MacGuard – skontrolujte si, či Váš iPod alebo Mac nebol kradnutý alebo nahláste odcudzenie

V posledných dňoch sme obdržali niekoľko e-mailov s otázkami ako postupovať pri odcudzení produktov Apple. Preto dávame do pozornosti článok z apríla 2007, v ktorom nájdete odpoveď.

Keďže neexistuje žiadna svetová databáza priamo zameraná na ukradnuté produkty Apple, každý majiteľ Maca alebo iPodu určite uvíta aspoň snahu o zavedenie a rozbehnutie takejto databázy. Česká spoločnosť Macservis.cz si našla spôsob, ako zvýšiť šancu nájdenia ukradnutého produktu Apple – v celosvejotevej servisnej Apple databáze GSX ukladajú k sériovým číslam produktu informáciu, že bol konkrétny hardware ukradnutý. Taktiež vedú vlastnú menšiu evidenciu nahlásených krádeží a strát.

Slovenská spoločnosť Software Partner s.r.o. (Macstore.sk) má trochu iné ambície a snažia sa riešiť situáciu inak – práve spustili (aj vďaka nedávnym ohlasom užívateľov) vlastnú online databázu „MacGuard“ zameranú len na ukradnuté produkty Apple hlavne pre SlovenskoČesko.

Čo je teda databáza MacGuard (priamy link: http://www.macstore.sk/macguard) a ako funguje?

„MacGuard je online databáza produktov Apple, ktoré boli nahlásené ako stratené či odcudzené. Účelom MacGuard je zabrániť obchodovaniu s kradnutým tovarom, predchádzanie krádeži a pomoc pri odhalení trestnej činnosti.“

„Je to [MacGuard] voľne prístupná databáza, kde je možné zistiť, či daný produkt bol alebo nebol už v minulosti nahlásený ako stratený či odcudzený. MacGuard ihneď po zadaní typu produktu a výrobného čísla uvedie informáciu, či bol tento produkt nahlásený. Ak je výsledok vyhľadávania negatívny, neznamená to samozrejme automaticky, že nebol odcudzený a že je teda s určitosťou “čistý“. Odporúčame pri kúpe produktov z druhej ruky snažiť sa od predávajúceho zistiť bližšie informácie o pôvode produktu. Ideálne je, ak sa vie preukázať potvrdením o kúpe. Nekupujte iPod, či prenosný počítač od ľudí, ktorí sa vám dokonca odmietnu aj predstaviť. Takéto podozrivé správanie spolu s mimoriadne nízkou cenou bývajú zväčša signálom, že nejde o legálne nadobudnuté zariadenie. Ak sa vám prihodí to, že váš iPod, či iný produkt Apple sa stratí alebo vám ho ukradnú, môžte pridať tento produkt do databázy MacGuard. Každý komu by tento produkt ponúkali bude mať možnosť zistiť, že produkt bol stratený či odcudzený.”

„Na otázku, čo má spraviť občan keď zistí, že produkt je nahlásený v databáze MacGuard, neexistuje jednoznačná odpoveď. Záleží to od okolnosti za akých to zistí, kto mu produkt ponúka a podobne. Určite by nemal reflektovať na ponuku. Ďalšie jeho správanie záleží od toho, či chce alebo nechce ostať v anonymite. Ideálne by bolo poslať informáciu o produkte a osobe, ktorá ho ponúka na macguard@swp.sk. MacGuard dá túto informáciu pôvodnému majiteľovi.“

Na ukážku MacGuard online môžete zadať napríklad toto výrobné číslo: W86480JSW0M. Jedná sa o nedávno ukradnutý MacBook Pro 17″ počas akcie Coneco. Skúste zadať číslo do poľa a uvidíte výsledok.

Ak bol Váš iPod alebo počítač Apple odcudzený, zaregistrujte sa na stránkach macstore.sk, prihláste sa a pokračujte vo formulári pre zadanie Vašich kontaktných údajov a sériového čísla odcudzeného typu produktu.

Viacerí predajcovia v Česku a na Slovensku si vedú vlastné databázy, ideálne by bolo spájať si ich a vymieňať. Momentálne odporúčam všetkým majiteľom produktov Apple využívať tieto nespoplatnené služby predajcov macstore.skmacservis.cz. Pri odcudzení Vám zostane aspoň trocha nádeje, že sa hardware pri servise nájde a možno aj vráti.

komentáre
  1. A niaka takato celosvetova databaza kde si mozem skontrolovat moj Mac “aj ked viem ze je nekradnuty” len tak chcel by som vidiet )))

    0
    0
  2. takže, macbook pro sa nedá vypátrať?

    vždy som si myslel, že ked mi ukradnú apple, že proste, ak sa zlodej prihlási do netu, tak sa to niekde ukáže a potom ho apple, alebo ja, alebo niekto lokalizuje a vypátra.

    ako vidím som as mýlil

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.