Air Video – streamované filmy a video z počítača na displeji iPhone cez WiFi alebo internet

Určite ste už zažili situáciu, keď ste boli príliš unavení na to, aby ste vstali z postele a pozreli si napríklad svoj obľúbený seriál, a tak ste radšej siahli po svojom iPhone/iPode touch. Doteraz ste sa na túto situáciu museli pripraviť už dopredu – pracnou konverziou videí do formátu vhodného pre tieto zariadenia.

Air Video od slovenského vývojára dokáže naživo transkódovať video z vášho počítača priamo do prenosného zariadenia (iPhone/iPod touch) bez nutnosti venovať tomu špeciálny čas a námahu vopred, teda priamo cez Wi-Fi sieť, alebo aj z internetu.

Rýchlosť konverzie a následného streamovania aplikácie je na veľmi vysokej úrovni. V priebehu niekoľkých sekúnd môžete pozerať váš obľúbený film. Prekážkou nie je ani veľký súbor či rôznorodosť video formátov. Dobrou správou pre fanúšikov HD formátu je, že aplikácia bezproblémovo zvláda formát .mkv. Celé to funguje na princípe „real-time“ konverzie – transkódovania. Zatiaľčo pozeráte aktuálnu scénu, počítač už konvertuje na iPhone/iPod kompatibilný formát scény nasledujúce. Pri videách, ktoré máte v iTunes library nie je konverzia nutná, a tak sa streamujú priamo (vy v tom rozdiel prakticky nepocítite). Pri „živej“ konverzii naviac môžete seekovať do ľubovoľného času filmu. Pre videá, ktoré by ste radšej mali napevno skonvertované do iPhone/iPod touch formátu zvoľte možnosť Convert. Konverzia bude prebiehať na pozadí a môžete ju kontrolovať aj cez nastavenia Air Video Server na počítači.

Air Video iPhone

Na výber máte dve verzie. Ak si len chcete overiť funkčnosť aplikácie, odporúčam bezplatnú verziu. Plná platená verzia stojí 2,39 €. Odkaz na iTunes Store – bezplatná verziaplatená verzia.

Inštalácia a konfigurácia

Po nainštalovaní a spustení „serverovej“ služby pre transkódovanie vám v pravej časti Menu Bar-u pribudne malá ikonka patriaca tejto aplikácii. Po kliknutí na ňu sa vám zobrazí niekoľko možností, napr. aktivácia/deak­tivácia servera, nastavenia. Prvé kroky budú smerovať práve do nastavení (Server Preferences), kde si v záložke Shared Folders vyberieme priečinky, ktoré chceme streamovať do ďalších zariadení.

Air Video Server Air Video Server Nastavenia

Ďalej je potrebné si skontrolovať nastavenia Firewallu (základný sa nachádza v System Preferences → Security → Firewall). Tu musí byť otvorený port 45631. Žiaľ, vo Firewalle integrovanom do Snow Leoparda nestačí pridať aplikáciu Air Video Server do povolených aplikácií. Ak máte problém sa z prenosného zariadenia pripojiť na Mac, vyskúšajte vypnúť Firewall úplne. Ďalšie možnosti pri hľadaní zdroja problému pri pripojení sú do prehliadača počítača zadať adresu localhost:45631, prípadne do prenosného zariadenia zadať http://<IP adresa vášho počítača>:45631, kde <IP adresa vášho počítača> nahradíte konkrétnou IP adresou. Pri oboch adresách by sa vám mal zobraziť text Air Video. Ak sa tak nestane, problém musíte hľadať v sieťových nastaveniach.

V záložke Conversion uvidíte videá, ktoré zadáte na konverziu. Za spomenutie stojí ešte záložka Remote. Tá umožňuje zdieľať videá priamo cez internet, teda nebudete musieť byť na rovnakej Wi-Fi sieti ako váš Mac či PC. Táto funkcia je len v testovacej verzii a osobne sa mi ju nepodarilo spojazdniť. Viac o tejto funkcii sa môžete dočítať na stránkach vydavateľa.

Samotná konfigurácia iPhone aplikácie by už mala prebiehať bez akýchkoľvek problémov (za predpokladu správne nastaveného počítača). V zozname Server kliknite na „+“ pre pridanie serverov. Váš počítač by sa vám mal hneď zobraziť ako tretí v poradí zoznamu, kliknutím ho pridáte medzi vaše servery. Z tohoto zoznamu už bez ďalšieho nastavovania môžete prehliadať videá, ktoré ste v počítači zvolili pre zdieľanie.

Počas používania aplikácie som nenarazil na žiadne chyby. Nemusíte sa obávať ani používania viacerých iPhonov/iPodov touch na jeden server, okrem mierneho spomalenia to nemá takmer žiaden efekt. Všetky dodatočné informácie vrátane odkazov na stiahnutie nájdete na oficiálnych stránkach. O vaše skúsenosti a poznatky z používania aplikácie sa neváhajte podeliť v diskusii pod článkom.

komentárov
  1. Zda sa, ze tato verzia este nepodporuje korektne zobrazenie titulkov, co je skoda. Inac to vyzera byt skvela aplikacia za tu cenu.

    0
    0
  2. Tato aplikacia je naozaj zaujimava, prave som ju odskusal a funguje nad ocakavanie.Film v mkv zvlada krasne bez trhnutia pri live konverzii .Nutny je ale intel mac s procesorom C2Duo a 2GHZ.

    0
    0
  3. Tak podle meho osobního vkusu opravdu konecne nejaká užitečnější aplikace co za ty necelý 3 éčka stojí za stáhnutí na appstore, teď bych poprosil jen ty vývojáře o moznost vkládat ty titulky! hoši pochlapte se …;-) klidně vám pošlu další érooo…:-P

    0
    0
  4. Klobuk dole. Vyborna aplikacia. Funogvala na prvy pokus, bez akejkolvek nutnosti nastavovania firewall-u. 1080p video okamzite a bez akychkolvek problemov. Hned po vyskusani som aplikaciu kupil.

    0
    0
  5. Vďaka za pozitívny ohlas. Na podpore titulkov sa pracuje. Transcoding by mal zvládnuť každý Intel based Mac, pri PPC si celkom istý nie som, tipoval by som tak Dual G5.

    0
    0
  6. Super vecička. Nenadarmo som sa celé noci modlil aby niečo podobne už niekto urobil :D

    A ono div sa svete MADE IN SLOVAKIA.

    ĎAKUJEM.

    PS : Ešte tie titulky!!!!

    0
    0
  7. ake je realne vyuzitie tejto aplikacie? Ze to funguje je uzasne, ale k comu potrebujem pozerat film na iphone ked som v dosahu wifi a teda mojho pocitaca? Cez internet to zas minie asi dost dat a doma musi bezat pocitac. Nehovoriac o tom, ze na iMacu ked vypnem len display, pri prvej aktivite sa zapne.

    0
    0
  8. mne sa po spustení videa ukáže čierna obrazovka. Ak video dám convert a potom ho spustím, zobrazí sa len na pár sekúnd korektný obraz a zase čierna obrazovka… Je to len tým, že mám free verziu?

    0
    0
  9. Pěkné – vyzkoušena free verze – funguje to – ihned zakoupena ostrá verze. Dobrá práce, vývojáři. Jen ještě ty titulky prosím.

    0
    0
  10. skvela aplikacia – funguje bezproblemovo, aj remote access cez internet. Este by ma zaujimalo, ci prenos videa je rovnaky v MB ako je zdrojovy subor. Mozno by som este pridal aj mp3 a login cez web prehliadac

    0
    0
  11. Tak isto aj ja. Po vyskúšaní som si hneď zakúpil platenú verziu. (Aj môj brat aj môj oco :)

    Jednoducho PERFEKTNÉ :)

    0
    0
  12. Zní to velmi pěkně. Nedávno jsem četl o něčem podobném na blogu Engineering Windows 7, tam to měli založené na UPnP AV od té Microsoftí aliance DLNA, ale nevím o žádném “DLNA certified” mobilu, takže AirVideo je evidentně komplexnější řešení.

    Můžu se zeptat, do jakého formátu se to video kóduje? UPnP používá v základu MPEG-2.

    0
    0
  13. Odvolávám otázku. Na fóru jsem si našel vyjádření Admina, že “iPhone can only play certain m4v/mov videos;”, tak je to jasné ;-) Kontejner je avi nebo mov a formát MPEG4-AVC, tedy h264. Zvuk bude MP3 nebo AAC.

    Mimochodem, fakt pěkný produktový web!

    0
    0
  14. Gero: Určite to nie je free verziou. Máš jailbreaknutý iPhone? Akú máš verziu firwmaru? Skúsil si vypnúť a zapnúť iPhone?

    0
    0
  15. I pres info na foru mam problem s verzi 2.1.7 na SnowLeopardovi, pri spustenem firewallu i pres nastaveni “Air Video Server” = “Allow incoming connections” mi to nejede… kdyz firewall vypnu tak ok…
    Ty titulky potrebuji, pak ihned koupim ;-) diky za skvely kousek. Kdyby to v dalsi verzi zvladalo i konverzi a ulozeni zkonvertovaneho videa s titulky do iPhone pro pozdejsi kouknuti tak to bude skvele :-)

    0
    0
  16. Ahoj, ja by som skor potrebova uPnP player na streamovane videa z mojho Popcornu, nieco ako aplikacia PlugPlayer. Ale i tak super praca chlapci.

    0
    0
  17. John: Vo firewall settings musis mat zapnute “Automatically allow signed software to receive incoming connections”.

    0
    0
  18. “URL Reslover Error
    Server is not reachable”

    Toto mi zobrazí v iphone a podľa toho návodu čo je tu mi v PC zobrazí to Air Video ale cez Iphone nie a to som skontroloval IP a IPhone a PC majú takú istú tak som diphone zadal http://95.105.160.247:45631 a chvíĺu načítava a potom nič :/

    A Server som pridal cez cez “Enter Server Pin” a našlo pc všetko ale pripojiť nejde PLS HELP
    Ďakujem

    0
    0
  19. Chcel by som poprosiť všetkých čo majú problém s Air Videom aby ich skúsili buď riešiť mailom alebo na fóre (inmethod.com). Tento článok na to nie je určený a komentáre sú moderované.

    0
    0
  20. Matej Knopp:
    prosim ta ako nastavim aby sa mi zobrazovali titulky spravne v iphone, ako myslim korektne co sa diakritiky tyka.? dakujem

    0
    0
  21. Ahoj chcel by som sa Vás opýtať či sa bude tento program aktualizovať aj na iphone 4, pretože som si všimol že prehrávané videá nemajú až také veľke rozlíšenie ako moj iphone 4 a ešte sa Vás opýtať na to prehrávanie cez internet. Mám dynamickú ip a nvm to prehrávanie rozbehnúť. Nvm či to nemože súvisieť s tým, alebo je v tom nejaký iný problém. Dopredu Ďakujem.

    0
    0
  22. Vyborne!!!, mam stejny dotaz ktery tu jiz zanel umi Air Video Server podporavat Elgato Turbo 264 HD, pomohlo by to z konverzi FulHD filmu :)

    Diky

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť