Adobe CS 5 – koniec podpory pre PowerPC, kompletne prepísaný do 64-bit Cocoa

Keď vyšli z dielne Adobe prvé verzie legendárnych programov ako Photoshop alebo Illustrator, boli vyrobené výhradne pre platformu Apple Macintosh, pretože práve Mac bol svojho času jedinou voľbou cieľovej skupiny pre tento softvér — kreatívnych profesionálov. S neskoršími verziami bola kompatibilita rozšírená aj na Jobsov operačný systém NeXT, high-endový IRIX, Solaris a samozrejme Windows. Tá najprv nedosahovala kvality Macintoshovej verzie, no časom sa dostala na rovnakú úroveň po technickej aj užívateľskej stránke. Avšak v roku 2008 sa v Adobe Creative Suite 4 pre Windows objavil Photoshop so 64-bitovou podporou, zatiaľčo užívatelia Macov majú stále k dispozícii len 32-bitovú verziu. Windows verzia kľúčového Adobe produktu teda minulý rok už predstihla verziu pre Mac, minimálne po psychologickej stránke, ak 64-bit podporu nepovažujete v súčasnosti za technologickú výhodu.

Dôvodom tejto situácie bolo, že Apple odmietol vyvinúť 64-bitový API Carbon, teda súčasné API používané Adobe aplikáciami. Užívateľov zaujalo, keď sa pred niekoľkými dňami objavila na blogu Johna Nacka z Adobe správa o zmenách v nadchádzajúcej verzii balíka — CS 5. V prvom rade, Adobe nasleduje Apple v trende a prestáva podporovať PowerPC. Štúdiá vybavené štvor-jadrovými G5-kami to zrejme nepoteší, no Nack argumentuje slovami, „ak ste neupgradli svoj stroj za 4 roky, pravdepodobne sa nebudete ponáhľať ani s upgradom softvéru“. Na druhej strane, nový Creative Suite (nie je jasné, či celý sortiment aplikácií, alebo iba Photoshop) bude preprogramovaný do Cocoa, a tým pádom bude 64-bitový s plným adresovaním pamäte na 64-bit Mac OS X Snow Leopard. Môžeme dúfať, že spolu s výmenou API ucítime mierne zrýchlenie reakcií rozhrania a menej bugov, samotná rýchlosť hrubých operácií sa zrejme až tak nezmení. V článku z apríla 2008, kde Nack rozoberá rozdiely medzi 64 a 32 bitovou verziou Photoshopu pre Windows, uvádza zrýchlenie v rozmedzí 8 až 12 %. Výraznejšie sa to prejaví až pri veľkých súboroch, pretože 32-bitové aplikácie nemôžu alokovať viac ako 4 GB pamäte. Napríklad 3,75 gigapixelový obrázok sa otvára v 64-bitovej verzii Photoshopu 10-krát rýchlejšie ako v 32-bitovej. Samozrejme, je potrebný rýchly počítač a obrovské množstvo RAM, na stroji s menej ako 4 GB RAM zrýchlenie takmer nepocítite. Adobe Photoshop Lightroom, ktorý je naprogramovaný v Cocoa a 64-bitovú podporu na Macoch má od verzie 2.0, bude od ďalšej verzie tiež Intel-only. Creative Suite 5 môžme pravdepodobne očakávať na začiatku roka 2010.

Podobnú správu cez týždeň priniesol aj Microsoft. Podporu pre PowerPC neukončil, no v novom Office pre Mac sľúbil Cocoa Outlook, ktorý by mal nahradiť nevyhovujúci Entourage. Či sa dočkáme podpory pre 64-bit, je zatiaľ otázne.

komentárov
  1. No najviac 64bit pomoze Aftrom, lebo tie maju najvacsi problem s pamatou a pevne dufajme, ze uz tolko padat nebudu….
    A hlavne to je ten software, kde sa najviac prejavi rychlost…

    0
    0
  2. zvysenie rychlosti je samozrejme fajn, ale ja mam skor take skromne zelania, aby to vobec fungovalo na novom OS bez zaplat, na rychlo a teda aj na ho… a aby neustale adobe nemenil skratky :)

    0
    0
  3. Chapem ze adobe chce zarabat ale kazdy rok nova CS ? Ved len nedavno som upgadol na CS, prehnali sa ako smrst CS2 CS3 a teraz CS4 a ani som si nestihol pozriet nove featury ci sa to oplati a pozeram, ze uz zajtra bude CS5…

    0
    0
  4. Boo
    tomu sa hovori, “programujeme za jazdy”, ze to je pri uvedeni na trhu samy bug, to je jedno,aj tak to /hlupy/ zakaznik zaplati a ten europsky najviac …
    A to uz vobec nehovorim o tom,ako arognatne sa adobe k zakaznikom sprava.

    0
    0
  5. to Boo ona je CS5 zatim ve vyvoji.
    Adobe prave vyvoj udajne zpomalila driv byl rychlejsi, a to i z toho duvodu ze lidi si nestacili na nove verze ani tak rychle zvykat :-).

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť