Dragon Age: Origins od EA aj pre Mac OS X už 21. decembra

Herný gigant Electronic Art plánuje vydať úspešnú hru Dragon Age: Origins na Mac už 21. decembra. Informoval o tom server GamePro. Hra je považovaná za jedno z najlepších (ak nie najlepšie) RPG vydaných tento rok. V novembri začal predaj verzií pre PC a konzoly, kde hra okamžite obdržala vychvaľujúce recenzie a vysoké hodnotenia. Mac verzia bude predávaná digitálnou cestou, to znamená, že si ju užívatelia po zaplatení budú môcť stiahnuť. K dispozícii budú hneď dve verzie. Štandardná bude stáť 49,95 USD. Deluxe edícia s množstvom prídavného obsahu bude dostupná za 64,95 USD.

Je príjemné sledovať takýto prístup herných vývojárov k Mac konverziám, nakoľko zvyčajne si na Mac verziu musia užívatelia počkať aj niekoľko rokov. Často sa tak hra stane v dobe oneskoreného vydania zastaralou a neaktuálnou. Podobný osud mal celosvetovo úspešný Bioshock, ktorý na Mac vyšiel 7. októbra 2009, o dva roky neskôr ako na PC a konzoly (Xbox 360). O atraktivitu ho oberá aj vysoká cena, keďže ide o Mac novinku, zatiaľ čo PC verziu spustiteľnú napríklad cez Boot Camp zoženiete ako starú klasiku vo výpredajoch za menej ako polovicu. Ostáva len dúfať, že sa týmto prístupom budú inšpirovať ostatné firmy, a od začiatku vývoja hry budú počítať s jej Mac verziou. Pri zvyšujúcom sa podiele počítačov Apple na trhu je síce konverzia a optimalizácia z DirectX na OpenGL finančne a časovo náročná, zároveň už ale aj finančne perspektívna.

komentárov
  1. Eh, hry poslednú dobu stoja za starú belú. Hádam jediná hra z tých relatívne moderných, ktorá ma fakt bavila, bola COD4 a aj tá bola kratučká. Hľadám hry s originálnou myšlienkou, vtipom, ktoré by zapojili aj mozog a ktoré sa zaobídu bez násilia. Starý dobrý Neverhood, Worms (ešte 2D… násilie na červoch nepovažujem za násilie ;) ), Monkey island sága…

    Aby som sa priznal, medzi hry, ktoré som vydržal hrať aspoň chvíľu patria ešte CIV IV, HoMM5 (aj to len kôli HoMM3, ktorá si u mňa šplhla v detstve) a Trackmania.

    O čom je však tento Dragon Age? Ďalší nahlúply RPG fantasy únik z reality s cliché “underworld demons crawling out” a “forgotten order of pagan priests”? Chjo, to sme tu “ešte nemali”…

    0
    0
  2. hry som zacal hravat na atari a commodore a pametam si na Ishar na najsilnesom PC v meste: pentium 200, kde to nesekalo ;)

    a som nadseny, ze konecne vyjde single player RPG s takouto variabilitou nativne na OS X… konecne nieco poriadne. uz mam plne zuby tych MMORPG, kde jedine co vam daju, je ukradnuty cas az po skoncenie serveru alebo dosiahnutie nekonecneho levelu (a taktiez ako obcasny hrac, uz nemam cas travit dni pri klanovej/guildovej/aliancnej spolupraci).

    velmi sa tesim na oddychove chvile stravene pri tomto rpg… bioware sa urcite znovu ukaze. AKO VZDY!

    @dex: vidim ze poznas vela Action RPG… somenul si ich.. az 0. pisat nazor na RPG pokial ich nehravas, tazke to odhodlanie.

    0
    0
  3. ehm, to nie je konverzia, ale echt original windows hra akurat beziaca pod transgaming / nieco ako emulacia windows /
    v ea ani bioware o mac verzii dao – podobne ako u takmer vsetkych nimi vydavanych hier – ani len neuvazovali

    0
    0
  4. Adam, prečo by som ich spomínal? Neverwinter nights ani Diablo, ani Oblivion ma nikdy nezaujali a predovšetkým sú všetky konceptuálne na jedno kopyto. S ostatnými (mimo Warcraftu) skúsenosti nemám, ale keď ma ani tieto, proklamované ako najlepšie, nechytili, ani mi nechýbajú.

    Ad lolo, toto ma desí. Som zvedavý, kedy sa už konečne po dlhšej dobe niekto odhodlá urobiť od základov poriadnu hru pre Mac ;)

    0
    0
  5. Adam, velmi sa netes, Dragon Age je fajn hra, ale rovno zabudni na nieco extra. Pravdu povediac, co sa tyka dlzhy hrania, tak este aj datadisk na baldurs gate 2 bol dlhsi a rozhodne sa ti nestane, ze budes parit 20 hodin a zistis, ze to nema nic spolocne s dejovou liniou a ze su to bocne questy ako to bolo v BG. Takze bioware je bioware ale nie je to to co to bolo.

    Ako hra je to dobre, ale necakal som viacero sklamani, prvym je ze to nie je AD-D, debilne sa ovlada AI ostatnych postav v hre, co sa tyka komplikovanosti pribehu, tak je to viac rozpravka ako poriadne RPG. Volne pristupny svet ? .. nic take, ktoru mapu ti odkryje, tam ides, to je cele. Najhorsie na tom celom ale asi je tych 50 hodin gameplay. V kazdej RPG si chces vypiplat skupinu. Potom sa rata kazda hodina navyse, tu je to proste nie dost dlhe. A nepytaj sa na system Addonov, lebo wardens keep som dohral do 50 minut (to je fakt husty datadisk). Ale odhliadnuc od toho, ak clovek chce nieco ako baldurs gate, tak tam von nie je nic ine teraz a za tych 50 hodin hrania sa to oplati.

    A este je tu jedna vec. Preco chcete na MACU HRY ? Ak mam akykolvek notebook od applu, kazdy sa prehrieva pri plnej zatazi, preto aj ked dam nejaky cooling pad, aj tak to neuchladi poriadne. Treba preto podtaktovat CPU, no a to zasa nejde v MAC OS, lebo jediny funkcny program coolbook je aj tak skoro nefunkcny. Navyse ak mam ciste windowsy bez antivirov a firewallov a bez vsetkych cetiek, tak na parenie spolu s RM clock nie je lepsia volba. Vsetko je dostupne rychlo a hned a optimalizovane, notebook sa neprehrieva vdaka podtaktovaniu…
    Preto ak by som si mal vybrat dragon age pre MAC a WIN, tak idem po windowsovej verzii – rychlost, powermanegement, lepsie drivery, lepsia optimalizacia, cisty nezatazeny system pod bootcampom len na hry – nie je lepsia volba.

    0
    0
  6. Iba som tym chcel povedat, ze vyjadrovat nazor na RPG v tvojom podani, je ako keby metalista komentoval psytrance :-) no offense..

    0
    0
  7. Kompi: co sa ti prehrieva? :) ak chces hrat hry na MACu tak si kup aj lepsi stroj.. neviem co mas za MAC aby ti nieco neficalo tak ako ma.. Ked sa predsa zacne stroj ohrievat, tak sa zvysi chladenie (rozumej zvysia otacky vent.) ci nebodaj ti zhori cely macbook? :)

    0
    0
  8. Hehe, tiež nerozumiem rečiam o prehrievaní… Celý COD4 som prešiel v jednom súvislom pásme na MBP položenom na posteli a čuduj sa svete – nezhorel :D :D :D

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
Phil Schiller
pokračovanie článku

Phil Schiller nastupuje do dozornej rady OpenAI

Apple a OpenAI už skôr oznámili, že spoločnosti si nebudú navzájom nič platiť za to, že iOS 18 a macOS Sequioa ponúknu čiastočnú integráciu ChatGPT do svojho inteligenčného rozhrania. No zadarmo to predsa len nebude.