Recenzia: Nový Mac mini, znovu pri sile?

Nie je žiadnym tajomstvom, že Apple predáva viac notebookov než stolných počítačov, posledné štatistiky dokonca ukazujú, že prenosné počítače tvoria až vyše 70 % predajov Applu v počítačovom segmente. Po uvedení novej rady unibody MacBookov a MacBookov Pro to majú stolné modely náročné, a aj preto boli nedávno všetky mierne obnovené. V nasledujúcom článku sa bližšie pozrieme na najnovší model Maca mini, ktorý sa len pred nedávnom dostal do slovenských obchodov. Pomôže výkonnejší procesor spolu s novou grafickou kartou urobiť s Maca mini opäť hviezdou, alebo je jeho kúpa vyhadzovanie peňazí?

Dizajn, balenie, príslušenstvo

Najkrajšie na vlastnení Maca je spočiatku rozbaľovanie a prvé pohľady na unikátnu konštrukciu. Keď si nesiete domov Maca Mini, ani nemáte pocit, že si domov nesiete počítač. Samotná krabica je veľmi kompaktná a skladná, avšak oproti minulosti na nej chýba madlo na prenášanie.

Výhodu, ktorú oceníte hneď pri kúpe je minimalistické balenie.

Pri otváraní narazíte na manuál a inštalačné média, hneď pod nimi je samotný počítač. Jeho vyťahovanie je však v celku nedomyslené a obtiažne. Celý je v priehľadnom obale, ktorý ma po stranách dva ústrižky, za ktoré má užívateľ počítač vytiahnuť, ale tie sú klzké a malé, preto musíte byť opatrný.

MacMini box opening

Spôsobov, ako vybrať zanorený počítač z krabice je viacero, ale ani jeden nie je dokonalý.

Na dne krabice nájdete ešte adaptér do elektrickej siete, prevodník na pripojenie DVI displeja a patričnú kabeláž. Na prvý pohľad dosť skromná výbava, ale plne vystihuje pôvodnú myšlienku Maca mini ako náhradu za stolný PC pre switcherov, ktorí zvyšné periférie a monitor už majú k dispozícii. Čo však bez ohľadu na to zamrzí, je tradične chýbajúci Apple Remote, ktorý si musíte dokúpiť samostatne za 36 eur, pokiaľ máte záujem o spohodlnenie života.

MacMini accessories

Na prvý pohľad skromné vybavenie, ale vo väčšine prípadov postačujúce.

Prvý Mac mini bol uvedený na začiatku roka 2005 a odvtedy sa jeho vzhľad vôbec nezmenil. Jediný spôsob, ako odlíšiť horúcu novinku od pôvodného štyri roky starého predchodcu je pohľad na množstvo a rozloženie portov, a tiež na decentne zabudovaný IR senzor v štrbine mechaniky. Pár centimetrov pod ňou sa nachádza malá biela dióda signalizújúca beh počítača, či jeho spánok pulzovaním. Tvar hliníkového tela obopínajúceho sotva 17 cm širokú podstavu zostal zachovaný. Jemné zaoblenie hrán pôsobí stále elegantne, tak ako aj povrchová úprava hliníka. Je pomerne odolná voči poškrabaniu, avšak ak sa vám to predsa podarí, škrabance budú dosť viditeľné. Avšak vzhľadom na to, že sa jedná o stolný počítač, ktorý postavíte na stôl a necháte ho ležať bez pohnutia aj niekoľko rokov len s občasným prenášaním, nejedná sa o problém.

MacMini

Horná strana je vyvedená v bielom lesklom plaste, ktorý je pochopiteľne o čosi náchylnejší voči poškodeniu. Taktiež sú na ňom viditeľnejšie aj odtlačky prstov. Pokiaľ za počítačom fajčíte, pripravte sa aj na mierne žltnutie, ale to až s postupujúci­mi rokmi.

MacMini back

Z ľavej strany vidíte power konektor, Ethernet, FireWire 800, Mini DVI, Mini Display Port, 5× USB, nad nimi audio in/out a Kensington lock.

Biely plast sa nachádza aj vzadu okolo konektorov, nie je však lesklý, a preto sa nemusíte báť, ak sa vám kábel periférie nepodarí trafiť na prvý pokus, konektor určite nezanechá na Macu mini následky. Vzadu tiež nájdete výdychy ventilácie, všetky porty a tlačidlo na spustenie.

MacMini

Spodná podstava počítača je pogumovaná, čo úspešne zamedzuje nechceným cestám po stole. Nájdete tu aj vetracie otvory, ktoré slúžia na nasávanie studeného vzduchu do vnútra kompaktnej skrinky počítača.

Rozšíriteľnosť, porty

Svojimi rozmermy Mac mini nie je určený na masívnejšie upgradovanie, ak vôbec nejaké. Neexistujú žiadne dvierka a ani tlačítka na povrchu, pomocou ktorých ľahko vymeníte obsiahnutý hardvér. Jediný spôsob upgradu je otvoriť celý počítač. Hlavný hliníkový kryt je o podstavu upevnený sériou plastových západiek, cez ktoré sa najľahšie dostanete pomocou murárskej špachtle. Práva preto je pomerne rozumné nechať si „Miniho“ vybaviť na prianie tak ako potrebujete hneď z výroby. Môžte si vybrať pevný disk s vyššou kapacitou, alebo ho osadiť dvoma modulmi RAM s maximálnou celkovou kapacitou do 4 GB (použitý nVidia čipset pritom teoreticky zvláda aj 8 GB, teda dva 4 GB moduly). Vnútorná mechanika je pripojená konvečným SATA káblom, a tak ak nepoužívate príliš často DVD média, môžte ju vymeniť za ďalší pevný disk, samozrejme len doma na vlastnú zodpovednosť. Otázne teda je, či nie je praktickejšie použiť radšej externý disk. O záruku by ste prísť nemali, pretože otvorenie skrinky Miniho je dovolené. Ak však pri otváraní čokoľvek zlomíte alebo poškodíte, na to sa záruka už nevzťahuje. V rámci BTO konfigurácií je k dispozícií aj rýchlejší CPU taktovaný na 2,26 GHz oproti základnému CPU s taktom 2 GHz.

Čo sa vám nepodarí vtesnať do útrob počítača, to môžte externe pripojiť vďaka dostačujúcej ponuke portov. V minulosti bola kritika zameraná práve na túto oblasť, pričom tu za uplynulé roky urobil Mini príjemné pokroky. Slušnú konektivitu vám zabezpečí 5 USB 2.0 portov s prenosovou rýclosťou 480 Mbps, vhodných na pripojenie nie len klávesnice a myši, ale aj USB digitálnych kamier, fotoaparátov a pevných diskov. Šiesty USB port, ktorý je viditeľný cez System Profiler je štandardu 1.1 a slúži len na interné pripojenie IR senzoru. Na spomenuté externé disky je ale lepšie použiť FireWire 800 port s rýchlosťou 800 Mbps. Okrem vyššej rýchlosti dosiahnete aj nižšie zaťaženie CPU pri práci s takto pripojeným diskom, pretože FireWire nepotrebuje tak intenzívnu obsluhu. FireWire zariadenia sa dajú pripájať sériovo za seba, čiže aj keď je tento port prítomný len jeden, umožnuje zapojiť naraz až 63 zariadení. Mac mini je možné ako každý Mac s týmto rozhraním nabootovať aj do Target Mode, keď sa správa ako bežný externý disk a môžte si tak vybudovať aj ad-hoc sieť pomocou obojstranného FW kábla. Jednoducho je to veľmi užitočné rozhranie, ktorému sa mnoho ľudí vyhýba úplne zbytočne. Samozrejmosťou je aj spätná kompatibilita s FireWire 400 pri použití vhodného káblu.

MacMini display port

Vľavo Mini DVI, vpravo Mini Display Port.

Na pripojenie monitoru môžte využiť nový MiniDisplay port, o ktorého výhodách sme už hovorili v článku venovanému aktuálnej rade MacBokov. V skratke len pripomenme hlavné výhody, ktorými sú vyššie maximálne podporované rozlíšenia, možnosti použitia jednoduchšej elektroniky v displejoch, HDCP ochrana a otvorenosť tohto štandardu. Prítomný je ale aj dnes stále ešte najpopulárnejší DVI port, teda aby sme boli presný, Mini-DVI port, ktorý spolu s priloženou redukciou môžte použiť aj s bežnými DVI monitormi. Mimoriadne príjemná je podpora používania oboch rozhraní naraz, čo dovoľuje pripojiť až dva monitory súčasne. Na MiniDisplay Port s redukciou na Dual-Link DVI sa dá pripojiť ľubovoľný monitor s rozlíšením až 2560 × 1600 pixelov (zvyčane používané rozlíšenie pri 30″ monitoroch) a na Mini DVI port je to rozlíšenie do 1920 × 1200 pixelov bežné pre 24″ monitory. Pri použití dvoch monitorov sú odomknuté módy pre zrkadlenie i rozšírenú pracovnú plochu, čo bolo u konzumnej rady Apple strojov v minulosti často blokované. Pokiaľ by ste chceli použiť 30 palcový DVI monitor, berte na vedomie, že redukcia z Mini-DVI portu na Dual-Link DVI vás bude stáť okolo 90 eur.

MacMini airport

Minulosť však nechajme minulosťou, dnešok patrí bezdrôtovým technológiam a časy keď ste si za každú bezdrôtovú vymoženosť museli priplatiť nehorázne sumy sú preč. Mini v základe prichádza spolu s vstavaným Bluetooth 2.1 a v modernej domácnosti oceníte aj možnosť pripojiť sa na internet pomocou AirPortu, teda WiFi, a to aj v najnovšom 802.11n štandarde. Zachovaná je aj kompatibilita so staršími a/b/g štandardmi. Ak však stále preferujete radšej ethernetové káble, nájdete aj sieťovú kartu s rýchlosťou 1 Gbps. Pokroku však nadobro ustúpil modem, ktorý si v prípade potreby môžte za príplatok dokúpiť a pripojiť cez USB. Vzadu nájdete ešte kombinovaný výstup a vstup na analógové aj optické audio, Kensington lock na uzamknutie počítača a veľmi užitočný prívod na elektrický prúd.

Posledné riadky o tom, čo všetko sa dá a nedá pripojiť budeme venovať IR senzoru na prednej strane počítača a mechanike. Infračervený senzor je určený výhradne pre použitie s Apple Remote, aby ste si z počítača mohli urobiť multimediálne centrum. K tomu je predurčený aj štandardne predinštalovaný softvér Front Row, vďaka ktorému môžte pohodlne brázdiť cez knižnice v iTunes a iPhoto, spustiť a obsluhovať DVD Player a podobne. Vo fyzickej blízkosti tohto senzoru je práve štrbina slot-loading mechaniky, ktorá je schopná napaľovať CD aj DVD média, vrátane Dual Layer variantu, rýchlosťou 8×, pri DL šesťrýchlostne. Pri tejto príležitosti zagratulujme Applu, že v roku 2009 sa mu konečne podarilo vytlačiť staré Combo mechaniky zo všetkých počítačov v jeho ponuke.

Z výbavy je ešte potrebné spomenúť integrovaný reproduktor. Ako iste správne predpokladáte, nie je určený na privádzanie susedov do šialenstva. Jeho zvuk je postačujúci na podanie systémových zvukov, VoIP telefonovanie a núdzové počúvanie hudby. Nedá sa povedať, že by zvuk bol vyložene zlý, ale blíži sa tomu, čo ponúkajú notebooky v obdobnej cene. Ak máte radi hudbu a neviete si prácu bez nej predstaviť, buď už doma máte kvalitné reproduktory, alebo si ich iste kúpite. Vzľadom na fyzickú veľkosť integrovaného reproduktoru je podanie basov slabé, výšky sú na tom o čosi lepšie. Integrované reproduktory v iMacu, MacBooku a MacBooku Pro majú v porovnaní s Macom mini kvalitnejšie podanie zvuku.

Výkon

Problém doterajšieho Maca mini bol nepochybne jeho prehnane dlhý životný cyklus a s tým spojená mierna technická zastaralosť. Predchádzajúca revízia prišla na trh v auguste 2007, čo je z počítačového hľadiska naozaj veľmi dávno. Vtedajšie veľmi rýchle 65nm procesory radu Intel Core 2 Duo s kódovým označením Merom pomaly dosluhovali, a tak nám Apple priniesol stále pomerne čerstvé kúsky uvoľnené na trh v polovici roka 2008. Konkrétne sú to procesory Intel Core 2 Duo, modely P7350 s taktom 2,0 GHz a na želanie je dostupný aj rýchlejší model P8400 s taktom 2, 26Ghz. Oba sú už vyrobené 45nm technológiou a jedná sa o Penryny, teda majú voči starším procesorom niektoré architektonické vylepšenia. Bolo v nich použité novšie dielektrikum, aby sa zamedzilo únikom prúdu v stave pokoja a zároveň sa zrýchlilo prepínanie tranzistorov a logicky znížili nároky na spotrebu prúdu. Zväčšila sa aj L2 cache z 2 na 3 MB a rozmnožili sa tak aj tranzistory. Zvýšil sa aj počet inštrukcií spracovaných za jeden takt, teda pri rovnakej frekvencií majú lepší výkon. No napriek tomu spotreba vďaka výrobnej technológií klesla z 34 na 25 W. Pribudol aj nový úsporný stav procesoru zvaný C6, keď sa vypína praktický celá výpočetná časť, L1 a L2 cache a poklesne aj voltáž v ostatných častiach. Príjemná je aj schopnosť v jednovláknových aplikáciach vypnúť jedno procesorové jadro a to druhé pretaktovať na vyšší výkon, aby sa beh takýchto aplikácií urýchlil. Z vylepšení stojí za zmienku aj pridanie SSE4 inštrukcií na akceleráciu multimediálnych aplikácií na prácu s obrazom, rýchlejšie delenie a odmocňovanie a v neposlednom rade vylešená virtualizácia na hardvérovej úrovni. V súčte všetky tieto vylepšenia prinášajú zrýchlenie prbližne od 5 do 20 % pri rovnakom takte. Veľmi záleží od typu úlohy. Pozrime sa na niekoľko výsledkov nameraných v syntetickom benchmarku Cinebench R10, ktorý testuje schopnosti CPU v renderingu 3D grafiky. Je multiplatformový a je zdarma, takže si môžte urobiť test na svojom počítači a bezproblémov výsledky porovnať u uvedenými, operačný systém nemá príliš veľký vplyv na výsledok.

MacMini CPU graf

Tmavá farba znázorňuje výkon jedného jadra, bledšia celkový výkon daného CPU.

Nový Mini v oblasti CPU v ničom neprekvapil ani nesklamal, pokiaľ je človek oboznámený s jeho vnútornosťami. Oproti predchádzajúcej generácií sa jedná skôr o kozmetické zvýšenie rýchlosti, ktoré pri bežnej práci nepostrehnete. Upgradovať z priameho predchodcu sa teda nevyplatí, pokiaľ nehráte hry, ale ak vlastníte niektorý z prvých modelov na platforme Intelu či ešte originálny model s PowerPC, sklamaní nebudete. Ak sa pozrieme na nárast výkonu, ktorý poskytuje BTO verzia s rýchlejším 2,26 Ghz procesorom, asi budete trochu sklamaný, pretože sa jedná o investíciu, ktorá sa prejaví len minimálne. Ak by ste upgradovali vyššiu verziu, dostali by ste sa na finančnú čiastku veľmi blízku cene základného iMaca.

S novými procesormi vznikla aj potreba upgradovať základnú dosku, ktorá je v súlade s posledným trendom od spoločnosti nVidia. Umožňuje procesorom využiť vyšší takt zbernice, ktorý sa posunul na hranicu 1066 MHz z pôvodných 667 Mhz. Výhodou je aj podpora pre DDR3 pamäte, ktorú Apple naplno využil a preto Miniho osadil v základe 1 GB DDR3 pamäte s taktom odpovedajúcim zbernici. Príjemné je, že modul je použitý len jeden, a preto pri upgrade na 2 GB nie je nutné nič vyhadzovať, čo oceníte ak budete robiť upgrade doma. Ostatným to však znemožní tažiť z dvojkanálového zapojenia. Pre zaujímavosť, 1 GB RAM moduly pre Mac mini dodáva Micron Technology. Novinkou je možnosť oficiálne osadiť až 4 GB RAM miesto dvoch u predchádzajúceho modelu. V nepárovom režime je možné použiť až 6 GB RAM, strácate tak ale výhodu dvojkanálového režimu. Ak vás zaujíma porovnanie výkonu a ceny DDR2 a DDR3 modulov, prečítajte si úryvok venovaný tejto problematike z minulej recenzie MacBooka.

Najväčšou slabinou bola doteraz grafická karta, ktorá značne zaspala dobu. Doposiaľ sa používala ešte stará Intel GMA 950, ktorá bola nahradená oveľa konkurencieschop­nejšou nVidiou 9400M. Obe na prvý pohľad nevyzerajú príliš dravo, keďže sa jedná o integrované riešenia, ktoré okrem iného nemajú ani vlastnú video RAM, ale zdieľajú hlavnú operačnú pameť. Zdanie však klame, nová nVidia 9400M je momentálne jedna z najrýchlejších, ak nie najrýchlejšia integrovaná grafická karta na trhu, ktorá uspokojí takmer každého priemerného hráča. Samozrejme, detailné vyhladzovanie hrán spolu s vysokým rozlíšením tejto grafike nesedia, ale do tohto segmentu Mini ani nemieri. Ale ako je na tom v porovnaní s ostatnými strojmi z ponuky Applu? Na to nám zodpovie opäť Cinebench, tentokrát v OpenGL testoch grafických kariet.

MacMini

Doteraz predávaný Mini bol presvedčivo rozdrtený výkonom nových modelov. Zatiaľčo výmena CPU priniesla kozmetické zmeny, grafická karta priniesla mnohonásobné zrýchlenie. Pre porovnanie, nová nVidia má 16 steam procesorov (samostatných výpočtových jednotiek) na internej frekvencií 1400 MHz a čip ako celok pracuje na nominálnej frekvencii 580 Mhz. Staršia Intel GMA 950 pracuje na frekvencií 400 Mhz a má 4 výpočtové jednotky (tento počet sa ale nedá priamo porovnať kvôli odlišnej architektúre, berte to s rezervou). Rozdiely sú aj v architektúre a pamäťovej priepustnosti a fakte, že Intel GMA 950 počíta napríklad spracovávanie geometrie len softvérovo.

Nová nVidia tiež používa hlavnú RAM ako svoju video pamäť, ale je tu malá záludnosť o ktorej by ste mali vedieť. Základná verzia Maca Mini disponuje 128 MB zdieľanou video pamäťou s hlavnou RAM, vyššia verzia má však k dispozícii 256 MB. Faktom však je, že karty sú úplne identické, ale vlastnosťou nVidie je, že ak systém disponuje menším množstvom RAM než 2 GB, namiesto 256 MB alokuje len 128 MB. Ak si kúpite základnú verziu a doma upgradujete RAM, grafický výkon bude identický a karta sama začne využívať svoj plný potenciál.

Ak sa pozrieme na grafický výkon príbuzných strojov, Mac mini si aj napriek jeho úlohe zastupovať low-end nepočína zle. Treba ale podotknúť, že väčšina Macov v súšasnej dobe disponuje práve nVidiou 9400M, či už hovoríme o nižčích modeloch iMaca, alebo MacBookoch, ktoré sú vlastne iba prenosnou variantou Maca mini. Výkonnejšími grafikami disponujú už len Pro stroje a drahšie iMacy. Čo to pre vás znamená ako používateľa? V prvom rade získavate akcelerované video, dobrú responzivitu užívateľského rozhrania a jeho efektov a solídny výkon v hrách. Spoločnosť nVidia navrhla čip tak, aby pri rozumných nastaveniach bolo možné všetky nové hry hrať pri 30 FPS/snímkoch za sekundu. Tento cieľ sa podarilo aj dodržať. Pre nedostatok času som skúšal len hru Quake 4 na 20″ monitore s rozlíšením 1600 × 1200 – pri stredných nastaveniach bol obraz plynulý. Plné detaily spolu s vyhladzovaním však už neboli dosiahnuteľné a framerate klesol pod znesiteľnú úroveň. U tých, čo hry nehrajú a vedia, že na akceleráciu GUI a videa stačí aj starší model Maca mini, snaď zaváži blížiaci sa príchod nového operačného systému Mac OS X Snow Leopard. Ten umožní developerom tvoriť aplikácie používajúce pre bežné výpočty výkon grafickej karty. Vzhľadom na to, že nVidia má hrubý výkon v GigaFlopoch približne dvakrát vyšší ako hlavný procesor, bude to znamenať citeľný nárast výkonu.

Nemenej dôležitým aspektom výkonu je aj pevný disk, keďže vo väčšine prípadov je úzkym hrdlom počítača práve on. Mini disponuje 2.5″ pevným diskom Fujitsu s 5400 otáčkami za minútu, ktorý je pripojený na SATA rozhranie s priepustnosťou 3 Gbit/s. Disponuje technológiou NCQ (Native Command Queuing) a jeho vyrovnávacia pamäť má kapacitu 8 MB. Jedná sa teda o priemerný disk, ktorý na papieri ani v teste príliš neupúta.

MacMini

Tmavá farba vyznačuje rýchlosť sekvenčného čítania, bledá rýchlosť sekvenčného zápisu v MB/s.

V súlade s očakávaniami sa svojou rýchlosťou približne rovná bežnému disku v notebooku a stráca na bežné stolné disky, i keď nie tak dramaticky. Najviac budete oproti povedzme iMacu s 3.5″ diskom pozorovať rozdiel pri štarte či načítavaní aplikácií, ale aj to len so stopkami v ruke. Napriek tomu je pre náročnejšie použitie investícia do externého 3.5″ disku pripojeného cez FireWire iste rozumná. V takom prípade ale pouvažujte, či nebude vhodnejšie siahnuť rovno po iMacu.

Teploty, hlučnosť

Ak vtestnáte relatívne výkonné súčiastky do krabičky o rozmeroch 16.5 cm x 16.5 cm x 5 cm, logicky sa očakáva horúce peklo zvnútra a hlučný kompaktný vysávač zvonku. Apple si našťastie s týmto problémom poradil pomerne slušne. Procesory určené pre notebooky boli vždy uspôsobené tak, aby si vystačili so slabším chladením, stiesneným priestorom a tým spojenými vysokými teplotami pri práci. Bez ohľadu na to však platí, že čím vyššia je teplota pri práci, tým viac sa skráti životnosť CPU. Súvisí to s jednoduchým odôvodnením, že chemické reakcie prebiehajú rýchlejšie keď majú viac tepla, teda energie na svoj priebeh. V procesore neustále prebiehajú chemické procesy, ktoré ho degradujú, až nakoniec vzniknú príliš vážne chyby. Preto aj keď Intel uvádza teplotu 90 °C pre jeho dlhodobú prevádzku ako bezpečnú, asi by pri nej viac ako 5 – 7 rokov pracovať nevydržal. Dovedy počítač asi vymeníte, ale aj nemusíte. Vysoké teploty sa však najviac podpisujú na životnosti a spoľahlivosti pevných diskov, ktoré by nemali dosahovať viac než 45 °C, pričom už 50 °C sa považuje za mierny hazard a 60 °C za smrť pre vaše dáta na objednávku. Poďme sa teda pozrieť na čísla.

MacMini

Tmavá farba reprezentuje teploty v zaťažení, bledá teploty v idle režime.

Tmavé farby reprezentujú stav maximálneho vyťaženia, kedy boli obe jadrá vyťažené na 100 %, grafická karta tiež dostala svoje a zároveň prebiehal test disku, ktorý zapisoval sekvenčne niekoľkogigabajtové súbory. Je možné predpokladať, že obdobné zaťaženie príliš často dosahovať nebudete, ale občas predsa. Svetlé farby zasa reprezentujú teploty, ktoré dosahuje počítač pri veľmi jednoduchej práci s webom alebo pri písaní dokumnetov. Teplota v miestnosti bola pri testovaní 22 °C.

Z grafov jasne vidieť, že Mac Mini dosahuje mierne vyššie teploty, ako by bolo občas nutné, napriek tomu sa nejedná o zlé hodnoty. Najvačšie starosti by ste si mali v horúcich letách robiť kvôli pevnému disku, ale je vysoko pravdepodobné, že sa nič kritické nestane. Teploty procesora sú tiež vyššie, ale taktiež vporiadku. Kolísanie o 40 °C v priebehu pár minút nie je ideálne, ale inžinieri Intelu s týmto scenárom určite museli rátať. Za zmienku stojí ešte teplota pasívu CPU, ktorá je pomerne odlišná od tepoty samotného CPU, čo rovnako nie je ideálny scenár a čosi to vypovedá o používaní teplovodnej pasty. Tieto dve hodnoty sa začnú rovnať až po takmer štvrť hodine záťaže. Počítač sme však nerozoberali, môže to byť pokojne aj problém s umiestnením samotného senzoru. Tak či onak, nejedná sa o zlé výsledky a je tu predpoklad pre spoľahlivú prevádzku počas dlhých rokov. Neprepracujete sa ani k problémom, aké napríklad sprevádzali prvé generácie MacBookov Air riešené až aktualizáciou firmware, ktorý upravuje činnosť chladenia. Povrch počítača tiež zostáva pomerne chladný, aj keď je z hliníka, ktorý by mal výborne odvádzať teplo. Vzduch prúdiaci zo zadnej časti túto skutočnosť svojou teplotou vysvetľuje.

Keď sme už pri chladení a s ním spojenou hlučnosťou, čaká nás príjemné prekvapenie – avšak len pre nových užívateľov, ktorí ešte nie sú zvyknutí na tichý chod tejto rady počítačov. Mac mini disponuje len jedným pomalobežným ventilátorom, ktorý pracuje konštantne na 1500 otáčkach za minútu. Konštantne v tomto prípade znamená naozaj nulové zmeny v otáčkach. Počas testov nebola zaznamenaná iná hodnota, bez ohľadu na záťaž. V preklade to znamená, že ani pri hraní sa nestretnete s nepríjemným hlukom, práve naopak, za každých podmienok ani v tichej miestnosti nebudete počuť nič, pokiaľ sa nenakloníte priamo až k skrinke počítača na vzdialenosť menšiu ako 15 centimetrov. Na tomto fakte nič nemení ani práca pevného disku a seek jeho hlavičiek (presun hlavičky ponad platňu z okraja k stredu platne, alebo naopak, na vzdialenosť ktorá je potrebná). Výraznejším zdrojom hluku je len optická mechanika, no v porovnaní s inými slot-loading mechanikami použitými napríklad v starších MacBookoch Pro je tichšia a jej zvuk je hlbší, čiže nerozptyľuje. Zaujímavejšie zvuky z počítača dostanete pri vkladaní média – oblužné motorčeky ho posúvajú hlbšie. To ako závažnejší problém nevnímam. V súčte teda Mini dosahuje primerané teploty pri veľmi nízkej, až skoro nulovej hlučnosti.

Reálne využitie

V minulosti som sa často pod článkom stretol s otázkami, pre koho je vlastne recenzovaný počítač určený. Preto vám čosi povieme o tom, kedy je a kedy Mac mini nie je vhodný práve pre Vás. Ako sme už načali vyššie, pôvodná myšlienka Maca mini bola zaujať ľudí, ktorí chcú prejsť na Mac, majú už svoje PC aj s perifériami a nechcú priveľa utrácať. Stačí odpojiť staré PC a k starým perifériam pripojiť Maca mini, ktorého nádhera vás má zaujať tak, aby ste už nikdy nechceli o systéme Windows počuť. V praxi to však na slovenskom trhu úplne neplatí. Povedzme si to otvorene, cena 630 eur nie je na naše podmienky/mzdy najnižšia. Situácia je teda trochu odlišná od USA. Bežný zákazník si dobre premyslí, či nie je lepšie investovať radšej do iMaca, ktorý ponúka vyšší výkon, displej, lepšie reproduktory a nie je k nemu nutné dokupovať v podstate nič (len klávesnicu podľa preferovaného jazyka/rozloženia). Vážnym nedostatkom z minulosti bola aj Combo mechanika, ktorá veľa ľudí presvedčila, že iMac bol lepšie riešenie ich situácie. Je možné polemizovať o tom, kto dnes napaľuje DVD média a či sa skôr jednalo o psychologickú bariéru. Switcher bol zasa zvyknutý za túto čiastku kúpiť nový počítač vrátane monitora a všetkého potrebného. Práve preto sa Macu mini v predajoch príliš nedarilo, iMac ho prevalcoval, a to aj na poli zákazníkov, ktorí si kupovali prvý Mac.

Mac mini bola výhodná voľba hlavne v situácii, keď boli vaše periférie prakticky nové a kvalitné a nemali ste záujem ich meniť alebo kupovať rovno Mac Pro. Po update sa situácia zlepšila, pomer ceny k výkonu sa prehupol ku krajším číslam. Zmizla aj nepríjemnosť s mechanikou. Spolu s faktom, že dostanete hotové riešenie po stránke softvéru, je počítač schopný konkurovať aj počítačom iných značiek s OS Windows. Spraví vám radosť ako náhrada starého desktopu a za predpokladu, že nebažíte po vysokom výkone a radi si vyberáte veci na mieru, oplatí sa aj kombinácia Miniho a samostatného nákupu monitoru s klávesnicou a myšou. Je mnoho ľudí, ktorí viac ocenia 24″ monitor než o 660 MHz vyšší takt CPU (ktorým disponuje 20″ iMac). Pokiaľ ste úplný začiatočník, nezabudnite na fakt, že klávesnice Apple a bežné klávesnice k PC sa mierne líšia, čo môže byť mätúce. Nad Apple klávesnicou aspoň pouvažujte, kvalitou vyvažuje aj svoju vyššiu cenu.

Fakt, že Mac mini je najlacnejší spôsob ako legálne prísť k zážitkom z Mac OS X láka aj ľudí, ktorí si chcú na tomto systéme postaviť multimediálne centrum domácnosti, pritom možnosti Apple TV sa im zdajú nedostatočné. Vychutnávať si filmy na vašej plazme a obsluhovať ich pohodlne diaľkovým ovládaním má svoje čaro. Rozhranie Front Row je predinštalované, stačí si prikúpiť Apple Remote. Výhodou oproti Apple TV je, že tam kde Apple TV končí, Mini sotva začína. Občas sa vám nechce odbiehať z gauča prečítať si poštu – nevadí, Mini to zvládne. Alebo máte problém cez Front Row prehrať film v zvláštnom formáte s titulkami? Môžte zabudnúť na hranie sa s kodekmi. Existujú aplikácie, ktoré to zvládnu bez boja. Pokiaľ sa chcete posunúť ešte ďalej, prečítajte si sériu článkov o digitálnej televízií na Macu a jej integrácií do rozhrania Front Row na serveri MacPlanet, vďaka čomu bude Mini prakticky váš nový set-top-box. Ak náhle potrebujete prejsť na serióznu prácu, stačí prepnúť výstup na váš stolný monitor a nepotrebujete ďalší počítač. Oplatí sa však kúpiť si bezdrôtovú klávesnicu aj myš.

Mac mini mnoho zákazníkov zaujal aj v roli domáceho servera. Nenájdete v ňom miesto pre 3 disky na RAID5 a nemáte k dispozícii extrémny výkon, avšak kto ho v roli stále prístupného dátového skladu so spotrebou žiarovky potrebuje? Mac OS X vám poskytne jednoduché nastavenie FTP či WWW servera niekoľkými kliknutiami. Miniho môžte tiež nastaviť tak, aby vám každú hodinu spravil na externý disk zálohy zo všetkých Macov a PC v domácnosti. Najlepšie osobné skúsenosti v tejto oblasti mám s aplikáciou Synchronize X Pro, ktorá svoju cenu ospravedlní schopnoťami prehľadne spravovať niekoľko zálohovacích scenárov pre kadý počítač zvlášť, automaticky sa pripájať na jednotlivé počítače aj keď sú zaheslované a ešte mnoho iného. Klienti pritom nemusia ani len tušiť, že ich PC či Mac je momentálne skenovaný kvôli zmenám súborov na zálohovanie. Samozrejme, ak máte v domácnosti len Macy, zálohovať sa dá aj elegantnejšie, ale to by už patrilo do iného článku. Čaro Miniho ako servera je aj v tom, že ho môžte mať aj v často obývanej miestnost, a nebude vám prekážať hluk ani v noci. Argumentom pre Miniho je aj účet za elektrinu, ktorý môže byť o niekoľko desiatok eur nižší oproti používaniu štandardného PC strednej striedy.

Záver a zhrnutie

Apple sa snaží bojovať so stagnujúcimi predajmi stolných Macov ako najlepšie vie. Na post vstupného modelu dosadil vynovený Mac mini, ktorý napravil nepriaznivý pomer ceny a výkonu zapríčinený zostarnutím predchádzajúceho modelu. Stratégia vymeniť PC za Mac mini a nechať si periférie opäť nabrala význam, keď za svoje peniaze dostanete zodpovedajúci výkon aj softvér. Stal sa aj výhodnou kúpou pre ľudí, ktorý odmietajú základného iMaca kvôli displeju a miesto výkonu chcú o pár palcov väčšiu diagonálu displeja či kvalitnejšie farby.

MacMini

Fotokredit: Apple.com

Z technického hľadiska Mini tiež nesklamal, jeho hardvér je takmer identický s MacBookmi, čomu zodpovedá aj výkon. Ten je viac ako dostatočný pre ľubovolné multimediálne využitie – strih domáceho videa, práca s hudbou a pod. Vďaka novej grafickej karte sa stal uspokojivo použiteľný aj na hranie nových hier. Apple sa opäť tak trochu prinavrátil ku kedysi používanej filozofii, keď MacBook bol prenosná varianta Maca mini a MacBook Pro bol stroj pre profesionálov s výkonom iMaca. Plusom je aj nízka/žiadna hlučnosť, malé rozmery, nízka spotreba a možnosť pripojiť dva monitory.

Medzi nevýhody je zas potrebné zarátať horšie možnosti pre budúce upgrady, ktoré sú navyše limitované náročným postupom výmeny čohokoľvek. Čiastočne to však vyvažuje dostatočné množstvo portov. Očakávaným mínusom je aj horšie podanie zvuku integrovaným reproduktorom, ale kto by požadoval pri daných rozmeroch opak. Odkedy Apple prestal pridávať do balenia Apple Remote, budete si musieť v prípade záujmu o Front Row a domáce multimediálne centrum trochu priplatiť, čo zamrzí. V porovnaní s iMacom alebo MacBookom sa dostáva do nevýhody nie len pre neprítomnosť displeja, ale aj mikrofónu a kamery. Treba podotknúť, že zohnať dobre fungujúcu webkameru pre Mac OS X je niekedy problém. Ako sa teda rozhodnete je na vás, každopádne neurobíte s novým Macom mini chybu.

Klady

  • dielenské spracovanie, dizajn, materiály
  • kompaktné rozmery, skladnosť
  • postačujúci výkon, v porovnaní s predchodcom výrazný nárast výkonu grafickej karty
  • v porovnaní s minulosťou bohatá ponuka portov
  • tichý chod aj pri maximálnom zaťažení
  • možnosť pripojiť súčasne dva displeje, v režimoch zrkadlenia aj rozšírenej pracovnej plochy
  • rozšíriteľnosť RAM na 4 GB

Zápory

  • limitované možnosti upgradovania kvôli náročnosti postupu, nie je to nezdolateľný problém, ale mnoho užívateľov ho odmietne
  • ak sa rozhodnete využiť možnosť použiť dva displeje, narazíte na minimálnu rozšírenosť Mini DisplayPortu, buď si teda kúpite 24″ Apple Cinema Display alebo prevodník
  • cena za vyšší model je trochu diskutabilná, keď zvážime, čo za príplatok dostaneme naviac oproti základu

~~*Za zapožičanie počítača Mac mini ďakujeme spoločnosti Software Partner, s. r. o. – Apple Premium Reseller.*~~

Zdroje

komentárov
  1. A ještě ad dva displeje: na trhu už jsou displeje připojitelné přes USB (např. LG L206WU) s bezproblémovými ovladači pro OS X. Sám používám jako třetí monitor s MacBookem Pro.

    0
    0
  2. Ahojte, ma (nVidia chipset v) Mac mini podporu sata port multiplier? Patram po tom uz dost dlho a nikde sa o podpore / nepodpore nic nehovori (stary mini nemal, lebo chipset od intelu podporu nemal).

    0
    0
  3. Jen bych se nebal teplot disku, protoze ad 1. buhvi, jak presne jsou vnitrni cidla, ad 2. zde uvadene teploty patri uz tak trochu do Urban Legends, protoze kdyz jsem kontroloval primo specifikace svych disku, teploty zacinaly na 50 – 55 dlouhodobe a 60 je preci jen uz trochu hodne. Na predchozi generaci iMac24 mam co delat, abych se dostal pod 50, nesmi byt zapnuty LCD a pocitac musi byt nezatezovany. Ostatne teprve pri 60 stupnich na disku zacina iMac poradne roztacet vetrak z 1200 na az 1500 :-) Nad 60 jsem se jeste nikdy nedostal. Notebookove disky jsou obvykle jeste bytelnejsi, vice vydrzi.

    0
    0
  4. zdravim mac mini som si kupil pred 2 tyzdnami v Bostone, ziadal som si tam najlacnejsiu konfiguraciu plus upgrade an 2GB RAM. Dotycny predavac urobil chybu a upgradol mi to na $GB, ked som sa po mini vratil vsimol som si to na bloku, manazer obchodu sa mi ospravedlnil a vratil mi peniaze za upgrade kt som nechcel, s tym, ze 4GB RAM mi zadarmo nechali pretoze som musel cakat…prijemna skusenost.

    Takze so 4GB RAM 120GB diskom a 2GHz procesorom to ide vcelku fajn, nie je to ako na macbooku pro ked som to porovnaval ale vsetko ide uplne fajn, prijemne bez trhania…som s kupou velmi spokojny hlavne ked je cielena rodicom na bezne pouzitie…

    0
    0
  5. Trocha nepresnosti o konstantnych otackach ventilatora. Nie je to pravda, mam novy mac mini doma a mozem povedat, ze uz niekolkokrat sa mi podarilo roztocit ventilator do jasne pocutelnych otacok.

    0
    0
  6. Core 2 Duo P7370 ma thermal spec. 90°C. A 86°C je k tomu sakra blizko. Takze minimalne to znizuje zivotnost CPU. Aj moj MB Alu ma nejako cudne riesene chladenie. 80°C pri importovani fotiek do iPhoto a ventilatoru sa ani neuracilo pridat otacky…

    0
    0
  7. Jan Rybar: Ďakujem za odkaz, čitatelia ho iste uvítajú. A čo sa týka USB monitorov, uznávam že je to dobré riešenie, ale osobne preferujem pred USB každé iné rozhranie ktoré bolo na pripojenie monitoru predurčené. USB monitor si žiada dosť obsluhy navyše, často sú problémy s 3D režimom a podobne. Preto som vyzdvihoval možnosť pripojiť sekundárny monitor priamo. Samozrejme, na bežné používanie, filmy, web a podobne USB monitor nie je v ničom znevýhodnený. Ponuka a reálna dostupnosť v slovenských obchodoch ale zatiaľ nie je úplne najlepšia.

    Tomáš Benetin: Priamy export z použitých benchmarkov na grafy nie je. Je to stará dobrá ručná práca v tabuľkovom procesore, ja som použil Excel z MS Office 2004, ale rovnaké veci vytvoríte v Number či NeoOffice bez problémov. Takže ak si chcete porovnať výsledky, musíte priamo odčítať číselné hodnoty. V každom grafe je výsledok zaznamenaný aj ako číslo, takže nebude problém. Ak by ste chceli vedieť ktoré presne čísla v ktorých benchmarkoch je možné porovnávať s tými tu uvedenými, stačí povedať, a rozpíšem manuálik.

    Peter: Tejto informácie som sa snažil pri písaní článku dopátrať aj ja, ale zatiaľ neúspešne. Dozvedel som sa asi len toľko, že teoreticky je možné z toho chipsetu vyviesť maximálne 6 SATA portov, ale o multiplkácií ani slovo nikde. Ale všetci výrobcovia chipsetov ktorý túto funkciu poskytujú sa tým radi pochválili, príkladne to vidieť u Intelu a ich ICH9, takže tak nejak zdravou logikou usudzujem, že keď nVidia mlčí, asi to nepodporuje. Ak niečo zistím, doplním to do článku.

    MartensPh: Možno máte pravdu že som dotyčné čísla o teplotách ktoré sú nebezpečné trochu nadsadil, ale videl som na mojom stole umierať až príliš veľa diskov, ktoré neboli dobre chladené a to aj notebookové. Veľa záleží od konkrétneho modelu, výrobcu a podobne, ale v horúcich notebookoch mi pokiaľ mi pamäť slúži po 5 rokoch poodchádzali všetky disky, bez ohľadu na výrobcu a typ. Asi som paranoidný smoliar, ale žiadnemu disku teplo nad 50°C nerobilo dobre, chcelo to len počkať si. Samozrejme nie vždy môžem s istotou prehlášiť že smrť bola zapríčinené teplom, ale zvyčajne to bolo najlogickejšie vysvetlenie. Ako som ale aj v článku spomenul, u Minoho netreba robiť paniku, väčšinu času je aj tak pod touto hodnotou, a 50 – 53°C v skutočne vysokej záťaži nie sú nič čo by zvlášť zabolelo.

    Maczor: Ako pavelk spomenul, a ako bolo uvedené aj v článku, tieto teploty sú v norme. Kedysi som chytal záchvaty paniky keď sa mi moje staručké AMD rozohrialo nad 60°C, ale súčasná generácia procesorov je na to pripravená, aj keď kvôli tomu takú životnosť ako staré CPU z rokov 90tych nedosiahnu, predsa len dnes sú už počítače stavané sotva na pár rokov služby. Naštve to, ale my s tým nič nespravíme :)

    ervin11: Nemôžem sa s vami hádať, ja som mal počítač dokopy dva dni. No počas mojich testov som pernamentne kontroloval otáčky ventilátora, ktoré sa stabilne držali na 1500rpm. Samozrejme som sa spoliehal aj na svoje uši. Faktom je, že v maximálnom vyťažení som ho nedržal kontinuálne viac ako hodinu, je možné že sa časom rozohreje ešte viac. Ak by ste vedeli priblížiť do koľko otáčok ste Minimu namerali (napr. cez iStat Pro widget), a čo približne ste pritom s počítačom robili, určite by som to ja a aj čitatelia ocenili.

    Ostatným ďakujem za pochvalu, a želám dlhé roky spoľahlivej šlužby zo strany ich Macov (Mini).

    0
    0
  8. Otacky ventilatora som nemeral a to z jednoducheho dovodu. Zaujimalo ma totiz, ako si MM vedie s inymi OS. Skusal som linuxy debian, ubuntu (8.10, 9.04), centos5, SUSE a windows 2003, 2008 a OS X Server. Pri pouzivani OS X som ventilator nepocul (alebo som si nevsimol), pri pouziti MS Win sa pri pouziti napr XBMC otacky pocutelne zvysili a MM bol aj na dotyk horuci. Bolo to dane funkciou XBMC (vertical sync), ked z nejakeho dovodu vytazoval zrejme nielen procesor ale aj procesor grafickej karty. Po 1-2 minutach bolo znatelne pocut zvysenie otacok ventilatora, t.j. z nepocutelneho na jasne pocutelne az na niekolko metrov od MM. Podla mojho nazoru je tych 1500 otacok minum, na ktore sa ide vzdy. V pripade dlhodobejsieho zvysenia teploty/zataze opat klesnu na standardnu hodnotu. A este k tomu testovaniu s inymi systemami: dosiel som k niekolkym celkom zaujimavym zaverom, co by mozno aj vyslo na celkom zaujimavy clanok, hlavne ako to je s podporou periferii a pod… ;)

    0
    0
  9. Pri čítaní recenzie som sa aj trochu pobavil. Bola písaná na objednávku predajcov a tomu zodpovedá aj štýl a vyzdvihovanie kladných vlastností. Čo ma však pobavilo bolo to, že pisateľ gratuloval firme Apple, že v roku 2009 neosadila do svojich počítačov combo mechaniky. Ak to autor nemyslel ako iróniu, tak neviem k čomu treba gratulovať. Skôr by sa hodilo slovo: konečne! Druhá perlička bola, že autor popísal, že vzadu prístroja sa nachádza veľmi užitočný prívod elektrického prúdu. Ůžasné! Aj človek má vzadu veľmi užitočný (ale na rozdiel od Maca mini) vývod. V žiadnom prípade tým nechcem zhadzovať počítače Apple ale autor recenzie by si mal dávať pozor čo vlastne vyzdvihuje lebo vychvaľovať napr zástrčku vzadu na variči je smiešne.

    0
    0
  10. Viete mi niekto zmerat na novom MM aky vykon v snimkoch za sekundu dava v aplikacii Handbrake pri kodovanie filmu napr. z divx do mp4 pre iphone ? Je to aspon 40fps ?

    0
    0
  11. @adam LOL Ja som sa skvelo pobavil na tvojom vyvode :) A Marosov Mac Mini’s vyvod ma ale pobavil viac (kedze narazal na Apple lenivost vyprodukovat konecne noveho miniho). Mini je fajn hracicka ked si ju kupujes za ucelomktory mas dopredu premysleny a nechces ho na render videa a podobne

    @Maros Mes. Ty si ale hrozny, pisat taketo clanky a dokonca za peniaze (predpokladam).

    0
    0
  12. V odstavci o vykone by stalo za to nemystifikovat o tom zvyseni L2 …
    2GHz Merom T7200 v MiniMacu (Mid 2007) ma 4MB L2 cache a taktiez SSE4, takze tie Penryny zase az tak nevytahovat pred ich predchodcami;)

    0
    0
  13. No veru Maros, mal si pravdu, je to dlhe a uz sa mi to ku koncu nechcelo citat :D
    Ale vydarene, aspon viem ako na tom novy mini je. Nemal som zatial vela casu sa s nim pohrat osobne… ako vlastnik este stareho G4 modelu vsak musim poznamenat par veci.
    1, plast na vrchu zltne aj bez fajcenia. Tie terajsie su na tom mozno uz celkom lepsie, ale stare G4 a prve ( a zrejme aj druhe ) Intely zltly ako o dusu. Tie Intely mozno este viac. Staci trosku slnka, povedzme aj hodinka a pol denne rano ked svieti slnko rovno do izby na stol, a do roka je z bieleho plastu zlty. To je aspon moja skusenost. Navyse, uz som videl aj mini, ktore boli mimo slnka, mimo fajcenia, a po case boli tiez pekne zlte. Takze to, ci terajsia zltne rovnako, uvidime az pocase. Bodaj by nie.
    2, to, ze je stale ticho, je skutocne potesujuce, nakolko tie doterajsie si pri zatazi rady zafucali a to poriadne. Co sa tyka teplot procesorov, tak moj MacBook sa pri konvertovani videa sem-tam vysvihne aj nad 100 stupnov, co uz povazujem za fakt hardcore a vtedy ho staviam na knizky a ofukujem stolnym ventilatorom. Teplota vacsinou klesne na tych 80. Ak sa inzinierom z Apple (ci intelu?) podarilo vyriesit problem s extremnym prehrievanim, tak teda potom gratulacia.
    3, stale som jediny, kto sa musi furt pozastavovat nad pritomnostou 5(!) USB portov? Je to super, som s tym spokojny, len stale mi to nejako nezapada do kontextu :D Inak moznost pripojit dva monitory je fakt super.

    Tak tolko ja, este raz, fajn recenzia :)

    0
    0
  14. co sa tyka tych teplot a ventilatora, tak mozete skusit utilitku fan control. Ta drzi teploty troska nizsie, ale zase vetrak byva troska hlucnesi. Inak je mini celkom v pohode na beznu pracu. Vymenil som disk za 7200rpm a je to ovel sviznejsie, ale aj hlucnejsie.

    0
    0
  15. Peťo ten mac si kľudne môžeš zakúpiť ja som si jeden zakúpil a je v pohode ,prdetým som mal windows xp tento nový mac je ovela lepší ako xp .jedinou nevýhodou u mac je ,že si ťažko nájdeš po internete vhodný program na mac oproti xp ked’som chcel stiahnuť program pre xp bez problémou som našiel po nete funkčný program k mac ťažko nájdeš program ktorý dlhodobo funguje a je bezplatný inô nevýhody nemá . ja som si zaobstaral tento pc a okrem toho,že ťažko nájdeš fungujúci program na dlhodobé použitie tento počítač odporúčam každému . cena s klávesnicou nie bezdró tovou a myšom mac mini stojí cca 980 eur

    Procesor a paměť
    • 2.53 GHz Intel Core 2 Duo
    • 3MB on-chip sdílené L2 cache bežící rychlostí procesoru
    • 1066MHz systémová sběrnice
    • 4GB 1066MHz DDR3 SDRAM ve dvou SO-DIMMech

    Rozměry a hmotnost
    • výška: 5.08 cm
    • šířka: 16.51 cm
    • hloubka: 16.51 cm
    • hmotnost: 1.31 kg1

    Připojení periferií
    • jeden port FireWire 800 (až 800 Mbps)
    • pět portů USB 2.0 (až 480 Mbps)

    Grafika
    • NVIDIA GeForce 9400M graphics processor with 256MB of DDR3 SDRAM shared with main memory3
    • Mini-DVI port
    • DVI výstup za použití Mini-DVI – DVI Adaptéru (přiložen)
    • VGA výstup za použití Mini-DVI – VGA Adaptéru (prodává se samostatně)
    • Mini DisplayPort
    Komunikace
    • vestavěný AirPort Extreme3 (založeno na standardu 802.11n); IEEE 802.11a/b/g kompatibilní
    • vestavěný Bluetooth 2.1 + Enhanced Data Rate (EDR)
    • vestavěný 10/100/1000BASE-T gigabitový Ethernet (konektor RJ-45)
    • volitelný externí Apple USB Modem
    Audio
    • kombinovaný optický digitální audio vstup / audio line in (minijack)
    • kombinovaný optický digitální audio výstup / sluchátkový výstup (minijack)
    • vestavěný reproduktor

    Úložný prostor
    • pevný disk 320 GB 5400-rpm Serial ATA4
    • štěrbinová optická mechanika SuperDrive s podporou dvouvrstvých disků (DVD+R DL/DVD±RW/CD-RW): zápis DVD+R DL až 2.4x, zápis DVD-R a DVD+R až 8x, zápis DVD-RW a DVD+RW až 4x, čtení DVD až 8x, zápis CD-R až 24x, zápis CD-RW až 16x, čtení CD až 24x
    Elektrické a provozní podmínky
    • napětí: 100-240V AC
    • frekvence: 50Hz až 60Hz,
    • maximální výkon: 110W
    • provozní teplota: 10° až 35° C
    • skladovací teplota: -40° až 47° C
    • relativní vlhkost: 5% až 95%
    • maximum nadmořská výška: 3,000 metrů

    Software
    •Mac OS X v10.6 Snow Leopard (includes iTunes, Time Machine, Quick Look, Spaces, Spotlight, Dashboard, Mail, iChat, Safari, Address Book, QuickTime, iCal, DVD Player, Front Row, Xcode Developer Tools)
    • iLife ’09 (obsahuje iPhoto, iMovie, iDVD, iWeb, GarageBand)

    Obsah balení
    • Mac mini
    • Mini-DVI to DVI adaptér
    • 110W síťový adaptér a kabel
    • instalační a záložní DVD disky
    • tištěná a elektronická dokumentace

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.