Ďalšia silná konkurencia pre iPod touch – Creative Zii EGG

Po Microsofte predstavil prenosný prehrávač podobný iPodu touch aj ďalší veľký hráč — Creative. Jeho Zii EGG, ktorý je dizajnovo podobný terajšiemu iPodu obsahuje všetky funkcie prehrávača od Apple — 3,5″ multidotykovú obrazovku s rozlíšením 320×480 px, accelerometer, WiFi a Bluetooth. Okrem toho však disponuje aj funkciami o ktorých majitelia iPodov momentálne len „snívajú“ — GPS, fotoaparát s vysokým rozlíšením schopný natáčať Full HD video, menší fotoaparát na videochat, procesor so schopnosťou prehrávať 720p HD video (1280×720) a 1080p výstup na televízor priamo na zariadení.

Creative Zii EGG bude vybavený Plaszma OS-om, ktorý je založený na Linuxovom kerneli. Na zariadení bude predinštalovaný „desktop-grade“ prehliadač Opera 9.7. Creative zrejme sleduje obrovský úspech App Storu, a tak sa snaží vývojárov nalákať na ich platformu s Plaszma SDK. Tá by mala oproti centralizovanému systému Apple ponúknuť väčšiu otvorenosť pri zachovaní štandardov ako OpenGL ES 1.1/2.0, na ktoré sú programátori zvyknutí napríklad aj z iPhonu. Okrem toho je Zii EGG aj „Android-ready“. Ako budú tieto dva systémy koexistovať, firma ešte neobjasnila.

Prehrávač bude dostupný v štyroch kapacitách – 32 GB, 16 GB, 8 GB a bez internej pamäte. Okrem toho sa dá pamäť rozšíriť SD/SDHC kartou až o ďalších 32 GB. Zariadenie bolo ohlásené v utorok, zatiaľ však len verzia pre developerov, ktorí chcú mať k platforme prístup ešte pred začiatkom predaja, aby stihli pripraviť svoje aplikácie. Tí si ju môžu kúpiť ihneď (spolu s Plaszma SDK Starter Kitom) – cena sa pohybuje od 199$ za verziu bez internej pamäte po 399$ za 32 GB verziu. Otázkou zostáva, kedy bude zariadenie dostupné v obchodoch. Creative dátum predaja neohlásil a podľa stránok produktu, ktoré sa obracajú zatiaľ iba na vývojárov a nie na budúcich zákazníkov sa zdá, že to tak skoro nebude.

Creative Zii EGG

Nový Zii EGG teda hardvérom iPod touch ďaleko predčí a zrejme to bude platiť aj pre novú generáciu iPodu, ktorú uvidíme v septembri. Tak ako v prípade Zune HD, aj pre Creative platí, že Zii EGG sa bude musieť hlavne pohodlne používať, pretože pri malom prehrávači nikdy nešlo o „konskú“ silu.

A nakoniec, pamätáte sa ako v máji prenikla na internet fotografia predného rámčeku, ktorý mal byť údajne požitý vo vtedy nastávajúcom iPhone? Porovnajte si ju s novým Zii EGGom a zistíte odkiaľ pochádzala.

komentárov
  1. Hmm, konkurenci se po třech letech daří kopírovat iPod Touch :-D
    Upřímně – když jsem viděl Zune HD, tak to ovládání opráskli kompletně – dotykáč + jediný home button. Tady to vypadá podobně.
    Bůhví na čem Apple pracuje, aby nakonec nový Touch nevydal ještě dříve, než se začnou Zuny a Eggy prodávat..

    0
    0
  2. tak jednoznacne lepsie ako iPod touch!!! podla mna aj dizajnovo…ale sak to je jedno…na mac si to aj tak nepripojim :D

    0
    0
  3. ako fajn ale design by mohli namakat…ved je to trapne ako kazdy kopiruje apple…a myslim ze az apple pride s novym iPod Touch tak polozi vsetko co bolo doteraz a na dalsie tri roky do buducna ako so vsetkym co robia :D

    0
    0
  4. evogee: zas to neprehanaj, podla mna, nic revolucne nebude ani u apple :D
    vase meno: nemyslim si, ze to je dizajnovo lepsie, podla mna to je prilis hrube, resp to tak vyzera… iPod touch ma jednu obrovsku vyhodu: je ultra tenky…

    0
    0
  5. ano ano, každý len kopíruje apple a je hnusný zlý fuj bakaný.. skúste vymyslieť niečo vy, dajte svetu dizajn s velkým dotykovým displayom :) ale to asi vám, zadubeným ovečkám nič nehovorí..ja nemám nič proti Apple, denne používam iTouch, ale toto je vážne trápne :) aj keby tento EGG vyšiel 2 mesiace pred uvedením iPodu, stále by ho kopíroval, však? :)

    0
    0
  6. No… dost trapne. Este stale im nedoslo, ze ked chcu predcit Apple tak nestaci okopirovat ich vyrobky cez kopirak + hrozny look + lepsi hardware?

    Ludia neletia na hardware, ale na ‘cool’. Uvedomte si to ludia a spravte nieco poriadne!

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.
Gemini
pokračovanie článku

Kto prinesie vyspelú AI na iOS 18? Apple to nebude

Koncom minulého roka sa objavila správa, podľa ktorej Apple plánuje priniesť rozšírenú AI funkcionalitu na iPhone a ďalšie zariadenia. Výraznou premenou by si mala prejsť Siri, digitálna asistentka, ktorá už skôr zaostávala za konkurentmi, vo svete GPT je však ešte archaickejšia.