USB 3.0 disky od LaCie, termíny WWDC 2010, Tap Tap Revenge generuje 1 mil. USD mesačne, Google bude využívať Lala, Android dýcha iPhonu na krk

  • Apple nedávno kúpil spoločnosť Lala zaoberajúcu sa streamovaním hudby, o ktorú mal údajne záujem aj Google. Ten Lala využíva pre svoju službu Google Music Onebox. Napriek tomu Apple, ktorý podľa špekulácií túto kúpu plánuje využiť pre spustenie vlastného modelu na streamovanie hudby cez internet, nebude blokovať ani obmedzovať Google vo využívaní služieb Lala.
  • Jedno z najdôležitejších Apple podujatí roka, Worldwide Developer Conference (WWDC), sa bude v roku 2010 konať pravdepodobne medzi 28. júna a 2. júla. Vyplýva tak z časových rozvrhov centra, v ktorom sa toto podujatie zvyčajne koná. Označenie „Corporate Event“, ako je pomenovaný program na tieto dni, niesli WWDC aj v minulých rokoch. Preto je pravdepodobné, že aj tento rok bude termín patriť Apple. Po zrušení účasti Apple na Macworlde ide o jedinú pravidelnú výstavu, na ktorej má Apple možnosť uvádzať nové produkty. V tomto roku Apple na WWDC predstavil napríklad nový iPhone 3GS a aktualizované MacBooky.
  • LaCie, obľúbený výrobca externých diskov nielen pre Macy, uviedol nové LaCie 2Big RAID disky s podporou USB 3.0. Pripojenie cez USB 3.0 teoreticky umožňuje priepustnosť až 4 gigabity za sekundu, čo je ideálne najmä pre profesionálov pracujúcich s videom. Napriek tomu, že žiaden Apple počítač v súčasnosti štandard USB 3.0 nepodporuje, jeho prijatie v budúcnosti je isté. Očakáva sa pri najbližšej aktualizácii profesionálnych počítačov Mac Pro niekedy v prvom štvrťroku 2010.
  • Niektoré prieskumy ukazujú, že Google so svojim operačným systémom Android na rôznych smartphonoch začína dýchať na krk iPhonu. Zatiaľ čo RIM má so svojimi zariadeniami BlackBerry jednoznačný náskok v podnikateľskom sektore, zákazníci rozhodujúci sa medzi Android telefónom a iPhonom majú pri výbere nového telefónu približne rovnaké preferencie. Výsledky internetového prieskumu ukazujú, že až 17 % ľudí plánuje kúpiť Android telefón v najbližších troch mesiacoch. Android tak za iPhonom v rovnakej štatistike zaostáva len o tri percentá. Jediný výraznejší rozdiel medzi tými, ktorí majú záujem o iPhone a fanúšikmi Androidu je, že až 87 % majiteľov iPhonu na svojom telefóne využíva aj e-maily, pritom na platforme Android je to len 63 %. Bude zaujímavé sledovať, či Google skutočne začne oberať Apple o podiel na trhu alebo ide len o počiatočný boom.
  • Podľa výsledkov ďalšej štúdie iba 55 % majiteľov aktualizovalo svoj iPod touch na OS 3.0 a vyšší. Situácia je úplne odlišná, keď je reč o majiteľoch iPhonu. Z nich na najnovší softvér aktualizovalo svoj telefón viac ako 95 %. Hlavným dôvodom sa zdá byť rozhodnutie Apple spoplatniť aktualizácie pre iPod touch, no súčasne ich ponúkať pre iPhone bezplatne. Apple oddôvodňuje nevyhnutné spoplatnenie v prípade iPodu touch nariadením zákona, avšak suma 10 dolárov je kontroverzná. Okrem toho OS 3.0 mal najviac prínosov práve pre iPhone, o niečo menej ich priniesol pre iPod touch, ktorý neumožňuje telefonovanie.
  • Firma Tapulous na svojej úspešnej hre pre iPhone/iPod touch Tap Tap Revenge zarába neuveriteľný jeden milión amerických dolárov mesačne. Hra ťaží najmä z popularity hudobných hier pre príležitostných hráčov ako Rock Band či Guitar Hero. Ešte väčší podiel na jej úspechu má podľa môjho názoru jej skoré uvedenie prakticky v začiatkoch App Storu. Vďaka tomu bola jednoducho v popredí. Dnes je situácia diametrálne odlišná. Nový vývojár má značné problémy presadiť svoje produkty v konkurencii niekoľko stoviek tisíc iných aplikácií. Tap Tap Revenge je pritom nainštalovaný na viac ako jednej tretine všetkých iPhonov/iPodov tou­ch.

Zdroje: Cult of Mac, AppleInsider, Reuters, BusinessWeek

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť