Krátky tip: DaisyDisk – prehľadné zobrazenie súborov na disku

Každá nová generácia Macintoshov prináša o niečo väčšie diskové priestory už v štandardnej ponuke. S tým však súvisí aj nárast objemu dát, ktoré pri dnešnom vysokorýchlostnom internete sťahujeme. Veľmi ľahko sa tak dá dostať do situácie, že na veľkom disku zostáva už len pár voľných megabajtov a nevieme prísť na to, čo na disku zaberá toľko miesta. Situáciu výrazne uľahčí jednoduchá aplikácia DaisyDisk.

DaisyDisk po preskenovaní zvoleného disku vytvorí ľahko čitateľné a najmä prehľadné grafy so štruktúrou uložených dát. Ukáže tak dávno zabudnuté dáta zbytočne zaberajúce voľné miesto. Aplikácia dokáže načítať informácie o akýchkoľvek diskoch pripojených k Macu. Integrovaná podpora QuickLooku umožňuje po stlačení medzerníka prehliadať zvolené súbory. Po pravom kliknutí a zvolení Show in Finder potom môžete súbory priamo odstrániť. Aplikácia spolu s pekným grafickým spracovaním a animáciami výrazne spríjemňuje a zjednodušuje redukciu dát na akokoľvek zahltených diskoch.

DaisyDisk môžete sťahovať z oficiálnych stránok. Je dostupný v dvoch verziách – bezplatnej s obmedzením na 15 dní a neobmedzenej za cenu 19,95 USD. Pre spustenie je potrebný aspoň Mac OS X Leopard. DaisyDisk plne podporuje Mac OS X Snow Leopard a jeho spôsob zobrazovania veľkosti súborov.

komentárov
  1. Je to vskutku šikovná a praktická aplikace s krásným rozhraním, ale existuje tu i varianta zdarma – Disk Inventory X (http://www.derlien.com/). Sice nevypadá tak pěkně, ale dělá v podstatě to samé a na to, jak často uklízím na disku mi naprosto stačí.

    0
    0
  2. Spíš bych potřeboval aplikaci, která mi řekne, co už v budoucnu nebudu potřebovat, nejvíc místa na disku stejně zabírají multimedia :-)

    0
    0
  3. DaisyDisk som vyskusal pred nejakym casom. Uzivatelske rozhranie je sice pekne, ale praktickejsi mi pride Grand Perspective, ktory je este k tomu zadarmo.

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.
Gemini
pokračovanie článku

Kto prinesie vyspelú AI na iOS 18? Apple to nebude

Koncom minulého roka sa objavila správa, podľa ktorej Apple plánuje priniesť rozšírenú AI funkcionalitu na iPhone a ďalšie zariadenia. Výraznou premenou by si mala prejsť Siri, digitálna asistentka, ktorá už skôr zaostávala za konkurentmi, vo svete GPT je však ešte archaickejšia.