Flash zmizne zo všetkých nových počítačov Apple

Minulý týždeň objavili prví majitelia nového MacBooku Air, že na počítači chýba predinštalovaný Flash Player. Flash sa na novom laptope nenachádza, ale vyžaduje si samostatnú inštaláciu od používateľa. Dôvod väčšina prisudzovala nedávnym nezhodám Apple a Adobe ohľadne vývoju pre iPhone, prípadne nízkemu výkonu MacBooku Air. Ten má v základnej verzii len 1,4 GHz procesor, teda menej výkonný ako prvá generácia Apple laptopov po prechode na Intel pred 5 rokmi, ktoré mali 1,83 GHz procesor.

V prehlásení pre server Engadget však Apple dôvody vyvracia. „Sme šťastní, že môžme naďalej podporovať Flash na Macu, a najlepší spôsob, aby mali používatelia vždy poslednú a bezpečnú verziu, je stiahnuť si ju priamo z Adobe,“ povedal Bill Evans, hovorca spoločnosti. Dodáva tiež, že v budúcnosti sa Flash nebude štandardne nachádzať ani na ostatných Macoch.

Zatiaľ chýba na MacBooku Air, čoskoro sa nebude nachádzať na žiadnom Macu. Foto: Engadget

Obavy z bezpečnosti

Flash, ktorý Apple po dlhé roky pribaľoval ku každému Macu, bol jeden z mála štandardne nainštalovaných komponentov, ktoré nevyvíjal Apple priamo, a teda nad nimi ani nemal kontrolu. Aj vďaka tomu sa preto mnohokrát stalo, že nové počítače sa predávali s niekoľkomesačnou verziou Flashu, ktorá mala v sebe známe bezpečnostné chyby. Pokiaľ Flash na počítačoch nebude a užívatelia si ho budú musieť stiahnuť, podobnej situácii sa firma vyhne.

Ak sa prehrávač nebude nachádzať v základnej inštalácii, firme to môže dať výhodu aj v bezpečnostných súťažiach, v ktorých sa prelamujú počítače v základnej inštalačnej výbave, keďže slabým kolieskom býva mnohokrát práve Flash.

To, že Apple si uvedomuje, že Flash je na stolných počítačoch potrebný vyplýva aj z toho, že vo väčšine predajní sa prehrávač stále nachádza na všetkých vystavených počítačoch vrátane nového MacBooku Air.

komentárov
  1. jednoznacna snaha oslabit este viac flash. Za to chvalim apple, kedze nechapem ako moze jedna firma (adobe) mat taku moc na internete. Aj vdaka tomu s*itu je pokryveny cely internet a v drvivej vacsine ked je nejaky problem pri browsovani, tak je to flash.
    V mojom pripade napr vcera, ked na stranke bolo tolko flash reklamy (adblock mi bohuzial blokol aj to co nemal a tak som ho musel na chvilu vypnut) ze som si musel spravit svoju kopiu bez nich a spustit html lokalne. Procesor na par % zrazu a nie na 100%

    0
    0
  2. Tegi : vysvetlíš mi prečo ?

    Keby Apple vynechal Flash v počítačoch, a potom by to urobil Microsoft, hovorilo by sa o kopírovaní. Ale keď to je naopak, tak nikoho nenapadne obviniť Apple za to, že kopiruje tento “čin” od MS ! Spamataje sa, nikde nie je flash !

    0
    0
  3. EdDy:

    preco by si Flash (Flex) Developer mal kupit mac ?

    Pretoze mu apple , macblog , swp … vytvoril financnu stratu sirenim nepravdivych informacii ? a zato mame byt “vdacny” a kupovat produkty od apple !!!!!!

    NIE , apple si nekupim !!!!

    0
    0
  4. neviem co riesite. Na windows flash nikdy v zaklade nebol ani nebude. Dobry krok od Applu. Videl by som za tym snahu o zmensienie dat na instalacne medium.

    0
    0
  5. Nene, je za tim uplne jina vec – security. Nema smysl distribuovat Flash, ktery se vypali na DVD a nez si ho nekdo do roka do dvou nainstaluje tak uz bude zastaraly. Je lepsi si rovnou stahnout novy Flash a mit lepsi security. Ve Windows Flash taky neni predinstalovany.

    0
    0
  6. ale mne je uplne jedno ci windowse je alebo nieje , jednoducho , vlani som si kupil povedzme za 3000 eur od applu , tento rok si od vas nic nekupim. Kaslem na vas.

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť