Ohrozia nové 11,6″ MacBooky Air predaje iPadu?

iPad vytvoril novú kategóriu mobilných zariadení medzi iPhonom a MacBookom. Napriek prvotnému skepticizmu bol nakoniec verejnosťou prijatý s obrovským nadšením a úspešne lámal všetky rekordy. Na novom segmente trhu, ktorý Apple s iPadom vytvoril, sa rýchlo snažia získať významné postavenie aj konkurenční výrobcovia. Okrem nového prístupu k prenosným počítačom však iPad predstavoval aj akúsi alternatívu k netbookom, ktorých obľuba ešte pred jeho uvedením vďaka nízkym cenám a vysokej mobilite rýchlo rástla. Apple však netbooky ignoroval, S. Jobs ich považoval za nekvalitné a nevhodné na prácu a Apple notebook menších rozmerov v podstate vylučoval. Uvedenie nových MacBookov Air ale celú situáciu zmenilo. Okrem zlepšeného 13,3″ modelu totiž do ponuky pribudol nový, menší 11,6″ MacBook Air. Ten síce zachováva štandardnú veľkosť klávesnice, no svojou veľkosťou sa už približuje kategórii netbookov.

Na vytvorení nového trhu multitouch tabletov a predstavení vlastnej alternatívy k netbookom by nebolo nič zlé. Objavili sa však správy, že lacné MacBooky Air, ktoré začínajú už na 999 USD, u nás 999 EUR, môžu oslabiť predaje iPadov. Rozdiel v cenách medzi iPadom a základným modelom 11,6″ MacBooku Air je totiž dosť malý na to, aby zákazníci začali zvažovať kúpu MacBooku Air, ktorý za o niečo vyššiu cenu ponúka plnohodnotnejšie využitie ako iPad. Oproti nemu má totiž väčší displej, plnohodnotnú klávesnicu, zabudovanú kameru a mnoho ďalšieho. S očakávaným príchodom Mac App Storu sa naviac dá očakávať, že rovnaký komfort nákupu ako iOS App Store budú mať už čoskoro aj používatelia Mac OS X.

Aký máte na túto situáciu názor vy? Uprednostnili by ste nákup najlacnejšieho MacBooku Air alebo iPadu?

komentárov
  1. Jednoznacne iPad. Mam ho a je pohodlnejsi, lehci, praktictejsi, s delsi vydrzi. Vcera jsem ho mel na workshopu a zapis do Evernote byl porizen bez problemu…. Pro Air tak jiz nejsem cilovka:-)

    0
    0
  2. Macbook Air je sice plnohodnotny pocitac ale instantny iPad predstavuje zariaredie s uplne inymi moznostami, ktore MBA nevie. Stale je tu ale velky rozdiel v cene! najlacnejsi iPad 499,- € najlacnejsi MacBook Air 999,- € co je 100%!!! Ani iPhone4 neohrozuje poziciu iPadu, aj ked maju takmer identicke creva, priam naopak.
    Okrem toho neviem si predstavit ze by som tuto spravu pisal na zachode s notebookom ;)

    0
    0
  3. Chcel som ist povodne do iPadu, ale novy 11″ MacBook Air toho ponuka viac, zvlast ked clovek vidi co prinesie “Lion” z hladiska pracovnej plochy a iniciativa Apple prinasat postupne viac a viac full-screen aplikacii. Osobne idem akurat objednat 11.6″ Air s 4 GB RAM a 1.6 CPU, cena sice 2x ako iPad, ale je to plnohodnotny stroj

    0
    0
  4. Idealne mainstreamove kombinacie:
    MacBook Air + externy disk (cca 1150€)
    student – humanitne vedy, manager,

    iPad + iMac (1600€)
    siroka verejnost

    MacBook Pro (1500€)
    studenti – technicky smer, mobilni profesionali – audio, video

    PC + iPhone(iPod touch) (1200€)
    gambleri

    iPad + hocico (od 500€)
    apple bojkoteri

    0
    0
  5. Ja som sa rozhodoval medzi AIR 11,6 a IPadom. Nakoniec som kupil Air a nelutujem. Tie funkcie co ma Ipad mam aj na Iphone a to mi postacuje ked chcem rychlu info alebo mrknut mail.

    0
    0
  6. iPAD, predsa len iOS hlavne ked uz tam pojde 4.2
    ntb pouzivam s widlami a tam sa mi zda zbytocne vyhadzovat peniaze za AIR, ked podobnu sluzbu spravi napr. Dell Vostro v 13.
    Jasne ak niekto pouziva OSX ako svoju preferovanu platformu tak nie je o com. Este keby na ipade zmensili ikony tak by to bolo super, podla mna su zbytocne velke a spustene (multitasking) programi sa neskryvali ale bolo ich stale vidno.. :-)

    0
    0
  7. iPad je přece jen jiný druh. Svojí mamce v důchodu bych iPad klidně koupil ale MacBook by pro ni byl příliš složitý.

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.