Ďalší konkurent pre Apple iPad – tentokrát od výrobcu populárnych BlackBerry (RIM)

RIM, výrobca populárnych telefónov BlackBerry, predstavil svoju konkurenciu pre Apple iPad – nový tablet zvaný PlayBook. Po firmách Dell a Samsung teda ide o ďalšieho veľkého hráča, ktorý sa pokúsi ohroziť pozície populárneho iPadu. Hardvérové zázemie PlayBooku poskytne dvojjadrový procesor Cortex A9 s frekvenciou 1 GHz, 1 GB RAM, 7″ displej (rozlíšenie 1024 × 600), HD kamery vpredu (3 megapixely) aj vzadu (5 megapixelov, nahrávanie videa vo Full HD), HDMI a USB porty. To všetko sa zmestí do len 9,7 mm hrubého tela zariadenia, ktoré bude používať operačný systém s názvom BlackBerry Tablet OS. Nový systém nie je ochudobnený ani o plnohodnotný multitasking.

Ako už z názvu PlayBook môžete tušiť, RIM sa bude snažiť nový tablet pretlačiť hlavne ako herné zariadenie. Dopomôže tomu plná podpora OpenGL, POSIX, Flashu a Full HD výstupu cez HDMI. Možno ste si všimli podobnosť s názvom populárnej hernej konzoly PlayStation, pravdepodobne však ide len o zhodu okolností. PlayBook ponúka pripojenie cez Wi-Fi a Bluetooth, ktoré využijete najmä na prepojenie s telefónmi BlackBerry. Podpora 3G a 4G je plánovaná v budúcnosti. Nový tablet by mal byť dostupný začiatkom roku 2011, cena zatiaľ stanovená nebola.

BlackBerry PlayBook

Zatiaľ čo technické parametre nemajú na prvý pohľad žiadnu chybu a v mnohom tablet od Applu hravo porazia, práve softvér nakoniec ukáže, či sa PlayBooku skutočne podarí osloviť väčšiu časť zákazníkov. Ekosystém App Storu a iOS zariadení je totiž kľúčovou výhodou Applu, vďaka ktorej tieto zariadenia tak dobre odolávajú konkurencii. Tak či onak, aj keď mnohí označia snahu Samsungu, Dellu, RIMu a ďalších len za kopírovanie s cieľom zviesť sa na úspechu Apple, práve tieto firmy nútia Apple k tomu, aby nezaspal, ale aj naďalej pracoval na vývoji tých najlepších produktov. Trh je totiž nevyspytateľný a čo bolo včera najpredávanejšou technologickou „hračkou“ môže byť už zajtra výpredajovým tovarom, o ktorý nemá nikto záujem.

komentárov
  1. no vyzera to urcite zaujimavo, ktovie ako to bude v reali, zaujimave je ze blackberry zamerane na business klientelu vypusti primarne herne zariadenie:)

    0
    0
  2. Tak chlapci v Cupertine, podme do toho. My Vasi zakaznici chceme v novom iPade 2 kamery, flash, HDMI a vsetko rychlo lebo si kupime Playbooky a Backberry telefony…

    0
    0
  3. Tak toto je konkurent dokonaly. Ak to nepadne na podpore developerov, tak to moze byt iPad killer bez problemu. Vyzera to fakt super a ak bude cena slusna, tak idem do toho.

    0
    0
  4. Reklama krasna, ale uz pri pohledu na ni vidim to klamani ;)

    Kazdopadne, take se nekdo boji, ze pri techto parametrech nevydrzi baterka moc dlouho?

    0
    0
  5. Akú to bude mať vydrž ? Aká bude podpora zo strany vyrobcu ? Bude na to vobec niekto tvoriť apps ? atď… Dnes nie je problem vytvoriť zariadenie s nabuchanymi HW parametrami, ale už pritomnosť systemu BlacBerry napoveda, ze to bude naozaj zaujimave zariadenie…

    0
    0
  6. Apple killer nikdy nebude, ani ipad, ani iphone, a podobny kill. Ak chce niekto killovat, musi prist s uplne niecim novym. Hoci ako alternativa a konkurent k ipadu je to zaujimave, ak bude sediet cena a zacnu sa mnozit a produkovat aplikacie budem sa tesit, potom mozno apple zacne uvazovat nad cenami a trochu ich znizi.

    0
    0
  7. zaujimave. toto bude mat velky uspech. som zvedavy na cenu, vydrz a samotny OS. s hrami to nevydim ruzovo, toto sa bude skor pouzivat v bussiness sfere.

    este by bolo bombove to predstavit uz hotove na evente a nie iba koncept (pre istotu sa v tej reklame naukazuje samotne zariadenie).

    VYZERA to zaujimavo ;)

    0
    0
  8. Sorry, ti co jsou v rauši z app produktů nevnímají realitu. A naopak ti co čekají splnění svých přání od RIM/ Samsung se probudí s kocovinou. Zrovna dnes jsem v Michovském Apple store držel iPad (žena si hrála hodinu), je to bezva, je to izi, ale konkurence má co nabídnout, jen to nedělá. Tak zatím apple vyhrává svým ekosystémem, ale né parametry.

    0
    0
  9. konečne nejaká NORMÁLNA konkurencia iPadu :D… vyzera to celkom fajn, som zvedavý ešte na tú sumu. A páči sa mi aj že RIM ma vlasny OS… a nenatrepali tam Windows (našťastie!)

    0
    0
  10. Sa roztrhlo vrece s týmito pseudo iPadmi :) osobne som verný apple a nepresvedčí ma lepšia konfigurácia zariadenia alebo lepšie technické vybavenie. With love by apple :)

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť