Tip pre Keynote — prezentácia na celej obrazovke bez čierneho rámu

Množstvo (nie len) začínajúcich používateľov Keynote z balíka iWork naráža na problém, kedy sa pri spustení prezentácie v tzv. full screen-e nespustí skutočne na celú obrazovku, no len v akomsi čiernom rámiku uprostred. Je možné tomu predísť tak, že pri vyberaní témy vyberiete správne rozlíšenie obrazovky (resp. projektoru). Toto je však riešenie, ktoré môže veľmi ľahko zlyhať ak prezentáciu spúštate neskôr z iného počítača.

Na druhej strane, Microsoft PowerPoint, ktorý je v ostatných ohľadoch niekoľko rokov pozadu to má v tomto konkrétnom prípade výborne vysporiadané — prezentáciu nezávisle od rozlíšenia roztiahne vždy cez celú obrazovku. Táto možnosť je aj v Keynote, len trochu ukrytá. Stačí otvoriť Preferences → Slideshow a zaškrtnúť prvý checkbox. Scale slides up to fit display. Dávajte si však pozor, stále platí, že keď vytvoríte širokouhlú prezentáciu a budete ju chcieť prezentovať na klasickom projektore/mo­nitore, vznikne takzvaný letterbox (čierne pruhy) alebo naopak.

komentárov
  1. Na druhej strane to je pravda… Mozno by som miesto “ostatnych” vyuzil “vo vacsine”, ale nechcem slovickarit.

    PowerPoint 2007 urobil velky krok smerom vpred, ale bohuzial prikratky na keynote…

    0
    0
  2. dakujem za tip. A chcem pochvalit, autora za to ze ako jeden z mala pouziva spravne tvar pouzivatel (vela ludi pouziva nespravne uzivatel)

    0
    0
  3. Zdravím, je možné nějak tvořit prezentaci a následně i promítat ve FullHD rozlišení? Při vytváření nové prezentace je na výběr jen nějakých 800×600 a 1024×768.

    tomasno1: “Uživatel” je z češtiny :-)

    0
    0
  4. Nenapísali ste akú máte verziu Keynote, no v tej poslednej (z iWorku ’09) je na výber okrem iného aj 1920×1080 a 1280×720 (aj keď nie na všetky témy).

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.