xScope: pokročilé meracie nástroje pre dizajnérov v Mac OS X (webdizajn a 2D grafika)

Ak sa venujete webdesignu alebo grafike, určite ste sa niekedy ocitli v situácii, kedy ste potrebovali niečo odmerať alebo „napasovať“, no zabudované nástroje v softvéri alebo systéme (ak vôbec nejaké sú k dispozícii) vám nestačili, prípadne je práca s nimi príliš pomalá a zložitá. Tu prichádza na rad aplikácia zvaná xScope, ktorá ponúka mnoho zaujímavých nástrojov určených práve na tieto účely.

xScope je navrhnutý tak, že môže bežať neustále na pozadí, najlepšie je nastaviť si tento program na automatické spúštanie po štarte. Po spustení aplikácie sa v rohu obrazovky objaví malé plávajúce okno, kde sa nachádzajú ikony siedmich nástrojov, ktoré môžete nezávislo od seba aktivovať alebo deaktivovať. Ak vám prístup cez toto floating okno nevyhovuje, môžete ho jednoducho zavrieť a pristupovať cez ikony cez horné Menu. Do tretice je možné nástroje ovládať aj pomocou klávesových skratiek, to však nie je úplne praktické, keďže na to, aby vám skratky fungovali, musí byť xScope aktivovaný v popredí, čo sa stáva málokedy (skratky teda nie sú z nejakých dôvodov system-wide).

Z nástrojov je najjednoduchší, no možno aj najpoužiteľnejší, Crosshair, ktorý vám ku kurzoru prichytí krížový zameriavač, pri ktorom sa zjavia súradnice pixelu. S myšou je možné samozrejme naďalej klikať, takže nie je problém mať tento nástroj stále aktivovaný (naproti známej systémovej fukncii Command + Shift + 4). Ďalším nástrojom sú tzv. rozmery, ktoré, ako názov napovedá, určujú rozmery plôch. Aplikácia detekuje plochy automaticky podľa farby. (rôznofarebné plochy alebo gradienty neurčí vždy presne). Nasleduje pravouhlé pravítko, merajúce dĺžku v pixeloch. Veľmi jednoducho ho môžete otáčať, nie je nastavené napevno na horizontálnu alebo vertikálnu pozíciu. Ďalším zaujímavým nástrojom je lupa, ktorá spĺňa v podstate rovnakú úlohu, ako vstavaná aplikácia Digital Color Meter, no vďaka jednoduchšiemu vzhľadu a možnosti nastavenia veľkosti, vám bude na obrazovke menej prekážať.

Webdesignérov poteší funkcia „Screens“, ktorá graficky znázorňuje aktívnu plochu internetového prehliadača pri rôznych rozlíšeniach a môže pomôcť pri optimalizácii layoutu. Nakoniec je tu ešte možnosť pridať na obrazovku vodítko (guide) a rámik (frame).

xScope vyžaduje Mac OS X 10.4 alebo novší a je šírený ako shareware, cena plnej verzie je $26.95. Pre bežných používateľov, ktorí chcú iba občas niečo odmerať to môže byť veľa, no ak vám má xScope pomáhať pri každodennej webdizajnérskej práci, sú to určite dobre utratené peniaze.

komentárov
  1. Je to síce trošku OT, ale ja by som potreboval nejaký “color picker”, jednoduchý a free, niečo ako vo Windows ColorCop.

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.