Recenzia: Apple Magic Mouse, prvá multi-touch myš – nezavŕšená revolúcia?

S nedávnym príchodom nových iMacov a MacBookov predstavil Apple aj novú perifériu – myš Magic Mouse. Nová myš si popri súčasnom uvedení niekoľkých ďalších produktov vyslúžila najviac pozornosti zo strany užívateľov a médií. Niektorí ju nazývajú druhou revolúciou, iní zasa „touchpadom“ pre stolné počítače. Aj keď je kalifornská firma majstrom inovácií na poli vstupných zariadení (práve Apple zaznamenal prvý komerčný úspech s použitím myši a multitouch obrazoviek), mnoho periférií sa naopak Applu historicky nepodarilo. Stačí spomenúť myš hokejový puk z čias „vajíčka“ iMacu G3 alebo aj predošlú Mighty Mouse, ktorá mala problémy so skrolovacou guľôčkou a čelila aj kritike kvôli horšiemu ergonomickému tvaru. Negatívna kritika neminula ani aktuálnu hliníkovú klávesnicu, ktorá je podľa mnohých príliš plytká a dáva prednosť estetickému výzoru pred funkčnosťou (za čo sú ostatne kritizované mnohé Apple produkty).

Apple Magic Mouse

Dizajn a ergonómia

Na fotografii ste novú myš už určite videli. Magic Mouse je naozaj pekná a svojou symetrickosťou trochu pripomína rekvizitu z futuristického filmu. Zrejme kvôli veľkému multitouch panelu nebolo možné myš vyrobiť prirodzene oblú ako predošlú Mighty Mouse, a tak sa skladá z dvoch častí. Vrchná časť je sklenená (neidentifikovaná zlúčenina priehľadného „skla“/plastu/po­lykarbonátu), spodná je hliníková. Medzi týmito časťami je ostrá hrana, ktorá môže byť na začiatku zdrojom frustrácií, no nový spôsob držania je iba iný, nie horší. Aj keď myš je z pôdorysu rovnako veľká alebo aj väčšia ako Mighty Mouse, jej profil je skutočne nízky, oproti Mighty Mouse približne len polovičný. Tento fakt sa počas testovania tiež neukázal ako prekážka, avšak nemožnosť položiť si ruku na myš môže niekomu vadiť. Na druhej strane, cestovatelia a študenti iste ocenia, že úzka myš ľahko vkĺzne do malého vrecka tašky. Symetriu príznačnú všetkým Apple produktom ocenia ľaváci, keďže myš sa používa úplne rovnako v ľavej aj pravej ruke. Jednoduchosť tvaru však môže prekážať užívateľom zvyknutým na ergonomickosť high-endových myší Logitech, Microsoft, Razor a pod.

Zo spodnej strany má myš dve plastové koľajničky, optický senzor a spínač na zapnutie. Zo spodnej strany sa tiež pridávajú batérie, Magic Mouse pojme najpriek svojej veľkosti až dve tužkové (AA) batérie, ktoré by v nej mali vydržať až štyri mesiace. Toto samozrejme v obmedzenom čase nebolo možné overiť, no za 5 dní, počas ktorých bola myš používaná väčšinu času, sa vybila o 11 %. To znamená, že pri bežnej miere používania vydrží približne dva mesiace. Výdrž samozrejme závisí aj od značky a kapacity použitých batérií.

Apple Magic Mouse Apple Magic Mouse

Ľavý klik, pravý klik

Čo sa základných funkcií týka, Magic Mouse je na tom veľmi podobne ako jej predchodkyňa. Podpora ľavého a pravého tlačidla je vyhodnocovaná na základe dotyku. To znamená, že pri bežnom používaní, pohybe a klikaní môžu vaše prsty spočívať na myši, no akonáhle chcete stlačiť pravé (resp. pre ľavákov sekundárne) tlačidlo, musíte nadvihnúť prst z toho primárneho. Z toho vyplýva aj druhý problém, opäť rovnaký ako s Mighty Mouse. Nie je možné mať naraz stlačené pravé aj ľavé tlačidlo. Pri bežnej práci je to nepodstatné, no rozhodne môže predstavovať problém pri niektorých hrách a zložitých aplikáciách. Myš však pravý a ľavý klik rozozná veľmi presne a ak ste doteraz používali Mighty Mouse, nemalo by pre vás ovládanie predstavovať problém.

Skrolovanie

Konečne sa dostávame k tomu zaujímavému, skrolovaniu. Myš nemá koliesko, guľôčku alebo iný výčnelok, ktorý by sa rád zašpinil. Skroluje sa jednoduchým pohybom prsta po tele myši. Na demonštračnom videu môžete vidieť, že prsty skrolujú vždy v strede, teda tam, kde sa na inej myši nachádzalo skrolovacie koliesko. Toto však nie je úplne pravda. Myš vám dovolí skrolovať kdekoľvek na jej tele, prst nemusíte ani presunúť z pomyselného ľavého tlačidla. Môžete skrolovať hore-dole priamo na ňom, môžete tiež skrolovať v dolnej časti myši a dlhými pohybmi prechádzať po celom povrchu. Dotykový panel začína od vrchu a končí pri logu Apple, čiže približne 3 centimetre od spodku. Podobne ako keď prehliadate stránky na iPhone/iPode, aj pri skrolovaní novou myšou funguje zotrvačnosť. Funkcia je samozrejme voliteľná, no čo nás celkom prekvapilo je, že funkcia zotrvačnosti je dostupná iba na Mac OS X 10.6 Snow Leopard. Na staršom Leopardovi sa aj po doinštalovaní oficiálneho ovládača táto možnosť v System Preferences neobjavila, aj keď všetko ostatné funguje normálne. Užívatelia podotýkajú, že pokiaľ sa na trackpade MacBookov skroluje dvoma prstami, malo by to tak byť aj na Magic Mouse. Je to tak, Magic Mouse zachytáva úplne rovnako aj pohyb dvoch prstov.

Apple na svojich stránkach prezentuje aj funkciu zoomu, stačí podržať na klávesnici CTRL a následne skrolovať (jedným alebo dvoma prstami). Určite príjemná funkcia na predvedenie nováčikom alebo ľuďom s horším zrakom, treba však pripomenúť, že rovnako funguje zoomovanie v Mac OS X aj s Mighty Mouse alebo akoukoľvek inou myšou od nepamäti. Osobne som zooming používal len veľmi sporadicky.

Vo všeobecnosti však skrolovanie funguje na výbornú a je jednoznačne najsvetlejšou stránkou Magic Mouse. Je prirodzenejšie a pohodlnejšie ako na akejkoľvek inej myši akú som kedy držal. Myš je možno až priveľmi citlivá a v niektorých prípadoch zaznamenala skrolovanie aj keď som skrolovanie nemal v úmysle, čo môže v niektorých programoch (opäť sa to špecificky vzťahuje hlavne na hry) spôsobiť potiaže.

Pokročilé funkcie

Pri prvom pohľade na Magic Mouse a jej multitouch senzor môžete veľmi ľahko predpokladať, že táto myš disponuje zložitými gestami pomocou viacerých prstov a funkciami tak predčí akúkoľvek inú myš na trhu. Opak je pravdou. Jediné zložitejšie gesto (vlastne jediné) je pohyb forwardbackward. Aj keď úspešnosť zaznamenávania tohto gesta nie je rovnako vysoká ako pri skrolovaní, stále je viac než dobrá. Funkcia sa uplatní hlavne pri prehliadaní webstránok alebo súborovej štruktúry na disku (Finder), čo ma len utvrdilo v tom, že Magic Mouse je navrhnutá hlavne na použitie v internetovom prehliadači.

System Preferences: Mouse

Magic Mouse už neposkytuje nič navyše. Neobsahuje podporu stredového tlačidla ani bočných tlačidiel, čiže nie je možné vyvolať Exposé, Dashboard alebo Spaces. Na tieto funkcie si užívatelia Mighty Mouse alebo iných myší určite zvykli a odvykať si budú len ťažko. Nie je možné nakonfigurovať si žiadne ďalšie neštandardné gestá (napríklad dva prsty hore, tri prsty doprava), ktoré by tieto funkcie mohli povoliť. Ak sa rozhodnete pre kúpu tejto myši, musíte rátať so zvýšenym požívaním kláves F3 a F4.

Apple Magic Mouse

Záver

Magic Mouse je po niektorých stránkach veľmi pozitívnym prekvapením, po niektorých zasa sklamaním. Je to určite inovatívny kus hardvéru, pekný „gadget“ a môžeme aj očakávať, že spustí vlnu podobných od konkurenčných výrobcov, avšak detaily ako nemožnosť spustenia Exposé a Spaces sú minimálne pre mňa dostatočným dôvodom na zavrhnutie kúpy tejto myši. Ak sa Apple rozhodne v blízkej budúcnosti softvér pre Magic Mouse aktualizovať pre podporu viacerých funkcií, môže to karty celkom zamiešať, zatiaľ však myš odporúčame len tým, ktorým zmienené funkcie nebudú chýbať. Magic Mouse môže byť zaujímavá aj pre užívateľov nosiacich myš v taške pre notebook, kde je nízky profil kľúčovým faktorom. Ak ste však kúzlu touch-technológie už dávno podľahli, recenzia a aktuálne nedostatky pre Vás nie sú rozhodujúce. Myš bude čoskoro samostatne dostupná a predajná v SR a ČR za cenu okolo 80 eur.

~~*Za poskytnutie myši Apple Magic Mouse ďakujeme spoločnosti Software Partner, http://www.swp.sk.*~~

Zdieľať recenziu na Facebooku

komentárov
  1. Už jsem ji koupil a hned první vážný nedostatek. Nemá prostřední tlačítko (zmáčknout kuličku u předchůdkyně) – navykl jsem si otvírat tak linky do nového tabu a teď abych zase šahal na klávesnici – nejde pro to ni nadefinovat vlastní gesto – hrubé opomenutí ze strany Apple – pro mě vyhozené prachy.

    0
    0
  2. No ja by som ju hádam aj skúsil. Mighty Mouse bolo sklamanie, ale toto vyzerá dobre.

    Ergonómia – ja vlastne držím každú myš (okrem živých) medzi palcom a prsteníkom pravej ruky. Je mi jedno aký má povrch, nemám na nej položenú celú labu. O to lepšie sa mi po nej bude šúchať prstami.

    Ľavý/pravý klik – s týmto som nikdy nemal problém na Mighty Mouse, tak predpokladám že nebude ani na tejto.

    Čo sa týka Exposé, Dashboard a Spaces tak podľa mňa sú omnoho pohodlnejšie aktívne rohy.

    Akurát na svojej Geniuske mám tlačítka na zvýšenie/zníženie hlasitosti, tie mi budú trochu chýbať. :-)

    0
    0
  3. Chcem sa spýtať ako je to z hrami typu strielačky ?
    Keď pri strielani potrebuješ mať stlačene väčšinou lavé tlačítko

    Ďakujem.

    0
    0
  4. Rad by som sa opytal renenzenta ked tvrdi, ze pocituje absenciu tretieho tlacitdla, ci berie pocitac gestures mysi ako gestures trackpadu, lebo ak ano, je viac aplikacii ktore umoznuju customizovat gestures pre rozne aplikacie… Po ich nainstalovani som uplne vypustil tretie tlacidlo, rad by som vedel v ktorych aplikaciach okrem prezerani internetu.

    Toho ovladania sa ale bojim, no musim skusit kto vie.

    0
    0
  5. Na hry Magic Mouse bude urcite spatna. Nicmene uz ji mam predobjednanou protoze bocni tlacitka a prostredni tlacitko vubec nepotrebuju. Zvyknul jsem si uz davno na F3 v kombinaci s CMD a nove taby oteviram pres CMD+Click takze v tom nebude zadny problem. Od techto tlacitek me odvykla uz Mighty protoze je mela podle me spatny :)

    Uz se nemuzu dockat;-)

    0
    0
  6. Ja som si ju us objednal a moc sa nanu tesim….len ma troska sklamalo ze nefunguje to stredne tlacidlo kedze som tam mal nastavene expose….ale to je podla mna len vec zvyku ako som si zvykol na stredne tlacidlo mysi tak si zvyknem aj na F3…takze tesim sa ked mi dorazi:)

    0
    0
  7. Pouzival som Magic Mouse dva dni a zvykol som na nu tak, ze si idem (hned ako budu opat dostat) kupit dalsiu aj do roboty. To scrollovanie so zotrvacnostou nema chybu a normalne mi zacalo chybat. Musim vsak uznat ze stredne tlacitko mi dost chyba. Verim ze pridu s nejakymi novymi gestami. Co sa tyka ergonomie, tak dlho som si zvykal na Mighty Mouse (priliz nizka, nemohol som si na nu polozit celu dlan). Prvu som vratil po asi tyzdni pouzivania, no dal som jej druhu sancu a odvtedy som si zvykol. Design Magic Mouse mi tym padom uz vobec nevadi. Podla mna super vyrobok hodny kazdeho centu.

    0
    0
  8. No ja som jeden z tych uzivatelov high-end mysky razor a pre mna je tato myska nepouzitelna, bol som si ju vyskusat v poluse a ruku som mal po cely cas v divnom krci, o ergonomii nemoze byt ani rec. Tak som sa snazil mat tuto novu apple mysku rad ale nejde to :-(

    0
    0
  9. Tak na hrani her je nevhodna kazda bezdratova mys (myslim ze je tam 10x vetsi timeout). Spis me udivuje ze spodni lyziny jsou “plastove”, bojim se ze po par mesicich pouzivani by mys zacala drhnout. Nebudou spise z teflonu jak byva zvykem?

    0
    0
  10. no ja si to najprv pojdem do obchodu vyskusat, potom ak mi to sadne tak predam (ked sa mi to vobec podari) Mighty Mouse, a paq zoberem zazracnu mysku novu :D

    som na to ovladanie fakt dost zvedavy!!!

    dakujem za recenziu! :)

    0
    0
  11. Aktivní rohy jsou fajn na notebooku, ale u dvou 24″ monitorů jsou od sebe příliš daleko, mezi levým a pravým je 2 x 1920 bodů, pro myš hotový maratón. Takže zůstávám u Mighty Mouse a tuhle možná k notebooku.

    0
    0
  12. Zdravim, taky jsem si ji poridil. Dle videa jsem trochu predpokladal, ze uz u mysi neuslysim klasicke klapnuti pri zmacknuti tlacitka – ono to vypadalo ze to bude fungovat jako na MacBook “touchpadu” – dotknu se prstem mysi na leve strane a ono to vyvola klik – ale ono nic – ono se to musi zmacknout. Je to opravdu tak, nebo jsem jenom neobjevil nejakou fintu pomoci ktere to pustit? Jinak mysi se “setrvacnikem” na kolecku umi krasne i Logitech a to uz pomerne dlouho. Zatim se mi taky drzi pomerne krecovite, ale mam ji v ruce teprve par hodin a jsem zvykly na bachratejsi od Lgoitechu. Ale jinak je krasna-to se musi nechat a vedle Apple klavsnice pusobi dokonale :-)

    0
    0
  13. tak mys som podla navodu naprogramoval a mam funkcny dasboat a spaces-vdaka za link, mys ma vyborny pohyb po podlozke-prijemne prekvapenie, mierny krc pri ovladani samozrejme je, ale ak si dobre spomeniete, tak pri iphonoch to bolo na zaciatku o niecom podobnom. Znicil som dva scroll na m.mouse, tu to asi nehrozi:)

    0
    0
  14. Mna by zaujímala skúsenosť s bluetooth na macbooku ak by som vymenil moju Logitech VX nano za túto myš ako by to ovplyvnilo výdrž macbooku. Uvoľnil by sa mi USB port na macbooku.

    0
    0
  15. Prepáčte, ale tento článok považujem za jeden z najhorších, ak nie najhorší zo všetkých, ktoré boli na MacBlog uverejnené. Autor čisto subjektívne referuje na názory, ktoré sa objavili v súvislosti s Apple a bezdôvodne ich generalizuje: „mnoho periférií sa naopak Applu historicky nepodarilo…“, „Negatívna kritika neminula ani aktuálnu hliníkovú klávesnicu…“).
    Pán Mravčák používa komplikované, a tým zavádzajúce formulácie, ako pri skorlovacom koliesku a „nie úplne pravdivej informácii o použití v strede“, tam kde stačí skontrolovať informácie o technických údajoch, používa dohady („Aj keď myš je z pôdorysu rovnako veľká alebo aj väčšia ako Mighty Mouse,“), a skutočné dohady zbytočne zaraďuje do recenzie („Zrejme kvôli veľkému multitouch panelu nebolo možné myš vyrobiť prirodzene oblú ako predošlú Mighty Mouse,“).
    Som presvedčený, že autor mal tie najlepšie úmysly, ale forma a do istej miery obsah ma popudili takto nekompromisne sa vyjadriť a nedalo mi nereagovať, pretože MacBlog je v našich jazykových končinách skutočne jediný blog venujúci sa Apple ako tak na úrovni, a zverejňovanie takto nekvalitných článkov túto pozíciu veľmi nabúrava.

    0
    0
  16. podla mna je tato mys uplna blbost. drzat ju a zaroven skrolovat dvoma prstami do stran je neprirodzene a ma to maly rozsah. zoomovanie so stlacenym ctrl je dalsia obmedzujuca vec. na gesta je dobre mat k dispozicii celu ruku a nutnost mys drzat moznosti ruky dost obmedzuje. ja by som pre pracu “za stolom” uprednostnil velky (+- ako podlozka pod mys) multi-touch trackpad. s moznostou pouzivat styri prsty, zoomovat a rotovat s pouzitim palca a ukazovaka, atd…

    0
    0
  17. > Peter Čambál: Hovoríš, ako keby Macblog bola nejaka verejnoprávna inštitúcia s článkami písanými profesionálnymi novinármi alebo publicistami… Ľudia to tu píšu najmä zo záľuby, nepíšu tu vedecké štúdie, píšu o komerčných výrobkoch jednej americkej firmy, a to spôsobom zaujímavým a príjemným. Ani jedna z vecí, ktoré si vypísal ako “chyby autora” mne osobne neprekážali (ani som sa nad nimi nepozastavil) a ani po prečítaní tvojej reakcie ich za chyby nepovažujem.

    Prajem autorom Macblogu veľa chuti do ďalšej tvorby a nech sa nenechajú odradiť samozvanými “expertami na všetko”.

    0
    0
  18. Nemam rad bezdrotove mysky. Osobne mi kablik neprekaza – je zapojeny v klavesnici a je kratky. Ocenujem, ze mys tolko nevazi ako ked ma 2 AA baterie. Navyse menit AA alkalicke baterie je dost neekologicke.
    Btw, skusal to s Magic Mouse niekto s nabijatelnymi NiMH?

    0
    0
  19. dnes som si kupil v swp , najviac ma vsak prekvapila reakcia (odozva) , totizto mysky s kablikom reaguju troska skorej , u tejto novej je to vsak ine … je bezdrotova a napriek tomu rychla . Cim to asi bude ?

    0
    0
  20. Aktivacia zotrvacnosti scrolovania na 10.5.8

    defaults write com.apple.driver.AppleBluetoothMultitouch.mouse MouseMomentumScroll -bool yes

    0
    0
  21. Po Mighty sa v ziadnom pripade nenecham nachytat. Ta myska je pekna na cestovanie alebo do vitrinky je fajn ale nedam prednost dizajnu pred ergonomiou. Tato mys nefunguje na skle! Nehovorim ze to musi vadit kazdemu ale za 80€ by som ocakaval prepracovanejsiu technologiu snimania. Tie pasiky vyzeraju cudne a mam z nich skor zmiesane pocit. Scrolovanie moze byt fajn ale nie celkom to vynahradi krce v ruke po celodennej klikanici.

    0
    0
  22. Vlastním ju , je super , apple zasa prišiel s niečim novým a geniálne to funguje. Chýba Exposé a Dashboard, asi to nemajú vychytané ináč by to tu bolo už teraz-očakávam , že sa to zmení, pribudla ale funkcia krok spať a to je naozaj fajn. Nadčasový design , môžem len doporučiť….Ináč fungujú aj s Mighty Mouse súčasne , takže kto si chce presadnúť a dať funkcie ktoré mu chýbaju , tak sa to dá aspoň takto…

    0
    0
  23. U mna spokojnost, scroll je fakt vychytany. Rozlisenie prijemne, padne do ruky. Ten hlinik je proste citit je stabilnejsia ako mighty na stole pomer sirka k vyske. 3 tlacitko chyba pre pocit, mighty ho mala. Na pracu skvela, na hry asi nie. celkovo 4/5

    0
    0
  24. Moja manželka zúri!

    Doniesol som MM domov – pracovala s ňou tak 1 hod (nie viac).
    Na druhý deň keď sa vrátila z práce kde má nejaké PC tak normálne vypenila, že aká je to vychytávka tá naša nová “Myš”… A že v práci už nevedela na nič poriadne kliknúť… A že na čo tam robili to koliečko, keď nemuseli?

    :)))

    Fakt že som si aj ja zvykol veľmi rýchlo a je to bomba – nielen scrolling ale aj BACK a FORWARD gestá. Fakt super…

    0
    0
  25. pre graficke pouzitie, absolutne nevhodna. Na browsovanie ok … ale v PSD to lieta a skace … problem ri zoomovani alebo pri presune po vrstve hore dole atd …

    0
    0
  26. ahojte viete mi poradit s aktivaciou zotrvacnosti scrolovania napisal som prikaz podla eraserv-a6 do terminalu (lebo mam 10.5.8) a nefunguje to

    0
    0
  27. Vynikajuci mys uz by som ineho ani nechcel. Pracujem s grafikou Adobe Photoshop atd. a bez problemov, len treba to mat dobre nastavene cez Better Tuch tools a frci to. :D Odporucam to vsetkym.

    0
    0
  28. Myš mám čtyři měsíce a opravdu z ní nejsem nadšený. Kryt na baterie neustále vypadává a v posledních dnech má opakovaně problém s připojením po zapnutí počítače. Přiznám, že nejsem velký odborník v “oblasti myší”, ale tato myš asi není pro nás laiky :-) Neporadí mi nějaký odborník, jak vyřešit problém s připojením?

    0
    0
  29. Pouzivam ju asi pol roka a z nedostatkov: este sa mi nepodarilo najst soft na zvysenie citlivosti mysky a absentujem tam zoom z touchpadu. Ten s cmd mi pride dost primitivne riesenie. Je sanca, ze vyjde update softu pre magic mouse a doriesia tam tieto drobnosti, ktore vedia paradne nastvat?

    0
    0
  30. Ja vlastnim najnovsi iMac, ku ktoremu mi samozrejme prisla aj Magic Mouse, ktorou som bola od zaciatku uchvatena. Nic mi nerobi problem, kedze predtym som nemala Mac, ale obcas som na Otcovom nieco robila, no Dashboard, Spaces a podobne sa da nastavit do rohov, cize vobec netreba nejake tlacidla na misi. A ked u nas v skole pouzivam tie sovietske mysi s tymi sovietskymi scrollami, tak mi je fakt bluvno :D A Alex: Pri zapnuti pocitaca skus rozhybat mys poriadne, alebo zapnut/vypnut, pripadne skontrolovat, ci mas zapnuty Bluetooth ;) A kryt tam ma to take cierne, co musi zapadnut, aby to drzalo, cize musim zatlacit, kym to netukne ;)

    0
    0
  31. ja ludia nechapem ako vas z toho nemoze boliet ruka.. odkedy mam magic mouse tak radsej pracujem s touch padom a mys je zatial tazko stratena v papieroch niekde na stole..

    rozhodne neodporucam ludom, ktorim su “pekne IT doplnky” ukradnute

    0
    0
  32. nechapem ako niekto moze napisat ze mu sadne do ruky?mate rucinky a nie ruky ,mm je super ale bolia ma z nej r…. na lepsie ovladanie skuste MagicPrefs. :)

    0
    0
  33. MM je super, pouzivam ju asi pol roka, zvykol som si okamzite, akurat neviem ako pri inych mysiach ale mne v nej pri dennom vytazeni vydrzia baterky 3 niekedy 4 tyzdne, ale problem to nieje kedze som Apple friendly :-D

    0
    0
  34. myška je super i keď je pravda že na moj vkus mohla byť položena o trochu vyššie aby si človek na ňu mohol dať celu ruku nemal ju občas v akomsi miernom kŕči. Inak no problemo :))

    0
    0
  35. Podľa mňa, veľmi dobrá vec na prácu, ale na hranie nepraktická. :) Vlastne myši sú na hranie aj tak na nič. Lepšie si kúpiť bezdrôtový joystick a pekne si hrať z postele. :) Inak, dobre spracovaný článok. Ďakujem. :)

    0
    0
  36. na tuto mys som dlho cakal a pravdu povedic, nechapal som precu ju apple nedal na trh o hodne skor, lebo know-how uz urcite mali.

    Avsak z praktickeho pohladu je uplne na ho…

    Myslim,ze apple trestuhodne premrhal prilezitost spravit najlepsiu mys na trhu, pretoze s tymto sa neda pracovat a neda sa na to zvyknut. Vsetci co tvrdia opak si to iba navravaju, resp. nechcu priznat pravdu.

    Takze asi budem musiet pockat na nejaky logitech,aby spravili nielen vybornu, ale aj ergonomicku mys …

    0
    0
  37. Dobry den,

    chel by som sa opytat, presiel som na system 10.8.4. a teraz mi myska hore a dole beha naopak. Znamena to napriklad, ze ked chcem scrollovat dole, tak musim prstom na myske, aby som isiel dole. Neviete mi poradit, kde by som to vedel nastavit, aby to islo naopak?
    Dakujem

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť