Mac App Store sa oficiálne otvorí 6. januára

Spoločnosť Apple pred niekoľkými hodinami ohlásila, že nová distribučná platforma Mac App Store, ktorá prinesie extrémne jednoduchú inštaláciu programov na Mac, bude otvorená 6. januára 2011, teda presne o tri týždne. Apple tiež oznamuje, že v prvej vlne bude Mac App Store dostupný v 90 krajinách sveta, medzi ktoré sa takmer s určitosťou zaradí i Slovensko a Česká republika.

Apple ohlásil plány na Mac App Store v októbri, vývojári mohli svoje programy zasielať do systému od začiatku novembra a teda môžeme očakávať, že pri januárovom otvorení ich už bude pripravených dostatočné množstvo. Medzi očakávanými aplikáciami sú mnohé známe programy z Macu ale aj z iOS, ktoré boli pretvorené na veľkú obrazovku niektorých zdrojov plánuje ponúkať svoj softvér cez tento distribučný kanál aj sám Apple, programy z balíka iLife by údajne mali byť dostupné samostatne po 15 USD (približne 11,5 €). Apple má podľa niektorých spolu s novým Mac App Storom predstaviť dokonca aj novú verziu balíka iWork, ktorú bude distribuovať za cenu 20 USD (približne 15 €) za jeden program.

Firma si tak isto ako pri App Store pre iOS bude nechávať 30% maržu z obratu, cez platformu však budú môcť vývojári ponúkať aj voľné aplikácie bez čiastkových poplatkov Applu. Mac App Store sa 6. januára objaví používateľom systému Mac OS X Snow Leopard ako položka v Software Update.

komentár
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.