Vychytávky vo Firefox 3: Aktivujte si skrytý Color Management a PDF plugin

17. júna bol vydaný Firefox 3 s množstvom nových funkcí a vylepšení oproti predošlej dvojkovej rade. Recenzie a názory na novú verziu sú rôzne, ale väčsina ohlasov je pozitívnych. Ak ste ešte neupgradovali alebo rozmýšľate o prechode z iného prehliadača, tu je zoznam noviniek, ktoré vás môžu presvedčiť. Firefox je samozrejme ako vždy na stiahnutie zdarma (OpenSource). Všimol som si, že konkrétne MacBlog.sk vyzerá v Safari ešte stále o niečo lepšie, pretože Firefox 3 nepodporuje rovnaké tieňovanie fontov ako Safari.

Čo je však na Firefoxe 3 veľmi dôležité ale mediálne neznáme, je integrovaná podpora Color Managementu. Mozilla tím totiž konečne zapracoval na podpore ICC profilov v obrázkoch na webe. Ak nerátame takmer neznámy prehliadač Shiira pre Mac, doteraz farebný manažment podporoval podľa mojich informácií len Safari od Apple.

Ak neviete, aká je podpora farebného manažmentu dôležitá, prečítajte si náš starší článok na túto tému o podpore color managementu a ICC profilov v prehliadači.

Ako je už možno u OpenSource zvykom, nečakajte, že si funkciu vo Firefoxe 3 aktivujete jednoduchým kliknutím v nastaveniach programu. Musíte editovať konfiguráciu ručne. Je zaujímavé, že farebný manažment nie je aktivovaný už štandardne po inštalácii. Do adresy teda napíšte about:config a pomocou filtra vyhľadajte „gfx.color_ma­nagement.enabled“. Nastavte položku na „true“, reštartujte prehliadač a užívajte si konečne správnych farieb na fotoserveroch. Postup by mal platiť aj v systéme Windows.

Taktiež by vás mohlo zaujímať rozšírenie Firefox PDF for Mac OS X, vďaka ktorému sa PDF súbory na internete bleskovo zobrazia priamo v okne/tabe Firefoxu, rovnako ako to robí Safari. Nemusíte mať nainštalovaný Acrobat Reader, ktorý je síce komplexný, ale aj pomalý. Toto rozšírenie „firefox-mac-pdf“ funguje len v systéme Mac OS X, pretože využíva systémový PDFkit.

Na záver by som ešte odporúčal porovnanie vykresľovania fontov medzi Safari a Firefox 3 a tiež utilitu MultiFirefox, vďaka ktorej budete môcť simultánne používať aj staršie verzie Firefoxu (výborné pre webdizajnérov, ktorí svoje stránky potrebujú testovať).

komentár
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.