Tri “Tower Defense” hry pre iPhone a iPod touch – TapDefense, Free Towers, Crystal Defenders

Hry s názvom Tower Defense sú veľmi návykové a populárne. Ak ste sa s nimi ešte náhodou nestretli a nemáte ani iPhone, odporúčame najpopulárnejšiu online flash verziu Desktop Tower Defense.

Jednoduchý popis princípu: Cieľom týchto hier je stavať strieľajúce vežičky ako prekážky príšerám, ktoré idú z jedného bodu do druhého. Keď sa k cieľovému bodu dostane nejaká príšerka, hráč stratí život alebo kryštál. Keď ich stratí 20, hra je na konci, ale zábava nekončí, pretože budete rozmýšľať, ako ubrániť to, čo sa nepodarilo a ako zmeniť stratégiu. Vežičky sa dajú postaviť na rôzne miesta a dajú sa zvoliť rôzne postupy ich vylepšovania. Opäť upozorňujem, že hry tohto charakteru sú veľmi návykové a môže sa stať, že sa od nich odtrhnete až keď budete naozaj veľmi unavení, vybijete batériu alebo Vám vypnú elektrinu.

Free Towers

(Po kliknutí na náhľady vpravo sa zobrazí obrázok v plnej veľkosti.)

Hra, ktorá sa najviac podobá online verzii je Free Towers, respektíve jej platený brat Power Towers. Verzia sa schválne nevolá „Lite“, pretože nespĺňa podmienku neobmedzenej funkčnosti v porovnaní s plnou verziou. Vežičky sa nemôžu vylepšovať ako by si človek prial, ale len tak, ako to autor umožnil. Grafika je podpriemerná a jediné čo vyčnieva sú animácie výbuchov a paralyzovaných príšer. Človek sa zasmeje, keď sa mu to stane prvýkrát. Hlavným nedostatkom je však veľkosť obrazovky iPhone. Ďalšie hry budú mať rozmery objektov síce menšie, ale sú riešené elegantnejšie a efektívnejšie prispôsobené malému displeju.

V tejto hre staviate jeden druh veže, ktorú časom vylepšujete podľa potreby. Autor bol však názoru, že stavať vežu dotykom bude dobré riešenie. Prakticky sa stačí päťkrát dotknúť a máte päť vežičiek. Nie je to však také ľahké ako to znie: po priložení prsta na obrazovku a presunutí na miesto, kde si človek predstavuje vežičku, sa môže postaviť inde. Stávalo sa mi to častejšie a to najmä kvôli kombinácii veľkosť prsta a miniatúrnosť hry. Pri nadvihovaní prsta sa nepreruší kontakt s displejom okamžite, ale časť bruška opustí dotykovú plochu neskôr, čo hra interpretuje ako presun vežičky. Tá sa postaví ihneď, ako sa preruší kontakt s displejom a človeku tu v tomto momente chýba tlačidlo späť. Tlačidlo pauza je prítomné, avšak po jeho stlačení sa ocitnete v hlavnom menu hry, takže stavať sa takto tiež nedá.

Hrateľnosť je pre ľudí s priemerne veľkými prstami podpriemerná a jedinú zaujímavosť, čo som našiel, je možnosť vybrať cieľ pre ostreľovaciu vežu. Kým sa však k nej dopracujete, môže Vám zostať len pár životov. Vežičky totiž často mieria na úplne náhodné ciele a tak sa stáva, ako na našom screenshote, že napriek tomu, že príšerky sú v dosahu veží, tie mieria na poslednú v rade a ostatné zatiaľ uniknú. Zvukové efekty sú primerané a vhodné, ale celkovo hru nezachránia. Hra ma oslovila najmenej z troch prezentovaných variant, i keď krátkodobo môže byť dobrým rozptýlením.

Hry si môžete stiahnuť cez iTunes:

Ďalšie hry nájdete v pokračovaní článku.Crystal Defenders

Druhá hra, ktorú som testoval sa volá Crystal Defenders lite. Táto hra má inovatívny prístup založený na Final Fantasy. Hráč zamestnáva rôznych vojakov alebo mágov, aby bránili kryštály. Príšerky sú v rôznych formách – od pomalých, cez odolné voči magickým útokom, až po lietajúce. Bojové formácie tak musia byť neustále uspôsobované. Hra je pútajúca grafikou, animáciami, zvukmi a aj hrateľnosťou. Napriek tomu, že figúrky sú ešte menšie ako v predchádzajúcej hre, je stavanie pôžitkom. V momente, ako potiahnete figúrku z pravej strany na hraciu plochu, hra sa zastaví a naspodku sa objaví tlačidlo OK na potvrdenie jej pozície. V prípade, že hráte hru v zvislej polohe, celú dolnú časť zaberá akýsi joystick a smerové šípky, čím sa hracia plocha stáva skutočne miniatúrnou a políčka, do ktorých sa triafate sú asi 2×2 milimetre veľké. Jediné mínus môže byť pomerne vysoká cena za verziu so všetkými vlnami útokov, ktorých je 360. Lite verziu s 20-timi vlnami útokov som mal 20 minút po stiahnutí prejdenú.

Odkazy na iTunes Store:

TapDefense

Najstaršia hra, ktorá je zároveň najdlhšie na trhu je TapDefense. Hru mám prakticky od vydania na telefóne a jej aktualizácie vychádzajú tiež v pravidelných intervaloch. Príšerky tu chodia po vopred určenej mape medzi vežičkami, ktoré majú väščinou štyry možné vylepšenia. Napríklad jednoduchá lukostrelecká veža sa zmení pri poslednom vylepšení na vežu odstreľovača a mrazivá veža až o 70 % spomalí pohyb príšeriek.

Tohtomesačná aktualizácia na verziu 2.0 priniesla množstvo zmien. Pri štarte novej hry je teraz na výber zo 6 herných módov. Od klasického cez finančnú krízu až po „náhlu smrť“, čiže varianty hry bez pribúdania mincí alebo hru s jedným životom. Po výbere štýlu sa vyberá mapa, na ktorej sa hra bude odohrávať a na záver balíček úrovní – rýchla hra, originálne úrovne alebo hra na výdrž. Najnáročnejšia obtiažnosť obsahuje až 60 vĺn útokov.

Ovládanie je na najvyššej úrovni z recenzovaných hier. Dolná časť obrazovky obsahuje ovládacie prvky a na hornej sa odohrávajú boje. Napríklad po výbere vežičky, ktorú chcete postaviť, sa dolná časť zmení na dve tlačidlá – jedno na zrušenie a druhé na potvrdenie umiestnenia. Hra sa počas budovania automaticky zastaví, takže sa nemusíte báť, že niečo nestihnete. Kombináciou hracích módov a máp sa dá vytvoriť až 108 variant. Od veľmi jednoduchých, ktoré zvládnete za pár minút cestou vo vlaku až po náročné, ktoré sa budete snažiť prejsť aj niekoľko dní. Grafika je primeraná, príšerky sa hýbu až na výnimky svižne, zvukové efekty a hudbu si radšej vypnete, pretože počúvať stále dokola tie isté zvuky strieľajúcich veží alebo krochkajúcich príšeriek nebude žiadúce.

Hrateľnosť je inak na veľmi vysokej úrovni a stáva sa tak víťazom nášho dnešného porovnania. Cena je na kvalitu hry až neočakávaná – zadarmo. Medzi úrovňami sa však niekedy zjaví v dolnej časti reklama. Ak aj na ňu kliknete, hra sa automatický uloží a pokračovať sa dá, kde ste skončili. Rovnako je to aj pri prijímaní hovorov alebo po stlačení tlačidla Home. TapDefense je dostupná cez iTunes Store. (Screenshooty sú z rôznych verzií hry.)

Verdikt: Ak máte radi 3D grafiku s menšími hernými možnosťami, ktoré závisia od programátorov a máte skoro 6 eur na karte naviac, určite sa Vám zapáči hra Crystal Defenders. Ak máte malé prsty a ste fanúšikom výbuchov, možno si obľúbite i Power Towers. Pre všetkých ostatných bude TapDefense tou správnou voľbou, a to nielen pomerom cena/zábava.

komentáre
  1. Som trochu sklamaný, kedže som nedávno pozeral tú Apple prezentáciu a tam ukazovali hru Star Defense a ja sa neviem rozhodnúť či ju si ju mám kúpiť. Myslel som že mi to táto recenzia objasní, ale tá hra tu nakoniec ani nie je…

    0
    0
  2. David ty si úplny idiot. Veď už z názvu je úplne jasné, že táto recenzia _nie je_ o star defence.

    Mimochodom Fieldrunners a The Creeps sú jednoznačne najlepšie :) Ale Tap Defence má tiež niečo do seba.

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.