Rýchle zhrnutie informácií a zaujímavostí zo sveta Apple z posledného týždňa

  • iPhone mal 29.6 svoje prvé narodeniny. Od vydania prešiel mnohými (softwarovými) zmenami, ktoré nakoniec zavŕši nový iPhone 3G, ktorý bude uvedený 11.7. Prvé ceny v Apple Store a AT&T boli pred rokom 599 USD za 8GB verziu a 499 USD za 4GB verziu, ktorá bola neskôr vyradená.
  • Computerworld zverejnil výsledky prieskumu, ktorý vykonali Yankee Group Research. Z prieskumu vyplýva, že v 80 % amerických firiem majú Macy. Pred dvoma rokmi firmy hlásili len 47 % Mac užívateľov. Yankee Group odhaduje, že podiel Macov vo firemnej sfére vzrástol o 8–10 % s tým, že 21% firiem má viac ako 50 Mac užívateľov. K väčšiemu rozšíreniu určite pomohla aj možnosť virtualizovania systému Windows – až na 28 % Macoch je virtualizovaný Windows.
  • Ďalší prieskum uskutočnila spoločnosť DisplaySearch. Tento bol zameraný na podiel na trhu notebookov. Apple notebooky mali vzrast o 61% od 1. štvrťroku 2007 do 1. štvrťroku 2008. V tomto období Apple dodal približne 1.4 milióna notebookov oproti 900 000 notebookov v predchádzajucom roku. V ročnom vzraste je tak Apple hneď za notebookmi Asus (nárast o 67 %). Ostatné spoločnosti mali rast približne 20–40 %. Apple je však naďalej na siedmom mieste v celkovom obsadení trhu notebookov (4,6 %). Lídrami sú HP (20,8 %), Dell (15,1 %) a Acer (14,7 %). Za Applom sú Asus (4,3 %) a Sony (4,2 %).
  • Apple emailom informoval vývojárov o tom, že začínajú prijímať aplikácie do App Store. Tie však musí Apple pred uverejnením schváliť.
  • Apple taktiež vydal pre-release verziu iTunes 7.7 pre vývojárov. Táto verzia bude potrebná k používaniu iPhonu 3G (Firmware 2.0). Obsahuje aj informáciu o Remote control application pre iPhone a iPod Touch, s ktorou bude možné ovládať iTunes kdekoľvek v domácnosti pomocou týchto zariadení. Aplikácia by mala byť zadarmo dostupná na App Store.
  • Aplikácia Flipside je schopná vyhľadať vašu Windows partíciu na Macu a nabootovať ju. To všetko bez potreby zmeny nastavenia Startup disku. Ak potrebujete rýchlo nabootovať Windows, Flipside ponúka možnosť „Force quit“ ukončenia všetkých Mac aplikácií a okamžitý reboot. Aplikácia je praktická hlavne ak často bootujete do Windows. Vydáva ju Barraford Software a je zadarmo s možnosťou sponzorstva.
  • Austrálsky iTunes Store začal ponúkať televízne programy. V ponuke sa objavili nielen americké televízne seriály, ale aj domáce austrálske programy.
  • Užívateľom služby .Mac (teraz MobileMe) by už mali fungovať emailové adresy. Ak ste doteraz mali adresu meno@mac.com, funkčná by mala byť aj adresa meno@me.com.
  • Pre Me.com Apple neuvádza podporu Internet Exploreru 6. MobileMe bude fungovať na prehliadačoch Safari 3, Internet Explorer 7, Firefox 2 a novších.
komentárov
  1. Na margo toho iTunes. Nemyslite, ze iTunes na Slovensku zacne fungovat az od 1.1 a s tym aj predaj iPhone? Lebo pochybujem, ze budu do iTunes implementovat na par mesiacov slovenske koruny. A iPhone bez iTunes asi tazko pojde.

    0
    0
  2. iPhone 3G bez iTunes Store (ktory mas asi na mysli, nie samotny program iTunes) zrejme fungovat bude, kedze predpokladany model predaja je taky, ze aktivovat sa bude uz u predajcu, nie dodatocne cez iTunes ako bolo pri starom iPhone.

    0
    0
  3. jasan, myslel som iTunes Store. Ale povedzme si na rovinu, ze iPhonu to ubera dost moznosti. Jedine, co ma napada, ze budu u pomaranca a v ty-debile predavat kupony, co by inac tiez nebolo zase najhorsie riesenie

    0
    0
  4. Urcite – uz iPod je bez iTunes dost okliesteny, s prichodom iPod Touch to je evidentnejsie pre viacerych a s iPhone to je podobne. Ale iTunes resp. jeho nepritomnost na Slovensku nebude branit zaciatku predaja iPhonu podla mna.

    0
    0
  5. myslim, ze s eurozonou nam automaticky itunes store nebude pristupny. ten je totiz naviazany na konkretnu krajinu a nie na menovu oblast. Eurozona ma 15 krajin a iTS je v 12-tich z nich (chyba Cyprus, Malta, Slovinsko)

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.
Gemini
pokračovanie článku

Kto prinesie vyspelú AI na iOS 18? Apple to nebude

Koncom minulého roka sa objavila správa, podľa ktorej Apple plánuje priniesť rozšírenú AI funkcionalitu na iPhone a ďalšie zariadenia. Výraznou premenou by si mala prejsť Siri, digitálna asistentka, ktorá už skôr zaostávala za konkurentmi, vo svete GPT je však ešte archaickejšia.