MacBook a externý monitor – nastavenie duálneho zobrazenia

Čím dál více lidí volí místo stolního Macu, kombinaci MacBook s nějakým velkým externím displejem, odpovídají tomu také čísla prodeje MacBooků v porovnání s iMacy a Mac Pro. Samozřejmě Mac OS na tyto uživatele myslí, pojďme se podívat, jak využít externí monitor co nejefektivněji.

Pokud k MacBooku připojíte externí monitor, můžete používat buď oba displeje, nebo pouze ten externí. Kvůli lepšímu chlazení je vhodné mít MacBook otevřený, proto by byla škoda nevyužít jeho displej. Pokud máte zaplé oba displeje, jak externí tak na MacBooku, standardně je jako primární používán displej MacBooku. Tím, že je primární, se na něm zobrazuje Menu Bar a Dock. Otevřete si System Preferences → Display. Nyní, pokud máte připojen externí displej, zvolte Gather Windows, nyní můžete pro každý displej nastavit zlášť rozlišení, v mém případě tedy zvolím 1920×1200 na Apple LED Cinema a 1440×900 na MacBook Pro.

Rozlišení můžete samozřejmě také volit v Menu Bar-u pod ikonkou displeje. Můžete také v položce Color nastavit barvy (ICC kalibrovaný profil), pro každý displej zvlášť. Zvolte položku Arrangement a nyní pomocí posunu obdelníčku můžete vybrat, který displej se kde nachází. Můžete libovolně změnit polohy displejů, tak aby následně přejíždění myší bylo plynulé, pokud například máte primární displej a v pravo vedle něj externí, je nelogické, abyste přejížděli doleva, ale plynule doprava.

V záložce Arrangement můžete také přesunout bílou lištu. Tím přesunete Dock a Menu Bar na libovolný displej. U prezentací se vám může hodit funkce Mirror Displays, díky které zobrazují oba displeje stejný obraz.

Pokud chcete používat pouze externí monitor, zavřete MacBook a počkejte až se uspí, následně jej probuďte myší nebo externí klávesnicí. Nyní můžete MacBook otevřít aby nedocházelo k přehřívání, ale jeho displej zůstane vypnutý.

Pochopitelně při použití dvou monitorů, lze použít také rozdílné pozadí na plochu. Zvolte System Preferences a následně Desktop & Screen Saver. Nyní, pokud je připojen externí monitor, zobrazí se vám automaticky dvě okna s nabídkou na výběr. Jedno je na primárním, druhé na externím displeji. Zajímavé jsou pozadí na displej, které počítají s více monitory a umožní tak vytvořit na vašem pracovním stole panorama. Osobně si myslím, že je vhodné, aby byli displeje podobně velké, jinak tyto pozadí do jisté míry ztrácí efekt.

komentárov
  1. Zajímalo by mě, jak je to s tím přehříváním macbooku při zavřeném víku displeje. Někde se píše, že dochází k přehřívání jinde zase, že nedochází..

    Osobně mám víko displeje zavřené, pokud mám připojený externí monitor a nějakého výrazného zahřívání jsem si ještě nevšiml..

    0
    0
  2. Já bych bral, když mám 2 monitory, aby šel jeden spustit ve full screen (třeba iTunes. Jenže když tam iTunes do full screen, tak mi to zablokuje oba monitory. Nevíte, jestli je na to nějaký fígl nebo program?

    0
    0
  3. fajn clanok ale pri jednoduchosti apple a nastaveniach monitorov systemom pychni tek kabel kde pasuje a ide to, to pôsobi kus zbytocne.
    Ale za to nemozete.. za to moze APPLE :)

    0
    0
  4. Riesil som drobnost, ako pouzivat na MBP iba externy display a zaroven klavesnicu a touchpad na MBP. A neviem to urobit. Viem iba znizit jas na displayi MBP na nulu, avsak plocha displaya na MBP stale ostava aktivna, len display nesvieti. Ma niekto nejaky tip, ako vypnut aj plochu displaya?

    0
    0
  5. Lubox:Pouzivam MacBook Pro a Apple LED Cinema monitor a mohu si vybrat jakou chci pouzit kameru a jaky mikrofon, dokonce nezavisle na sobe.

    0
    0
  6. to dfx >> resenim je pripojit ex. display, uspat MBP zavrenim displaye, probudit napr. ovlacem a az po probuzeni otevrit MBP. Display MBP nebude aktivni. Bohuzel okud v tomto stavu stroj uvedete do spanku, po probuzeni se opet zapnou oba dispaye.

    0
    0
  7. Je skoda ze ten interny display macbooku nejde vypnut aby sa zbytocne nepouzivala videoram aj na externy displej+aby som nezachadzal mysou do displeja notebooku – je to potom otravne hladat kde je kurzor.
    Stacilo by vypnutie nb displeja aspon mackanim tlacitka znizenia jasu displeja na 0 pri zapojeni externeho monitora. Ten sposob so zatvaranim a zobudzanim uspateho macbooku je riadne kostrbaty, skoda ze takuto vec nema apple poriesenu, oproti lubovolnemu windows notebooku, ked iba odkliknem, pouzivat externy displej ako primarny a jediny a ten notebookovy sa netvari ako dalsi navyse – tj. je vypnuty a nestane sa mi zeby mi nan zabludil kurzor…
    Je to jedina vec ktora mi dost vadi na MacBookoch.

    0
    0
  8. dfx: zavries display MB. pockas kym sa uspi pocitac. potom ho nejako zabudis, bud pohnes myskou, alebo stalcis nieco na externej kvaesnici alebo pripojis iphone/ipod. ked ti zacne hucat , otvoris display na MB a je to. :)

    0
    0
  9. Mam stejny problem Kenika. Jakmile si pustim VLC player na velkym monitoru ve full-screenu, display na macbooku automaticky zcerna. Nejde nejak nastavit, aby plocha na macbooku byla samostatna, abych mohl napr. pri hrani hry na velkym monitoru jeste sledovat film na displaji macbooku?

    0
    0
  10. @dfx Ja riesim podobny problem, mam doma iMac (ktory ani nejde zaklapnut :) a pritom pozeram filmy na projektore ktory mam pripojeny cez miniDVI. Obraz klonujem, ale kludne mozem pouzivat aj oba “vedla seba”, nic to nezmeni. Problem je, ze ak chcem aby mi siel signal do projektora, svieti mi aj hlavny 24″ panel, takze mi osvetluje miestnost. Neviem ako vypnut displej iMacu bez toho aby sa mi vypol signal do projektora. Momentalne to riesim zakrytim displeja iMacu uterakom ale musite uznat ze toto riesenie je priserne, nehovoriac o tom ze v hornej casti su vyduchy chladenia. Nechapem ako Apple takuto zakladnu vec nedokazal implementovat.

    A este mam druhy problem, na projektore nie som schopny nastavit widescreen rozlisenie (napriek tomu ze 480p aj 720p aj 1080p projektor zvlada (po interpolacii) – takze si musim film pustit “natiahnuty” a deformaciu potom spetne korigovat cez Aspect Ratio vo VLC. Mate niekto radu?

    0
    0
  11. Mam problem s Quick Timem, jako primarni display mam nastaven externi monitor, ale kdyz chci dat full skreen v Quick Timu, tak se zozsiri na display MB. Jednine reseni je MB uspat a zbudit ho pomoci externi klavesnice, nebo znate jine reseni?

    0
    0
  12. dfx: ved to ries tak ako to riesis.. daj si mirror a stiahny displej na nulu..Ved to vobec nevadi ze sa tam “nieco deje”

    0
    0
  13. Ja som si po dlhej dobe kupil adapter MDP to HDMI kvoli pozeraniu filmov na telke, ale zaskocilo ma, ze ked prehodim menu bar na telku, tak tam nie je prakticky vobec vidiet a dock je tiez odrezany. Nikde som nenasiel moznost zadefinovania nejakeho mensieho rozlisenia, aby sa tam dostal cely menubar aj dock. Su tam iba dalsie mozne ponukane rozlisenia, ale nic z toho nevyhovuje. Sice mi to v tomto pripade vobec netreba, ale dufam, ze podobny problem nebude, ked kupim externy monitor k MacBooku.

    0
    0
  14. to pablos:
    nastav si na TV aby ti neorezaval signal (t.j. vypni overscan), pokial to vobec na nom nastavid ide. Oversacan je v digitalnej ere trestuhodna zalezitost. Nastastie sa vyskytuje len na TV, monitory k PC takuto funkciu nepotrebuju.

    0
    0
  15. Ted bych se chtel zeptat ja prosim. Jde nejak prepnout na MBP do Full Screenu, je jedno jestli VLC, Elgato TV, QuickTime nebo iTunes, ale tak aby sem mohl na Cineme pracovat ? Predem moc diky

    0
    0
  16. Mam rovnaky problem ako Brano, ibaze namiesto uteraka pouzivam cierne tricko.. Active Corner nastaveny na sleep display vypne oba – aj externy.. plllls

    0
    0
  17. dfx: Pokud funguje vypnutí monitoru pomocí Exposé, mohla by taky fungovat klávesová zkratka ⇧⌃⏏ (Shift+Ctrl+Eject).

    Mně by spíš zajímalo, jestli se někomu podařilo vyřešit ten problém s fullscreenem. Ale dařilo se mi bez problémů zprovoznit na externím monitoru přes celou obrazovku virtualizované Windows.

    0
    0
  18. pripojil som externy monitor(primárny) a teraz chcem na macbooku popozerať telku cez vlc na fullscreene ale ked dam fullscreen na macbooku tak sa mi da fullsrceen aj na ext. monitore ale bez obrazu…leenže ja na nom chce robiť…vie niekto riešenie?vdaka

    0
    0
  19. @BluDik, @peto
    Spusti VLC, daj preferences, zalozka Video, odskrtni “Black screens in Fullscreen mode” a mas to… na MBP posta a Adium na Externom 24″ film a idem … inak v menu VIDEO je moznost si zvoli fullscreen video device

    Ak chcem pozerat film na LCD TV 32″ pripojeny cez DVI tak iba znizim jas na 0 na MBP a v poho….

    Vzdy na pracu pouzivam oba monitory (MBP na podstavci) a prijal by som aj treti… :) naco nechavat zahalat display na MBP? ved moze zobrazovat zaujimave informacie :)

    0
    0
  20. Zdravím,
    prosím existuje nějaká klávesová zkratka, jak rychle přesunout aplikaci na z jednoho na druhý display?
    Př.: Otevřu si další okno safari a chtěl bych jej rychle hodít na druhý display….

    Děkuji

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.