10 najlepších aplikácií pre iPhone a iPod touch

Pokiaľ ste novým majiteľom iPhonu alebo iPodu touch, určite ste už objavili App Store, z ktorého si môžete sťahovať voľné aj platené aplikácie. Na platforme sú dostupné stotisíce aplikácií a orientácia preto nemusí byť najjednoduchšia. Ponúkame vám teda náš výber desiatich najlepších programov, o ktorých si myslíme, že by sa mohli zísť každému a ponúknuť pekný základ k ďalším, viac špecifikovaným aplikáciám.

Prečítajte si aj naše ďalšie zhrnutia skvelého softvéru:


Facebook

Cena: Zadarmo. Stiahni z App Store

Sociálnu sieť Facebook používa už takmer každý. Keď ste na iPhone, máte na výber dve možnosti — buď použijete web, alebo aplikáciu. Tá druhá je rýchlejšia a poskytuje viac funkcií, napríklad uploadovanie fotografií a videí, vytváranie skratiek na obľúbených ľudí a ďalšie. To všetko v prehľadnom rozhraní. Pokiaľ ste okrem Facebooku prihlásení aj na Twitteri, určite si stiahnite aj aplikáciu pre túto sieť.

Skype

Skype

Cena: Zadarmo. Stiahni z App Store

Skype umožňuje zadarmo telefonovať s inými používateľmi tejto služby, alebo za poplatok aj na pevné linky a mobilné telefóny. Okrem WiFi môžete bez problémov používať službu aj na 3G a EDGE pripojení. Aplikácia prijíma hovory a správy aj po zatvorení, takže môžete byť online stále.


Meebo

Meebo

Cena: Zadarmo. Stiahni z App Store

Aplikácia Meebo vás pripojí na ICQ, MSN, Gtalk, alebo Facebook a umožní vám chatovať s kamarátmi a známymi. Na novú správu vás podobne ako Skype upozorní aj po zatvorení.


Reeder

Reeder

Cena: 2,39 €. Stiahni z App Store

Pokiaľ používate na čítanie článkov RSS, Reeder je asi tá najlepšia voľba pre iPhone. Spáruje sa so službou Google Reader, a vaše stránky sa potom už pridajú automaticky. Aplikácia obsahuje veľké množstvo funkcií, vrátane možnosti zdieľania na služby Buzz, Delicious, Pinboard a Twitter, odosielania na neskoršie čítanie a tiež zobrazenie oklieštenej verzie článku, tzv. Google/Instapaper Mobilizer. To všetko v netradičnom rozhraní ideálnom na čítanie.


Simplenote

Simplenote

Cena: Zadarmo. Stiahni z App Store

Alternatívou k zabudovanej aplikácii na tvorbu poznámok je Simplenote, ktorý má naviac aj vlastnú synchronizáciu cez internet a webovú aplikáciu. Ako naznačuje samotný názov, aplikácia je urobená v jednoduchom štýle, napriek tomu však podporuje tagovanie poznámok a vyhľadávanie.


NotifyMe 2

NotifyMe2 Simple

Cena: 2,39 €. Stiahni z App Store

NotifyMe je jednoduchý organizér, v ktorom si môžete nastaviť pripomienky na ľubovoľnú udalosť, na ktorú by ste neradi zabudli. Hlavnou devízou aplikácie je rýchlosť a ľahké používanie, podporuje však aj kategórie a opakované pripomienky.


Shazam

Shazam

Cena: Zadarmo. Stiahni z App Store

Keď počujete hrať pesničku a radi by ste sa dozvedeli jej názov, stačí zapnúť Shazam. Program analyzuje zvuk z mikrofónu a porovná ho so svojou databázou. Aplikácia sa dá použiť na zistenie pesničky, ktorú hrajú v rádiu, ale skvelé výsledky dosahuje aj v horších podmienkach, napríklad vonku a v hlučnom prostredí.


Convert

Convert

Cena: 1,59 €. Stiahni z App Store

Pokiaľ potrebujete občas premeniť míle na kilometre, palce na centimetre, či libry na kilogramy, pomôže vám Convert. Okrem základných jednotiek podporuje aj konverziu mien, počítačových jednotiek, či typografických.


Remote

Remote

Cena: Zadarmo. Stiahni z App Store

Aplikácia Remote vám umožní ovládať iTunes na vašom počítači. Môžete meniť piesne, prepínať celé albumy a playlisty, či vyhľadávať. Nová verzia naviac umožňuje ovládať aj Apple TV.


Hipstamatic

Hipstamatic

Cena: 1,59 €. Stiahni z App Store

Hipstamatic robí fotky s využitím najrôznejších efektov. Dokáže urobiť napríklad čiernobielu fotku, polarizáciu, či pridať umelý blesk. Vaše snímky potom môžu vyzerať zaujímavo a netradične, podobne ako z analógového fotoaparátu. Hotové obrázky môžete uploadovať na Facebook alebo Flickr.


Vyrozumenie: Aktuálnosť cien nie je zaručená. Spolutvorca aplikácie NotifyMe je tiež autorom na serveri MacBlog.sk.

Diskusia k článku nie je aktivovaná. Diskutovať o softvéri pre iPhone môžete na MacBlog fóre. Prípadné správy redakcii smerujte na tipy (at) mac blog.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť