Recenzia: iPhone 3GS do detailu – má zmysel upgradovať?

Nový iPhone 3GS je na slovenskom a českom trhu dostupný od 31. júla 2009, teda 42 dní po uvedení v USA a niektorých západných krajinách. Počas tohto obdobia sa už na zahraničných serveroch objavili rôzne recenzie, my sme sa však rozhodli neunáhliť sa a vypracovali sme dôkladný test – prinášame vám detailnú recenziu Apple iPhone 3GS.

Rýchlosť

Rýchlosť je najviac prezentovaným a pravdepodobne aj najlepším vylepšením nového iPhonu 3GS v porovnaní s predchádzajúcou generáciou. Hardvérové vylepšenie je natoľko významné, že naň treba upozorniť priamo v názve produktu — S ako Speed. Zrýchlenie je dané viacerými faktormi. Pôvodný iPhone, rovnako ako iPhone 3G majú procesor ARMv6 o takte 412 MHz (podtaktovaný z pôvodných 620 MHz), iPhone 3GS používa novú generáciu ARMv7 s taktom 600 MHz (podtaktovaný z 833 MHz). Grafický procesor v dvoch predchádzajúcich generáciách je PowerVR MBX Lite 3D, nové 3GS disponuje výkonnejším PowerVR SGX, ktorý už plne podporuje aj OpenGL ES 2.0. Veľkosť operačnej pamäte (RAM) sa zväčšila dvojnásobne, zo 128 na 256 MB. iPhone OS nepoužíva žiaden flash-swap (virtuálnu pamäť) a preto je zväčšenie pamäti veľmi užitočné. Zrýchlený bol aj zápis a čítanie na flash disk, na ktorý sa ukladajú piesne, filmy, fotografie a všetky ostatné dáta. V neposlednom rade sa zrýchlila aj 3G konektivita, ktorej maximálna teoretická rýchlosť oproti iPhonu 3G sa z 3.6 megabitov za sekundu zdvihla na dvojnásobok. Čísla však nie sú až také zaujímavé, poďme sa teda pozrieť na rýchlosť v praxi.

Štartovanie aplikácii, systému

Prvé, čo si na iPhone 3GS všimnete je rýchlosť spúšťania aplikácii a rýchlosť zapínania iPhonu samotného. Rozdiely sú skutočne veľké. V našich testoch trval štart iPhonu 3G (od rozsvietenia displeja po Slide to unlock obrazovku) 38 sekúnd, kým štart iPhonu 3GS trval 45% tohto času, teda 17 sekúnd. Čas sa odlišuje samozrejme aj podľa počtu nainštalovaných aplikácií, nastavení a iných faktorov. Dokazuje to fakt, že štart pôvodného iPhonu (EDGE) trval v testovaní o pár sekúnd viac ako iPhonu 3G, napriek tomu, že sú hardvérovo (CPU a RAM) identické.

Rýchlosť spúšťania aplikácií na predošlom iPhone 3G nie vždy najlepšia a občas si musíte na aplikáciu hodnú chvíľu počkať, toto však našťastie nie je problém iPhonu 3GS, ktorý štartuje väčšinu aplikácii takmer okamžite.

Časy spustenia aplikácie v sekundách, kratšie znamená lepšie (časy boli merané pri čerstvo reštartovanom zariadení – od ťuknutia na ikonu aplikácie po plné spustenie, vrátane animácie otvárania).

Z grafu vidieť, že pri niektorých aplikáciach je rozdiel viditeľný viac, pri niektorých menej. Pri fotoaparáte nie je skoro žiaden, keďže táto aplikácia na 3GS obsahuje niekoľko nových funkcií, ktoré je potrebné inicializovať navyše. Celkovo však môžeme povedať, že dvojnásobné zrýchlenie deklarované Applom sa ukazuje aj v praxi.

Plynulosť animácii a hier

Podobne ako časy spúštania aplikácii, ani animácie nie sú na iPhone 3G vždy vyhovujúce. Príkladom je napríklad animácia otáčania programu ako Safari či Kalkulačka z vodorovnej do zvislej polohy. Na iPhone 3GS sa prehrávajú všetky systémové animácie skutočne plynulo. Sú už tak plynulé, že moje menej kvalitné nahrávacie zariadenie ich nedokázalo zachytiť v plnej „kráse“.

Plynulé animácie však veľmi ťažko môžeme hodnotiť za vylepšenie, pre ktoré sa oplatí kúpiť si nový telefón, keďže ide skôr o estetickú záležitosť pre skalných užívateľov. Hráči však určite viac ocenia, že podobný pokrok sa udial aj v plynulosti hier. Aj keď väčšina hier je dokonale optimalizovaných pre pôvodný, 412 MHz procesor a GPU PowerVR MBX Lite 3D, pri náročnejších 3D tituloch uvidíte markantné zlepšenie. Napríklad hra Cube, ktorá beží na starom iPhone v priemere 15 snímkov za sekundu a pri objavení viacerých nepriateľov naraz začne výrazne trhať, na 3GS-ku beží konštantne na stabilných 30 fps a plynulosť sa príliš nezhoršuje ani pri väčšom množstve nepriateľov na scéne. Pri určitom 3D renderovaní, podobne ako pri emulovaných hrách môže byť rozdiel ešte vyšší.

Rýchlosť Safari

Vďaka 7.2 Mbps HSDPA sa stránky môžu teoreticky načítavať až dvakrát rýchlejšie ako na iPhone 3G a mnohonásobne rýchlejšie ako na EDGE iPhone. Veľké zlepšenie však ucítite aj keď ste na rovnakej WiFi. Prečo? Na rýchlej sieti sa vám aj priemerne zložitá stránka načíta za sekundu, či dve, rozhodujúce v takomto prípade je, ako rýchlo sa stihne vyrenderovať — vykresliť. Skúšali sme načítať stránku vygerenovanú iWebom (neoptimalizovaný kód s akým sa denne stretávame) z lokálnej siete (kde samotné načítanie prebehlo za zlomok sekundy) a výsledok hovorí za seba. Na iPhone trvalo vykreslenie 6 sekúnd, na 3GS presnú polovicu. Taktiež sa už nikdy nezobrazí pri rýchlom skrolovaní šachovnicová vzorka, stránka je vykreslená hneď.

Javascript, ďalší spomaľovací element dnešného webu, je na tom podobne. Zrýchlenie pri rôznych situáciách samozrejme kolísa, no celkovo sa pohybuje okolo úrovne 100%. Pri alokácii reťazcov, kde sa prejavuje aj rýchlejšia pamäť nového telefónu, je zrýchlenie takmer 5-násobné.

Časy vykonania operácie

Časy vykonania rôznych javascriptových operácii v sekundách, kratšie znamená lepšie.

Vďaka zdvojnásobeniu RAM sa vám už nestane, že pri viacerých otvorených oknách v Safari sa pri vrátení na jedno z predchádzajúcich začne načítavať stránka odznova, pretože už nie je uložené v pamäti. Mobile Safari na iPhone 3GS udržal v našom testovaní v pamäti vždy všetky okná, dokonca aj pri maximálnom počte 8, sú pri návrate do aplikácie ihneď k dispozícii. Táto vymoženosť v kombinácii s možnosťou „Otvoriť na novej stránke“, ktorú priniesol iPhone OS 3.0, robí najlepší mobilný internetový prehliadač ešte lepším.

Synchronizácia s iTunes

Ako sme písali vyššie, iPhone 3GS obsahuje omnoho rýchlejšiu flash pamäť ako jeho predchodcovia. Okrem toho, že z toho benefitujú samotné aplikácie, telefón sa oveľa rýchlejšie synchronizuje s iTunes. Napríklad synchronizovanie 2 GB videa trvalo na iPhone 3G približne sedem minút, na iPhone 3GS sa skopíruje za menej ako dve a pol minúty. Úmerne rýchlejšie je aj zálohovanie (automatický backup), či restorovanie nového firmvéru.

Ako iste viete, kapacita pamäte bola zväčšená taktiež, z 8 a 16 GB na 16 a 32 GB. Je zrejmé, že na iPhone sa teraz zmestí dvakrát toľko hudby, filmov, či aplikácii. Ľudia, ktorí chcú mať pri sebe celú svoju iTunes knižnicu a filmy to určite ocenia. Mne osobne aj napriek tomu, že z iPhonu počúvam hudbu každodenne, úplne stačí aj 8 GB. Požiadavky užívateľov sú teda odlišné, no 32 GB by v telefóne malo by malo byť dostačujúcich aspoň nejaký čas (pokiaľ sa znova neposunie trh s flash pamätami do inej cenovej hladiny) každému.

Zhrnutie (rýchlosť)

Celkový výkon nového iPhonu 3GS je pôsobivý. Dvojnásobné zrýchlenie sa potvrdzuje a upgrade môže byť pre niektorých užívateľov naozaj lákavým. Problém je, že týchto ľudí veľa nie je. Väčšine rýchlosť ich iPhonu vyhovuje, a ak nie doslova vyhovuje, tak aspoň neprekáža do takej miery, aby by boli kvôli zlepšeniu ochotní kupovať nové zariadeine. Cieľový trh tejto „funkcie“ sa teda zužuje na pokročilých užívateľov, ktorí svoj iPhone využívajú na maximum.

Fotoaparát

Ďalším kardinálným vylepšením iPhonu 3GS jeho nový fotoaparát. Foťák prítomný v dvoch predchádzajúcich generáciach iPhonu poskytoval rozlíšenie 1600 × 1200 bodov, čiže 1,92 megapixlu (aj keď Apple uvádza pre zjednodušenie 2 Mpx) a šošovku fixne zaostrenú na ~50 cm až nekonečno. Tu zoznam jeho funkcii končí. Žiaden blesk, žiadne nastavenia expozície a bieleho bodu a dokonca ani možnosť nahrávania videa. Niektorým to ako fotoaparát v mobile postačovalo, pretože aj tak si vždy so sebou nosili kvalitnejší „kompakt“. No bol to práve fotoaparát, ktorý bol najväčším cieľom kritiky predošlého iPhonu, keďže pri telefónoch za podobnú cenu je štandardom 5 megapixelový fotoaparát s úplne inou ponukou funkcií. Fotoaparát v iPhone 3GS situáciu značne zlepšuje, ponúka rozlíšenie 1536 × 2048 bodov (3,15 megapixelu — Apple opäť ovádza zaokrúhlenú hodnotu 3,0), dynamické ostrenie (10 cm až nekonečno), oveľa lepšiu kontrolu expozície a konečne už aj nahrávanie videa. Nie všetko je však také ružové, ako sa zdá.

Zaostrovanie a makro fotografie

Po zapnutí aplikácie Fotoaparát sa na chvíľu objaví v strede displeja modrý terč signalizujúci, že šošovka je zameraná na objekt v strede záberu. Keď fotoaparát namierite na iný objekt, po chvíli sa zameriavacia značka objaví znova a nastavenia fotoaparátu sa automaticky upravia (kontrast, focus, expozícia). V tomto je iPhone úplne dostačujúco rýchly, aj keď nie taký rýchly ako kvalitné kompaktné fotoaparáty. Ak chcete zaostriť na nový objekt, jednoducho naň ťuknete na obrazovke iPhonu, na mieste sa zjaví rovnaký terč a a obraz sa „preostrí“. V rámci nášho testovania sa v 9 z 10 prípadov focus nastaví presne podľa želania, nepodarilo sa mu to len občas, keďže nepoužíva aktívny autofocus ale zisťuje ostrosť podľa kontrastu. Výsledok je však celkom pozoruhodný.

Makro na iPhone 3GS

Makro na iPhone 3GS vytvorí v pozadí jemné rozostrenie (clonové číslo 2,8, ohnisková vziadelenosť 3,85).

Makro na iPhone 3GS
Makro na pôvodnom iPhone

Porovnanie rovnakého objektu foteného na iPhone 3GS a iPhone.

Fotka textu

Autofocus sa nehodí len na umelecké fotky z extrémnej blízkosti, ale aj na fotenie textu.

Fotka textu

iPhone 3GS zachytáva aj štruktúru papiera.

Makro na na iPhone 3GS Makro na na Nokii N85 Pre zaujímavosť porovnanie s iným telefónom. Naľavo fotografia z iPhone 3GS, napravo z Nokia N85.

Expozícia

Okrem toho, že fotoaparát automaticky zaostruje, automaticky nastaví aj expozíciu a biely bod. Túto funkciu poskytovali samozrejme aj predošlé iPhony, no na iPhone 3GS o nej platí to, čo aj o zaostrovaní. Pokiaľ ťuknete na nejaké miesto, fotoaparát automaticky prispôsobí expozíciu tak, aby bol daný objekt čo najrealistickejší a najkontrastnejší. Táto možnosť v realite nie je až taká užitočná, no hodí sa keď fotografujete objekt, ktorý je výrazne tmavší alebo svetlejší ako okolité prostredie. Objekty, ktoré svietia, ako napr. obrazovka, lampa či obloha sú výborným príkladom. Najlepšie na tom je, že kvôli zmene expozície nemusíte blúdiť v nastaveniach – je dostupná jediným ťuknutím.

Nastavenie expozície

Východiskový bod je obloha. Expozícia 1/2189 sekundy.

Nastavenie expozície

Východiskový bod je budova v strede. Expozícia 1/938 sekundy.

Nastavenie expozície

Východiskový bod je v pravom dolnom rohu. Expozícia 1/356 sekundy.

Vyššie rozlíšenie a detail záberu

Ako už bolo spomenuté, výstupné rozlíšenie fotografií z iPhonu bolo zvýšené z 1200 × 1600 na 1536 × 2048, čiže o 63%. To nie je rozdiel, ktorý by ste postrehli pri porovnávaní fotografií na malom displeji. Avšak pri skúmaní na veľkej obrazovke počítača alebo robení výrezu je detail zreteľný. Zväčšil sa samozrejme aj objem dát, ktorý fotografie zaberajú, z pôvodných 600 KB na 1 MB v priemere. Žiaľ, nikde nemôžete nastaviť, aby telefón produkoval fotografie v nižšom rozlíšení a ušetril tak miesto, no pri internej pamäti 16 či 32 GB to pocítite až pri niekoľkých tisíckach fotiek.

Fotografia z iPhonu 3GS Fotografia z pôvodného iPhonu

Naľavo iPhone 3GS, napravo pôvodný iPhone.

Forografia iPhonu 3GS Fotografia z pôvodného iPhonu

Výrez z fotky, rozdiel v detailnosti je zreteľný.

Zlé svetelné podmienky

V tomto smere nový fotoaparát zlyháva na celej čiare. Nie, že by pôvodný iPhone pri fotení v šere exceloval (podobne ako aj ostatné mobilné telefóny), no iPhone 3GS, od ktorého by ste logicky očakávali lepší výkon, je na tom ešte horšie. Farby sú síce podané reálnejšie, no obraz je vďaka veľmi vysokej citlivosti zašumený, tmavý a stráca detail a čistotu. Kým doteraz menované funkcie fotoaparátu sú určite príjemné, nemožnosť robiť kvalitnejšie fotografie v zlých svetelných podmienkach je veľkým mínusom

Fotka z iPhonu

Naľavo iPhone 3GS, napravo iPhone.

Fotka z iPhonu 3GS

Výrez z fotky, iPhone 3GS.

Fotka z iPhonu

Výrez z fotky, iPhone.

Video

iPhone 3G štandardne video nahrávať nedokázal. Mnoho ľudí si však iPhone jailbreakovalo práve kvôli jedinej aplikácii — Cycorderu, skvelému videonahrávaču od programátora Cydie. Video, ktoré produkuje Cycorder je relatívne ostré (384 × 288 bodov) a čo sa kompresie týka aj kvalitné (3200 kbps). Má však nedostatky v plynulosti, zrejme kvôli obmedzeniu fotoaparátu predošlých iPhonov. Video z iPhonu 3GS je naopak vyvážené po všetkých stránkach. Výstupné rozlíšenie je 640 × 480, bitrate ešte vyšší a v dobrých svetelných podmienkach sa zaznamenáva 30 snímkov za sekundu.

Video z Cycorderu Video z iPhone 3GS

V zlých svetelných podmienkach je framerate nižší, no kvalita stále akceptovateľná. Nie perfektná, no na mobil určite dostačujúca.

Video zaberalo v našich testoch v závislosti od svetelných podmienok (a teda od počtu zaznamenaných snímkov za sekundu) od 50 po 150 MB za minútu. Je škoda, že tak ako pri statických fotografiách, ani pri videu nie je dostupný digitálny zoom.

Nahrané video sa objaví medzi fotkami, odkiaľ ho môžete veľmi jednoducho prehrať, upraviť a odoslať. Apple vykonal kvalitnú prácu po stránke rýchlosti a jednoduchosti, čo sa však prejavilo na úkor ponúkaných možností. Jediný spôsob ako môžete video zostrihať, je odstrániť časť na začiatku a na konci, žiadne strihanie zo stredu či spájanie rôznych klipov. Videá môžete zdielať cez e-mail alebo na YouTube a MobileMe, do počítača ich stiahnete rovnako ako fotografie, teda cez iTunes, iPhoto alebo Image Capture.

Zhrnutie (fotoaparát)

Fotoaparát nového iPhonu predstavuje skutočné vylepšenie oproti svojim predchodcom. Obslužný softvér je perfektný a aj s nárastom funkcií dokázal zostať jednoduchý. Niektorí môžu namietať, že dnešné mobilné fotoaparáty ponúkajú už bežne 5 Mpx, no nezabúdajme, že rozlíšenie vôbec nie je hlavným faktorom pre výslednú kvalitu fotografie. Za najväčší problém považujem nízku kvalitu pri fotení pri slabom svetle (ineteriér), ktorú bude musieť Apple čo najskôr doladiť.

Hlasové ovládanie (Voice Control)

Ďalšia funkcia, ktorá bola iPhonu občas vyčítaná — absencia hlasového ovládania, bola taktiež do nového modelu doplnená. Naneštastie, nebola priadaná cez firmvér aj pre iPhone 3G (tak ako napríklad Copy & Paste, MMS či Tethering) no stala sa exkluzívnou pre 3GS. Z časti kvôli tomu, že 3GS poskytuje vyšší výkon umožňujúci veľmi rýchle a presné rozoznávanie, z časti aj kvôli marketingu.

Voice Contorl

Voice Control funguje v 21 svetových jazykoch a nárečiach, od čínštiny, cez nemčinu až po ruštinu. Našinca však budeme musieť sklamať, keďže podpora slovenčiny ani češtiny sa tu nenachádza a budete sa teda musieť spoľahnúť na angličtinu. Napriek tomu (možno aj preto, že od podobných funkcii radšej veľa neočakávam) som bol so spoľahlivosťou hlasového ovládania veľmi milo prekvapený. Telefón nemal žiaden problém s mojou výslovnosťou a rozoznal každý príkaz. Voice Control sa vyvolá približne dvojsekundovým podržaním tlačidla Home, následne je ihneď pripravený na pokyny. Je možné s ním ovládať hovory (Call 0905123456 alebo Call Peter) a prehrávanie hudby (Play songs by Michael Jakcson alebo Play môjplaylist či jednoduché príkazy ako PausePlay). Je škoda, že ovládanie nie je rozšírené aj pre iné aplikácie, no dáva to zmysel, keďže sú oveľa komplexnejšie a ovládanie hlasom by nebola veľká zábava. Jediný problém, na ktorý som narazil bolo vyslovenie slovenského mena po anglicky. Po krátkom tréningu sa však aj ten rozplynul. Ovladánie iPodu je jednoduché, keďže umelci (aj keď nie z anglicky hovoriacej krajiny) majú väčšinou ľahko vysloviteľné mená. Musíte si dať pozor, aby ste mali vopred rozmyslené, čo chcete povedať ešte predtým ako spustíte Voice Control, pretože ak sa zaseknete na dlhšiu dobu, Voice Control sa zruší a deaktivuje.

Aj keď ovládanie je skvelé, funguje spoľahlivo a používal som ho často, neviem či by časom neskončil podobne ako zriedka používaný vyhľadávač Spotlight vo firmvéri 3.0. Okrem šoférovania ma totiž nenapadá situácia, kde by hlasové ovládanie ušetrilo viac ako pár sekúnd, nehovoriac o rušení Vášho okolia.

Digitálny kompas (Magnetometer)

Magnetometer, čiže digitálny kompas je malý čip zabudovaný v novom iPhone, ktorý podľa magnetického poľa dokáže určiť sever. Jeho funkcie využíva aplikácia Mapy a nová aplikacia Kompas. Tá nerobí nič iné, len ukazuje svetové strany a vaše GPS súradnice. V nastaveniach môžete nastaviť či má ukazovať na magnetický sever, alebo či ho má pomocou informácii o polohe prepočítať na geografický sever. Kompas reaguje rýchlo, no oveľa väčšie využitie má v aplikácii Maps. Po ťuknutí na ikonu terču v ľavom dolnom rohu znázorní telefón na mape vašu polohou, na iPhone 3GS môžete na tlačidlo ťuknúť znova a okrem polohy zobrazí pomocou dát z kompasu vaše zorné pole a pri otáčaní zariadenia otáča celou mapou. Pri testovaní bol kompas na voľnom priestranstve celkom presný a pokiaľ chcete zistiť, ktorým smerom ísť po ocitnutí na neznámom mieste, budete s ním spokojní. Ak by ste chceli použiť funkciu v mapách aj na ďalšiu navigáciu, narazíte na problém. Akonáhle mapu posuniete prstom, zorné pole zmizne a celá mapa sa otočí, kľudne aj o 180°, aby sa ocitla opäť vo východzej polohe so severom hore. Čo je tiež sklamaním (ktorému však nie je na vine Apple) je, že kompas pre lepšiu orientáciu nepoužíva ziatiaľ žiadna turn-by-turn navigácia tretej strany. Pripravujeme aj detialné porovnanie navigácií pre iPhone od tretích strán a aktuálnou absenciou funkcií kompasu v nich sa budeme zaoberať podrobnejšie.

Aplikácia Kompas Aplikácia Maps

Obrazovka

Displej na iPhone 3GS zostáva takmer rovnaký ako na jeho predchodcoch. Nezmenené zostali rozmery aj rozlíšenie, predsa sa však udialo pár zmien. Náš testovaný model mal o niečo žltší nádych farieb oproti svojim predchodcom. Od pôvodnej chladnejšej kalibrácie na prvom iPhone, teplejšej na iPhone 3G až po súčasnú na iPhone 3GS ladí Apple zobrazenie stále viac smerom k teplejším a žltším odtieňom. Displej sa vám môže zdať až príliš „žltý“, oči sa však novému white-pointu veľmi rýchlo prispôsobia. Je však potrebné brať na vedomie, že každý displej je mierne odlišný aj v rámci jednej výrobnej série a váš konkrétny kus nemusí zobrazovať farby teplejšie podľa vyššie opísaného trendu. Druhou zmenou sú o niečo lepšie pozorovacie uhly, hlavne pri vertikálnom natočení je displej svetlejší a čitateľnejší. Najväčšou novinkou je však nový olejodpudzujúci povrch, ktorý bojuje proti odtlačkom prstov na displeji. Špeciálna vrstva spĺňa svoj účel, funguje dobre a aj keď sa odtlačky stále objavujú, budete ich nachádzať v zreteľne menšom počte a intenzite. Jednoduchšie je tiež ich odstraňovanie, stačí displej pretrieť textíliou alebo o oblečenie bez veľkej námahy.

Batéria

Batéria bola hlavne kvôli veľkému dotykovému displeju vždy slabou stránkou iPhonu, pri bežnom používaní nevydrží viac ako deň alebo dva. Podľa slov Apple vydrží iPhone 3GS o 20 až 30 % dlhšie oproti svojmu bezprostrednému predchodcovi. To by malo byť dosiahnuteľné nižšou spotrebou vďaka softvérovým optimalizáciam a väčšou kapacitou batérie pri zachovaní rovnakej veľkosti. Navýšenie kapacity predstavuje 6%, teda 1219 miesto 1150 mAh. Žiaľ, nemali sme časové možnosti pre rozsiahle opakované testovanie batérie pri rôznom používaní počas celého týždňa a teda nemôžme zatiaľ presne potvrdiť, o koľko presne vydrží batéria dlhšie. V každom prípade sa nejedná o radikálne zlepšenie, keďže Apple nechce pridávať zariadeniu na hmotnosti a hrúbke, technologické možnosti sú značne obmedzené.

S väčšou kapacitou batérie pribudla možnosť zobraziť zostávajúcu kapacitu v percentách hneď vedľa ikony v pravom hornom rohu. Toto vám pomôže napríklad určiť presnejšie zostávajúcu kapacitu keď sa ocitnete na hranici pod 20%, pretože v iPhone OS 3.0 už neexistuje hlásenie upozorňujúce pri úrovni 10%.

Nike Plus a WiFi

Nový iPhone má podobne ako iPod touch druhej generácie zabudovanú podporu pre Nike+. Bežcom odporúčame prečítať si našu podrobnú recenziu tejto funkcie.

Vylepšenia sa dotkli aj príjmu WiFi signálu. Aj keď Apple sa o ničom takom nezmienil, v našich testovaniach mala anténa v novom 3GS-ku citeľne a viditeľne lepší dosah ako na predošlých iPhonoch. Vedľa seba sme s rovnakým firmvérom položili pôvodný iPhone, 3G a 3GS. Kým iPhone 3GS videl 5 sietí, iPhone videl len 3 a iPhone 3G skákal medzi dvoma a jednou.

Celkové zhrnutie

Už prvý iPhone nasadil laťku veľmi vysoko a musíme rátať s tým, že ďalšie generácie budú jednoducho ďalšie generácie a nie nové produkty s revolučným sortimentom funkcii. Pokiaľ ste tento fakt zohľadnili, neprekvapilo vás, že iPhone 3GS prináša príjemné, no žiadne extrémne vylepšenia oproti iPhonu 3G. Z časti doťahuje nedokonalosti predošlého iPhonu, z časti predstavuje nové, nedokonalé funkcie, ktoré môžu byť znova dotiahnuté časom. Rýchlosť je skvelá, fotoaparát s videom (odmysliac si fotenie v šere) a hlasové ovladánie taktiež. Zaujímavý je aj kompas a olejovzdorný displej. Prechod na iPhone 3GS teda môžeme priaznivcom odporučiť, avšak väčšina užívateľov zrejme zostane pri štandardnej dvojročnej upgradovacej politike pre mobilné telefóny a bude spokojná so svojím terajším iPhonom. Pokiaľ si plánujete zaobstarať iPhone prvýkrát, nemáte o čom uvažovať – 3GS je z nášho pohľadu jednoznačnou odporúčanou voľbou, aj keď niektorí operátori ešte ponúkajú aj predošlý model za mierne nižšiu cenu.

~~*Za zapožičanie zariadenia iPhone 3GS na recenziu ďakujeme spoločnosti Orange Slovensko.*~~

komentárov
  1. Pekná recenzia. 3GS som si hneď kúpil ako to bolo možné (myslím oficílane na SK) 31.7.2009 v T-Mobile v Poluse za 629 eur. Mal som pred tým 3G. Je pravda, že čo sa týka rýchlosti je na tom očividne lepšie 3GS. A hlavne kvôli tomu som si ho kupoval. Vrelo odporúčam !!!

    0
    0
  2. ja som si kupil 3GS ako prvy iphone, najprv som chcel starsie 3G, koli cene, ale nakoniec som dostal dobru pouku tak som skoncil s 3GS, tak isto odporucam…

    0
    0
  3. Skvely clanok, velmi pekne odborne popisany, ale zaroven aj putavo, takto dobru recenziu ci uz po odbornej, alebo iba “citatelskej” stranke som necital.

    Dakujem za prijemne citanie ;)

    0
    0
  4. skvele,
    este co sa tyka fotenia v sere, bolo by mozno dobre zistit dovod a dovodom nemusi vzdy byt len hustejsie osadenie senzorov. Bolo by dobre skusit, ci nezvysili radikalne ISO na ukor expozicneho casu, aby napr v sere bola foto radsej zasumena ako rozmazana.

    0
    0
  5. Raul: Podtaktovanie je kvôli menšiemu zahrievaniu zariadenia a výdrži batérie. Je lepšie použiť technologicky pokročilejší procesor a podtaktovať ho.

    Claudius: Žiaľ, iPhone 3G nezapisuje do EXIF dát expozíciu ani ISO (film speed), čiže to nie je možné priamo porovnať. Je to ale veľmi pravdepodobná príčina.

    Ostatným ďakujem za pozitívnu odozvu.

    0
    0
  6. Boze, som sa zlakol, ked som si pustil to prve video. Neuvedomil som si, ze to bolo nahrate cez Cycorder. A hovorim si ‘Doriti ved to netoci az tak pekne’. No a potom som si nastastie vsimol normalne video.

    Inak pekna recenzia.

    0
    0
  7. ono aj tak hlavna vyhoda noveho iphone je spominana speed (3GS), co sa naplno prejavi az ked trh sa poriadne presunie ku novym modelom, co mozno bude az tak o rok, alebo dlhsie…potom sa zacnu robit narocnejsie aplikacie na novy iphone (s vyuzitim open gl 2), akurat na to musi byt dostatok novych iphoneov predanych…tak ako napriklad teraz sa robi plno aplikacii len pre 3G (hlavne aplikacie vyuzivajuce GPS, kedze parametre maju rovnake), tak o rok sa budu robit narocnejsie aplikacie len pre 3GS…vtedy bude poriadny dovod na upgrade…respektive najskor aj dalsi model, uvedeny o rok, bude mat najskor zhodny vykon, tak o ten rok a pol uz malo ludi bude mat 3G a vtedy nastupia akcnejsie aplikacie, pouze pre 3GS (a dalsie generacie)

    0
    0
  8. pekna recenzia skoda toho testu baterie… vacsina sa stazovala k rapidnemu zhorseniu vydrze oproti 3G pri rovnakom pouzivani…

    0
    0
  9. Skvělá recenze, iPhone 3GS je můj první iPhone, mám jej asi týden, vše šlape jak má až na WIFI… doma mám vlastní WIFI síť s 10Mbit připojením, ale když se připojím přes WIFI na iPhone tak rychlost pořád kolísá, někdy se web načte opravdu rychle, jindy hlásí connection timout apod. nebo se načítá opravdu pomalu :/

    Na netu jsem našel, že je to častý jev a že by jej měl vyřešit Restart network settings… po restartu bohužel žádná změna :(

    Nevíte někdo co s tím? Předem díky moc!

    0
    0
  10. dalsi generace snad prinese lepsi displey treba s oled posvicenim.
    nebo solarni panel pres ktery se iphone bude sam dobijet.
    A vetsi vydrz baterie…..

    0
    0
  11. Ahoj, prave som si objednala iPhone 3GS, presla som vsetky mozne reviews na YouTube, od laickych milych zavislakoch na tychto gadgets az po firemne promo recenzie. Tvoja recenzia je fajn profi. Mam otazku, celkom dobre riesenie, popri vypnuti vsetkych moznych nastavi, je aj iPHONE POWER JACKET. Je to taky originalny kozeny obal, na mieru pre iPhone, ma na zadnej strane vbudovanu tenku bateriu v zadnej stene obalu. Nevies ci sa da take neico kupit aj na Slovensku. Vacsiou sa to da kupit cez Amazon, e-bay, co som zatial neskusila. Bolo by fajn to mat, lebo pomoze baterii aspon 20-30%. A tiez nabijacka a drziak do auta – toto prislusenstvo je tiez k “maní” na slovensku? Napiste pls ak niekto viete. Dik Tina

    0
    0
  12. Mam 3Gcko a rad by som ho vymenil za 3GSko. V predajni t-mobilu som sa s nim hral a je fakt velmi rychly a ten fotak je ovela lepsi. Ale za tu cenu sa mi to neoplaca. Stoji omnoho viac a neprinasa az take vylepsenia.

    0
    0
  13. Hm, ja cakam uz mesiac, objednal som ho u Orange a nikto mi nevie povedat kedy ho budu mat aj ked ich neustale bombardujem telefonatmi a mailami…stale len “predpokladaju” kedy by mohol dojst, najskor zaciatkom septembra, teraz v polke mesiaca a predpokladam ze realne to bude niekedy koncom oktobra…nakoniec ma prejde trpezlivost a zrusim objednavku!!!je to naozaj ubohe ze uvedu telefon do predaja a nevedia ho zabezpect, ked tak mali pockat kym ho budu skutocne mat…tipujem ze rovnaky problem je v t-mobile…

    0
    0
  14. ja mam 3G, velmi som ho chcel a tak som si ho asi repd mesiacom a pol zohnal. Telefon je super no moje nadsenie pomaly opada. Hlavne pre iTunes. Tak aplikacia je hrozna. Pocitacom sa venujem dlhsiu dobu a tak sa im rozumiem trocha viac ako bezny clovek, no napriklad ked si chcem dat do telefonu o jednu dve pesnicky narychlo viac tak mam smolu. Byvalu nokiu so pichol do usb a cez MasStorage som Mp3 skopiroval do telefonu. (ctrl+c ctrl+v vsetko) Rozmylsal som ze rpejdem k inemu telefonu ale chcem dotykovy displej ktory ma iphone jednoznacne najlepsi tak ako aj ovladanie telefonu je podstatne lepsie ako na dotykovych samsungov, LG a dokonca aj nokii 5800 Xpress Music. Povodne som chcel prejst na 3GS ale radsej si pockam na nejaky iny napr SE alebo Nokiuked zmaknu ovladanie.

    0
    0
  15. No ja osm si ho objednal v orange asi pred 5dnami… vraj ak si dobre pamatam, tak 5-7 dni je cakacka na kuriera. Tak ma celkom nemilo prekvapuju vase cakacie skusenosti. Dufam,z e uz vsetci mate zasielku dorucenu, ked tu ja pisem..nemienim cakat mesiac na to. Ty padom je to uboha sluzba, si neviem predsatvit, ci by si to dovolili v US. Holt, slovaci su izaj ako tie holubice…
    No nic, idem cakat a dufat v prekvapko :)

    0
    0
  16. Ja už čakám od 1. augusta, objednané cez firmu. Nechápem aký systém má Orange pri vybavovaní objednávok. Mám dojem, že sú uprednosťnovaní nový klienti a tí, ktorých už majú istých si môžu počkať. :(

    0
    0
  17. dorky, cakatel: zial potvrdzujem nedostupnost iphone v orange – ja cakam presne 2 mesiace!!!!!!!!! bol som tam, volal som tam x-krat, poslal som vyhrazny list :) a stale nic.. rozhodol som sa od orange odist a cakam do decembra kym mi skonci pausal.. len z cistej zvedavosti budem cakat, ci sa dovtedy ozvu, ze iphone je na sklade.. totalni dementi – obrovske promo, objednavky do 3 dni a v skutocnosti nic nemaju na sklade.. :((((((

    0
    0
  18. ako tak pozeram na dostupnost u operatorov, fakt asi doveziem cez kamosa iPhone 3GS 32GB z USA a odblocujem ho na nase siete… 299 dolarov je fakt dobra cena…

    0
    0
  19. Veľmi dobrá recenzia…Rozmýšlal som či kúpiť starší 3G ale nový 3GS no teraz už viem…Ďakujem veľmi ma to zaujalo.

    0
    0
  20. skvelá recenzia, no mám zlú skúsenosť s GPS vo viacerých zariadeniach typu PDA mobil atď. vie mi niekto odpovedať aký Chipset je nainštalovaný v iphone 3Gs ak je tam sirfIII tak ho idem kúpiť…

    0
    0
  21. Skvelá recenzia!!! Ja som si kupil Iphone 3Gs tento tyzden v Orange a som s nim velmi spokojny… A aj cena v Orangi je ovela lepsia ako v T-Mobile. Som si porovnal ponuky pausalov a v Orangei ma vysiel o 1/3 menej…

    0
    0
  22. Ondro? ako dlho trvalo vybavenie objednavky? ja som si ho objednal dnes, tak neviem ci to stihnu do vianoc..

    inak klobuk dole pred recenziou, velmi fajne sa citala a velmi fajne sa na 3GSko tesim ;)

    0
    0
  23. Ahoj chcel by som sa opítať či neviete ako sinchronizovat iphone s PC lebo mne nesvieti sinchronizacia v itunes a neviem preco .. chcel by som poslat neake obrazky na mobil no nejde to :-/ prosim o pomoc kontakt : sum4141@azet.sk vopred dakujem

    0
    0
  24. …mám v rukách 2 iPhony… Prvy iPhone (2G) s OS 3.1.2 ktorý upozorňuje len pri 20% zostatku batérie, a iPhone 3GS s OS 3.1.2 ktorý upozorňuje aj pri 10% zostatku batérie… Zaujímavé :)))

    0
    0
  25. Pekná recenzia, nanešťastie som pred rokom dostal N95 8GB, teraz to kúsok ľutujem , že som si nezadovážil aspoň iPhone 3G. Cez leto asi siahnem po nejakom iPhone. Myslíte si, že by som mal počkať na nejakú novú verziu? Alebo siahnuť na 3GS? Ďakujem.

    0
    0
  26. Matej ja som si tiez pred rokom zadovazil N 95 8GB a teraz som dostal Ipod Touch a lutujem ze som si vtedy nevybral Iphone..aj ked to ma svoje muchy je to ovela lepsie nokia…

    0
    0
  27. Takze po par rokoch uzivania vyhradne nokia telefonov som aj s kolegom nedavno migroval na iPhone 3Gs, telefon pouzivam hlavne na pracu takze take hluposti ci tam je blesk alebo ci sa da tocit video alebo nie ma moc nezaujimaju. Co ma iPhone spickove je moznosti pripojenie cez VPN, cisco klient pre symbian nie je (aspon pokial viem) ale v iPhone je a to je to co ja najviac vyuzivam. nakolko dohliadam na lan a wan siete nasich pobociek odteraz nemusim tahat zo sebou notebook, z iPhonom hravo zvladnem riesenie kritickych situacii ked som mimo firmu a potrebujem sa pripojit do privatnej siete. V appstore su k dispozicii VNC,RDP,SSH, CITRIX a pod. aplikacie ktore mi sprostredkuvaju potrebne sluzby. (este by sa hodil Teamviewer, predpokladam ze je to otazka casu). Zatial som nenarazil ani na jednu vec co by mi chybala takze som maximalne spokojny a na podobny ucel mozem iPhone vrele odporucit.

    0
    0
  28. Potrebujem poradiť,nielen mne ale aj kamaratovi sa na displeji objavil operatot T Mobile H a neda sa to zmeniť vie niekto ako na to?

    0
    0
  29. ahojte..mam problem..mam 3Gs 32Gb a zohnala som ho za 250€ co je uplne super..je dovezeny z taiwanu..no problem je ze vsetko je v anglictine a cinstine..ale napr taka GPS je len po cinsky o com mi ten chalan nepovedal ale najviac ma stve ze nikde v nastaveniach nemozem najst slovicko wifi..mam ho len 3dni tak premyslam ze ho vratim…myslite ze by sa dalo s tym nieco robit?

    0
    0
  30. SIMA: hmm, nechala si sa nachytat, predali Ti kopiu…vyzera super, aj funkcie good..ale je to len kopia, vrat to ked sa da….

    0
    0
  31. Ahojte chcem sa opytat vedel by mi nikto poradit aky je rozdiel medzi Iphone3g a Iphone3gs?
    A ci iphone3gs mose byt aj 8 gb diki :)

    0
    0
  32. Mam mozno primitivnu otazku ale musim sa opytat, kedze iphone nevlastnim a rozmyslam nad jeho kupou. Pokial chcem do telefonu nakopirovat data, ako je hudba, tak to mozem urobit len cez itunes. Pokial by som sa ale doma napojil cez wifi na net a chcel si z niakeho servera(povedzme megashare a podobne) stiahnut hudbu do telefonu, je to mozne? Povedzme aj klasicky subor alebo film, je vzdy nutne to do pamate telefonu nahravat subory cez itunes?Dik

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.