Apple možno zvažuje kúpu Sony, Facebooku, EA, Disney, Adobe a ďalších

Finančný trh obletela špekulácia, že Apple zvažuje kúpu spoločnosti Sony. Už aj to bolo dostatočným impulzom na to, aby akcie Sony stúpli až o 3 %. Príčin veriť týmto špekuláciám je hneď niekoľko. Počas nedávneho oznámenia finančných výsledkov Applu bol zverejnený aj stav finančných rezerv – 51 miliárd USD. Steve Jobs taktiež informoval o tom, že v najbližšej dobe očakáva jednu alebo viac stategických možností, ako túto hotovosť využiť.

Sony Walkman očaril Stevea Jobsa už pred 25 rokmi

Jednou z nich by mohlo byť aj odkúpenie Sony. Samozrejme, internet vzápätí zaplavili informácie o ďalších firmách, ktoré by Apple mohol teoreticky odkúpiť. Zoznam je pomerne dlhý a okrem Sony je v ňom aj EA, Adobe, Facebook, Disney (kde je Steve Jobs najväčším akcionárom) a Netflix. Ide však len o predpovede analytikov, žiadne oficiálne tvrdenia tieto plány nepotvrdzujú. V tomto smere môže byť svetlou výnimkou práve Sony. V rozhovore s bývalým riaditeľom Applu, Johnom Scullym, totiž bolo spomenuté, že Steve Jobs už v minulosti vnímal Sony ako cieľ. Vďaka veľkej hotovosti, ktorou Apple disponuje, by sa mu tento cieľ mohol splniť a Sony by sa tak mohlo stať majetkom Applu.

Prípadné odkúpenie Adobe by sa Applu mohlo hodiť v snahe bojovať s Flashom. Ak by sa tento štandard dostal do rúk Apple, spoločnosť by si ho mohla prispôsobiť podľa svojich predstáv, prípadne ho úplne zrušiť. O výhodách odkúpenia Facebooku ani netreba hovoriť, veľkú hodnotu tejto sociálnej siete určite vidí nielen Steve Jobs. Na druhej strane odkúpenie EA by mohlo Applu výrazne pomôcť v oblasti hier, kde majú okrem iOS zariadení, ktoré už záujem zákazníkov o hry dokázali, šancu uspieť aj Macy.

Aký postup v rozrastaní Applu nakoniec jeho vedenie zvolí ukáže až čas, každá zo spomínaných spoločností bude znamenať strategický krok a pravdepodobne ovplyvní aj ďalšie smerovanie Applu. Do ktorej spoločnosti by ste na mieste Applu investovali vy? O svoje názory sa s ostatnými môžete podeliť v diskusii pod článkom.

komentárov
  1. Spojenie so SONY by bolo sice zaujimave ale myslim ze APple ako taky by to pochovalo. Sony ma riadne siroke portfolio a pple tak vyrabal uz neskutocne mnozstvo produktov co by bolo v konecnom dosledku zle – uz teraz sa mi totiz zda ze ide kvantitata na ukor kvality

    0
    0
  2. Uf!keby bolo po mojom,neviem ci by som si vedel jednoznacne vybrat,o ktoru spolocnost mam zaujem…

    v pripade facebooku by apple ovladalo najvacsiu socialnu siet na svete,velka odpoved na snahy googlu konkurovat applu,znamenalo by to rozne implementacie facebooku priamo v Mac OS pripadne vyrazny rozvojovy krok vpred v oblasti cloud computingu (viem si totiz predstavit ten sialeny scenar,kedy sa bude mac os x prisposobovat facebooku a facebook mac os x,a vznikne urcity medzistupen,kedy facebook bude poskytovat vlastny internetovy os,zalozeny na mac os x…no ale to je hudba buducnosti).

    pokial by to bolo EA, herne moznosti na macu by rapidne vzrastli,vydavanie titulov na konzoli, pc a mac v jeden datum, kompatibilita a herny zazitok vacsi a lepsi ako na PC,na kolko primarnym cielom by bol prave Mac.

    v priade odkupenia Adobe,jednoznacna nativnost balikov CS v mac os,flash modifikovany pre mac platformu a tym zvyseny vykon a znizene systemove zatazenie,pripadne jeho prisposobenie na HTML5 :) ale to uz by nebol vlastne flash…a este jedna alternativa-uplne zastavenie trendu flashu,co by sa mi teda pacilo najmenej…

    a posledne-odkupenie Sony…ak tomu spravne rozumiem a naozaj by bolo odkupene CELE Sony,nejednalo by sa len o Vaio notebooky (ktore ja osobne vidim ako najvacsieho konkurenta Apple notebookom) ale aj napr o Sony televizie, ktore by mohli byt dodavane s Apple TV,pripadne cely rad Sony produktov prisposobit App Storu (ci uz by presli na urcity druh iOS, alebo by mali vlastne odvetvie vramci App Storu….) a sice najmenej pravdepodobne ale podla mna by rapidne zvysili podiel na trhu-preorientovat Sony Vaio notebooky na Mac OS X….kedze je vela ludi,ktori povazuju Apple a Sony Vaio za najstylovejsie notebooky,a zaroven aj najkvalitnejsie,nasadenie Mac OS X do Sony Vaio notebookov pre koncovych zakaznikov znamenalo “dve najstylovejsie a najkvalitnejsie znacky notebookov na trhu vyuzivaju prave Mac OS X,na tom nieco bude” a pre zarytych Sonakov by podla mna prechod na Mac nebol problem a podiel na trhu OS by pre Apple rapidne stupol….

    0
    0
  3. Kupil by som obidve, a spravil tam poriadok. :) Sony zrusit trh z vyrobkami typu mp3 prehravace a ziskat pristup ku konzolam a TV. Adobe je pre Apple tiez velmi zaujimava firma, a nemusi ist len o zrusenie Flashu. Apple by si tak riadne zvacsil trhovu poziciu, ale zas ci by to opat neotriaslo kvalitou, ktora stale klesa, sorry.

    0
    0
  4. To s tym Sony je imho uplna blbost, nedava to zmysel. Keby chceli kupit Adobe ok je to stale lepsie ako keby ich kupil Microsoft, ale kedze vztahy medzi nimi su momentalne take vseliake nevidim to moc realne. Vedel by som si este predstavit keby uvazovali o kupe AMD aby mali procesorovu a graficku sebestacnost aj pre svoje pocitacove produkty.

    0
    0
  5. podla môjho názoru je zbytočné odkupovať Applom Facebook sice má tato siet obrovskú hodnotu ale pri tomto kroku by šlo applu len o zisk nie o rozrastanie firmy myslím si že apple týmto krokom nepojde a aj keď tak facebook sa pokušalo odkupiť už viacero firiem a nikomu sa to nepodarilo. strategicky najlepšie by pre apple v oblasti softweru bolo odkupiť Adobe,… zhladiska hardweru a obsadenia herneho, počitačoveho a mobilneho trhu asi Sony…
    Ale to je len môj názor ;)

    0
    0
  6. skoda ze mrkvosoft sa neda kupit … aj keby sa to nejak predsa len dalo, ludia vyrabajuci antiviraky by to za ziadnych okolnosti nedovolili, predsa len z toho “ementala” ziju a bohatnu … :(

    0
    0
  7. nech radsej kupia sami seba a zacnu pracovat,tak ako pred tym nez dali na trh ten nestastny iPhone. Od vtedy je totiz mac 15 koleso u voza a kvalita ma neustale klesajucu tendenciu.

    0
    0
  8. jedina logicka firma na kupenie mi pripada adobe.
    Pretoze:
    – znizuju jej cenu ociernovanim flashu a pod
    – flash by mohli prekopat a mali by nastroj, ktory ovlada cast internetu
    – samozrejme photoshop a dalsie produkty
    – adobe a apple si nekonkuruju ale doplnaju a teda je vyhodne rozsirit si portfolio

    0
    0
  9. Len pre autorovu informaciu. Jobs je najvascim sukromnym vlastnikom Pixaru (7%). Disney je vascinovym vlastnikom Pixaru. Neviem, kde ste zobrali informaciu, ze Jobs je najvascim vlastnikom Disney.

    0
    0
  10. To: DS
    The deal was finalized on May 5, and made Apple CEO Steve Jobs Disney’s largest individual shareholder at 7% and a Director of the company.

    0
    0
  11. -facebook je lakava korist, ale neperspektivna / stoji vela a nik nevie ci nebude o 5 rokov dead ako myspace.

    -sony ma prilis siroke portfolio a silnu znacku, aby ho apple scucol. islo by tak pravdepodobne iba o “koncern” ako pri automobilkach. sony by bolo samostatne, no velke naklady by sa usetrili spolocnym vyvojom, nehovoriac o tom ze sony vlastni vela patentov na buduce technologie. koncovy uzivatel by si ale taketo spojenie asi ani nesimol, jedine skrz politiku, kedy by apple nedovolilo aby produkty sony kanibalizovali apple. takze ziadne androidy na sonyericssone, VAIO ano, ale mozno viac budget.

    -adobe je najracionalnejsia uvaha. nieje to taka velka korist, ze by si s nou apple nevedel rady, urcite by na akvizicii iba ziskal a koncovy uzivatel tiez, lebo by sa tlacilo na vacsiu integraciu s OSX

    0
    0
  12. Sony: pomohlo by im keby mali svojho vyrobcu pre hardware a pod.
    Adobe: plne suhlasim s vyssie uvedenimi nazormi
    EA: tomu by som sa tesil vynimocne pretoze okruh hier pre mac os x by sa rapidne rozsiril o NHL a dalsie skvele hry, mozno by sme sa dockali aj NHL 2012 pre mac/pc
    facebook: ako pouzivatel facebooku by som to velmi nepocitil, mozno zopar vylepseni
    Potesil by som sa vsetkym rozumnym kupam

    0
    0
  13. Sony síce na tom momentálne nie je finančne najlepšie, ale stále je to 2x väčšia firma ako Apple. Netreba sa nechať bezhlavo uniesť “bublinovou” hodnotou na burze – ta sa môže prepadnúť rovnako rýchlo, ako narástla. A to hovorím s plnou vážnosťou ako akcionár. :-)

    Na čo by ale Apple mohol mať zálusk je Sony Pictures alebo Sony Music a odkúpiť ich od Japoncov naspäť do amerických rúk. Prípadne ešte Sony Computer Entertainment.

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.