Nová sekcia “iTunes U” dostupná aj u nás – čo poskytuje?

Po Apple Music Event vyšla nová verze iTunes 9, která obsahuje další „oddělení“ v iTunes Store, které je přístupné také českým a slovenským uživatelům. Jedná se o takzvané iTunes U, tedy iTunes University, zaměřené na vzdělávání a vědu.

iTunes U najdete ve verzi iTunes 9 v položce iTunes Store. Na horní liště iTunes Store se pak nachází přepínání mezi iTunes U a App Store. Celý obsah iTunes U je kompletně zdarma. V iTunes U se nachází záznamy přednášek světových univerzit, výukové programy, prezentace, kurzy a další věci určené pro vzdělávání.

V současné době se zde nachází více jak 200 000 video a audio souborů. Mezi první, které jsem si osobně stáhl patří iPhone Application Programming, což je v podstatě výuka programování na iPhone a iPod touch, přednášena profesorem Alanem Cannistraro ze Stanfordské univerzity. Říkám to hlavně proto, aby bylo jasné, že i takové předášky iTunes U zahrnuje a nejedná se pouze o klasické předměty, jako jsou jazyky, nebo matematika.

Jednotlivé video a audio nahrávky mají od pár minut, až po několik hodin a často se jednoho tématu týká velké množství nahrávek. Stažený obsah naleznete v iTunes Library pod položkou iTunes U. Pokud používáte nejnovější firmware pro iPhone 3.1 nebo iPod touch 3.1.1, lze iTunes U nalézt pod speciální položkou v sekci music – iTunes U, videa pak v Movies. iTunes U dostaly při synchronizaci iTunes s iPodem touch nebo iPhone vlastní sekci, kde podobně jako u TV show, Movies nebo Music můžete vybrat, jaké klipy chcete do zařízení nahrát. Rozhodně tuto službu nelze nepovažoval za věc určenou pouze studentům, ale právě díky vysokému množství nahrávek si může každý najít téma, které jej zajímá a chce se o něm dozvědět více.

komentárov
  1. super. podporujem taketo veci. Uz ked kvoli nicomu, tak preto, lebo clovek sa moze napriklad zdokonalit v anglictine popritom videu alebo PDFku takisto.

    0
    0
  2. >> pista , uplne s tebou suhlasim

    akekolvek informacne hodnotne data zadarmo su plus
    no a apple ma nos na podobne veci , je sice pravda ze ako podcasty je mozne zohnat slusnu zakladnu informacii toto je ale nieco ako next level :-)

    0
    0
  3. iTunesU je v itunes uz dost davno akurat sa k nemu da teraz dostat konecne jednoducho aj bez toho aby sa bolo treba prepnut na US appstore

    0
    0
  4. Vážení… Trošičku jste zaspali :-)
    Dovoluji si Vás poopravit: “iTunes U” spustil Apple už koncem roku 2007!!!! A dostupná byla “českým a slovenským uživatelům”, v naprosto stejné míře jako dnes, již tehdy. Bohužel to u nás prošlo bez povšimnutí, ačkoliv se podle mne jedná o jednu z nejrevolučnějších myšlenek, kterou doceníme možná až za x let… Tak jen pro pořádek…

    0
    0
  5. ked toto pridali na nas itunes store, tak je aspon drobna nadej ze rozmyslaju nad niecim takym ako expanzia a tym padom nas mozno uz o par rokov caka itunes music store :)

    0
    0
  6. Itunes U je uzasna vec… hlavne jazykove kurzy, ktore su free. Avsak, nepaci sa mi, ze transcripts (ktore su v pdf) sa zobrazuju aj v sekcii music (kde mam hudobne albumy) a taktiez to, ze pri synchronizacii s iPhone/iPod touch sa tieto pdf subory nesynchronizuju (prenasaju sa len audio/video subory).

    0
    0
  7. trebalo by aby vsetci predajcovi apple napisali list vsetkym univerzitam, nech sa trosku zobudia a zacnu aj oni rozsirovat svoje posobenie cez apple,
    nakupovat iMac-y, posielat zaznamy na iTunes U, urobit stranky aj do iPhone formatu popripade by si univerzity ako Technicka Unoverzita v BA/KE mohli urobit aj vlastnu free aplikaciu cez ktoru by sa dalo prihlasit na skusku, zkontrolovat rozne udaje alebo pohodlne napisat mail profesorovi.
    Maju predsa plnu rit IT studentov, to by bola otazka jednej semestralnej prace, mozno domacej ulohy na mesiac.
    A ako by to medzi studentami zdvihlo rating skoly, aspon ten subjektivny.
    Podla mna by to MEGA vela studentov prijalo.
    A potom by tu aplikaciu uz len prepisali povedzme aj pre Samsung a Nokiu a to by bolo nenormalne super, a nenormalne by sa vsetko urychlilo podla mna a zjednodusilo. Bol by tam samozrejma dostupny OSOBNY rozvrh, a vsetko
    popripade by som tam zaimplementoval aj cestovne poriadky,
    a to je dalsia vec, nechapem preco v google maps nieje moznost najst si spoje,
    kde je chyba?
    v MHD/SAD ??? alebo kde?
    to je taky problem poslat zoznam liniek mailom do APPLEu a povedat, NA dajte to tam ?? dost ma to serie

    0
    0
  8. @Michal Ondrus: Vsetko skvele napady, o ktore sa uz myslim vela ludi pokusalo, ale bohuzial si treba uvedomit, ze sme stale iba na Slovensku:/

    0
    0
  9. Kvalita slovenskych univerzit este nedosiahla kvality aka je na zapade aj ked u nas vydno pokroky, stale nieje bezna vec aby sa nahravali prednasky na video a potom dali stiahnut. Povedzme si uprime ze vo vela pripadoch by to bolo iba predcitavanie textu.
    Plne suhlasim ze univerzity by mali do takychto aktivit zatiahnut studentov, ale zasa to nie je vsetko take jednoduche ako pisal Michal: “A potom by tu aplikaciu uz len prepisali povedzme aj pre Samsung a Nokiu…”

    0
    0
  10. …tie transcripts v iTunes U ma uz stvu. Aky ma vobec vyznam ich mat v iTunes ? Su to predsa PDF subory, ktore su aj tak otvarane mimo iTunes (Adobe/Preview), do iPhone-u sa nesynchronizuju a navyse sa zobrazuju vo foldri Music co je dost zmetocne a nelogicke. Da sa to vobec nejako prestavit ? Najlepsie je to prekopirovat ako subory a z iTunes to vymazat.

    0
    0
  11. @ Michal & co.

    Pracujem na SAV a velmi radi by sme mali prednasky na iTunes U (aktivne som zistovali, ci sa to da), bohuzial tato sluzba funguje iba pre US univerzity (ked som posledne zistoval). Takze tak. Zobudit by sa mali v Apple.

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť