Tipy a triky pre nový Safari 4 – Top Sites, Add Bookmark, štruktúra stránky

Safari 4, ktorý bude súčasťou nového operačného systému Mac OS X Snow Leopard, si vo finálnej verzii môžete stiahnuť už dnes. Verzia v Snow Leopardovi bude naviac optimalizovaná pre tento systém. Napriek tomu, že sa objavili aj celkom závažné problémy, Safari 4 je určite prínosom vďaka novým funkciam a zrýchleniu načítavania stránok. V dnešnom článku si ukážeme tri krátke tipy a triky pre tento internetový prehliadač.

Pridanie novej stránky do Top Sites zobrazenia

Funkcia Top Sites Vám štýlovo zobrazí všetky najnavštevovanejšie stránky v prehľadnej mriežke, pričom náhľady sa pravidelne aktualizujú. Ukážeme si, ako medzi Top Sites jednoducho a rýchlo pridať svoje obľúbené stránky. Stačí myšou pretiahnuť ikonku práve zobrazenej stránky (obrázok hneď pred http://) na ikonu Top Sites, ktorú vidíte zvýraznenú na obrázku.

Zobrazenie štruktúry internetových stránok

Po pravom kliknutí na Title bar (vrchná lišta Safari zobrazujúca názov práve zobrazenej stránky) okamžite zistíte, kde sa nachádzate vrámci štruktúry servera. Je to praktické, ak sa chcete napríklad vrátiť o úroveň vyššie (www.www.macblog.sk/recenzie), no nechcete kvôli tomu opakovane klikať na tlačidlo Back.

Safari 4 trick

Odstránenie tlačidla Add Bookmark

Nakoniec tu máme tip pre tých, ktorí nie sú spokojní so štandardným usporiadaním Safari okna. V Safari 4 sa tlačidlo Add Bookmark (Pridať záložku) stalo súčasťou adresového riadku. Kvôli tomu ho nie je možné štandardne odstrániť. S týmto jednoduchým postupom to však nie je problém.

popisobrazka
  • V menu zvoľte View → Customize Toolbar
popisobrazka
  • Z ikoniek preneste samostatné tlačidlo Add Bookmark k adresovému riadku. Týmto sa Add Bookmark oddelilo od adresového riadku a stojí samostatne
popisobrazka
  • Teraz už len preneste samostatnú ikonu Add Bookmark kdekoľvek mimo Toolbar (napr. do priestoru stránky). Ako vidíte, nadbytočná ikona vám už v Toolbare nezaberá miesto
popisobrazka
komentárov
  1. souhlasim…naštěstí jsem ještě na betě, ale přestava že pujdu na čisto 4 a taby budou zpátky dole mě děsí.

    0
    0
  2. Skusal som vselico, ale dostat naspat nacitavanie url adresy v podobe teplomeru sa mi nepodarilo. Vie niekto ako nato?

    Inac, dakujem za uzitocne tipy.

    0
    0
  3. to je zvlastne, mna na bete najviac tie taby hore stvali, priznavam ze to vyzeralo zaujimavo ale co sa tyka usability asi najhroznejsia vec: presunutie jedneho tabu na ine miesto sa dalo len kliknutim na velmi malu plochu toho tabu, takze som si casto presunul cele okno.
    takisto miesto pre title bar sa pri viacerych otvorenych taboch zmensilo na minimum.

    donedavna som bol velky fan firefoxu ale odkedy som nasiel par tweakov pre safari, asi sa len predsa sticknem k nemu. Prvy je Glims: http://www.machangout.com/ – doplna basicove veci firefoxu ako napr, otvorit naposledy zatvoreny tab alebo pri otvoreni otvorit rovnake URLs ako boli pred zatvorenim.

    Potom je to moja oblubena keyword search ktora pre safari akosi nikdy neexistovala, tu nahradza Keywurl – http://alexstaubo.github.com/keywurl/

    No a posledna moja oblubena vec je pouzivanie Greasemonkey userscriptov ktore na Safari portol nejaky japonec a vola sa to Greasekit – http://8-p.info/greasekit/ Scripty potom najdete na userscripts.org. Moj favorite je Facebook fixer pbez ktoreho som si nevedel facebook ani predstavit nanestastie tento zatial na greaskit akosi nejde, ale uz sa na tom pracuje.

    sakra mna by si macblog asi mal najat ;)

    0
    0
  4. pista: otvorit naposledy zatvoreny tab alebo vsetky zavrete okna sa da, klikni hore na histori a poobzeraj si to :)

    0
    0
  5. Taby nahoře mě zezačátku štvaly.. Teď jsem jeden z těch, které štve, že toto nastavení nemůže u 4ky použít :-(

    0
    0
  6. pista: klávesová skratka pre search na stránke ⌘ + F, pre google: ⌥ + ⌘+ F. Safari to obsahuje odjakživa. Tak isto ako otvoriť posledné taby. Nechápem načo niekto robí tie pluginy na existujúce veci…

    0
    0
  7. Typy a triky jo? a co třeba klávesové zkraty na Safari 4? někdo je zná, ale já jsem uplný začátečník, mě by se třeba hodily. Děkuju moc

    0
    0
  8. PROSÍM O POMOOOC:

    Potrebujem zistiť ako vymazať niektoré stránky z Popular… pridala som si ich tam viac a teraz mám v tom bordel.
    Dá sa to neako aj na safari uložiť ako na firefox bola tá bočná lišta kam som si to rozdelila do skupiniek a mala som v tom poriadok?

    Alebo ideálne ako tie záložky z windows dostať sem do Safari?

    Ďakujem moc

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť