Rozobratý MacBook Pro 17″ unibody, “klony” iTunes App Store od Nokia, Palm, RIM


Rozobratý MacBook Pro 17″

Známy server iFixit do svojho archívu pridal ďalší rozobratý Apple produkt. Tentokrát ide o 17″ MacBook Pro unibody, ktorý sa už konečne dostal do rúk prvých šťastných majiteľov. Už tradične sa serveru podarilo pri rozoberaní objaviť rôzne zaujímavosti.

Kvôli dizajnovým zmenám (unibody konštrukcia a veľká batéria) si výmena základných interných komponentov tentokrát vyžaduje použitie skrutkovača. Na stránkach iFixit máte možnosť vidieť foto-návod na prístup k pamätiam RAM a pevnému disku nového MacBooku. Tento proces opisuje aj oficiálna príručka od Apple, keďže ide o užívateľsky meniteľné súčasti. To už neplatí pre batériu, ktorá ako iste viete, už v MBP 17″ unibody nie je jednoducho vymeniteľná. Oficiálna cena výmeny za novú je stanovená na 179 USD (práca + nová batéria). Server iFixit však tvrdí, že je len otázkou času, kedy budú na trhu dostupné neoficiálne alternatívy týchto batérií.

Na spodnej strane nového MBP 17″ sú veľké čierne gumové podstavce, výrazne väčšie ako na predchádzajúcej generácií „obyčajných“ hliníkových MacBookov, kde boli použité menšie podstavce sivej farby. Tieto podstavce nie sú novinkou, keďže ich poznáme už od októbra 2008 na všetkých MacBookoch unibody. Na oddelenie spodného krytu budete musieť odskrutkovať 10 Philips skrutiek. Batéria váži 570 gramov, čo je 20% hmotnosti celého notebooku.

Klony App Store

Zdá sa, že snahy imitovať úspešné kroky spoločnosti Apple nemajú konca. Videli sme už klony Mac počítačov, reklám Mac vs. PCdotykových telefónov nápadne podobných iPhone. Práve iPhone so sebou priniesol obrovský prelom v predaji mobilných aplikácií. App Store už od svojho uvedenia láme rekordy. Čísla dostupných aplikácií a ich predajnosť neustále stúpajú. Predstava rýchleho zárobku podobným spôsobom sa zapáčila aj konkurenčným dodávateľom mobilného softvéru. Na Mobile World Congress v Barcelone prišlo s oznámením svojho „vlastného App Store“ hneď niekoľko firiem. O tom informovala aj rubrika Fortune na stránkach CNNMoney.com. Viac sa o týchto pokusoch dozviete v pokračovaní článku.

  • Nokia Ovi Store – Online portál s médiami a  aplikáciami. Bude predinštalovaný na Nokii N97 a dostupný na stiahnutie pre ostatné telefóny Nokia (v máji 2009).
  • Windows Marketplace – S novou verziou Windows Mobile platformy prichádza aj Windows Marketplace, v ktorom by malo byť dostupných už 20 000 aplikácií.
  • App Store for Symbian – Ako názov napovedá, aplikácie v tomto internetovom obchode budú určené pre telefóny so Symbianom. Nie je však jasné, ako bude riešená situácia stretu s Nokia Ovi Store, keďže množstvo telefónov od Nokie, hlavne N-séria, používa práve operačný systém Symbian.
  • Android Market – Ten bol oznámený spolu s príchodom telefónu T-Mobile G1 Android od Google, no doteraz obsahoval len bezplatné aplikácie. To by sa podľa špekulácií malo čoskoro zmeniť.
  • BlackBerry Applications Center – Spoločnosť RIM stojaca za obľúbenými telefónmi BlackBerry už od októbra vyzývala vývojárov k príprave aplikácií pre túto platformu kvôli blížiacemu sa spusteniu softvérového obchodu.
  • Palm Software Store – Spustený bol už v decembri. Hneď od spustenia v ňom bolo dostupných 2000 aplikácií a 1000 hier pre zariadenia s OS Palm a Windows Mobile. Zmeny by mali nastať po uvedení Palm Pre v najbližšich mesiacoch.

To, či sa týmto obchodom podarí zopakovať úspechy iTunes App Store, alebo pôjde len o ďalší pokus priživiť sa na exekúcii už overeného a funkčného nápadu, ukáže len čas. Tak či tak, ide o dobrý priestor pre rozšírenie pôsobnosti vývojárov mobilných aplikácií.

komentáre
  1. Tento prispevok sa netyka tohto clanku.. Len chcem podotknut jednu skutocnost.. Je smiesne ze nasi predajcovia tazia na neskusenejsich uzivateloch, pripadne switcheroch.. Jedna sa o MacBook (klasicky biely), ktory bol upgradeovany o lepsiu grafiku (NVIDIA GeForce 9400M graphics) a v zakladnej zostave bola nahradena Combo mechanika SuperDrive mechanikou. Po prezreti zopar najznamejsich stranok, kde ponukaju apple produkty som nenasiel ani jedne tento upgradeovany produkt ale co je este vaznejsie, tak ponukaju starsie MacBooky so starou grafikou (Intel GMA X3100) a vydavaju ich za nove kusky MacBookov. Je pri nich este vysacka “NEW”.. Reagujem na takuto falos, pretoze to nie je korektne od nasich predajcov. To, ze sa chcu zbavit starsich kuskov takymto tahom, je pod uroven.. Pisem toto preto, aby som varoval moznych kupcov.. Verim ze tento clanok admin nestornuje, ale skor tento klam da do povedomia.. P.S.: prial by som si, aby to bol iba preklep v technickych parametroch u nasich predajcov a MacBooky, ktore su oznacene ako “NEW” ci “NOVINKA” boli ozaj s novym upgradeom.

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.