Windows Vista: Microsoft nepochopil pojem “konzistencia”

Vieme už, že Widows Vista kopíruje od Apple programy, funkcie, spôsob používania, farebné témy aj starnúci Aqua efekt. Nekopírujú to však celkom dobre, najlepší príklad je Exposé.

Takto vyzerá najnovší náhľad na všetky okná vo Windows Vista. Dosť nepraktické. Takto vyzerá 2 roky starý náhľad na všetky okná v Mac OS X – Exposé. Veľmi praktické.

Ďalšiu vec, ktorú sa Microsoft snaží „vylepšiť“, je konzistencia systému, keďže bola veľakrát vytýkaná. Trochu to ale nepochopili – web InformationWeek ukázal na screenshotoch finálnej verzie Windows Vista skvelý príklad.Mac OS X Tiger screenshot Mac OS X – Podvedome (okamžite) vidím podľa vysvietených ikon, troch farebných guličiek a výborného dizajnu okien, kde sa nachádzam. Rozpoznanie Safari a systémoveho okna v pozadí je aj pre nového užívateľa Macu bleskové.

Windows Vista screenshot Pekný neporiadok v podaní Visty – musíte sa niekoľko sekúnd sústrediť, aby ste zaregistrovali okraje okien a otvorené aplikácie.

Windows Vista screenshot Vista – jediný rozdiel medzi aktívnym a neaktívnym oknom je červené X v rohu okna. Sú všetky rovnaké, miešajú sa v očiach kvôli zlému designu.

Pri zapnutej transparencii je to pre oči samozrejme oveľa jednoduchšie, ale prečo by sa mal výrobca systému spoliehať, že sa každému páči jedna téma s priehľadnými oknami? Okrem toho, sú stovky až tisícky aplikácii, ktoré na Windows Vista fungujú, ale nepodporujú Aero, takže nemôžu byť priehľadné. Programátori pre Windows naviac vôbec nedodržiavajú logické a správne pravidlá, ktoré odporúča Microsoft – žiadna kultúra v komunite a medzi vývojármi.

V ďalšej časti článku na InformationWeek sa ešte hovorí napr. o tom, že v Mac OS X vidíte okamžite nastavenia vašich sieťových zariadení, no vo Windows Vista vidíte v základnych sieťových informáciach nastavenia Firewallu a k zistenu IP adries potrebujete zložito otvárať viac okien.

Ani bezpečnosť veľmi Microsoft nepochopil. V Mac OS X si kritické systémove operácie (raz) vyžiadajú heslo a pokračujú, no vo Windows len klikáte na „ďalej“ v nezmyselných výstražných oknách, a to zbytočne až dvakrát pri spustení každej inštalačky stiahnutej z internetu. Windows Vista nie len, že nie je bezpečný, ale aj otravný.

Mám poslednú betaverziu Windows Vista. Aj keď to hovorím s miernym „odporom“, páči sa mi – je to krok vpred. Pravdepodobne ste ju skúsili aj vy. Napriek tomu si objektívne myslím, že by mal Microsoft kopírovať lepšie. A tým nemyslím kradnúť ikony z webu Apple, ale kopírovať lepšie. Mac OS X Tiger je viac než rok starý systém, a ešte nevydaná Windows Vista nedokáže užívateľovi poskytnúť rovnakú jednoduchosť a rýchlosť ovládania.

komentáre
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.