Vírusy pre Mac OS X

Čoraz častejšie sa začínajú objavovať otázky, či je potrebné mať nainštalovaný v Mac OS X antivírusový softvér alebo čistič spyware.

Ak by som mal odpovedať už teraz, poviem rovno veľké nie. So žiadnym reálnym spywarom alebo vírusom na 99% nemáte ako prísť do styku. Cookies (čiže obyčajné textové informácie) z erotických či warez stránok sa nedajú považovať za spyware, aj keď práve tieto nepodstatné súbory bývajú rôznymi skenermi označované za spyware či inak škodlivý kód. Nedajte sa zmiasť – alebo nenavštevujte „divoké“ a ilegálne webstránky.

Podľa Symantec databázy však existuje niekoľko vírusov resp. červov pre Mac OS X. Detekované su ako OSX.Macarena, OSX.RSPlug.AOSX/Leap-A worm.

  • Macarena: falošný spustiteľný súbor, ktorý v aktuálnom adresári pozmení („nakazí“ – vloží svoj riadok kódu) každý súbor pri jeho exekúcii. Macarena nenapadá PPC ani Universal binárky, len Mach-O Intel, ktoré nikto z nás zrejme nepožíva. Macarena existuje už rok, nerozšírila sa.
  • RSPlug.A: Nový trojský kôň a zombie klient, ktorý zmení vaše DNS adresy (systém sa infikuje napr. cez neopravenú dieru v prehliadači, ak by sa ju nejakému podnikavcovi podarilo nájsť).
  • OSX/Leap-A: šíril sa cez iChat, infikovaný užívateľ nevedomky rozosielal súbor celému svojmu contact listu, ktorý sa ikonou tvári ako archív fotiek. Po spustení však vytvorí agenta, ktorý napáda/pozmení kód vo vašich aplikáciách a tým môže spôsobiť ich nefunkčnosť. Tento vírus bol objavený pred rokom.

Týmto a podobným vírusom v budúcnosti môžete predísť tak, že nebudete používať administrátorské užívateľské konto a Aplikácie si nainštalujete do svojho home užívateľského adresára (napr. Jano/Applications, nie priamo do /Applications).

Nesnažím sa však povedať, že nebezpečenstvo vírusov pre Mac OS X nikdy nehrozí. Už zajtra sa môže objaviť vírus, ktorý naformátuje vaše harddisky. Doteraz sa tak však nestalo a pre Mac OS X stále neexistujú žiadné rozšírené nebezpečné vírusy.

komentárov
  1. pěkný článek. konečně jsem nalezl jasnou odpověď.

    Snad jen nesouhlasím s tím, že nikdo nepužíváme Intel Mac-ky

    0
    0
  2. Ale tam sa piše o binárkach, nie Macoch. Ja som ešte čisto Intel aplikáciu nevidel, asi len tie najnovšie video-produky z Adobe CS3, ktoré už nešlapú na PPC takže nie su UniBin.

    0
    0
  3. instalovat aplikace pro jednotlivé usery zvlášť? pochopim to u malých aplikací typu adium, ale instalovat 3x photoshop, nebo jiný “velký” program??? to by mi za chvíli disk byl malý.

    0
    0
  4. Tchenda: Koľko máš vytvorených užívateľov – a všetci ste grafici? :) Pokiaľ nie viac ako dvaja, tak v tom nevidím problém. No samozrejme sú aj výnimky, objmené profi softy zas nie je nutné pre každého usera zvlášť.

    0
    0
  5. Ehm, myslím, že najnovší VLC mám čisto Intelácky, bol som skúpy sťahovať pár MB naviac za UB verziu.

    Len čisto teoreticky, ak by sa u mňa niečo objavilo, ako to nájdem a zlikvidujem? Existuje niečo čo prescanuje disk? Nerobím paniku, vírusy ma netrápia, iba som zvedavý.

    0
    0
  6. je mozne, ze vo svojom user foldery nemam folder Applications? vobec tam nebol….tak instalujem veci do toho, co tam bol v Macintosh HH….

    …..asi som nemal, vsak? :-(

    0
    0
  7. Pěkný článek, ale ale chybí mi v něm odpovědi. Bohužel takový pocit mám u více článklů zde na serveru. Téma vždy pěkně otevřete, ale připadá mi, že v půlce skončíte. Jakoby to nedořeknete celé.

    Co třeba šíření PC virů přes poštu? S vaším macem to nic neudělá, ale šíří se dál. A co makrovirus v MS Office? Existuje nějaká jiná obrana? Nějaký antivirus?

    Na tohle hledám odpověď.

    Petr

    0
    0
  8. Prepacte ale som aj tak rozhorceny nad nekvalitnymi masinami od prechodu na intel..
    Sam jeden mam, ale je to …

    Ad virusy: no neviem ci by zrovna nie admin, superuser zivatelske konto pomohlo…
    Ak by sa malo nainstalovat, tak system vzdy vyziada superuser heslo..
    Sam vidim do par nezabezpecenych operaci uz pri samotnej instalaci hocijakych programov z .dmg alebo Installer.app

    Na windowsoch virusy
    Na macoch plesne
    a to z emozu Vas mac obsadit aj clankonozce mam pikosku:
    Neviem cim to je ale v jednej firme sa udomacnili v macoch mravce
    Mozno to bude skvelymi utrobami ktore sa don davaju, klima, alebo…

    :) neviem ci nepouzit nejaky replenet prave od Apple.Inc
    iSpray

    Prepacte ale som na*raty na cely marketing a filozofiu apple…
    Priklanam sa k nazoru Ze Apple Je odzaciatku Big Brother

    0
    0
  9. ClamXav – free antivir… jen tak pro jistotu, ze nikomu treba nepreposlu vir mailem.
    Standardne tusim slozka Applications v home neni, je treba si ji vytvorit.

    0
    0
  10. vlastnim mbp 2.4 som spokojny, ale sklamanie, ze nie je to, co som ocakaval – pohodlnost, spolahlivost rychlost..
    Mam jeden powerbook a TEN ide ako hodinky a aj ked davno nepatri medzi novinky…stal sa pre mna OPAT spolahlivejsim ako jeho novsi brat.
    intel sa mi zda nestabilny…nestabilnejsi oproti G4,
    ale stabilnejsi je taktiez WIndows pod mbp, a zda sa mi ze aj spolahlivejsi

    Ad virusov…neviem mam zapnuty firewall, bezny vo windoch…neviem o ziadnom viruse..a to browsujem skusam co to da…
    bohuzial, neviem kde to surfuje mladez ed chyy viry!!

    Je vecou pohladu a naco ho vyuzivame(te)…

    Plus neviem ao vas ale neodradza vas ta reklmaa ktoru mac “razi”?
    Ak nie nezda sa vam to zavadzajuce?

    No ale ot je nad ramec tohoto clanku, bol fajn , i ked by mohol ist do vacsej hlbky

    Ale zas netreba vela informovat kde su diery..potom sa ich chytia vsetci a budete sa musiet uviazat certov AntiVirus a kadejakych dalsich repelentov;)

    Pekny vecer
    Marcel

    0
    0
  11. Marcel, nehnevaj sa, ale ak aj pri inej praci s klavesnicou robis tolko preklepov, presmyciek, skomolenin a zbytocnych entrov ako pri pisani prispevkov do diskusie, necuduj sa, ze Macik nereaguje tak, ako cakas…
    :-)

    0
    0
  12. Priklanam sa trosku k Marcelovi. Mnozsto uzivatelov a aj navstevnikov tohoto webu su relativne cerstvi switcheri. Nejde mi o nostalgiu za IBM procesormi, ale o fakt, ze PPC stroje boli sice drahsie, no navrhnute ovela lepsie. (na nete je napr. niekolko porovnani usporiadania vnutorneho HW iMac G5 vs. Intel iMac – len na ilustraciu). Odvod tepla a mnozstvo inych detailov bolo skratka vyriesenych lepsie. Jednotnost procesorov bola zaroven zarukou mensej chybovosti kodu. Zial Tiger asi najviac doplatil na switch na intel a popri nom nespocetne mnozstvo apps. Osobne by som si radsej priplatil za kvalitu… no zial s rozsirenostou macov a prienikom do mainstreamu je sporna (vid problemy s Mac Bookmi, chyby v procesoroch Core Duo, nekvalitne plasty a pod.). Iste, chyby boli aj v Power PC strojoch a ano – malo ich daleko menej uzivatelov, ale ich spolahlivost je v pomere k spolahlivosti dnesnych (napriklad) Mac Bookov uz dokazana.

    Sam pracujem s Macmi od polovice 90tych rokov a nove intel stroje su len a len marketing (a slusny). Pekne PC s kvalitnym OS – zial site horucou ihlou. Appple zacal pozierat sam seba. Ale to len a len vdaka uzivatelom, ktori chcu pocitace viac na zabavu, ako na pracu.
    Kedysi bol Apple Computers zarukou kvalitnych pocitacov. Dnes je Apple Inc. (bez “computers”) firmou pre zabavny priemysel. Evolucia funguje a inak to neslo. Vlastne rovnako sa setri (a sucasne co mozno najviac zaraba) vo vsetkych oblastiach priemyslu. Tak ziaden flame plis. :) Nechajme PPC odpocivat a dufajme, ze nas intel prekvapi niecim, co sa priblizi k sucasnym procesorom G6.

    P.S. Toto je napisane na este stale funkcnom Macintosh SE/30, CPU Motorola 68030, 16MHz. Napise niekto z vas nieco podobne o 20 rokov na Intel Macu? :)

    0
    0
  13. Ja pouzivam Apple asi zo zotrvacnosti :-) Paci sa mi filozofia a stabilita systemu, preto som si nikdy na Win nezvykol. Tiez sa priklanam k nazoru, ze z PowerPC mackov som mal vacsi pocit sucha a ochrany. he-he..

    0
    0
  14. mina: bolo treba koecne vysiel update pre macbooky a macbook pro
    klavesnica by sa nemaa zasekavat

    marvinn: :) hehe mas pravdu:) obcas ten preklep:)

    Pekny vecer

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.