Apple zrejme pracuje na integrovanej SIM karte

Najnovšie špekulácie naznačujú, že Apple sa v spojení so spoločnosťou Gemalto snaží vytvoriť nový druh integrovanej SIM karty. Zatiaľ čo prvé iPhony používali klasické SIM karty, iPhone 4 prešiel na formát Micro SIM. Ak majú špekulácie reálny základ, je možné, že do iPhonu 5 už žiadnu SIM kartu vkladať nebudeme. Takáto verzia iPhonu by mala byť viazaná na jeho európsku verziu a uľahčila by jeho predaj vzhľadom na veľké množstvo mobilných operátorov, ktorí tu iPhone ponúkajú. Proces nákupu iPhonu by sa tak výrazne uľahčil, zákazníkovi by stačilo kúpiť ho od Apple a prostredníctvom stiahnutia aplikácie ho aktivovať pre svojho mobilného operátora. Je však otázne, či by to vyhovovalo aj mobilným operátorom, ktorí by sa tak pripravili o predaj populárneho telefónu. Výhoda zmiznutia starostí so SIM kartou by sa ešte umocnila pre používateľov, ktorí často menia SIM karty napríklad kvôli cestovaniu do zahraničia. To však platí samozrejme za predpokladu, že by integrovaná SIM karta podporovala aj viacero mobilných operátorov naraz. Pre jeho zmenu by tak stačil jednoduchý softvérový príkaz, fyzická výmena SIM kariet by bola minulosťou.

komentárov
  1. To by bol vlastne koniec roomingových hovorov. V zahraničí by sa len prepol na domácu sieť a potom by došla faktúrka od zahraničného operátora. Na to žiaden operátor nepristúpi, aby došiel kvôli mobilu o zisk.

    0
    0
  2. @om Nemyslím, že by sa iba tak prepol. Tak či tak, by bolo potrebné uzavrieť zmluvu s daným operátorom atď. Jediné čo odpadne je fyzická SIM karta. Všetko ostatné zostáva.

    To by umožnilo vyrobiť pomerne lacno vode odolný iPhone, pretože by odpadla posledná vec, kvoli ktorej je nutné otvárať iPhone.

    0
    0
  3. OM….roamingove hovory sa maju v priebehu par rokov uplne zrusit!

    Ja vidim velky nedostatok a problem v tom ked si chcem napriklad dat moju SIM do ineho telefonu! Takto by to bolo nemozne!

    0
    0
  4. ak ten “druhy telefon” nie je iPhone, tak si tam “stiahnes SIM tvojho operatora” asi velmi tazko :)

    Cele toto sa mi zda akosi unahlene. Aby to neskoncilo tak, ze clovek, kt. sa pokazi iPhone bude mesiac bez mobilu, lebo jednoducho nebude mat fyzicku simku..

    Uz teraz sme obmedzovani kadejakymi adaptermi na microSIM v pripade, ze chceme prehodit kartu do ineho mobilu. Da sa to zniest, ale preco musi byt Apple vzdy taky aktivny v tychto veciach..

    0
    0
  5. iPhone s integrovanou SIM bez možnosti ji vyjmout bych nechtěl. Situaci, kdy se mi telefon rozbije a já budu bez svého čísla bych zažít opravdu nechtěl. Ono by také bylo možné, že by tu SIM fyzicky zaslal operátor a v případě nutnosti bych si aktivoval tu rezervní.

    Nemyslím ale, že by z obchodu byli operátoři vyloučeni úplně. Ono by to mohlo mít negativní vliv na prodej iPhonu. Spousta uživatelů po celém světě si iP kupuje za zvýhodněnou cenu k tarifu. Takhle by měli tarif od operátora a telefon za plnou palbu od Apple. A upřímně, kdybych nedostával iP od Vodafonu zdarma, tak 18tisíc bych za něj nikdy nedal. To si raději připlatím a koupím si toho mrňavého Aira.

    0
    0
  6. V podstate je to velmi pohodove risenie.. neviem ako vy ale ja som vlozil do svojho iPhonu simku a nemusel som ju vytiahnut uz 2 roky, to iste aj predosle telefony.. takze premna by to bolo vcelku pohodlne riesenie, aj ked osobne ma nezatazuje ta SIM karta, avsak urcite by sa odstranili vyrobne naklady na tak malu kravinu akou simka je a nahradit ju softom je predsa uz len detail. Kazdy predsa ma doma nejaky ten original soft s licenciou na jedneho uzivatela. A ked sa telefon pokazi tak predsa nemusi byt problem to nahradit, ale vidim ze kazdemu sa stale kazi telefon a stale musite daco menit :)

    0
    0
  7. Podľa mňa a otázok v dotazníku, ktorý som pred hodinou vypĺňal pre Apple Online Store sa bude jednať o SIMku pre iPad. Všetko sa točilo okolo spokojnosti s operátormi poskytujúcimi data pre iPady 3G+WiFi.

    0
    0
  8. danocoys: Já na tom nic pohodového nevidím. Ušetří pár centů na výrobních nákladech (na koncové ceně se to neprojeví) a ubydou možnosti. Každý jistě zná ve svém okolí někoho komu se rozbil telefon. Ať už iP nebo jiný. Když ten telefon pak nemám na hraní ale na práci, tak je to dost prekérka, nemít možnost přehodit na dobu opravy simku do jiného přístroje. A rozbít iPhone není nic složitého, kamarádovi spadl ze stolu na dlažbu tak nešikovně, že se mu rozbil displej. Kdyby nemohl vyndat tu simku a strčit jí do starého, byl by skoro dva dny bez telefonu. Navíc ještě platí, že ti co ho používají k práci ho častěji berou do ruky v mnoha různých situacích a pravděpodobnost poškození se u nich zvyšuje.

    Další problém vidím například u Twin karet. Kdy například mám dvě karty na jedno číslo. Když sednu do auta a nastartuju, aktivuje se ta v HF v autě a ta v telefonu se vypne. Navíc iPhone neumí SAP (SIM Access profile).

    0
    0
  9. Uzasne by bolo, keby simku v iPade 3G vyriesili ako Amazon v Kindle. Ziadne poplatky a po celom svete funguje 3G pripojenie.

    0
    0
  10. pecka! v pripade ze mate MobileME a stratite telefon, tak bude pre remote control stale dostupny pretoze sa z neho nebude dat vyhodit simka a zaroven po pripadnom brejknuti majitel ineho telefonu si nebude moct donho vlozit svoju sim a pouzivat ho :) cool!

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.
Gemini
pokračovanie článku

Kto prinesie vyspelú AI na iOS 18? Apple to nebude

Koncom minulého roka sa objavila správa, podľa ktorej Apple plánuje priniesť rozšírenú AI funkcionalitu na iPhone a ďalšie zariadenia. Výraznou premenou by si mala prejsť Siri, digitálna asistentka, ktorá už skôr zaostávala za konkurentmi, vo svete GPT je však ešte archaickejšia.