Apple začína blokovať aplikácie so sexuálnym podtextom

Vývojári aplikácií ChilliFresh dostali od Apple e-mail, v ktorom sú informovaní o odstránení ich aplikácie z App Storu. Dôvodom má byť sprísnenie pravidiel pre aplikácie s akýmkoľvek sexuálnym podtónom, ktoré budú postupne z App Store odstránené. Príčinou majú byť sťažnosti zákazníkov. Kontroverzný obsah mal v App Store pomerne veľký úspech napriek tomu, že priamo erotické aplikácie sa doňho nikdy nedostali. Úplná nahota svoje miesto v aplikáciách pre iPhone nemala nikdy. Apple sa tak snaží chrániť mladších užívateľov pred pre nich nevhodným materiálom. Pri sťahovaní aplikácií tohoto typu síce kupujúci musí potvrdiť, že má viac ako 17 rokov, no to zrejme nie je dostačujúcou prekážkou.

Napriek tomu je erotický priemysel veľmi silný a svoju cestu si do iPhonu našiel prostredníctvom rôznych internetových stránok a webových aplikácií. Aplikácia vývojárov, ktorý e-mail od Apple obdržali, Wobble iBoobs, bavila kupcov možnosťou pridať na ľubovoľné fotografie body, ktoré sa po zatrasení iPhonom „rozhojdali“. Osobne považujem krok Apple za správny, nakoľko je to zrejme jediná cesta, ako ochrániť mladších užívateľov od obsahu pre dospelých. Samozrejme, svoju cestu si k nemu môže ktokoľvek nájsť vďaka prístupu na internet, každopádne aspoň nebude priamo na očiach v App Store. Okrem Wobble iBoobs začali byť z App Store sťahované aj ďalšie podobné aplikácie. O svoj názor na dostupnosť aplikácií tohoto druhu v App Store sa môžete s ostatnými podeliť v diskusii pod článkom.

Zdroj: TechCrunch

komentárov
  1. Myslím, že existuje aj lepšie riešenie. Apple môže Parental Control rozšíriť aj na kúpu a prevádzku aplikácií. Potom by nemal byť žiadny problém.

    0
    0
  2. S tímhle krokem naprosto nesouhlasím. Proč zakazují něco tak běžného jako erotiku a násilí se kterým se většina lidí v životě v takové míře, jako je ve hrách, nesetká povolují?

    0
    0
  3. Ja ABSOLÚTNE nerozumiem, čo je zlé na erotike. Podľa mňa je to celé riadne prehnané, hlavne vzhľadom na dostupnosť na Internete a iným povoleným veciam ako už bolo spomenuté.

    0
    0
  4. @Siri: Na erotike neni nic zle, ale az od urciteho veku. A kedze iPhone a najme iPod pouzivaju aj deti, pre ktorych tento obsah neni distribuovany, Apple sa rozhodol to nejakym sposobom regulovat. To, ze tam daju nejaky parental control alebo to ze musis odsuhlasit, ze uz mas 17 rokov neni velka prekazka :-) Takze oni to na svojich zariadeniach nepovolia.
    @snilard: Mozno prave preto, lebo sa s tym nestretnes. Mas to brat ako hru, nie ako realitu.
    T.j. moj nazor.

    0
    0
  5. ale vsak Parental Control uz v iPhone OS 3 existuje a aplikacie su hodnotene urcitym vekom.

    Inak ani ja nechapem US mentalitu – teda vseobecne nasu ludsku mentalitu, lebo to plati aj o Europanoch. Nasilie nevadi, vrazdy, zabery na ukrutnosti takisto nie. Zato holy prsnik je div ze nie armageddon. Vsimnite si inak US filmy. Zena zakryta v posteli po krk, chlapik nahy do pol pasa. 100 % filmov z HolyUdu ma takto riesene postelove sceny. V dalsej scene chlapik odkragluje par tipkov, kde je to pekne aj detailne zobrazene.

    Fakt nepochopitelne…

    0
    0
  6. Na macenstein.com bol o tomto clanok, kde uvadzaju aky je pokrytecky pristup Apple, pretoze stahuje aplikacie so sympatickymi dievcatami v plavkach za AppStoru, ale na iTunes Store su k dispozicii filmy s horsim obsahom (znasilnenia, sex vo filmoch, …).

    Vyvojar aplikacie Chilifresh dostal od Apple usmernenie, co je zakazane, medzi inymi aj zobrazovanie zien a muzov v bikinach (priliehave kombinezy su tiez zakazane), ziadne zobrazovanie koze, vyzyvave siluety zenskych postav apod.

    Najvacsi paradox je v tom, ze kym Apple stiahol mnoho aplikacii s udajnym sexualnym obsahom, aplikacie od Sport Illustrated a Playboy ostali v tom case nedotknute.

    0
    0
  7. Všetci vieme čo spôsobili zákazy. Pekný príklad je prohibícia ktorá bola v USA, teda zákaz alkoholu. Zakazovať nepomôže, pomôže výchova. Čo ale degraduje výchovu? Erotika alebo násilie? Myslím si že každý pozná odpoveď.

    0
    0
  8. zas ako nech to cistia, lebo tieto aplikacie su neraz odpad a neraz su od jednej osoby v 300 prevedeniach. Nic proti. Ale nech ich cistia preto, ze to JE odpad, nie na zaklade toho, ze tam vidiet podprdu.

    0
    0
  9. ©@stw@y M.D.: Ja nerozumiem čo je zlé na erotike aj v nižšom veku. Nie porno a sex, ale erotika. Americké deti nechodia na pláže?

    0
    0
  10. @siri: Po prve co pokladas za nizsi vek :) samozrejme ze chodia, ja som podla clanku si myslel ze to plati iba pre aplikacie, ktore maju sexualny podton alebo je to ich zameranie, ale ked som si dnes precital na macblog clanok o tom, ze do kategorie, ktore budu vylucene patria aj tie, ktore obsahuju odhalene telo alebo v bikinach tak to uz je otazne.
    Vyssie bolo spomenute, je to uz vsade a pristup je k tomu lahky. Tak preco to musi byt aj nativne v iPhone OS? Nedokazem mat jedno zariadenie kde taky obsah nebude priamo distribuovany? Ano, najdeme to aj vo filmoch, ale tu uz hovorime aj o obchode, oni chcu tiez zarobit a aj potrebuju pre svoju existenciu, takze nemozu teraz pouzivat taketo pravidla na filmy.
    A este jeden bod pre siri. Preco hovoris americke deti? Neni nahodou iPhone a iPod predajny vo viac ako 70 statoch sveta?

    0
    0
  11. ©@stw@y M.D: Tak vzhľadom na to, že Apple je americká firma a oni to vymýšľajú, tak sa pýtam aké maju v USA mravy. Mali by kojencom pri dojčení zakrývať oči aby náhodou nevideli prsník… :-/

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť