Apple sa vďaka iPadu dostáva na tretie miesto spomedzi výrobcov prenosných počítačov, na trhu telefónov však trpí

Apple bol doteraz považovaný len za malého výrobcu počítačov. V poslednom štvrťroku, pri zarátaní iPadu, sa však dostal na tretie miesto spomedzi výrobcov prenosných počítačov, hneď za firmou HP a Acer. Predbehol tak štvoricu Dell, Lenovo (IBM), Toshiba a ASUS. Hovoria tak údaje z analýzy Deutsche Bank. Aj keď populárny iPad nie je tradičný notebook s klávesnicou, cenou sa bežnému notebooku vyrovná a netbook dokonca prevýši a tak je jeho zaradenie do tejto triedy určite oprávnené.

Apple predal podľa IDC v druhom štvrťroku 3,27 milióna iPadov a 2,47 MacBookov. Podiel na trhu prenosných počítačov mu teda stúpol z 5 % na 12 %. O malé percento by mu stúpol aj keby tablet nebol zahrnutý do výpočtov, čo znamená, že ľudia iPad nekupujú na úkor MacBookov ale skôr notebookov iných značiek.

## Na poli telefónov má Apple problémy

Horšie to však vyzerá na trhu mobilných telefónov. Posledné správy totiž hovoria, že v prvom polroku 2010 v USA Android predstihol iPhone v počte nových predaných zariadení. Podľa spoločnosti Nielsen mal pred tromi mesiacmi iPhone 27% podiel v nových predaných telefónoch, teraz už iba 23%. Naopak, Google Android, sa zdvihol zo 17 % na 27 % a predbehol tak telefón od Apple. Obľúbenosť systému Android stúpa raketovou rýchlosťou a od minulého roku sa podiel nových predaných telefónov tejto platformy zdvihol deväťnásobne. RIM BlackBerry je stále na prvom mieste, aj keď jeho vyhliadky sa neustále znižujú.

Predaj smartfónov

Prehra Applu sa zmenší, keď si uvedomíme, že telefóny so systémom Android vyrába množstvo výrobcov (HTC, Samsung, Motorola, Sony Ericsson a ďalšie), sú zamerané na rôzne kategórie zákazníkov a ponúkajú ich všetci operátori. V USA, ktorého sa zmienená štúdia dotýka, predáva iPhone len jediný operátor, AT&T, kým veľký výber Android telefónov majú v ponuke všetci štyria operátori (Verizon, Sprint, T-Mobile a AT&T).

Spoločnosť NPD tvrdila, že Android predal viac ako Apple už v prvom štvrťroku 2010. Kalifornská firma vtedy reagovala na jej tvrdenia na prezentácii WWDC práve údajmi od Nielsenu. Apple stále víťazí nad Androidom v počte zariadení v obehu, kde má v USA 28 %, kým mladá platforma od Googlu len 13 %. Takisto je vyššia aj lojalita zákazníkov Applu. Podľa Nielsenu až 89 % majiteľov iPhonu plánuje kúpiť svoj ďalší telefón tiež od firmy Apple, na Android plánuje prejsť 6 %. Používatelia platformy Android chcú vidieť zeleného maskota aj na svojom ďalšom telefóne len v 71 % prípadov, 21 % chce iPhone. Podľa iného prieskumu chce z Androidu na iPhone prejsť až 32 % jeho používateľov. Ďalší vývin súboju týchto dvoch platforiem bude teda veľmi zaujímavé sledovať.

komentárov
  1. apple robi co moze, ale je to podobna situacia ako ked vysli windows – okopceny apple system na mnohych znackach. iphone je lepsi ale na tom nezalezi, to je jasna matematicka, apple je uzavrety aj ked nestaci vyrabat nove iphony, nemoze konkurovat situacii ked android ponuka viac firiem, v telefonoch za 1 euro. myslim ale ze to nevadi, apple ma stale rekordne zisky a zvyseny tlak konkurencie iba zvysi tlak na kvalitu, rychlejsie updaty hardwaru a celkovo to pre zakaznika (pre nas) moze byt iba lepsie. a konieckoncov aj pre apple, lebo nemozu zaspat na vavrinoch a musia v buducnosti prijst s jedinecnymi napadmi, nie len sa viest na vlne pomaleho postupneho upgradovania, ako to bolo doteraz s iPhonom

    0
    0
  2. No však teraz má 23, pred rokom malo 23 a pritom 3GS nebol až taký update ako iPhone 4. Aj tak však smola pre Apple, že Google vstúpil na trh OS, nebyť toho, doteraz by telefóny nedobehli ani iPhone 1. generácie. Som zvedavý na pokračovanie, a držím palce Applu, aby dosiahli to, čo dosiahli pri iPodoch…iPad má zatiaľ jedinú výhodu: neschopnú konkurenciu a vďaka tomu monopolné postavenie na trhu. No bude sa musieť snažiť, aby bol požiteľný aj ako hlavný PC, inak jeho budúcnosť nespeje ďaleko, pretože sa síce na ňom lepšie robia niektoré veci, ale nič nie je také, kvôli čomu by si to musel mať: PC kvôli veciam, ktoré treba bežným ľuďom a iPad nezvláda, ako napríklad triedenie fotografií a podobne a mobil kvôli telefonovaniu a tomu, že ho máš stále so sebou. iPad si kúpiš jedine, keď máš nazvyš peniaze.

    0
    0
  3. Srovnávají se hrušky s jabkama. Android je operační systém a iPhone je celé zařízení. Některé modely s Androidem budou oblíbené víc, jiné méně. Takže by mě docela zajímalo co se skrývá za těmi procenty Androidu. A je dobře že prodej zařízení s Androidem roste. Je z čeho vybírat a Apple má konečně konkurenci.

    0
    0
  4. Přesně tak, Apple to je ucelený ekosystém, a právě proto má tolik výhod před konkurencí. Aby toho dosáhl někdo jiný bude ho to stát spoustu času a peněz. Androud není iOS killer, jen konkurence a poděkujme za ni, je to plus jak pro Apple zákazníky tak i pro ty non Apple. A osobně doufám, že se tím neurychlí update HW, klidně ať je jednou za 2 roky. Právě HW stabilita mobilní platformy udrží dostatek vývojářů a lepší produkty. Copak Xbox nebo PS3 má každý rok novou verzi? Neustále novinky a změny u Nokia nebo HTC jsou právě jejich problém z hlediska SW.

    0
    0
  5. Jak napsal Zed70…Hrušky s jabkama..a má pravdu, protože pokud porovnáte situaci před a po vydání prvního iPhona..iPhone byl a stále je revoluce, která neustále tlačí na výrobce mobilních telefonů stále víc a víc zlepšovat své telefony, ale i tak nikdy nedosáhnou jednoduchosti, rychlosti a kvality zpracování, tak jako Apple..Apple je jiný, neokoukaný a sází na neokoukanost..A v tom je Apple jednička :-)

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť