Fotografia na obálke časopisu Macworld nafotená na iPhone 4

Časopis Macworld sa pokúsil v svojom novom čísle, ktoré obsahuje podrobnú recenziu iPhonu 4 o netradičný experiment. Fotka na titulnej stránke nie len, že zobrazuje iPhone 4, ale druhým iPhonom 4 je odfotená, aby odzrkadlila kvalitu nového 5 megapixelového fotoaparátu.

Fotograf časopisu Peter Belranger sa už dlhšiu dobu pohrával s myšlienkou urobiť fotku na titulnú stránku pomocou iPhonu, umožnila mu to však až optika iPhonu 4. Štandardne fotí fotograf na 60 megapixelovú digitálnu stenu Phase One P65+, ktorá stojí 32 000 eur, pri fotení na mobil teda musel postupovať inak. Aj keď tiež použil veľké množstvo svetiel, odrazných plôch a stojanov, musel sa spoľahnúť len na svetlo zo žiaroviek, keďže zábleskové zariadenie sa s iPhonom nemá ako synchronizovať.

Kvôli malému rozlíšeniu bol tiež nútený perfektne nakomponovať fotografiu už „v hľadáčiku“, keďže dodatočný orez už nebol možný. iPhone sa nedal pripevniť na štandarný statív, musel preto dokonca svojpomocne vyrobiť pre telefón stojan. Fotograf veľmi oceňuje nový displej s dvojnásobným rozlíšením, ktorý mu umožnil na vyhotovenej fotografii vidieť všetky detaily.

Viac fotografií v pokračovaní článku Fotograf sa tiež rozhodol nerobiť žiaden postprocessing na počítači, použil len dve aplikácie na iPhone. Pomocou aplikácie PhotoForge (2,39 €) odstránil zelenkavý odtieň, ktorý vznikol vo fotografii, a pomocou Resize-Photo (0,79 €) zas zmenil DPI, aby fotografia vyhovovala tlači. Po stiahnutí do počítača boli už len v DTP programe pridané texty.

Macworld iPhone 4 Macworld iPhone 4 Macworld iPhone 4 Macworld iPhone 4

Experiment časopisu dokazuje, že iPhone 4 má jeden z najkvalitnejších fotoaparátov v mobile. V rukách profesionála teda môže vzniknúť veľmi pekná snímka, aj keď porovnávať ho v akomkoľvek smere s kvalitným kompaktným fotoaparátom alebo snáď so zrkadlovkou je stále nemožné.

Macworld je zrejme najprestížnejší Apple magazín a na svojich titulných stranách si dáva extrémne záležať. Minulý rok napríklad pri fotení čísla o iPhone 3GS vytvoril video, ktoré dokumentovalo celý proces výroby a ukazovalo, že vytvorenie peknej titulnej strany nie je ľahké.

komentárov
  1. pri tom foteni 3GSka…. taky postprocessing ze to vyzera ako vyrenderovane. nemam rad ked sa este aj “dokonale” fotky dalej fotoshopuju a vo vysledku sa mi viac pacila ta povodna fotka ako ta modra obalka, kde ta fotka uplne zanikla a fakt to mohlo byt vyrendrovane a nik by si to ani nevsimol

    0
    0
  2. keby som mal taky fotak za €32000 tak by som sa uz nikdy neuchylil na fotku z dajakeho iphona, i ked mozno ziskal na kvalite a ide aj o reklamu.

    0
    0
  3. piggee: aby si mohol posudit kvalitu obalky musel by si mat tlacove pdf z ktoreho sa robi vystup a nie podla jpg z internetu. alebo to podla teba odfotili aj s textom? lebo ten september 2010 je tiez celkom rozpadnuty

    0
    0
  4. Ano, sum tam je, ale treba si uvedomit kolko krat sa ta fotka musel zvacsit. Skus si otvoriť vo Photoshope A4 format a vlož doňho obrázok napr. rozmerov obrazovky a uvidíš, aky je ten obrázok v tom formáte malý

    0
    0
  5. Od kedy mám iPhone 3GS, od vtedy ostáva kompakt doma. iPhone robí super fotky či už prírody, momentky z akcií atď. Nemusím zo sebou po vreckách ťahať 5 vecí, stačí mi jedna – iPhone. Prídem domov, pripojím iPhone k Aperture, iPhoto, minimálne doladím, vec vybavená a fotky sú super :)

    Zatiaľ najlepšia aplikácia na fotenie s iPhonom:
    Camera+ http://itunes.apple.com/sk/app/id329670577?mt=8

    0
    0
  6. Piggee: Niekde sa to urcite robi aj v illustratore, preco nie. Ale je absolutna nelogicka hlupost to neurobit v 3D. Moznost otacania, roznych kompozicii, nasvietenia, tienovania a inych moznosti je uplne niekde inde ako vysledok a narocnost jednej nemennej kompozicie v illustratore.

    0
    0
  7. Pre boha, kde tam vidite sum? Dovolim si silne pochybovat ze u casopisu ako je MacWorld by dali na titulku fotku, ktora by nebola dokonala…keby nevedeli dopredu ze nieco take ako odfotit to iPhonom nemoze vyjst, tak by sa na to vykaslali uz v zarodku.

    Ako tu uz niekto povedal, je tam vidno len silne komprimovany jpeg…ta fotka je super a taktiez je celkom zaujimave ako sa s tym vyhrali :)

    0
    0
  8. pb: na to, aby si spoznal sum na tej obalke naozaj nepotrebujes tlacove pdf. je tam sice vidiet jpegovu kompresiu o ktorej hovoris ty, ale to je dostatocne rozoznatelna vec od iso sumu. co ma ale celkom tesi, ze to nerobi ziadnu abrebacnu chybu na rozdiel od inych mobilov…

    erik: to ano, ale kto by platil zbytocne 3dckara? v reklamkach a vydavatelstvach sa 3dckari moc nezivia a ked tam je sikovny grafik, tak si to v illustratore spravi v priebehu hodinky-dve

    0
    0
  9. piggee: Neviem ako vo vydavatelstvach, ale kazda poriadna reklamka uz dnes nejakeho 3deckara zivi a to aj na slovensku. Pri dnesnych moznostiach je 3D velka vyhoda, vela usetris na fotkach.

    0
    0
  10. nerozumiem celkom poznamkam venujucim sa sumu. Ano, urcite tam nejaky je, ale ved je to preboha fotene mobilom! Iphone predsa nema ambiciu vytlacit profesionalne fotoaparaty z trhu, jedine o co tvocom slo bolo ukazat, ze je uz na takej urovni, ze je mozne s nim nafotit aj obalku casopisu bez toho, aby to bolo uplne evidentne. Vacsina mudrlantov by totiz len so samotnej fotky nezistila cim bola obalka nafotena, drziac casopis v ruke. A o to ide.

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.