Zhrnutie týždňa – Apple už oficiálne v ČR, Psystar znova na scéne, Jailbreak pre 3GS, Steve Jobs späť v Apple, prehrievanie iPhone 3GS…

Pred mesiacom sme informovali o založení oficiálnej pobočky Apple v Českej republike. Tento týždeň sa objavili prvé kroky nového subjektu a firma vlastniaca doménu apple.cz sa jej bude musieť vzdať v prospech Apple. Zatiaľ však nie sú známe bližšie detaily ako napríklad kedy má k zmene dôjsť a či Apple otvorí v Česku aj obchod Apple Store.

Apple pravdepodobne vedel, čo robí keď sa rozhodol nevstúpiť na trh s netbookmi. Podľa nedávnych prieskumov sa ukazuje, že pád predaja netbookov je na úrovni 30 %. Až 60 % ľudí kupujúcich si netbook nerozumie rozdielom medzi netbookom a notebookom. Plastový MacBook sa medzičasom dostal na prvé miesto v predajnosti laptopov na stránkach Amazonu a 13″ MacBook Pro sa ihneď po uvedení na trh zaradil na 4. miesto najpredávanejších predmetov posledných 20 dní. Nová línia MacBookov Pro bola predstavená len začiatkom júna. Apple už mesiac predtým začal predbiehať konkurenciu výrazným tempom. V máji vzrástlo množstvo dodaných Macov o 25 % v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom, zatiaľčo celkové množstvo počítačov dodaných všetkými firmami vzrástlo len o 1 %, čo poukazuje na dobrú stratégiu Apple a zároveň čísla podporujú ešte väčší rast predaja počítačov Apple.

Najpozorovanejší riaditeľ firmy v oblasti IT sa vrátil. Hovorca Apple povedal stanici CNN, že Steve Jobs je späť v práci. Niekoľko dní v týždni pracuje z domu a niekoľko dní zo sídla firmy. Na verejnosť neprenikli žiadne nové fotografia a Steve sa na verejnosti neukázal od jesene minulého roku, kedy uvádzal prezentáciu v Cupertine.

Po roku sa opäť na webe Apple objavila stránka informujúca o dostupnosti iPhonov. V minulosti sa stránka aktualizovala na konci pracovného dňa, čo sa Apple podarilo zmeniť a informácie sú teraz aktualizované priamo z predajní každú hodinu. Nedostatok iPhonov sa prejavuje na rôznych miestach po celých USA. Apple má tento rok najväčší problém uspokojiť zákazníkov nakupujúcich 16 GB modely. V čase písania tohto článku nie je v hlavnom meste USA v žiadnej Apple predajni dostupný 16 GB model. Nie je jasné, či je o model zvýšený záujem, alebo či ich Apple dodáva v nedostatočných množstvách. Dostupnosť 32 GB modelu je lepšia a starý model iPhone 3G, 8 GB, je dostupný vo všetkých obchodoch v dostatočnom množstve.

Aplikácia na jailbreak iPhonu 3GS je už na svete. Podarilo sa to dlhodobému hackerovi menom George Hotz, ktorý vydal jailbreak i na pôvodný iPhone. Aplikácia sa volá purplera1n, je len pre Windows a jej použitím strácate záruku na výrobok. Výhodou tohto postupu je možnosť použiť telefón v inej sieti ak je zablokovaný a hlavne možnosť inštalovať iné aplikácie ako z App Store. Hotz a jeho tím uvažovali, či majú vypustiť jailbreak už teraz, pretože nadchádzajúca aktualizácia iPhone OS 3.1 tento jailbreak zablokuje. Rozhodli sa pre uvoľnenie, pretože sú si istí, že zlomia aj nasledujúcu verziu.

Biely iPhone 3GS si podľa niektorých udrží svoju bielu farbu len veľmi krátko. Pravdepodobným dôvodom je prehrievanie celého systému a následná nestálosť farebného plastu. Toto nebolo zatiaľ pozorované na čiernych iPhonoch, avšak na čiernej farbe sa tento problém nemusí opticky prejaviť vôbec, i keď by ním prístroj mohol trpieť. Apple sa k problému zatiaľ nevyjadril a niektorým ľuďom sa už podarilo prístroj vyreklamovať.

Zatiaľčo celkové predaje mobilných telefónov padajú v Japonsku ku dnu, zaznamenáva segment smartphonov rast na úrovni 80 %. Pred uvedením iPhonu 3GS na Japonský trh viedol celkový rebríček TOP 10 iPhone 3G 8 GB nasledovaný 16 GB verziou.

Firma Apple vlastní obchodnú značku iPhone v Číne, avšak vyzerá to tak, že len pre hardvér a softvér. Firma Hanwang Technology vlastní názov „i-phone“ pre mobilné zariadenia a pretože momentálne nevedú žiadne jednania, nie je jasné kedy sa iPhone objaví v Číne alebo či sa Apple rozhodne vstúpiť na trh bez jednania s touto firmou.

Zdá sa, že informácií o iPhone je v poslednej dobe nadmerné množstvo. Podľa jednej správy sa v deň vydania nového iPhone 3GS zvýšila pozornosť blogov na firmu Apple o 1226 % v porovnaní s predchádzajúcim týždňom. Tento rozruch priviedol na stránky Apple skoro 56 miliónov návštevníkov, čo je dvakrát toľko, ako má napríklad spoločnosť HP alebo 25 krát viac ako stránky firmy Microsoft pre konzolu Xbox.

Jonathan Ive, samotársky dizajnér produktov ako iMac, iPod, PowerBook G4, MacBook alebo iPhone bol v utorok večer účastníkom diskusie v londýnskej Kráľovskej univerzite umenia, kde sa okrem iného vyajdril, že cieľom Apple nie je sústrediť sa na peniaze, ale na vývoj príťažlivých a užitočných produktov. Vyjadril sa, že na multimiliónovú firmu vlastne nevyrábajú množstvo rozdielnych produktov, sú veľmi úzko zameraní a majú jasno vo svojich cieľoch. Ive v stredu obdržal od Kráľovskej univerzity čestný doktorát.

Výrobca klonov Psystar, ktorý sa pôvodne nechal ochrániť pred veriteľmi, začal 1. júla opäť rozosielať propagačné materiály e-mailom. Tvrdí sa v nich, že ochrana pred veriteľmi bola nutným krokom, aby mohli naďalej fungovať ich dennodenné procedúry a teraz sú opäť pripravení sa „vzchopiť a opäť bojovať s Goliášom“. Rozoslaný newsletter upozorňoval i na nové konfigurácie, ktoré si môžete prezrieť v ich online obchode.

Úrad pre vzdelávanie v americkom štáte Maine si objednal 64 000 MacBookov. Projekt má za cieľ vybaviť počítačom každého stredoškoláka. Počítače budú tiež vybavené softvérom, ktorý umožní rodičom zvyšovať si finančné vzdelanie a napojiť sa na databázu práce. Objednávka bude pravdepodobne v nadchádzajúcich týždňoch navýšená o ďalších 7 000 ks.

Tohtotýždňové aktualizácie a novinky priniesli:

  • aktualizácia firmvéru v MacBooku Air – pre ľudí vymieňajúcich batérie
  • aktualizácia iPhoto 8.0.4 – opravuje ojedinelú chybu a funkciu geotagging
  • Firefox 3.5 je už k dispozícii
  • služba MobileMe sa dočkala vylepšení pre používateľov iPhonov 3GS
komentárov
  1. rad by som vedel ako je mozne ze “firma vlastniaca apple.cz sa domeny bude musiet vzdat”.
    T maju nejake vysadne pravo?

    0
    0
  2. pista – vzhledem k tomu, že vpodstatě kopírují web apple.com, pravděpodobně tu doménu provozuji v nějaké licenci nebo něco na ten způsob

    0
    0
  3. pre hnidopichov: slovo “navýšená” *nie je* českým ekvivalentom slova “zvýšená”. jeho použitie je celkom v poriadku, hoci je to slangové slovo.

    k samotnému článku: pekné zhrnutie, dobre sa to číta, zaujala ma hlavne informácia o “samotárskom dizajnérovi”. ;-)

    A čo sa týka tohto Psystaru – prezrel som si ich web a vyzerá to tak že oni poskladajú počítače tak aby obsahovali presne ten istý HW ako Macy a potom k tomu predávajú aj Mac OS X. To je ale celkom fajn nápad (odhliadnúc od toho že to je prudko ilegálne).

    0
    0
  4. 2 petiar: Nemyslim, ze som hnidopich, len navysit je tak otrasne slovo, ktore bohuzial nejaky idiot zacal (asi pred rokom) pouzivat v spravach v TV a odvtedy to omielaju vsetci vsade tam, kde ma byt zvysit :(. Dovtedy som “navysit” v zivote nepocul. Redaktori by mali poznat (a pouzivat) spisovny jazyk.

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.
Gemini
pokračovanie článku

Kto prinesie vyspelú AI na iOS 18? Apple to nebude

Koncom minulého roka sa objavila správa, podľa ktorej Apple plánuje priniesť rozšírenú AI funkcionalitu na iPhone a ďalšie zariadenia. Výraznou premenou by si mala prejsť Siri, digitálna asistentka, ktorá už skôr zaostávala za konkurentmi, vo svete GPT je však ešte archaickejšia.