O Apple keynote na MW 2009 a budúcej neúčasti – sklamanie, alebo zbytočne veľké očakávania?

Šiesty januárový deň Apple uviedol nové modely MacBook Pro 17″, iLife ’09 s iWork ’09 a drobné (ale užívateľmi, médiami a priemyslom žiadané) zmeny v nákupe hudby cez iTunes.

Samozrejme, nie je toho veľa, ak naviac berieme do úvahy, že MBP 17″ sám o sebe nie je novinkou, ale trochu oneskoreným prechodom na unibody popri skôr uvedených MB 13″ a MBP 15″. Napriek tomu, že tento 17 palcový stroj je v mnohých smeroch mierne inovatívny (nájdete u konkurencie 17″ notebook so sedem až osemhodinovou výdržou na batérii o hrúbke 2 cm, hmotnosti len 3 kg a s tak kvalitným spracovaním z tehly hliníka?), nie je to práve produkt, ktorý by „vyboostoval“ akcie AAPL za 30 minút o 10 %, ako to bolo počas keynotov na MW po minulé roky. Médiami prechádzal Apple-hype takým spôsobom, že novinky odvysielali aj televízne stanice rozmeru CNN. Práve prostredníctvom tohto event marketingu dokázali šikovní podnikatelia zarobiť ná nákupe a predaji akcií v priebehu hodín stovky tisíc dolárov.

Už pred rokom som však na www.macblog.sk uviedol svoj osobný názor, že práve táto taktika, ktorá najlepšie fungovala približne posledných 5 rokov (od úspechu iPodu s iTunes Store), sa môže spoločnosti neskôr „vypomstiť“. Ak totiž spoločnosť z rôznych dôvodov neskôr nebude schopná na tejto prezentácii ohúriť médiá a publikum, v takom prípade nesplnené vysoké očakávania, ktoré v minulosti Apple nasadil, sa prejavia negatívne na reakciach nie len užívateľov, ale aj samotných majoritných vlastníkov akcií. Spoločnosť prichádza o obrovské obnosy „virtuálnych“ financií (market capitalization). V ideálnom prípade len zostáva hodnota akcií nezmenená a stabilná. Tento negatívny efekt vzniká viacmenej aj z dôvodov menšieho podielu počítačov na trhu. Ľudia stále vnímajú Apple ako „istú menšiu komunitu“ užívateľov, ktorá môže komentovať a názormi zasahovať do vývoja produktov, napriek tomu, že je to samozrejme veľký omyl. Pre príklad, Microsoft sa do tejto malej pasce nedostal, a spoločnosť zaznamenáva/la (ak neberieme do úvahy prepad US ekonomiky a burzy ako celku) nekompromisnú dlhodobú stabilitu a rast nezávisle na tom, či práve vystresovaný Bill Gates (príklad) zhodí na CES prezentácii Windows Vista alebo prezentuje softvér s ukradnutými ikonkami z webstránok Apple.com. Uletené porovnanie, samozrejme na dlhú polemiku „MS vs Apple“, ale predsa.

Čo sa teda stalo na pre Apple poslednej prezentácii na MW2009? Len to, čo sme mohli logicky čakať. Trh sa za posledných 5 rokov pre Apple zmenil kvôli celosvetovému zviditeľneniu značky. Apple potrebuje vydávať produkty a aktualizácie progresívne, nezávisle a podľa vývoja HW u svojich partnerov (Intel, nVidia a pod.), a to nie len preto, aby nebola zo strany agresívnych médií kritizovaná za neskoré aktualizácie čipsetov, kariet a procesov vo svojich produktoch. Prispôsobovať pri súčasnom obsadení trhu svoje roadmapy na jeden januárový event a WWDC v strede roka je jednoducho nezmysel (teda neefektívne). Ak k tomu pridáme vývoj softvéru, iPhone FW a OS, v ktorom je Apple v niektorých oblastiach na špičke priemyslu, dáva to ešte väčší zmysel.

Apple vydal v priebehu roka 2008 množstvo produktov, a nemal dôvod s nimi čakať až do Macworldu 2009. Najväčším hitom boli nové notebooky a spomenutá technológia unibody. Ak ste niektorý z týchto notebookov držali v rukách, tak viete, že okrem takmer štvorkilogramových nezničiteľných heavy-duty notebookov Lenovo/IBM pravdepodobne neexistuje na trhu kvalitnejšie vyrobený notebook. Rok 2008 bol rokom nových iMacov, nového MacBooku Air, novej rady MB a MBP. Okrem toho nemôžme zabudnúť na iPhone 3G, iPod nano 4. gen. a Final Cut Studio 2. Apple uvádza svoje nové produkty na trh v priebehu roka a nepotrebuje vystupovať na Macworlde. Je celkom možné, že po stránke počítačov nastane mierny útlm, avšak prirodzená a voľná kontrola nad produktami zabezpečí do budúcna aj bezproblémový odchod S. Jobsa do dôchodku bez následkov. Postupné vytratenie sa z očí médií uvoľní očakávania akcionárov od jeho pomyslenej nenahraditeľnosti. Macworld bol v novom miléniu časovaná pasca, z ktorej sa podľa môjho názoru Apple vyslobodzuje. Chorľavý Steve Jobs bude v nasledujúcom desaťročí odchádzať zo spoločnosti do dôchodku k svojej rodine rovnako, ako to urobil niekoľkokrát Bill Gates. Keď to už nakoniec Gates myslel naozaj vážne, nikoho to už veľmi nezaujímalo alebo netrápilo, a spoločnosť postupuje bez výkyvov rovnako, ako doteraz.

Apple keynote na Macworld-e 2009 bola (finančným alebo pre fanatikov osobným) sklamaním len pre tých, ktorí si nevšimli, že Apple už v priebehu roka 2008 stihol vydať viac, než veľa.

Samozrejme, až na v galaxii stratený a zabudnutý Mac mini. Možno už čoskoro hocikedy v priebehu roka 2009 ;)

komentárov
  1. Na Macworld 2009 som čakal toho viac, tento rok ma sklamal. Tešil som sa hlavne na iPod Shuffle a Mac OS X Snow Leopard.

    0
    0
  2. suhlasim s tym,ze uvadzanie produktov vzdy v januari nemusi byt pre firmu najvhodnejsie. Ked sa ale vratime trosku viac do historie, tak objavime aj dovod preco to tak vlastne bolo a preco to Apple vlastne aj robil. Apple si totiz zil vo velkej pohodicke pocas ery PowetrPC. Kto uz len mal nejake informacie co sa deje v tejto oblasti? Existovali nejake roadmaps pre PowerPC? Ak aj ano, vedelo o tom minimum ludi.
    Situacia sa dramaticky zmenila po prechode na Intel. Ktokolvek (co trochu chcel) sa dozvedel, kedy bude novy chipset, kedy novy CPU atd, cize Apple sa dostal pod obrovsky tlak (na stastie) a musel sa prisposobit situacii. Sice stale sa snazi presadzovat “vlastnou cestou” – chipset od nVidie miesto od Intelu a “vymysla” nezmyselne “inovacie” Mini DisplayPort namiesto HDMI, pricom nedotiahne ani vlastnu podporu tohto portu, len preto, aby usetril par centov, ktore musi odviest z kazdeho predaneho produktu za vyuzitie HDMI, ale podstata je, ze v zasade musi hrat tak ako su rozdane karty, od subdodavatelov. Preto je z pohladu Apple vyhodnejsie urobit vlastnu prezentaciu, podla toho ako su k dispozicii suciastky, z ktorych svoj HW sklada a to nemusi byt nevyhnutne v januari.
    Co sa ale tyka tohtorocneho expo, bolo urcite sklamanim, mozno aj programovym sklamanim (aby nikomu za MWexpo nebolo luto?) pretoze iLife a iWork, nech uz akokolvek prepracovane a MBP, ktory vlastne mal byt povodne predstaveny este minuly rok, bolo malo a ukazalo sa to aj na hodnote akcii Apple, hned po skonceni keynote.

    0
    0
  3. Akelkolvek ospravedlnovanie je zbytocne – keynote bolo sklamanim. Preco minule roky potom Apple prezentoval svojich tahunov ako iPhone alebo MBA na tehto akcii? Mohol to tiez spravit kedkolvek inde.

    Vsimnite si ze Jobs hovorieva o Apple komunite, nie zakaznikoch. Nehovorim ze musia implementovat vsetko co si uzivatelia zamienia, prave naopak. Ale cakal som NIECO a nebolo NIC.

    Cim dalej mam vacsi pocit ze sa Apple boji privalu switcherov s novym Mini. Ak mate vacsi podiel ste viac na ociach. Po vsetkych strankach.

    0
    0
  4. Podla mna bolo Keynote vcelku OK…. to ze sa nestalo nic z toho co sa “avizovalo” je len koli tomu ze sme asi mali velke oci na vsetky tie “rumors” co sa plantali po webe.. Ilife je vcelku fajn vec a to iPhoto teda fajne vycvengali. Uz sa tesim ked to skusim aj ked mam doma momentalne Aperture koli digi foteniu. Myslim ze na svoje si prisli vsetci ty frflajuci profesionali ktorý chceli matne displeje a pre ostatok ostal asi len ten softik. Ale snad daju este nejaky event kde predstavia daco z HW.. ja sa necham prekvapit.. Snow leprd predsa nedaju len tak na store bez nicoho..

    0
    0
  5. Já jsem tak dlouho čekal na novej Mac mini nebo pořádně vytuněnej AppleTv (za ty prachy), až jsem děckám k vánocům koupil Xbox a zjišťuji že nic z předešlého nepotřebuji. Schází mi tam jen www prohlížeč, ale stejně mám furt po ruce iPhone tak vlastně není co řešit. Ty věci ci se poslední dobou dějí kolem SW jsou také zvláštní (iWorks, iLife, Filemaker 10, CS 4, apod.), třeba je to popud aby jsme své prachy začali spíš cpát do jiných koníčků a kvalitního jídla/ chlastu.

    0
    0
  6. podla najnovsich chyrov sa apple planuje zucastnit v januari 2010 na vystave CES. Tak teraz mi to prosim vysvetlite, macworld expo, nie je dobre (a ma to svoju logiku preco nie), ale CES je uz dobre? To podla mna nema logiku :)))

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.