iTunes Store má exkluzívne práva na digitálnu distribúciu skladieb The Beatles minimálne do roku 2011

Po tom, ako Apple označil 16. novembra za deň, na ktorý nikdy nezabudnete, prišlo pre mnohých sklamanie. Veľkou novinkou bolo pridanie kompletnej hudobnej zbierky legendárnej rockovej kapely The Beatles do iTunes Store. Pre väčšinu z nás tento krok nie je až tak významný. Ich hudbu máme aj tak naimportovanú z CD nosičov a na Slovensku je situácia o to horšia, že prístup k hudbe predávanej cez iTunes Store tu stále oficiálne nie je.

Pridanie The Beatles do iTunes Store však má svoj symbolický význam. Ide o akýsi dôkaz toho, že digitálna distribúcia hudby skutočne vyhrala nad klasickým predajom CD nosičov a predstavuje jeho nástupcu. Po takmer 50 rokoch predaja hudby The Beatles výlučne na klasických nosičoch sa ich skladby vôbec po prvý raz dajú kúpiť cez internet.

Exkluzívne postavenie má mať Apple v predaji The Beatles minimálne do roku 2011. Či sa po vypršaní zmluvy dostanú The Beatles aj do ostatných internetových obchodov s hudbou, ako napríklad Amazon, zatiaľ nevieme. Aj napriek tomu, že The Beatles zrejme pre Apple nebudú predstavovať významnejší zdroj financií, situácia, kedy je iTunes Store jediným online obchodom, kde sa dá ich hudba zakúpiť, je pre Apple výhodná. Momentálne sa albumy The Beatles rýchlo šplhajú na prvé priečky predajnosti v iTunes.

komentár
  1. Veru tak, aj mna to sklamalo. Nie som fanusikom Beatles ale chcel som si zakupit aspon nejake pesnicky a na slovensku to veru zatial nejde. Ale na druhej strane mal Apple pravdu. Tak som sa velmi tesil, co noveho Apple prinesie a taky som bol sklamany, ze na to NIKDY NEZABUDNEM. :-)

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.