Mac mini zlacnel v Európe o 100 eur

Počítače Mac mini dnes ráno zlacneli v niekoľkých európskych krajinách o 100 euro, čím sa dostali na cenu približne 700 eur. Kým väčšina počítačov a zariadení Apple stojí zhruba toľko isto v amerických dolároch, ako v eurách, nový Mac mini predstavený v júni bol výnimkou. Počítač stál v USA stál 699 $, v Európe až 800 €. To sa teraz zmení.

Stránky Gigaom pripisujú dôvod zlacnenia k vývoju kurzu, čo by však nehovorilo prečo sa ceny ostatných počítačov nezmenili. Zmeny môžu byť spôsobené aj úpravami v distribučnej sieti, ktoré znížili náklady na prepravu. Najpravdepodob­nejšie je, že pôvodná nadsadená cena bola iba dočasná.

Základná verzia Macu mini sa v slovenských obchodoch momentálne pohybuje okolo 799 €. Serverová verzia stojí 1 149 €. Pokiaľ aj tu prebehne podobné zlacnenie ako v susedných krajinách, počítač bude stáť 699 €, resp. 999 €.

komentárov
  1. bolo načase

    asi najpredraženejší počítačač v súčasnej flotile Apple, teda asi s klasickým Macbookom, aj tomu by prospelo zlacnenie minimálne o 100ku – alebo výraznejší upgrade vnútorností

    0
    0
  2. Aj tak je skoda ze prestali vyrabat povodne mini. Tie vysli tusim este stale o 100 eur menej a rozdiel bol (po hardverovej stranke) ak sa nemylim iba v grafickej karte a disku…

    Ako je pekny aj zabudovany zdroj aj unibody konstrukcia, ale radsej by som bral stary model za 599…

    0
    0
  3. co z toho, ked aj teraz je to drahe. Po preratani ceby v USA na EURa a priratani dane ( 599/1.39*1.19 ) je to necelych 513EUR. Takze stale si Apple uctuje za dovoz do Europy a druhy rok zaruky vyse 180EUR.

    0
    0
  4. Jaaaaj, zle som to vyratal. V USA to stoji 699 USD takze po preratani na EURa a priratani dane je to necelych 600EUR. Takze je to 100 EUR za dovoz a druhy rok zaruky.

    0
    0
  5. Rusty
    najhorsie je,ze sa da stale menej a menej upgradovat.
    V generacii z roku 2007 sa dal vymenit este aj CPU, teraz uz takmer nic,ani len dva disky sa tam nedaju dat,ale hadam sa to zmeni,lebo tieto sa podla mna vobec nepredavaju dobre, na rozdiel od generacie z roku 2009.

    0
    0
  6. ^
    minuly tyzden som platil cez paypal … z uctu mi to zobralo kurzom 1,266
    nie som si isty…mozno sa to uz zmenilo… ale volakedy trebalo este priratat clo 7%

    takze bez cla z DPH 657 EUR, s clom 703 EUR.

    0
    0
  7. Mac mini nema zmysel. Kdo to naozaj mysli s Apple vazne, ten si mini nekupi, lebo by k nemu musel pripojit obycajny PC monitor a to uz nieje ono.. Zmysel ma jedine MacBook alebo iMac.

    0
    0
  8. Laco, vazne nema zmysel? Ja mam jeden mini ako multimedia center a pripojeny mam nan LCD TV. A myslim, ze takto to ma vacsi zmysel ako cokolvek ine, co si mozes kupit.

    0
    0
  9. to Laco:
    ta to je co za blud.. vraj – kto to naozaj mysli s applom vazne..
    apple robi applom, resp. mac macom monitor? no tak to s panombohom..
    sak tie shity v imacoch a macbookoch ta to akurat tak pre male deti..
    to si pustil teda myslienocku do sveta..

    0
    0
  10. Laco: prave Mac Mini bol urceny pre switcherov, ktori su u Mac-u novy. Verim tomu, ze je to fajn masinka na domace pouzitie pre rodinu (ticha, nizka spotreba, adekvatny vykon).

    Len dat za to 700,- Euro je podla mna pre nerozhodneho zakaznika jasna cesta co si nekupit :) Ak to ktosi s Apple mysli vazne, tak si priplati par stovak (skoro raz tolko) a kupi si bud iMac alebo MBP, alebo kto to mysli naozaj vazne, tak si zakupi Mac Pro za 3500,- :D

    0
    0
  11. asf: no, ja ti neviem, ale mám taký nejasný pocit :-), že v iMacoch sú LCD panely s IPS matricou – a to rozhodne nie sú “shity” ako bežné TN panely.

    0
    0
  12. Laco
    tvoja uvaha je velmi “zaujimava”.
    Mac pouzivam od roku 1997 a MM od roku 2007. Od vtedy mam iba MM a som maximalne spokojny, je to jednoducho velmi vydareny pocitac,aj ked applom nechceny a preto to s nim aj dost dlho vyzeralo vselijako. Rovnako si nemyslim, ze je urceny iba pre switcherov (tento vyraz silno neznasam)
    Zial posledna generacia je sice riadny redesign,ale podla mna,resp. z mojho pohladu krok mimo a dufam,ze nizke predaje v porovnani s modelomi roku 2009 donuti apple zmenit koncepciu sucasneho MM.

    Apple dlhe roky robi zasadnu chybu a nic nezmeni na tomto fakte ani ich neustale zvysovanie predajov, pretoze sa neda povedat ake by boli predaje,keby konecne zaradili do ponuky Mac Mini Pro.
    O daco vacsi a silnejsi brat MM v cene okolo 1100-1200 $.
    Totiz nie kazdemu vyhovuje baterkovy MacBook, alebo pocitac prilepeny k monitoru – iMac ani silno predimenzovany MacPro.
    Prave z tohto dovodu preslo vela pouzivatelov Mackov na vlastny Mac cize Hackintosh. Ale v Cupertine to nikoho netrapi, pre nich je asi najdolezitejsie predat buduci rok 100 milionov, nejakeho dalsieho choreho iDevice, Mac a OS X uz vobec nie je dolezity …

    0
    0
  13. to Lovap
    v imacoch ked aj su, tak leskla uprava ich znacne degraduje
    sam na jednom takom /novom i5/ v praci robim
    dost pouzitelne monitory su cinema displaye predchadzajuca generacia, 23 palcovby mam doma a som s nim nadmieru spokojny
    zial.. je to uz historia

    0
    0
  14. okrem toho, ten clovek vyssie pisal nieco v duchu, ze clovek je k macovi mini nuteny pripajat “obycajne PC monitory” co je vyrok za vsetky drobne..

    0
    0
  15. Aky dovoz z USA? Tie Macy sa vyrabaju v USA? Lokalny distributori v EU ich maju z USA? To mi chcete povedat, ze ono to ide z Ciny do USA a odtial do sveta? Sorry pani, ale toto ja neberiem. Vysoke ceny u nas a v Europe povazujem len za nenazranost tunajsich predajcov. Ludia to kupuju aj za tie vysoke ceny, tak naco ich znizovat… predaj Mac Mini zrejme nefungoval podla tohto zlateho pravidla, tak skusaju ist na normalnu cenu…

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.