Zhrnutie zaujímavostí okolo nových MacBookov a MacBookov Pro

  • Ak ste pozorne sledovali uvedenie nových notebookov, určite ste si všimli, že MacBooky nemajú FireWire konektor. Tento krok mnohých prekvapil v negatívnom slova zmysle. Apple bol známy tým, že FireWire tlačil do povedomia verejnosti. Užívatelia si na toto výborné rozhranie zvykli, preto sa vedú dlhé diskusie nad príčinami absencie FireWire v MacBooku. Argumenty Apple by boli asi v tom zmysle, že zákazníci oň nemajú záujem. Skutočným a najpravdepodob­nejším dôvodom sa zdá byť oddelenie od „profesionálneho“ MacBooku Pro, od ktorého sa MacBook už výkonnostne líši len minimálne.
  • Popri informáciach o prechode na čipsety NVIDIA sa trochu zabudlo na platformu, ktorá je stále z tovární Intelu. MB (Pro) v poslednej generácii prevzali platformu Montevina. MacBook Air už taktiež používa procesory Intel Penryn s procesormi vyrobenými 45nm technológiou.
  • Najnovšie MacBooky majú v konštrukcii integrované vodocitlivé miesta podobné tým, ktoré boli objavené v iPodoch či iPhonoch. Vďaka týmto miestam už pri reklamácii poliateho notebooku servis nepresvedčíte o tom, že ku kontaktu s kvapalinami nikdy nedošlo.
  • MacBooky Pro majú hneď dva grafické karty/akcelerátory. Jeden integrovaný, druhý samostatný. Mnohí si po ich uvedení mysleli, že grafické čipy bude možné používať naraz pre zvýšenie výkonu (GeForce Boost). Táto funkcia je od NVIDIE a v niektorých notebookoch tohoto segmentu je dostupná. V MBP je možné využívať technológiu HybridPower. S ňou môžete pri menej náročných činnostiach samostatný čip 9600M GT vypnúť, a používať len integrovaný čip 9400M, čím môžete predĺžiť výdrž batérie. Naopak, ak potrebujete viac výkonu, je výhodné použiť energeticky náročnejší, no výkonnejší grafický akcelerátor 9600M GT.
  • Spomínané prepínanie medzi grafickými čipmi má jedno obmedzenie. Pri prepnutí čipu je potrebné sa odhlásiť a prihlásiť. Pri konkurenčných riešeniach tento krok nie je potrebný, zmena je možná okamžite. Nie je jasné, či ide o softvérové alebo hardvérové obmedzenie. Ďalšia možnosť je jednoducho prevencia pred kolíziami aplikácií, ktoré pri takejto zmene môžu byť nestabilné.
  • Microsoft vydal aktualizáciu pre Office for Mac. Verzia 12.1.3 prináša zlepšenia v oblasti stability a bezpečnosti. 154MB veľkú aktualizáciu si môžete stiahnuť priamo zo stránok Microsoftu alebo cez Auto Update, ktorý je súčasťou balíka Office.
  • Slúchadlá s mikrofónom dodávané k iPhone 3G je možné používať ako headset s poslednou generáciou MacBookov. Funguje aj prepínanie skladieb presne tak, ako je tomu na iPhone. Niektorí užívatelia tvrdia, že tieto funkcie fungujú aj pri predošlej verzii MacBookov Pro (MacBookPro4,1). Či to funguje aj vám, o to sa určite podeľte v diskusii. Na MacBookPro3,1 mi­krofón ani tlačidlo nefungujú.
  • MacBook Pro 17″ sa pri Notebook Evente nového dizajnu síce nedočkal, no Apple potichu vylepšil jeho výkon. 17″ MacBook Pro má už štandardne FULL HD LED displej (1920×1200), väčší 320GB pevný disk a  voliteľný 128GB SSD disk. Niektoré zdroje špekulácií hovoria o postupnom zrušení najväčšej verzie MacBooku Pro, iné o aktualizácii dizajnu v duchu ostatných MacBookov už o niekoľko mesiacov.
  • Len pár hodín po oznámení MacBookov (Pro) už Apple stihol vydať aktualizáciu „MacBook, MacBook Pro Software Update 1.2“. Nevieme, prečo nebola aktualizácia aplikovaná už vo výrobe, no ak si kúpite nový MacBook (Pro), hneď po spustení sa môžete pripraviť na 45MB veľkú aktualizáciu cez Software Update.
  • Cez iTunes Store sa predalo už viac ako 200 miliónov TV seriálov. HD seriály sú taktiež obľúbené. Len mesiac po uvedení HD seriálov sa ich predalo viac ako milión. iTunes Store aktuálne ponúka viac ako 8 miliónov piesní, 30 000 TV seriálov a 2500 filmov (600 v HD).
komentárov
  1. niekomu sa ta hlinikova linia paci? nehovorim ze plast je genialny, ale imho krajsi.
    …firewire…. no netusim ako mam napojit kameru na novych macbookoch. kupovat macbook pro je moznost, ale pre mna nie. ja chcem maly a vykonny notebook. 13” max. 12 lepsie. Apple ma velmi velke problemy so sirkou ponuky. nie aby predavali aj macbook s firewire aj bez a bez by bol lacnejsi napr.
    A to uz nehovorim, ze stale nemaju 10” macbook.

    0
    0
  2. Hmm. Hlinikova linia sa mi paci, ale to otrasne cierne oramovanie dosplaya a la iMac je hroza. Stary dobry cisty design MB Pro z cisteho hlinika je nenavratne fuc.

    Tiez fakt nechapem neustale okriplovavanie Mac-ov o dalsie a dalsie porty. To mam naozaj pripajat externe disky cez USB, ktore je (zvlast v oproti inym platformam strasne nekvalitnej implenentacii) take pomale, ze to snad ani nie je mozne? Uprimne som cakal FW800 (ktore ma malicky konektor, ked uz chcu setrit miestom). Logicke by tiez bolo mat moznost e-Sata (je to dost maly konektor, tiez nezaberie vela miesta). A ked uz okliestuju vsetky porty, ktore len mozu, mohol by aj MB mat PC card slot na rozsirenie – miesta je nan habadej.

    Argumentovat tym, ze ak chcem porty, mam si kupit MB Pro je scestne. Naco by mi bol obrovsky 15″ notebook? Aj 13″ MB je pre mna velky.

    0
    0
  3. ach jo.. stale nespokojenci.. asi sa potvrdzuje stare zname ze kazdemu sa neda vyhoviet.. podla mna je ten design uplne super.. a hlinik nema chybu (uz len koli odvodu tepla) a to ze tam maju “glosy displeje” no potes panbu nechcite mi tvrdit vy vsetci profesionali, ze svoje veci tvorite na “super mega displejoch notebokov”.. ak chcem kvalitu tak si kupim Eizo alebo Apple Cinemu (oba mam doma).. a FW nejak ozeliem podla mna su to stale super stroje a ked sa dakomu nepacia nech si kupia daco ine.. bo nespokojencov bude stale vela.

    0
    0
  4. tiez si myslim, ze su super. viac by som sa tesil asi uz len keby boli vo farbach ako su ipod nano. ale sak je to len farba. su moc pekne.a dufam ze coskoro ho budem mat v rukach :)

    0
    0
  5. Jobs se vyjádřil k tomu, proč nemají MacBook’s FireWire rozhraní: ‘Actually, all of the new HD camcorders of the past few years use USB 2’ :].

    0
    0
  6. Zedjunior: ak si zoberem, že som platil o polovicu viac za externý disk, ktorý má Fireware, tak ma to skutočne skutočne slabím slovom “hnevá”. Kažopádne, je tam aj USB, takže Josb má aspoň u mňa pravdu :D Vedel by niekto odhadnúť ceny na Slovensku?

    0
    0
  7. MacBook mal uz tak vela portov ze mu bolo treba jeden ubrat:)Mam doma dve zvukovky FireWire a som strasne rad ze som necakal na tieto nove MacBooky.Jobs sa moze vyjadrovat kolko chce umna stym neobstoji.

    0
    0
  8. Zedjunior: no jasne to je obchodni politika, kupovat stale nove veci, ikdyz stare slouzej. Apple se chvasta ze je “zelenej” ale timto vlastne nuti zbavovat se starejch/funkcnich veci.
    Macbook is lovely :-)

    0
    0
  9. ako to myslite s tym prepínaním skladieb na Iphone so sluchadlami???? dost ma to zaujima.
    prijal by som nejaky clanok o skrytých veciach na Iphone – lebo clovek az casom nieco take najde ze co a ako to funguje.

    dakujem – inak super clanok ;-)

    0
    0
  10. Blbost. Mam v rodine iMac G3 /2000/ a PowerMac G4 /2002/ a bez problemov funguju a bez nulovych oprav. Tieto pocitace boli vymenene za rovnako stare PC, ktore uz boli scasti nefunkcne a na ten vykon neporovnatelne z vysou spotrebou a po niekolkych servisnych opravach a niekolko stratenych dni a noci s preinstalaciou.A tie PC uz nechceli ani v detskom domove, kde som ich ponukol, takze putovali na recyklaciu.

    0
    0
  11. 2danocoys: no ja som napr. profesional ale nie v grafike. na pracu pouzivam prevazne ofisove aplikacie. teraz mam leskly displej a da sa na tom robil len pri dobrych svetelnych podmienkach. ked robim vonku a nemusi svietit ani priame slnko, tak sa obraz okolia odraza ako v zrkadle, co velmi komplikuje pracu. a MBP je pro notebook, cize by nemal byt urceny na pouzitie v okliestenych podmienkach.
    leskly displej je ale krajsi, apple mohol zasklit celu pohyblivu cast s displejom a podla mna preto to urobil.

    0
    0
  12. 2 Martin: tak skus napisat tvoje vychytavky. ja mam (v hlave) akurat zoznam veci, za ktore by som tych, co ich tak urobili, zavesil do prievanu :)

    ale nedavno som prisiel na to (mozno je to aj v navode, no ten som necital), ze ked je tlf zamknuty, tak dvojity klik home buttona vypusti na obrazovku ovladanie ipoda.
    a obcas funguje, obcas nie dalsia vec: ked je vypnute zvonenie a mam zalozene obycajne sluchatka, prichadzajuci hovor viem pocut cez sluchatka, no a to, co obcas (ne)funguje je, ze mna pocut, ak rozpravam do mikrofonu (take polo handsfree)

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.