TuneUp Media – automatické dopĺňanie chýbajúcich informácií a artworkov pre hudbu v iTunes

V súčasnej dobe si stále viac a viac ľudí uvedomuje zastaralosť a neaktuálnosť CD a DVD médií. Ľudia začínajú svoje CD kolekcie digitalizovať a nákup novej hudby sa sústreďuje cez internet. Okrem ušetreného miesta a ekologických činiteľov je lákadlom napríklad aj iTunes, ktorý s funkciou Cover Flow pripomína prehliadanie digitálnej hudobnej knižnice vyberaniu „cédéčiek“ z poličky. Hudba zakúpená cez internet má takmer vždy 100%-tne vyplnené ID3 Tagy (informácie o interpretovi, názve albumu a piesne, rok vydania, vydavateľstvo atď.) a priložený je aj artwork, teda obrázok na obale. Horšie to však je pri pokuse importovať veľké množstvo starších CD nosičov. Veľa týchto albumov totiž nebude obsahovať žiadne alebo len minimálne ID3 tagy. Podobne to môže byť s bezplatnými MP3 piesňami, ilegálne stiahnutou hudbou a pod.

Z usporiadanej a prehľadnej iTunes knižnice sa tak po hodinách pracného importovania hudby nedostaví žiadaný výsledok. Väčšina skladieb nemá potrebné informácie a nesú názvy ako „Track 01, Album 01, Unknown Artist“. O chýbajúcich CD obaloch nehovoriac. iTunes síce ponúka funkciu „Get Album Artwork“ slúžiacu práve na vyhľadanie CD obalov, no pravdepodobne s ňou nemáte úplne ideálne skúsenosti. To isté platí pre „Get CD Track Names“.

Takáto situácia ponúka dve možnosti. Prvou je časovo náročné a zdĺhavé ručné organizovanie celej knižnice. Pri väčších objemoch hudby to môže byť takmer nereálnym cieľom. Druhou je poobhliadnuť sa po aplikácii, ktorá dokáže urobiť aspoň väčšinu práce za vás. Jednou z takých apikácií je TuneUp. TuneUp ponúka štyri základné funkcie – Clean, Cover Art, Tuniverse a Concerts.

Clean

Clean dokáže vyriešiť práve spomínané problémy s chýbajúcimi informáciami o názve piesne, albumu, interpreta, roku vydania, CD obalu a taktiež opraviť preklepy a nesprávne názvy v už existujúcich ID3 Tagoch. Všetko čo treba urobiť, je myšou preniesť položky, ktoré chceme upraviť z hudobnej knižnice do panelu TuneUp na okraji iTunes. TuneUp následne na základne dostupných informácií porovná pieseň s ostatnými vo viac ako 90 miliónovej databáze. Zmiasť by TuneUp nemali ani pôvodne nesprávne ID3 Tagy, keďže používa „akustický odtlačok“ piesne, čo znamená, že ju s ostatnými porovnáva na základe zvukových informácií.

Samozrejme, pred úpravou, ktorá nové ID3 tagy zapisuje priamo do hudoných súborov, je možné zmeny prezrieť a skontrolovať. Po zapísaní do súborov už nikdy nenastane rovnaká situácia, keďže všetky informácie budú súčasťou multimediálneho hudobného súboru, či už ho prehráte v iTunes alebo inom prehrávači.

Cover Art

Cover Art ponúka pri vyhľadávaní na výber zo štyroch nájdených CD obalov. Tie sa môžu líšiť napríklad kvôli rôznym špeciálnym edíciám. Pre funkčnosť vyhľadávania obalov je však potrebné prejsť prvým, skôr spomínaným krokom, a teda prečistiť knižnicu od chýbajúcich a chybných ID3 Tagov.

Tuniverse

Ďalšou funkciou TuneUp je Tuniverse. Pri počúvaní hudby cez iTunes zobrazuje prídavné informácie, odkazy na videoklipy a živé vystúpenia z YouTube prislúchajúce k práve prehrávaným skladbám.

Concerts

Štvrtou a poslednou funkciou TuneUp je „Concerts“. Ako už názov napovedá, cez panel TuneUp budú zobrazované informácie o blížiacich sa koncertoch, vrátane miesta a ceny. Výhodou je, že zobrazované podujatia sú zostavené na základe vašich interpretov v iTunes. Jediným potrebným nastavením je miesto podujatí, o ktorých chcete byť informovaní. Logickým prídavkom je nakupovanie lístkov na koncerty prostredníctvom niekoľkých dominantných internetových predajcov. Vývojári plánuju priniesť v blízkej dobe ďalšie vylepšenia ako integrácia s iCalom, e-mailové notifikácie, pozvanie priateľov a ďalšie voľby pre koncerty.

Ako to funguje v praxi

TuneUp Clean funguje aj pri menej populárnych interpretoch takmer bezchybne. Analyzuje rôzne kritériá (názov súboru, dĺžku, akusticky odtlačok), na základe ktorých vyhodnocuje najlepší výsledok. Problémom nie sú ani úplne skomolené ID3 Tagy. Ako to už býva, pri pokuse použiť ho na slovenskú či českú hudbu už má mierne nedostatky alebo nie celkom presné výsledky. Samozrejme, ak máte radi elektronickú hudbu a iTunes knižnicu plnú rôznych DJ-ských setov, je logické, že tieto neoficiálne skladby nedokáže analyzovať žiadna aplikácia, výnimkou nie je ani TuneUp. Cover Art vyhľadáva správne obaly a poradí si hravo aj s našou tvorbou a rôznymi neoficiálnymi piesňami. Concerts stráca svoju atraktivitu kvôli menšiemu počtu kultúrných podujatí u nás oproti zahraničiu, no funguje spoľahlivo s ľubovoľným mestom.

TuneUp môžeme celkovo odporúčať, výrazne uľahčuje a spríjemňuje digitalizovanie veľkých zbierok, ale aj organizáciu piesní stiahnutých z internetu. Priestor pre zlepšenia vidím najmä v spolupráci s Exposé a Spaces. Reakcie bočného panelu TuneUp, ktorý je „prilepený“ na iTunes, sú oproti ostatným oknám trochu oneskorené.

Ako to celé funguje v praxi zobrazuje nasledujúce video:

Bezplatná verzia TuneUp poskytuje mierne obmedzené funkcie, konkrétne Clean upraví maximálne 100 piesní a Cover Art len 50 CD obalov. Tuniverse a Concerts sú dostupné neobmedzene. Pri zakúpení účtu TuneUp Gold sú všetky funkcie bez obmedzení. Ročná licencia pre jeden počítač stojí 19,95 USD, doživotná 29,95 USD.

komentárov
  1. Tak toto som potreboval.. :)
    Vyskusal som sice len tu free verziu, ale toto sa teda prekonali.. Funguje to na vybornu.. A myslim, ze si to aj zakupim.. Oplati sa zaplatit ludi, ktori nieco taketo vyrobili.. Lebo ak mate vacsiu databazu hudby, tak vam to usetri nie hodiny, ale dni roboty.. :)

    Dakujem za recenziu.. :)

    0
    0
  2. Nevím proč, ale: na OS X 10.4.11 a iTunes 9 TuneUp nešel spustit a vždy zhroutil i iTunes. Neřešil jste někdo něco podobného?
    PS to video je nějaké vysoké, ne?

    0
    0
  3. Můžu jenom doporučit, koupil jsem si to okamžitě. Narozdíl od ostatních mi to našlo i většinu českých interpretů a coverů

    0
    0
  4. ja by som bol s tou neaktualnostou CD (alebo aj LP) nosicov opatrny, pre ludi co si potrpia na zvuk je to stale asi najpouzivanejsie medium.
    je to mozno nemotornejsie a v dnesnom svete, ked kazdy chce vsetko konzumovat v co najvacsich kvantach, manipulacia s nimi asi vacsinu ludi obtazuje, ale napriklad pekny obal + booklet a to, ze to medium mozem fyzicky uchopit tomu pridava dalsi rozmer.
    nehovoriac o kvalite zvuku. ak si pustate hudbu z pocitaca, tak je to jedno, ale skuste si niekedy vypocut ten isty song na hi-end vybaveni (na nejakej vystave vam to radi umoznia).
    inak je predstaveny nastroj dobry tip pre vacsinu ludi, ktorym staci MP3, vdaka za clanok.

    0
    0
  5. hab: lenze ked si to CD zgrabujem v maximalnej kvalite bud do AAC povedzme od 192 kb/s nahor alebo do Apple Lossless, tak rozdiel v kvalite aj na spickovej aparature zarucene nepoznas. Slepe testy to uz neraz potvrdili. Na „iny rozmer“ fyzickeho osahavania sa mozem vykaslat, ked prave rychle vyhladavanie, triedenie, animacie obalov a pokrocile informacie su na pocitaci uplne iny rozmer :)

    0
    0
  6. v kniznici iTUNES mam vyse 10 000 pesniciek, pomerne dost bolo bez nazvov a Album coverov a cuduj sa svete, funguje to, dokonca to vie najs aj SK / CZ interpretov. velmi prijemny soft. Akurat velky brat, ten pokial spracuje kto ma co v kompe, ten sa namaka :-) vrelo odporucam! PS: maju teraz akciu, cena je nizsia…

    0
    0
  7. ja som to kúpil ešte v lete keď to bolo lacnejšie. pracuje to schopne ale databáza nie je ideálna… napr. pri viacnosičových albumoch (cd1, cd2, …) to nedáva názov albumu ten istý s tým, že do tagov hodí číslo cd ale nechá to tak a do názvu albumu dá číslo cd. a ešte aj to len tak ako mu príde. niekde dá [CD1] niekde (disc 2)… ako sa mu zachce. nie len že to nepíše rovnako ale ešte aj keď máte nejakú 20cd kolekciu klasiky, tak vám to zbytočne zaplní “skrynku” v postate tými istými albumami s tými istými covermi. a má viac mušiek. treba to potom ručne dorábať. celkovo hodnotím ten soft ako užitočný ale prívlastkok “automatický” by som zmenil na “poloautomatický”. taktiež neviem o tom, že pracuje s fingerprintami. ale už som ho dobré 3 mesiace nepoužil, takže možno prešiel upgradeom

    0
    0
  8. Tak pro tyto případy si stále schovávám LP fošny, ale rozdíl mezi AIFF nebo jinou elektronickou verzí nevidím (kvalitativně). Je krásné to držet v ruce, ovšem to skladování a přehrabování. Pro mě jsou už všechny disky mrtvé, jediné rozumné řešení je HDD nebo síťový NAS. Sice vyšší cena, ale zaručená kompatibilita, životnost a přehlednost.

    0
    0
  9. hab: “pokial hudbu pustate z pocitaca” – zalezi v akej kvalite je hudba ulozena. Zalezi na kvalite zvukovej karty (pripadne ak sa pusta priamo cez digitalny vystup, tak ani kvalita zvukovej karty nehra rolu). A samozrejme v konecnom dosledku zalezi na audio sustave na ktorej si hudbu clovek pusta. Mam skusenost so sluchadlami Sennheiser HD 485, na ktorych nie je problem pocut nedostatky 128kbps mp3ky – a to naozaj vyrazne. IMHO ale pochybujem, ze je niekto schopny pocut rozdiel medzi 320kbps mp3pro a original CD na kvalitnej audiosustave. Zaroven by som chcel nastrbit vas navrh, aby si ludia vyskusali vypocut hudbu na hi-ende na vystavach – vacsinou su tieto hi-endy vystavene absolutne nelogicky uprostred rusnej haly… v takom pripade sa straca vyznam pojmu hi-end pri skusani takehoto vyrobku na vystavach.

    0
    0
  10. ad CD vs. pocitac:

    myslel som pustit mp3 (alebo iny podobny format) na pocitaci, alebo CD na kvalitnom CD prehravaci + cely kvalitny retazec, nie CD na pocitaci. verte mi, rozdiel to je, ale bavime sa o audio vybaveni od povedzme 2000eur nahor (CD player, zosilnovac, kable, repro).
    ak by pocitac v hodnote 1500euro dokazal to iste, ako CD prehravac z tych mierne drahsich (5000eur), zrejme by sa take prehravace uz davno prestali predavat. len treba mat trochu trenovany sluch.

    ale dolezite je, aby ste pouzivali to, s cim ste spokojny vy, na mp3 nie je nic zle, ak splna vase poziadavky.
    ja si postupne rozsirujem svoju kolekciu o CD a LP, ktore mam napocuvane z MP3 a viem ze su nadcasove, takze sa mi do nich oplati investovat. samozrejme CD nepocuvam cez pocitac.

    ad vystavy:
    mozem odporucit napriklad high-end slovakia, boli tam oddelene posluchove miestnosti a kludne vam pustili vase prinesene CD/LP na zostavach presahujucich 100k eur.

    jozef remen, tom, den: rozdiel mozno nepocuje kazdy, aj mne sa niekedy zastavuje rozum, ked niekto v recenzii napise, ze pocuje rozdiel medzi otvorenym a zatvorenym gramofonom, ale rozdiel medzi mp3 s najvyssim bitrate pustenou z iMacu cez zvukovku Presonus Firebox vs. CD pustene na Rotel RCD1072, pocujem aj ja. Zosik je v oboch pripadoch Rotel-RA03 a repro B&W DM601 S3.

    Ale toto nie je forum o audiovybaveni, uz aj tak som toho off topic napisal dost:)
    A dakujem za vase reakcie, kazdy hladame nieco ine, takze neprideme k rovnakemu vysledku. Co neznizuje hodnotu ktorehokolvek z nich.

    0
    0
  11. ja by som bol za to, keby autor, pri písaní článku, rovno pridal na koniec odklik na webstranku aplikacie, pripadne na jej download.

    0
    0
  12. Skusil som tento soft sice len free verziu, ale myslim ze o nic som neprisiel a ani ziadnu pomoc a zjednodušenie života som nenašiel. Funguje tak ako som si aj myslel ide to spravnym smerom, ale chlapci maju este na com pracovat. Niektore albumy mi spravil k mojej spokojnosti vcelku dobre, az na žánre tie si povymyslal take o ktorých som v zivote ani nepocul. A ako tu uz jeden kolega pisal pri albumoch, ktore sa skladaju z dvoch a viac cd tak to je jedna pohroma.

    0
    0
  13. Potřeboval bych pomoci. Koupil jsem si tento software (i na doporučení tohoto fóra) a vůbec to nefunguje. Po přetažení tracků do okna Clean mi to vždy hází následující hlášku: “Some tracks were not found in your iTunes collection” a tagy nejsou opraveny. Kde dělám chybu? Hardware: Macbook unibody, 4GB Ram, system: aktualizovaný Snow Leopard. V kolekci mám i alba složená z více cd a výběry. Štve mě to.

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť