Nová verzia Firefox 3.6 k dispozícii, avšak stále bez podpory H.264 v HTML5

K dispozícii je nová verzia obľúbeného internetového prehliadača Firefox 3.6. Medzi najzaujímavejšie novinky patrí extrémne jednoduchá zmena témy okna prehliadača, upozornenia na neaktuálne a rizikové pluginy a vyššia rýchlosť. Zmena dizajnu je naozaj jednoduchá, po posunutí kurzora nad ktorúkoľvek tému sa automaticky zobrazí jej náhľad, po kliknutí už bude použitá fixne. Praktická je aj funkcia upozorňovania na neaktuálne a potenciálne nebezpečné pluginy, vrátane zobrazenia odkazu na ich aktualizované verzie. Najväčším prínosom novej verzie je však jej rýchlosť. Zrýchlené bolo spúšťanie samotnej aplikácie, javascriptový engine a načítavanie zložitejších stránok. Podrobnejší pohľad na novinky verzie 3.6 prináša nasledujúce video:

Nová verzia však stále nepodporuje H.264 video v HTML5. Google už spustil novú verejne dostupnú betaverziu YouTube, kde Flash video nahradil H.264 kodekom priamo v novej verzii HTML. Poradí si s ním však zatiaľ len Safari, Chrome a posledná testovacia Opera. Ak nerátame Internet Explorer, Firefox je podľa uznávaných profesionálov z hľadiska nových štandardov technologicky najviac zaostalý prehliadač, avšak jeho nespornou výhodou sú práve veľmi obľúbené „extensions“, teda rozšírenia ako Firebug, Flasghot a podobne. Ťarchou Firefoxu je údajne renderovací engine Gecko z Mozilly, ktorý je oproti WebKitu v Safari, Mobile Safari a Chrome príliš komplexný. Firefox 3.6 si môžete zadarmo stiahnuť z oficiálnych stránok.

komentárov
  1. Autor tohoto článku by mal vážiť svoje slová a pred vyslovením niektorých domnienok, ako:

    “… podľa uznávaných profesionálov z hľadiska nových štandardov technologicky najviac zaostalý prehliadač..”

    si radšej danú problematiku preštudovať. Nepochopenie dokumentov ako:
    http://www.appleinsider.com/articles/09/07/06/ogg_theora_h_264_and_the_html_5_browser_squabble.html
    http://www.whatwg.org/specs/web-apps/current-work/multipage/video.html#the-source-element
    a ich mylné interpretovanie je maximálne neprofesionálne a škodlivé.

    V skratke ide o to, že štandart pre video formát na internete neexistuje a jediný, kto tu je sto rokov pozadu v zmysle štandardizácie je len a len IE. Nenadradzujte a nepodcenujte niečo o čom ani poriadne nemáte potuchy. Tiež Vás nejdem kritizovať za to, že používate “opovrhnutia” hodný Trebuchet :)

    0
    0
  2. jozef: H.264 nie je standard a je pravda, ze kodek pre HTML5 video nie je ujednoteny, ale to myslim ani v clanku autor nenapisal, takze tvoja ofenziva je mi zahadou. Z tria Chrome, Safari je FF technologicky naozaj najzaostalejsi (o IE sa ani nema zmysel bavit samozrejme). Preco si nahovarat opak. CSS3 animacie, transitions, podpora gradiencii, border-radius implementacia, mnoho z tychto atributov podporuje Chrome a Safari uz davno. Vo FF sa nejak-tak dokotulali finalne vsetky az teraz vo verzii 3.6 a nieco je planovane az na 3.7. Zaostavaju za WebKitom vzdy prinajmensom pol roka. Nevadi to, pol roka je vo vyvoji internetu a standardov nic, ale je to proste fakt. ICC profily nepodporoval Firefox do nejakej verzie 3.5 (bez hackovania about:config). Takze svojim sposobom technologicky z hladiska standardov zaostava.

    0
    0
  3. Roman: mňa skôr znepokojili vety ako: “Nová verzia však stále nepodporuje…”. Môže byť, že autor to nemyslel zle alebo až tak silno.

    A, čo sa týka toho: “… technologicky z hladiska standardov zaostava.” Ja by som bol opatrnejší, čo sa týka takýchto slov.

    V prvom rade WebKit má úplne iné zázemie, štýl vývoja a historické pozadie ako GECKO. Mozilla je z hľadiska vývoja viac konzervatívna ale myslím si, že viac evolučná než revolučná.

    V druhom rade, hovoriť o niečom ako štandarte, čo zatiaľ je len v štádiu “Working Draft” je pohyb po tenkom ľade. WebKit má tendenciu ťahať výzie do reálneho použitia dosť skoro, ale treba si uvedomiť, kto za ním stojí, kto to platí, aké ciele tým sleduje … Diskutovať o tom by bolo na dlhú debatu.

    Každopádne uznávam, že WebKit je dobrým súperom, ktorý posúva aj iných dopredu ale na druhej strane, netreba zabúdať na enormný prínos ľudí od Mozilla Foundation alebo aj Operi v oblasti evanjielizácie a budovania reálnej komunity ľudí, ktorý majú aj reálnu silu posunuť web ďalej. Inak povedané, spolupracujme, súťažme a ťešme sa na to čo budúcnosť prinesie :)

    0
    0
  4. Nemate niekto problem so scrollovanim s klavesnicouv vo FF 3.6 pri zapnutom smooth scroll? Docela dost do trha… Scrollovanie myskou je v pohode…

    0
    0
  5. Josef: musim se zastat autora clanku, kdyz skutecne opomeneme IE je jadro FireFoxu velmi zastarale a v soucasnosti uz davno nemuze konkurovat prohlizecum na webkitu, jak rychlosti, tak implementaci HTML 5 nebo CSS 3. Muzete namitnout, ze pokud Microsoft neco neudela s IE, tak jsou nam jmenovane novinky stejne k nicemu. Ale to je pro dane tema irelevantni.

    Mel sem rad Firefox a na windows sem ho uzival od verze 0.8. na Macu uz nemam duvod jej poustet i bez pluginu, krom firebugu, je pomaly, zmena temat me nezajima, stejne se snazim, aby browser co nejlepe zapadl mezi ostatni aplikace. Proste pokud se s geckem rychle neco neudela neni mnoho duvodu, proc by mel bezny mac user firefox instalovat.

    Do nedavna sem mel velmi rozporuplny nazor na Chrome, ale ziskal si me jak ve windows, ktere temer nevyuzivam, tak i v nekterych situacich na macu. Gecko zaspalo a kdyz mam volit jadro, volim tedy webkit.

    0
    0
  6. html5? css3? Pekne len skoda, ze to este nie su kompletne standardy, oboje sa este vyvija, ak sa nemylim… Kazdy z browserov, ktory “podporuje” tieto “standardy” ich podporuje po svojom a ciastocne… Kto robi webdevelop vie o com vravim. Tym by som sa neohanal skutocne. Nazvat ho technologicky zaostaly preto lebo nepodporuje nejaky kvazi standard je nespravodlive.

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

Predstaví Apple nový iPad mini už v septembri?

Spoločnosť Apple oznámila, že už o dva týždne sa bude konať tradičný septembrový živý prenos. Hoci vieme, že Apple na konferencii predstaví nový iPhone, kalifornský gigant zrejme predstaví aj nový iPad mini.