AroundMe pre Apple iPhone 3G – GPS a body záujmu (POI) okolo vašej aktuálnej pozície

Majiteľom auto navigácií sú určite dobre známe POI (Points Of Interest), tzv. body záujmu. Ide o pozíciu určitých miest v blízkosti aktuálnej pozície auta, prípadne v okolí trasy či cieľového miesta. Tieto body sú zvyčajne čerpacie stanice, nákupné strediská, parkoviská, nemocnice, reštaurácie a mnohé iné. V cudzom prostredí tak jednoducho nájdete miesto, ktoré hľadáte. Nehrozí tak problém, že v krízových situáciách budete v cudzine blúdiť.

Ako to už býva, problémom bol spočiatku rozsah týchto BZ (bodov záujmu). Zatiaľ čo v západných krajinách je pokrytie (podobne ako u máp) takmer 100 %, u nás to bolo s veľkými medzerami. Situácia sa pomaly, ale isto mení k lepšiemu aj u nás, a tak nám auto navigácie ponúkajú širokú paletu BZ nielen vo veľkých mestách Slovenska a Česka.

Zaujímavé vymoženosti BZ neunikli ani vývojárom aplikácií pre iPhone. Keďže iPhone 3G obsahuje GPS čip aj vybavenie pre prístup na internet, bolo len otázkou času, kedy sa objavia spoločnosti s podobnými riešeniami pre iPhone a nahradia/doplnia integrované Google Maps.

AroundMe

Táto aplikácia poskytuje prakticky rovnaké funkcie, ako body záujmu v bežne rozšírených navigáciách pre motorové vozidlá. Pomocou vašej aktuálnej polohy stiahne zoznam bodov v blízkom okolí. Dobrou správou je, že databáza sa zdá byť pomerne veľká aj v našich končinách, pri testovaní konkrétne v Košiciach. Body záujmu sú pekne rozdelené do rôznych kategórií. iPhone nemal problém vyhľadať v Košiciach najbližšie čerpacie stanice, reštaurácie, hotely, nemocnice, sídliská, parkovanie, umiestnenie taxislužieb/ta­xikárov a mnoho ďalších. Kategórie sú pekne graficky rozlíšené.

AroundMe aplikácia pre iPhone

Pre Apple fanúšikov podstatná kategória Apple Retail Stores však nepoteší. Ako najbližší Apple Store mi v Košiciach ukazovala aplikácia obchod v Zurichu (952 km, zrejme vzdušnou čiarou, cesta je o 300 km dlhšia), ďalej až v Ríme či Ženeve, pričom pre Slovensko najbližší je celkom pravdepodobne Apple Store v Mníchove. Okrem Apple obchodov má databáza medzery aj v kategórii kín, lekární, divadiel a prekvapivo aj supermarketov – najbližší supermarket označil iPhone Tesco v Rožňave, pričom v Košiciach ich je hneď niekoľko.

AroundMe aplikácia pre iPhone AroundMe aplikácia pre iPhone

Body záujmu si ďalej môžete pridávať do Favorites (Obľúbené), aby ste ich mali vždy po ruke. Medzi BZ môžete vyhľadávať konkrétne miesto či podnik. Pri testovaní AroundMe našlo napríklad obľúbený Spišský Salaš v blízkosti Levoče. Databáza sa tak zdá byť napriek istým medzerám celkom podrobná. Po kliknutí na BZ sa vám zobrazí adresa, telefónny kontakt a vzdialenosť od vašej pozície. Jednoducho tak môžete zavolať do podniku a rezervovať si stôl, prípadne zistiť, či majú v hoteli voľné miesta. Jedným kliknutím si môžete BZ pridať medzi kontakty, prípadne zobraziť na mape aj s konkrétnou trasou k miestu cez Google Maps (u nás autom alebo pešo, v zahraničí aj s MHD).

AroundMe aplikácia pre iPhone AroundMe aplikácia pre iPhone

Aplikácia AroundMe je dostupná zadarmo, tradične stiahnuteľná cez App Store. Nad výsledkami sa síce zobrazuje reklama, no nie je rušivá a vďaka nej za aplikáciu nemusíme platiť. AroundMe ponúka na výber z niekoľkých svetových jazykov, no slovenčina ani čeština medzi nimi zatiaľ nie sú. Pre nainštalovanie potrebujete minimálne iPhone 2.1 Software Update.

V diskusii pod článkom sa neváhajte podeliť o skúsenosti s aplikáciou v ostatných kútoch Slovenska či Čiech prípadne so skúsenostami s inou aplikáciou tohto druhu.

komentárov
  1. Podarena recenzia, podareny soft. Skutocne len skoda ze tych BZ je malicko. Obchody to v okoli BA nenaslo ziadne. Lepsie je to ale s hotelmi. Ako by sa dali dajake BZ pridat do tohoto softu ?

    0
    0
  2. Apple Retail Store to ukazuje tak daleko, pretoze na Slovensku vlastne ziaden nie je. Mame iba Premium Resellerov, oficialne zastupenie Apple na Slovensku chyba (Aspon, ze sem dorazil App Store…).

    0
    0
  3. Mithy, nepochopili ste to. V POI databáze aplikácie chýba Apple Store v Mníchove, ktorý bol otvorený tento mesiac, a je jednoznačne bližšie ako Zurich. :)

    0
    0
  4. ja mam tuto aplikaciu uz velmi dlho, a napr viem ze v KE ale aj v BA mi VZDY nasla bary, restauracie a ine,
    co mi nenasla boli predajne apple, obcas banky a benzinky,,,
    ale je to jednoznacne najlepsia aplikacia svojho druhu pre SR co som mal, a aj jedina ktoru som realne vyuzil a stale nevymazal,,,

    0
    0
  5. zaujimave by bolo vediet ako do “aroundMe” BZ pridavat. Nasiel som v nom restauraciu do ktorej chodievam a predpokladam ze si to tam vlozili sami.

    0
    0
  6. mne to pripada , ako keby to hladalo podla nejakej databazy povedzme z googlu, alebo tak,,,
    lebo som stal na namesti kde je povedzme 5 restik a 5 barov,,, a naslo mi to asi 3 restiky a 2 bary,,,
    takze ma dokonca napadlo rozoslat maily do vsetkych mojich oblubenych podnikov aby sa registrovali v Around Me :D
    a tak sa vlastne zviditelnili,,,,
    je to pecka, keby som bol prevadzkovatel urcite investujem napr do online menu alebo minimalne do takejto lokalizacie pre iPhone ! ved kolko cudzincov chodi napr po BA a take najlepsie podniky sa vacsinou hladaju najtazsie v ulickach,,,,

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.