Zhrnutie zaujímavostí

Zhrniem niekoľko zaujímavostí za posledné dni – chcem sa vyhýbať nekonečnému bulváru okolo iPhone, mám pocit, že to už nikto nemá chuť čítať… Ak Vám tento štýl krátkych tipov vyhovuje (alebo nevyhovuje), dajte nám prosím vedieť v diskusii. Dodal by som snáď ešte: do Windows sa už nebudeme „obúvať“, v každom prípade, berte predošlé obrázky len ako vtip. Všetci používame dosť aktívne aj Windows a nemyslí sa to ofenzívne :)

  • Zaujímavý a objektívny rozhovor s Pavlem Koutem o prechode na Mac. Trochu dlhý, ale potencionálnym switcherom odporúčam prečítať aspoň tretinu. Pavel odpovedal skutočne objektívne. „Mimochodem, manželka neumí anglicky a  přitom bez problémů používá operační systém [Mac OS X] i aplikace s interface v angličtině.“
  • Pozrite si fotky domácnosti zberateľa Apple. Má desiatky, možno stovku historických Macov.
  • Malý tip pre Finder: označte si v list view móde pomocou klávesy „jablko“ niekoľko adresárov, a  následne stlačte jablko + šípka doprava/doľava. Rozbalí sa strom obsahu. Prípadne jablko + šípka dole ich všetky otvorí. Celkom praktické…
  • Pokiaľ Vás GUI od Xeroxu zaujal a chcete vedieť najväčšie detaily, táto esej od zamestnanca Xeroxu (neskôr aj Apple) objasňuje veľa nezrovnalostí. Tím Xeroxu bol v tej dobe skutočne krok vpred, množstvo prvkov sa v GUI Macov nikdy neobjavilo kvôli nedostatku času na implementáciu.
  • Vyšlo mnoho screenshotov z betaverzií Leopard-a, ale rád by som sa vrátil k postaršej galérii. Všimnite si hlavne nový Quick-View na prehliadanie obrázkov, vyzerá veľmi „svižnelight“ a podporuje next/previous v rámci adresárovej štruktúry. Niečo ako funkcia Slideshow vo Finderi, ale praktickejšie.
  • Písali sme už o receptári YummySoup – program na pomoc s receptmi a varením. (Nie len) pre labužníkov skutočné výborná pomôcka. Pokiaľ Vás zaujal a zaujímajú Vás aj alternatívy, CookBook je vo vývoji a vyzerá ešte lepšie.
  • Ak pracujete na MacBooku, ráta sa každý pixel a hlavne v profesionál­nejších aplikáciách potrebujete viac pracovného priestoru. Výhodné je použiť skratku jablko + option + D. Táto skratka skryje Dock a  uvoľní miesto pre aplikáciu, výhodné napr. pri full-screen móde Photoshopu. Užitočná môže byť aj utilita menufela, pomocou nej skryjete aj horné menu a objaví sa len pri nábehu kurzorom na hornú časť obrazovky.
  • Ak ste plánovali kúpiť Airport Extreme Base Station router s príjemným ovládacím softwarom kvôli podpore 802.11n, na Slovensku veľmi nepochodíte. U nás a v niekoľkých ďalších (Česko nie) krajinách bude dodávaný s firmwarom, ktorý má zablokované využitie 5Ghz frekvencie. Dôvodom sú naše „moderné“ povolenia k používaniu bezdrôtových sietí. Nárast rýchlosti oproti 802.11g teda nebude až taký markantný…
  • Ľudia čakajúci na januárový MacWorld 2007 o piatej ráno, v stanoch na ulici San Francisca :)
  • Podľa prieskumu na vzorke informatikov a študentov mali spoločnosti Apple, Youtube, Google, kaviarne Starbucks a Wikipedia (v tomto poradí!) najväčší vplyv na Američanov a Kanaďanov v roku 2006. V Európe a Afrike zasa IKEA a  Skype. Evidentne sme mierne nemodernizovaní…
  • Intelu sa (interne) prechod na 45nm architektúru podaril s nečakaným úspechom a bezproblémovosťou. Znova tak vytvoril obrovský náskok nad AMD a pravdepodobne sa dočkáme upgradov niektorých Macov za tieto Core 2 Duo s menším vyžarovaním tepla a ešte menšou spotrebou. Prechod na Intel bol v Apple správny krok, hlavne pre notebooky – teda nie žeby procesory G5 patrili už fyzicky do múzea, ale IBM sa nevenoval týmto vylepšeniam a venuje sa skôr G6-tkám pre servery s gigantickou spotrebou energie.
  • iPod je populárny, ale dokonca tak populárny, že ho začínajú využívať aj prostitútky, a na neznámej brazílskej webstránke M-class s „freelance“ prostitútkami už ponúkajú niečo ako video-podcast svojho tela… A vraj im to aj pekne vynáša. Vážne Think Different.
  • Na záver si nenechajte újsť video tých menej podarených prezentácii Steva Jobsa. Ak ste mali pocit, že bol v posledných článkoch vychválený spolu s Applom až príliš, teraz ponúkam aj trochu trapasov, komických situácií a technických porúch.
komentárov
  1. nice job Dominik :) konecne daco “different” nez vsetky tie zvasty na inych mac weboch [iPhone mi leze hore krkom]

    0
    0
  2. Podobne shrnuti bych urcite do budoucna uvital. Jen tak mimochodem, Pavel Kout prinesl velmi zajimave odpovedi, ovsem byt redaktorem tak se pod ty otazky bojim podepsat …

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.