaja jednotlivých skladieb

Pink Floyd vyhrali súdny spor so svojim vydavateľstvom EMI, s ktorým mali uzatvorenú zmluvu o distribúcii ich hudby. V tejto zmluve boli zakotvené podmienky, na základe ktorých vydavateľstvo nemalo právo predávať ich skladby jednotlivo. Problém však nastal kvôli tomu, že zmluva bola uzatvorená ešte pred začiatkom internetového predaja hudby cez iTunes Store, kde vydavateľstvo začalo ponúkať skladby od Pink Floyd aj jednotlivo. Právnici EMI obhajovali vydavateľstvo tým, že zmluva sa týkala len fyzických CD nosičov. Súd nakoniec rozhodol v prospech Pink Floyd, ktorých právnici tvrdili, že predaj jednotlivých piesní porušuje integritu albumov. EMI musí skupine zaplatiť 40 000 GBP s tým, že o ďalšej pokute sa ešte rozhodne. Napriek tomu sú ich skladby v iTunes Store naďalej predávané jednotlivo.

Obal posledného štúdiového albumu skupiny The Division Bell z roku 1994

komentárov
  1. U Pink Floyd su pri ich konceptualnosti fakt nezmysel nakupovat to po jednej pesnicke, ale ci ma zmysel sa koli tomu sudit…

    0
    0
  2. smutne je, ze moje oblubene skupiny takto bojuju proti “intenetovej hudby”. Metallica odstartovala kampan proti Napsteru, Pink Floydu sa zas nepacia solo pesnicky… A uplne vidno, ze pri tom Napster okaslali vydavatelstva akruat tak sami seba. Mohli mat daleko viac prachov, pocet predanej hudby na iTunes Store za par rokov hovori za vsetko. Nie je lepsiich 10 miliard predanych piesni za menej, ako ja neviem 30 milioniov na CD?

    0
    0
  3. tiez mi pride, ze chalpci Pink Floyd a Metallica rozmyslali, ako este zarobit na nejake to Ferrari. Napriklad ten posledny album, cisty Brak od Metallica hovori za vsetko (ze hudbou to uz asi az tak lahko nepojde)

    0
    0
  4. no já nevím co tady všichni naříkáte. prostě to měli ve smlouvě, dali to tam z jistého důvodu (který má podle mě navíc smysl) a tak to je. pokud je pro ně ten důvod i dnes relevantní, tak proč se nesoudit. došlo k porušení smlouvy. nemá to nic společného s bojem proti online hudbě. je to spor s vydavatelskou firmou, která prostě porušila pravidla smlouvy. nevím jestli by se někdo z vás choval jinak, kdyby někdo porušil vaši dohodu a argumentoval, že nevěděl, že se něco dnes bude dělat jinak. když se to nesmí kouskovat na gramodesce, CD, MC, tak proč by se to mělo kouskovat na jiném nosiči, v tomto případě internetu?? z hlediska nosiče je online prodej hudby prodej na HDD nosiči. je to jen další fáze vývoje (LP>MC>CD>HDD). internet je zde pouze něco jako prostředník, pošta (jako když si na dobírku necháte poslat klasické CD). takže opatrně … :)

    0
    0
  5. PF vzdy vydavali koncepcne albumy a iba s velkou nevôlou suhlasili v amerike so singlom z Dark side of the moon a to bolo v casoch ked predsa len az tak silno za vodou neboli,takze ked dnes jednoducho nechcu kuskovat svoje inak skvele albumy, je to ich plne pravo (inak by to do zmluvy asi nedavali) a kvoli peniazom to ti ludia urcite robit nemusia, to si skor EMI chcela trosku prihriat vlastnu polievocku

    0
    0
  6. Myslím, že toto by si měli do smlouvy prosadit i například Buty. Jejich nejnovější album Votom je opravdu hřích kouskovat, je velmi pěkně komponováno.

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť