Stellarium – nočná obloha na monitore počítača

Multiplatformový open-source program Stellarium prináša oblohu k nám, dolu. Program graficky i textovo informuje o tom, kde sa ktoré súhvezdie alebo planéta nachádzajú. Funguje ako pre Mac OS X, tak i pre Windows a Linux/Unix. Musím však povedať, že na Macoch sú animácie plynulejšie a program funguje i rýchlejšie. Napriek tomu verzia pre Windows obsahuje i českú a čiastočne i slovenskú lokalizáciu. Verzia pre Mac je (zatiaľ) len anglicky. Obrazovku vykresľuje v real-time režime pomocou OpenGL, čo znamená že vidíme to, čo na oblohe momentálne naozaj je. Stellarium je určené najmä pre hvezdárov-amatérov. Rozšírené funkcie, ako napríklad priblíženie na určité súhvezdie sa ukrývajú pod klávesovými skratkami mimo hlavného menu. Keď ich človek odhalí, môže si prehliadnuť napr. fotky hmlovín. Program zvýrazňuje miesto krúžkom, kde sa po západe Slnka zjaví planétka. Skvelá funkcia je spojenie hviezd z rovnakého súhvezdia alebo zobrazenie obrázku, ktorým sú dané súhvezdia reprezentované v západnej mytológii. Iné nastavenia ukážu aspoň názov súhvezdia, ale už bez obrázku.

Program sa ovláda veľmi jednoducho. Stáva sa tak nutnosťou pre každého „fanúšika nočnej oblohy“. Taktiež sa hodí, ak sa chcete konečne dozvedieť meno súhvezdia, na ktoré sa večer s radosťou pozeráte.

K spusteniu budete potrebovať minimálne Mac OS X 10.3.x, grafickú kartu s podporou OpenGL, 256 MB RAM a zatemnenú izbu, aby ste videli efekty ako je Mliečna dráha alebo jagot hviezd.

Program je zdarma na stiahnutie na jeho domácej stránke: http://www.stellarium.org/.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.
Gemini
pokračovanie článku

Kto prinesie vyspelú AI na iOS 18? Apple to nebude

Koncom minulého roka sa objavila správa, podľa ktorej Apple plánuje priniesť rozšírenú AI funkcionalitu na iPhone a ďalšie zariadenia. Výraznou premenou by si mala prejsť Siri, digitálna asistentka, ktorá už skôr zaostávala za konkurentmi, vo svete GPT je však ešte archaickejšia.