Adobe Flash pre iPhone už čoskoro – cez internetový prehliadač Skyfire 2.0

Skyfire 2.0 je názov aplikácie, presnejšie internetového prehliadača, ktorý bude po Androide už vo štvrtok dostupný aj pre iPhone. Čím je oproti tradičnému Safari Mobile alebo napríklad Opere výnimočný? Skyfire dokáže zobrazovať aj obsah vo Flashi od Adobe, ktorý je štandardne Applom blokovaný. Na chýbajúcej podpore Flashu sa síce nič nemení, no počas prehliadania Flash videa cez Skyfire odosiela táto aplikácia video na servery spoločnosti, ktoré ho pošlú späť prekódované do HTML5, štandardu podporovaného iOS zariadeniami. Táto funkcia je primárne určená na prehrávanie Flash videí, iný obsah ako napríklad Flash hry teda podporovaný nebude, no napriek tomu vývojári aplikácie odhadujú, že sa im podarí majiteľom iPadu, iPodu touch a iPhonu sprístupniť milióny nových internetových stránok a videí, ktoré predtým nebolo možné prehliadať.

Aplikácia od Skyfire už bola Applom schválená a cez App Store by sa mala začať predávať tento štvrtok za cenu 2,99 USD. Aj napriek tomu, že táto aplikácia zrejme o niečo zjednoduší prehrávanie Flash videí aj na iOS zariadeniach, Apple je vo svojom boji proti tomuto štandardu úspešný, čo podporuje aj neustály rast podielu HTML5 videa na internete. Uvedomuje si to aj Adobe, ktorý už sám prezentoval nástroj na konvertovanie Flash projektov do HTML5, snažiac sa tak udržať si vývojárov a umožniť im vytvárať stránky kompatibilné s viacerými platformami vrátane tých, ktoré nepodporujú Flash.

komentárov
  1. Funguje to pouze pro flv videa, malilinkatou cast schopnosti flashe. A jeste to dlouho trva, nez externi server video stahne a prekoduje. Webum se stale vyplati prechazet na nativni HTML5 prehravace.
    V clanku to zaznelo, ale nadpis je zavadejici…

    0
    0
  2. no keď to bude zasa taký úžasný prehliadač ako Opera tak si ho môžu vopchať niekde :D… horší prehľadač na iPhone ako tento zatiaľ neexistuje. Safari je najlepší!

    0
    0
  3. Skyfire je docasne “sold out” :) ze vraj servery spolocnosti nestihaju. Objavi sa vraj zase coskoro, ked navysia kapacitu

    0
    0
  4. Gentlemani,

    Zbytocne by som to nedramatizoval, o par mesiacov ziadny iPes nestekne po tomto prehliadaci, HTML5 ma zelenu a FLASH pojde na dochodok. Pochybujem ze niekto dokaze zivit servre len pre konverzie videa, HW poziadavky su neumerne vysoke a ta cena za licenciu to nepokryje. Pekne ale je ze chlapci od skyfire sa pridali do boja proti FLASH a to je podstatne.

    MacBlog, vdaka za info!

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.