iTunes 7.7, spustenie iTunes Store na Slovensku a v Česku, iPhone FW 2.0, spustenie MobileMe, Apple TV 2.1


iTunes 7.7

Ako ste si už ráno mohli v našich bleskovkách všimnúť, Apple dnes zverejnil iTunes verziu 7.7. Táto verzia je potrebná na prevádzku iPhone 3G a umožňuje synchronizáciu hudby, videa a ostatných dát s novým iPhone. Taktiež umožňuje sťahovať z iTunes Store aplikácie dizajnované exkluzívne pre iPhone alebo iPod Touch (s firmware-om 2.0 a novším).

iTunes 7.7 obsahuje podporu pre Remote application, s ktorou môžete ovládať hudbu v iTunes na Macu a v Apple TV pomocou iPodu Touch alebo iPhonu kdekoľvek vo vašej domácej WiFi sieti. Bude možné ovládať všetky základné funkcie a k tomu aj prezerať všetky pesničky, playlisty, album arty – to všetko na vašom iPode Touch/iPhone tak, ako keby ste sedeli priamo pred iTunes/Apple TV. Cez iTunes je dostupná zadarmo.

iTunes Store pre Slovensko a Česko

Pri bližšom skúmaní novej verzie iTunes však narazíte na príjemné prekvapenie. Vo výbere krajiny pre iTunes Store sa objavili okrem iných dve nové položky: Slovakia a Czech Republic.

Náš iTunes Store však zatiaľ hudbu neobsahuje, no obsahuje aplikácie pre iPhone a iPod Touch. To naznačuje, že dátum uvedenia iPhonu sa aj u nás blíži možno rýchlejšie ako sa očakávalo. Teoreticky by uvedeniu v T-Mobile a Orange už nič nemalo brániť, vďaka iTunes Store už bude možné ho aktivovať v Česku aj na Slovensku.

Podľa slov S. Jobsa má byť pri spustení App Store dostupných 500 aplikácií, z čoho by až 25% malo byť zadarmo. Aplikácie a hry budú od spoločností ako Facebook, MySpace, AOL, eBay, SEGA a mnohých iných. Až tretinu aplikácií by mali tvoriť hry.

Slovenský iTunes Store registrácia

Slovenský iTunes Store ponúka aj možnosť registrácie. K registrácii je potrebné mať platobnú kartu VISA, MasterCard alebo American Express. Osobne sa mi s debetnou VISA kartou objavila chyba pri pokuse o registráciu. Neviem, či sa to týka karty alebo iného problému u mňa, je celkom možné, že registrácie ešte zatiaľ nefungujú, ako by mali. Vaše skúsenosti môžete napísať do diskusie. UPDATE: S inou kreditnou kartou VISA aktivácia prebehla korektne do konca.

iTunes Store chyba

iPod touch 2.0 softvér

Ďalšia dobrá správa od Apple, tentoraz pre všetkých majiteľov iPodu touch, ktorí si doteraz nekúpili januárový update (Mail, Stocks, Maps, Weather a Notes pre iPod touch za poplatok). Súčasťou plateného updatu na firmware 2.0 bude aj tento balík aplikácií.

Aplikácie pre iPod Touch

MobileMe nahradilo .Mac

MobileMe logoMinulú noc prebehol upgrade služby .Mac na MobileMe. V Software Update je dostupná aj aktualizácia, ktorá umožňuje vášmu Macu pracovať s novými službami MobileMe. Pridáva nový panel do System Preferences a podporu MobileMe do Mail.app.

MobileMe System Preferences panel

Apple TV 2.1

Posledný zverejnený update je pre Apple TV. Pridáva MobileMe sub-menu v Photos sekcii. Aj Apple TV bude ovládateľná pomocou Remote app (cez iPhone a iPod touch). Túto aktualizáciu si na Apple TV môžete stiahnuť cez Settings → General → Software Update.

iPhone 2.0 firmware

Oficiálne by mal byť vydaný až zajtra, no už dnes sa na serveroch Apple niekomu podarilo objaviť pravdepodobne finálnu verziu tohoto firmwaru, ktorá by sa mala nachádzať aj na nových 3G iPhonoch.

Názov súboru je iPhone1,2_2.0_5A347_Res­tore.ipsw (predošlé beta-verzie niesli označenie iPhone1,1) a má 225MB. Ak si ho už dnes chcete vyskúšať na svojom iPhone (pre iPod Touch nefunguje), sťahovať môžete odtiaľto.

komentárov
  1. noo podla zakulisnych informacii T-mobile neuvedie iPhone na slovensku este nejaky cas… pravdepodobne az v case vianoc… prvy co bude uvadzat iphone bude orange a cena sa ma pohybovat v hladine niekolkych tisicov s dvojrocnym pausalom (presnu cenu som bohuzial nevytiahol). T-mobile by mal udajne prsit pred vianocami a rokuje s apple na tom aby ho mohol na slovensku v ramci boja s orangom uviest za korunu… no ked som sa o tom dozvedel pred dvoma tyzdnami, este to nebolo iste… ;) no a co sa tyka hudby, ta podla mojho nazoru pride az o zavedeni eura, lebo by to bolo pre nich blbost vytvarat pre taku malu krajinu dualne ceny a podobne chujoviny, ktore znepriemnuju zivot…

    0
    0
  2. Ak vám registrácia nejde, napíšte prosím aj vašu banku, na ktorú je karta. Možno to nejak súvisí s tým. Nejde mi to s debetnou Visa Classic od slovenskej sporiteľne….

    0
    0
  3. Software Update mi akorát nabídlo iTunes 7.7, ale přechod na MobileMe nikoliv. .Mac používám tak předpokládám že by to mělo jít?

    0
    0
  4. predobedom mi ponuklo MobileMe, pridem vecer domov, sadnem za druhy pocitac a tam tiez len iTunes 7.7 a  MobileMe nie

    0
    0
  5. Mno obavám sa že hudba sa nebude predávať ani po zavedení eura
    jedine ak sa podari presadiť to nariadenie o celo-európskych licenciách či čo to je ale reakcie hudobníkovu sú dosť blbé takže uvidíme (povedal slepí a kúpil si lístok na nemí film)
    celkovo mam ale dojem že apple bi rad uviedol celo-európskych Store

    0
    0
  6. Aj mne sa chvalabohu podarilo zaregistrovat. Použil som debetnú EC/MC z TABA a na prvý pokus to prebehlo úspešne Držím každému palce ! Vivat Apple ! :-D Sorráč, len som “mierne” vytešený… :-D

    0
    0
  7. American Express VUB – problem s registraciou, mam skusit neskor. Este by ma tea zaujimalo, podla coho postupuje Apple pri migracii z .mac na .me …. este stale mam maintaince site a nefunguje ani backup – fuck !

    0
    0
  8. . MasterCard od SlSp bez problemov
    . .me mi takisto neponuklo (na dvoch compoch), mam tam dva ucty, tak stale cakam…
    . update na iPod uz je k dispozicii?
    . AppStore vyzera ok

    0
    0
  9. mne inak vzdy blblo platenie s VISA kartami ci uz od TB ci od SLSP, ale MC od VB isla vzdy ako po masle… teraz to iste
    mate niekto zakulisne informacie, kedy bude firmware 2.0 aj pre iPod Touch a kolko bude stat? klasickych 9.99?

    0
    0
  10. Už keď si dali toľku namahu s prekladom uvodnej obrazovky “prezerať a sťahovať vašu obľúbenú zábavu, tvorivosť a iné aplikácie”, tak do toho slovenskeho obchodu mohli hodiť aj hry pre klasicke iPody :-( ale to by som čakal asi priveľa

    0
    0
  11. moj tip je ze FW 2.0 vypustia ako sa otvoria obchody a spusti predaj iPhonu, cize o 8h rano americkeho casu….

    0
    0
  12. Dovolim si len polemizovat s vetou: “Teoreticky by uvedeniu iPhone v T-Mobile a Orange už nič nemalo brániť, vďaka iTunes Store už bude možné ho aktivovať v Česku aj na Slovensku.”

    Domnievam sa, ze aktivacia cez iTunes uz nebude mozna, tarif sa bude aktivovat priamo v obchode pri kupe! Apple bojuje s sedym trhom ;-)

    0
    0
  13. pokiaľ dobre viem, tak FW 2.0 bol dostupny už včera, len ho zatiaľ nie je možne odblokovať, takže sa neodporuča inštalovať

    0
    0
  14. No, ja mám konto na iTS na Austráliu a môžem v pohode fungovať aj na AppStore.

    Mňa skôr trápi registrácia mobileme me.com, keďže mi to neberie Poštovú Banku – Maestro

    0
    0
  15. zdravim… ja som mal zalozeny us itunes ucet.. kvoli obalom na albumy ked sa to dalo zalozit.. a teraz ked som si to chcel zmenit na SVK ucet.. vypisuje mi to naju chybu na konci… ze mam ze nastal nejaky problem, mam skusit neskor.. kartu mam visa electron od TB.. pojde to teda neskor? menil niekdo ucet na slovensky?

    0
    0
  16. ja som chcel tiez menit z kanadskeho na slovensky, ale nepovolilo mi, pretoze na kanadskom mam este nejaky kredit…
    a to ze skuste neskor hadze inak dnes dost casto, asi maju pretazeny system…

    0
    0
  17. uz asi nahodili FW 2.0, uz mi iTunes ohlasil novy FW ale pri pokuse pokracovat som dostal hlasku ze iTunes Store je docasne nedostupny … asi je pretazeny … idem skusat dalej stastie….

    0
    0
  18. Nechapem, co sa cudujete, ze vam nejde debetna. Samozrejme, ze nejde, ani nepojde. Na to potrebujete normalnu kreditnu kartu, mastercard, alebo uz specificke karty urcene na platenie cez internet. Tie karty su charakteristicke vystupujucimi cislicami.

    0
    0
  19. Anathos: to sa mýliš, funguje aj debetná. Trochu si naštuduj rozdiel medzi kartami. Aj debetné maju embossovane cisla. Ale su aj také, ktoré nemajú.

    0
    0
  20. No ja som v tom, ze embossovane cisla su az na kreditnej karte, pri ktorej treba but mesacny prijem, alebo vacsiu sumu, ako zalohu. Toto mi dnes potvrdili aj priamo v banke. Zvlastne, ze mam tiez klasicku Visa Elektron a nefunguje mi registracia. (TB) :(

    0
    0
  21. Caute!
    Chcel by som Vas poziadat o pomoc. Mam vytvoreny US iTunes Account a chcel by som si kupit ten FW 2.o pre moj iTouch. Akym sposobom to funguje? Zaplatim kuponom a ten FW mi stiahne na disk, alebo to je riesene tym sposobom ze ten moj ucet si akokeby pamata ze som zan zaplatil a ked budem chcet restorovat tak mi povoli tento FW dat do iPodu..
    Druha otazka je co sa stane ak by som si ten update naozaj zakupil a potom sa prehodil z US na SVK iTunes ucet..Co z updatom? Strati sa? Bude viazany na krajinu, cize US v ktorej bol kvazy zakupeny?

    Dakujem Vam moc za akukolvek pomoc!

    0
    0
  22. Anathos; tak to ti s tými kartami povedali úplnú somarinu. Kreditna je uverova, debetná čerpá peniaze z uctu. Ak je ta debetná zároven aj medzinárodná (napr MC STANDARD) – teda nie Electron, tak je mozné nou normálne platiť na nete.

    0
    0
  23. Prosim o radu. Mam ipod Touch a novozalozeny iTunes ucet (slovensko) , platba cez MC UniCredit, registracia prebehla ok, ale firmware 2.0 mi stiahnut nejde. Vlasne ani iTunes ani nezaregistroval ze nejaky novy firmware je…. Co s tym?
    dik

    0
    0
  24. Hasoon: Ten firmware je tu: http://www.sendspace.com/file/s18sw3
    Posup na instalaciu je jednoduchy: Pripojis iPod, pri stlacenom tlacidle Shift Klikni na Restore. Vyskoci ti okno, v ktorom najdes ipsw subor (ten firmware) a ked ho vtedy zvolis, iPod sa dostane do restore módu. Trva to dost dlho, kym sa to spravi. Teraz mam firmware 2.0 5A345, ale nowy je 5A347- nanho je link. App Store funguje skvelo, Doporucujem Remote- skvela vec, absolutne, u mna na 100%, AIM- Do T-Mobilu sa daju odosielat SMS a inac skvely program na Chat a ostatne ako Monkey Ball som si nemohol dat pretoze nemam na iTunes ucte ziadne peniazky (registroval som sa vdaka GiftCard Kódu).

    0
    0
  25. To ako niekto tu spomynal ze s kreditkous sa da platit uz na nete je aj nie je pravda. Ja mam ucet v SLSP Euro 26 a debetnu kartu Visa Electron. Nakupujem cez nu cez eBay, PayPal a ine stranky. Takze da sa aj na debetnu.

    0
    0
  26. K Patrikovmu prispevku:
    – Uvedomte si, ze ak spravite restore, tak stratite vsetky data z iPhonu! Ak mate jailbreak, radsej si aplikacie zalohujte na potom.
    – Tusim ze ak iPhone dopredu neuvediete do restore modu (zapnutie pri drzani ‘home’, ‘home’ treba drzat aspon 10 sekund po stalceni ‘power’), tak vam restore nepojde, ale to si uz dobre nepamatam.
    – Na macu na tlacidlo ‘restore’ neklikajte so stlacenym shiftom, ale optionom. ;)

    0
    0
  27. Mato: Uz by ti to malo ist a ked nechces platit, link na firmware a postup som dal do ineho komentara na tomto clanku. Mne funguje, odskusane, preverene, chyby z 5A345 su opravene. Fakt super vec, len keby som mal MobileMe Account…….to by bolo super. Nemalo by sa stat nic, akurat keby si pocas instalacky FW vypojil iPod alebo by vypadol prud, flash pamat by vraj bola v ri*i, vraj sa to uz par nestastnikom stalo.

    0
    0
  28. Popytal som sa dalisch a aj moja Visa Electron funguje na niektorych online obchodoch, ale nie vsade a hlavne nie na Apple Store. Najvseobecnejsia je asi klasika Visa.

    0
    0
  29. Mithy: Restore je v tomto pripade samozrejmosť, ale pred ním sa všetko zálohuje. Manuálny Restore cez samotný iPod nie je potrebný. Po dokonceni instalacie sa iTunes spyta, ci chces pouzit nove nastavenia, alebo vratit povodne. Ten shift, uznávam, platí len na Windows. Jailbreak mi vobec nechyba, jeho aplikacie su dost nedomyslene a naviac narusaju operacny system. Nie je lepšie mať originál od Applu, ako niečo modifikované, s čím sa stávajú problémy? Čítal som plno príspevkov, v ktorých sa howorilo o nefunkčných jailbreaknutých iPodoch a o narusených flash pamatiach… V startom FW 1.1.4 som jailbreak mal, ale do 2.0 si ho uz nedam… To je len moj osobny nazor, ktory potvrdilo vela ludi, ale je na vas, ako sa rozhodnete. :-)

    0
    0
  30. To je spravny krok. A dlho trval. Keby bola uz davno lokalizovana, alebo aspon lokalizovatelna verzia aplikacie iTunes, mal by teraz Apple ovela vacsi zaber uzivatelov na Slovensku pre svoj uvod iTunes Store. Nuz co. Kolko to trvalo rokov?

    Dovod preco pisem prispevok je vsak iny. MacBook Air uz stoji na Slovensku 60,540 SKK (2,026 EUR). Skoro som spadol z noh ked som sa to dozvedel v jednej z bratislavskych Apple-dealer predajni. Nechapem preco, ked staci sadnut do auta, zajst 65 km do Viedne a kupit si uplne rovnaky pristroj za 50,780 SKK (1,699 EUR). Len si zajdite na http://store.apple.com/at ak neverite.

    Takze v americkych dolaroch (USD) to mame:
    MacBook Air na Slovensku: 60,540 SKK, cize 3,216 USD
    MacBook Air v Rakusku: 1,699 EUR, cize 2,698 USD
    MacBook Air v USA: 1,133 EUR t.j. presne 1,799 USD.

    Snad som niektoremu z vas pomohol a prajem pekny den vsetkym mekarom ;)

    Roman

    0
    0
  31. Patrik: Dakujem za radu. Uz to ide a je to fakt dobre. Npar. ja som ani
    neuvzazoval o jailbreak, cakal som prave na tento FW 2.0 – aplikacii je dost a
    zda sa ze su ok. Tesim za Store aspon v okliestenej forme funguje aj u nas,
    doteraz som fungoval na AppleCard, ale takto je hodne jednoduchsie. Vdaka.

    0
    0
  32. podla mne dostupnych informacii by mali byt Iphone v letakovych akciach T-MOBILE uz v septembri.. tak dovtedy by podla mna mal byt spusteny aj itune store… lebo jedno bez druheho….
    co ma vsak nastvalo je nepritomnost platenia sluzby MobileMe cez Paypal..

    0
    0
  33. ako som uz cityl celo europsky sotre?? rozpraval som sa z jednou pani co pracuje na tomasikovej v bratislave a od nej viem ze stor sa u nas a mozno ani v europe nebude robit nakolko by sa apple neoplatilo dotiahnut sen cely marketing a nviem co este… je to podla mna blbost ale mohla sa oj ona zlmilit

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.