Opera 11 prináša úplne nový systém organizácie tabov a ďalšie vylepšenia

Nórska –švédska– firma Opera Software uvoľnila včera novú verziu svojho prehliadača Opera pre Mac OS X, Windows a Linux. V poradí jedenásta verzia prináša množstvo nových funkcií, okrem iného napríklad nový systém organizácie tabov. Ten umožňuje potiahnuť jeden tab nad druhý, čím sa vytvorí skupina. Funkcia pomôže najmä používateľom, ktorí majú vo zvyku mať naraz otvorené veľké množstvo stránok. Všetky otvorené stránky v skupine sa zobrazia keď prídete nad tab kurzorom.

Ďalšou zaujímavou novinkou sú vylepšené virtuálne gestá, ktoré teraz ponúkajú zjednodušené ovládanie s pomocnou tabuľkou. Gestá umožňujú vykonať bežné operácie ako napríklad vrátenie sa na predošlú stránku či posunutie na nasledujúcu jednoduchým pohybom myši.

Opera predstavuje aj nový systém rozšírení podobný tomu aký má Safari alebo Chrome. Pre browser je dostupných 200 doplnkov, napríklad na sťahovanie videí z YouTube, blokovanie reklamy, preklad stránok alebo zobrazovanie neprečítanej pošty. Doteraz mal prehliadač rozšírenia len vo forme samostatných miniaplikácií, tzv. widgetov.

Poslednou významnou zmenou je „bezpečnejšie“ adresové pole, ktoré zobrazí, aká je úroveň zabezpečenia stránky, ktorú práve prezeráte.

Opera je po Internet Exploreri, Firefoxe, Chrome a Safari piatym najpoužívanejším prehliadačom s trhovým podielom približne 2 percentá. Firma zároveň vyrába aj obľúbený prehliadač Opera Mini/Mobile pre mobilné telefóny, ktorý je dostupný aj pre iPhone. Operu 11 pre Mac môžete sťahovať zadarmo z oficiálnych stránok, inštalačný balík má 14 MB.

komentárov
  1. jedina vec, ktora ma odradza od prechodu z firefox na cokolvek ine je, ze by som potreboval preniest existujuce zalozky aj hesla.

    Do Safari by to slo pomocou Xmarks, ale kedze moje zalozky su len graficke, bez textu, tak safari ich aj tak nezobrazi a to sa mi neapaci….

    Ale ako to prenesiem do Opery? Tak aby som to mohol hned pouzivat rovnako ako na mojom sucasnom firefoxe? Skusal som zalozky importovat, ale umiestnilo ich vseliako a musim ich triedit, poukladat rucne a to je otrava pri tom enormnom mnozstve, co mam… a co s heslami?

    0
    0
  2. Opera 11 ma zatial dost sklamala. Za vcerajsi vecer, ked som ju skusal po update som viackrat narazil na rozhadzane stranky, ktore mi predchadzajuca verzia ako aj Firefox zobrazili uplne v pohode.

    0
    0
  3. @jmac na tie hesla je jeden program, mam ho vsak v pocitaci na druhom konci sveta, ale skus to nejak vyguglit
    btw tab stacking je to najlepsie, co ma mohlo stretnut

    0
    0
  4. Pouzival som Operu uz vo verzii 7 (Win XP) a vtedy to bolo este riadne dobrodruzstvo. MS Explorer mal priblizne 98% podiel na trhu Browserov a skoro vsetko bolo len pre Explorer optimalizovane. Na Mac OS X bola Opera vzdy taký nedorobok a s verziou 10 ma milo prekvapili. Opera 11 je opat o nieco dalej a mna ako stareho fanusika Opery nesmierne tesi, ze sa ludia z Opery rozhodli pre paralelny vyvoj pre vsetky relevantne platformy.

    Pritom vsak suhlasim aj s tym, ze nie vsetky stranky sa otvoria v poriadku. Chronicky nedostatok Opery!!! Dufal som, ze s Operou 11 sa to uz nebude stavat! Nadej zomiera ako posledna…:-)…dufam!

    Mimochodom k clanku…oficialne udaje o spolocnosti Opera :

    Opera Software ASA

    Waldemar Thranes gate 98
    NO-0175 OSLO
    NORWAY

    To len k tej Svedskej firme…;-)

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť