OpenAppMkt: Alternatívny otvorený App Store pre iPhone, ktorý nevyžaduje jailbreak, spolieha sa na HTML5

Narozdiel od operačných systémov počítačov alebo konkurenčných mobilných platform, všetky aplikácie sa do iPhonu dostávajú len cez jediný oficiálny kanál, App Store. Aj keď táto forma distribúcie prináša nesporné výhody, mnohí ľudia vnímajú negatívne politiku Apple. Firma vo svojom obchode nestrpí mnohé veci, napríklad hrubé násilie či erotiku ale aj zosmiešňovanie známych osôb, „nízku užitočnosť“, podobnú funkcionalitu so zabudovanou aplikáciou a zle použité ikony.

Nemôžme sa preto čudovať, že programátori a používatelia prišli s rôznymi svojimi riešeniami, ktoré obchádzali App Store. Príkladmi sú manažéry balíčkov Nullriver Installer (aj keď tento popravde vznikol ešte skôr ako App Store), Cydia, Icy a Rock, ktoré prinášajú aplikácie, ktoré v App Store nenájdete. Všetky však majú spoločnú črtu: keďže vyžadujú jailbreak, sú dostupné len pre veľmi malé percento ľudí, zväčša pokročilých používateľov, ktorí sa neboja urobiť neautorizovaný zásah do svojho zariadenia.

Steve Jobs na otváracej prezentácii k WWDC správne pripomenul, že natívne aplikácie v Objective-C nie sú jediný druh third-party aplikácií. Ešte skôr ako prišiel App Store, Apple vyzdvihoval vyvíjanie webových aplikácii pre iPhone. Webové aplikácie sa dajú cez Safari uložiť na plochu telefónu a aj keď sú tvorené „len“ webovými technológiami (HTML5, CSS a JavaScript) a teda nemajú prístup k niektorým funkciám telefónu, je prekvapivé, čo všetko sa dá pomocou nich vytvoriť. OpenAppMkt využíva práve tie.

OpenAppMkt OpenAppMkt OpenAppMkt

OpenAppMkt sa inštaluje navštívením adresy openappmkt.com na vašom telefóne a uložením stránky na domovskú plochu. Jeho rozhranie veľmi pripomína App Store – dolným tab barom prepínate medzi vybranými aplikáciami, kategóriami a najsťahovanejšími programami. V zozname vidieť veľkú ikonu každej aplikácie, názov, cenu a hodnotenie. Po rozkliknutí si môžete prezrieť popis, screenshoty a prečítať používateľské recenzie. Keď sa rozhodnete nainštalovať aplikáciu a kliknete na tlačidlo, program vás nasmeruje do Safar, odkiaľ si novú aplikáciu znova uložíte na plochu.

V OpenAppMkt-e sa dva dni po spustení nachádzajú desiatky programov. Sú tam napríklad aplikácie na kreslenie, to-do listy, rôzne utility, referenčné príručky a mobilné verzie stránok ako YouTube a Facebook. Nájdete tam hry ako ako sudoku, karty, klon bejeweled, pac-mana a arkanoidu. Alternatívny App Store má drvivú väčšinu aplikácií zadarmo, nájdu sa však aj platené, napríklad SwissWatch alebo jQuery.

Nový OpenAppMkt sklamal v tom, že neponúka takmer nič, čo v App Store byť nemôže. Jedinú výnimku, ktorú sme si všimli tvoril v App Store pred časom zamietnutý Google Voice, ktorý je však dostupný cez Safari. Zaujímavejší je obchod pre developerv – nemusia platiť stodolárový poplatok, striktne dodržiavať písané a nepísané pravidlá a pri každej aktualizácii čakať týždeň na odobrenie Applom. Samozrejme, všetko má svoju cenu. Programátori, ktorí sa rozhodnú vyvinúť webovú aplikáciu nemajú k dispozícii také silné nástroje, program má menej možností a je pomalší. Záleží na vývojárovi, aby si vybral vhodný kompromis. Pokiaľ OpenAppMkt presvedčí programátorov aby vytvorili „killer app“, môže zamiešať karty.

komentárov
  1. no apple toho nestrpu viac
    flash, divx/xvid prehravac, priehladac s inym vykreslovacim jadrom, wifi sync, emulatori a ine veci

    a aplikacii s nizkou uzitocnostou je tam tisice

    0
    0
  2. Chcelo by to info o prelomeni a moznosti JB pre iP4 a 3GS. Poslusne hlasim ze sa mi to prave podarilo spravit, teda ono je to tak strasne jednoduche ze sa to nepodari len tomu komu vypadne WiFi :D

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť