Dôležitá QuickTime aktualizácia pre nové MacBooky s Mini DisplayPortom a nová verzia FTP aplikácie Transmit


QuickTime 7.5.7

Apple vydal dôležitú aktualizáciu pre všetkých majiteľov nových hliníkových MacBookov s Mini DisplayPortom. Ako sme nedávno informovali, tieto notebooky mali problém pri prehrávaní chráneného SD (Standard Definition) obsahu, zakúpeného v iTunes Store, ktorý nebolo možné prehrávať na niektorých externých displejoch. Konkrétne sme spomínali prípad profesora, ktorý kvôli tomuto obmedzeniu nemohol cez prestávku prehrať svojim študentom film cez projektor.

Aktualizácia má 70MB a jej stiahnutie sa odporúča pre všetky MacBooky s Mini DisplayPortom. Pre majiteľov staršej generácie MacBookov nemá zmysel, a cez Software Update sa nezobrazí.

Bohužiaľ, update neumožňuje prehrávať takto chránený HD (High Definition) obsah na externých displejoch.

Zaujímavosťou je, že Apple z neznámych príčin preskočil verziu 7.5.6. Je možné, že tak bude označená najbližšia verzia pre normálne MacBooky, alebo ju Apple úplne vynechá.

Tieto problémy s DRM a ostatnými ochranami zase raz ukazujú, že namiesto pirátov obmedzujú len poctivých užívateľov, ktorým tak sťažujú využívanie zakúpeného obsahu. Piráti si k týmto multimédiám stále nájdu svoje cesty, a žiadne ochrany im to nesťažujú, skôr naopak. Štúdiá by podľa názoru mnohých mohli zvážiť investovanie svojich peňazí do užitočnejších miest, ako vývoj novších ochrán. Zväčšenie dostupnosti multimédií za atraktívne ceny by pirátstvo znížili v konečnom dôsledku pravdepodobne viac, ako ochrany proti kopírovaniu.

Transmit

Obľúbený FTP klient Transmit sa taktiež aktualizoval. Aj keď prechod z verzie 3.6.6 na 3.6.7 nie je dramatický, prináša niekoľko príjemných opráv a vylepšení, medzi ktoré patria:

  • Odstránil sa možný pád aplikácie pri rýchlej zmene označenia a pravom kliknutí
  • Opravené S3 uploadovanie pri súboroch väčších ako 2GB
  • Vyriešený problém, pri ktorom sa súbory prenášané do sub-priečinka mohli odstrániť
  • Zlepšené S3 skopírované URL pri pripájaní na EU S3 server
  • Prepracovaná funkcia Preview, ktorá mohla spôsobovať spomalenie

Podrobný zoznam zmien ako aj link na stiahnutie nájdete na oficiálnej stránke. Ak už máte Transmit v predchádzajúcej verzii, pre aktualizovanie ho stačí otvoriť a v Menu zvoliť Transmit → Check for Updates.

komentáre
  1. Ono vůbec…nějak mi uniká smysl HDCP v téhle souvislosti. Chápu to jako ochranu proti kopírování. Proč ale blokovat obsah co jde do externího monitoru. Jestli to bylo myšleno aby dílo nebylo pouštěno větší skupině lidí, možná…Ale nic víc v tom nevidim. Je dost mozne, ze nikdo uz ani filmy neripuje takovouhle cestou, kdyz existuji programy tipu DVDShrink. Normální uživatel se akorát nase*e , že si koupil Blu-ray disk nebo stáhnul z iTunes film. Legálně, pro dobrý pocit a v domnění jak se na něj krásně podívá na velké obrazovce monitoru nebo projektoru. A ejhle…
    Jediný efekt to pak má, že si uživatel stáhne ripnutý film z WAREZu…

    Pozn.: Můj názor.

    0
    0
  2. Osios: Pozn. Aj môj.

    Strasne sa mi pacila veta v clanku::: Zväčšenie dostupnosti multimédií za atraktívne ceny by pirátstvo znížili v konečnom dôsledku pravdepodobne viac, ako ochrany proti kopírovaniu.

    Tak to vnimam aj ja :)

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.