Safari 3 pre Windows – prečo by vás mal zaujímať?

Beta štart Safari 3 pre Windows XP/Vista nedopadol práve najlepšie. Na lokalizovaných systémoch sa často ani nedal spustiť, už prvá verzia obsahovala 10 kritických dier a prehliadač zvykne spadnúť aj pri otvorení nového tabu. Dizajnovo nezapadá do prostredia Windows, Apple ignoruje UI systému a snaží sa presadiť svoj vzhľad. Programátori píšu, že Safari 3 je len nekvalitný „port“ z Mac OS X.

V Mac OS X je situácia opačná, Safari 3 beta funguje stabilne a ostatné problémy z Windows nie su relevantné. Vylepšená bola ja podpora JavaScriptu, minimálne polovica stránok, ktoré sme nedávno uvádzali ako nefunkčné už fungujú.

Prečo by mal teda užívateľov Windows zaujímať tento prehliadač? Safari je od histórie internetu stále jediný browser, ktorý podporuje farebný manažment a zobrazuje obrázky a fotografie správne – zohľadňuje embeddovaný profil v obrázku (UPDATE: Japonský browser Shiira bežiaci na Safari engine KHTML tiež podporuje embeddované profily). Tento problém som spomínal na MacBlogu už viackrát. Rozdiel medzi Safari a iným prehliadačom (Firefox, Camino, Opera, IE6, IE7… – nezávisle na OS) spoznáte hneď aj pri prehliadaní bežných fotiek na flickr.com.

Reálne vyhotovený test color managementu, vľavo správne zobrazenie v Safari 3, vpravo zlé zobrazenie vo Firefoxe 2. [skúste otvoriť originál na flickr.com v Safari a Firefoxe a overte si to sami]

Safari vs Firefox CM

Rozdiel je markantný. Sú fotky kde to nespozorujete, sú fotky kde to môže pokaziť celý dojem z obrázku. Prehliadače nepodporujúce color management ignorujú profil integrovaný v súbore a „predpokladajú“, že ho majú vykresľovať v profile sRGB. Výsledok takejto nesprávnej manipulácie môže dopadnúť takto, ak pripravíme úmyselne obrázok s neštandardnými profilmi:

Fotka je zložená zo štyroch rôznych obrázkov s rôznymi embeddovanými profilmi. Je to síce extrém, ale dobre znázorňuje chybné renderovanie. Väčšina ľudí nad týmto problémom ani nemávne rukou, preto asi nemá zmysel rozoberať ho do podrobna. Ak máte záujem o prehliadanie fotiek tak, ako to očakáva ich autor, nemali by ste existenciu Safari pre Windows ignorovať. Finálna verzia by mala byť zbavená všetkých aktuálnych problémov s nestabilitou. Potešujúca správa je, že aj Firefox 3 bude obsahovať podporu CM (ak sa zadarí, ako vraví jeden z vedúcich vývojárov Firefoxu). Internet Explorer 8 je v nedohľadne. Camino pre Mac OS X používa Gecko engine, takže po príchode Firefoxu 3 by mal taktiež podporovať CM.

Ďalšie články o Safari 3 a color managemente:

komentárov
  1. Jedna amaterska otazka:

    Preco sa mi zoznam.sk zobrazuje v Safari 3.0.2 inak ako vo Firefoxe 2.0.0.1? Vdaka, Macko

    0
    0
  2. macko: ale mne to ukazuje dobre vsade.. hm.. cudne. mas potom asi ty niekde chybu.. aj v opere mi dobre ukazuje :)

    0
    0
  3. no, rozdíl zobrazení je markantní i v porovnání s Operou…
    a v první chvíli jsem byl z fontů v Safari 3 taky zaskočený..ale asi po 2 hodinkách jsem si na to zvykl, nastavil jsem si ideální velikost….a už mi to příjde naprosto normální a v pořádku
    a ještě jsem nenarazil na stránku, která by se mi v Safari 3 zobrazila nějak extrémně špatně….obvykle jsou to podobné chyby jako v Opeře, no prostě když někdo neumí napsat zdroják, tak se není čemu divit….

    0
    0
  4. po tom extempore pod win som si radsej aj pod macom nechal safari 2.0.4..nie som zatial presvedceny, ze safos3 je guuuut…

    0
    0
  5. Mayoxy: Aj mne sa zoznam.sk zobrazuje dobre, len tam nemam v strede ten panel so zalozkami “BLESKOVKY, DOMACE, ZAHRANICNE, PROMINENTI,LESK”, zatialco vo Firefoxe to tam je.

    0
    0
  6. Dirt, ak mas mac tak nemas preco vahat, ten kvalitativny rozdiel medzi v2 a v3 je obrovsky, sam som presiel z uz zabehnuteho firefoxu na safari3 a som uplne spokojny.

    0
    0
  7. safari 3 je sice fajn, ale nefunguju v nom skoro ziadne pluginy z v. 2. nefunguje napr ani blokovac reklam, ani genialny sogudi.

    0
    0
  8. Eyo: vdaka-moozes konkretizovat v com je 2 horsia od 3??..ak by bola uzasna, neponukol by mi ju rovno updader ako je to pri systeme (10.4.10), a nie stahovat z domacej stranky?
    safari3 vo win bootcampovanej casti maca ani neotvorim-tam som si chcel trojku probnut:((

    0
    0
  9. na Saf3 funfuje Saft aj PicLens…co su jedine 2 pluginy ktore clovek potrebje IMHO ;-)
    A sorry ludia ale ti co pouzivaju na Macoch Firefox…totalne nexapem. Ked uz tak by som isiel radsej do Camina, ale ajtak je Safari najlepsie :-D IMHO

    0
    0
  10. [Dirt]

    Safari 1/2 umělo export záložek do HTML-souboru a jejich znovunačtení. Předpokládám, že Safari 3 by mělo zvládnout totéž, ne? File > Export Bookmarks… + File > Import Bookmarks…

    0
    0
  11. Este som sa chcel postazovat, ze Safari 3 uz akceptuje stylovanie buttonov a inputov. Vyhovoval mi viac predosly stav (ako uzivatelovi aj webdesignerovi) zo Safari 2, kde boli tieto styly ignorovane a Safari ich zobrazoval pekne a jednotne v Aqua vzhlade…

    0
    0
  12. Sakra, Dominiku, nestraš! Chceš říct, že v S3 uvidím všechny ty formátovaný příšernosti a budu si házet korunou, jestli je nějakej prvek vážně součástí formuláře nebo není? Potěš koště.

    0
    0
  13. No, nainstaloval jsem safari pro windows. Vyzkousel jsem vsechny mozne druhy vyhlazovani primo v programu, ale text byl neprijemne rozpity. Pokud nekdo vite jak to vyhlazovani nejak vypnout, tak jsem na to moc zvedavy.

    0
    0
  14. “Ak máte záujem o prehliadanie fotiek tak, ako to očakáva ich autor …” – žiaľ väčšina browserov o to záujem nemá :(. Celkovo žiaľ ľudia mimo DTP a foto málokedy tušia, že niečo také ako color management existuje.

    0
    0
  15. no, s tím písmem…já jsem si ho změnil z Times Roman na Aria a všechno je v poho….rozpití a skoro nečitelnost zmizela

    0
    0
  16. [Dirt]

    No jo, když oni ti wokýnkáři považují Arial a Times New Roman za téměř vrchol typografické hitparády ;-) Zřejmě vedle sebe neviděli text vysázený Arialem a původní Helveticou.

    BTW přiznám se, že čím dál častěji strkám do stylesheetu Lucida Sans Unicode a Lucida Grande, protože mě už nebaví se koukat na Verdanu nebo ten příšerný Arial (a především vizuální nepoměr velikosti mezi Verdanou a dalšími písmy). Tím víc mě potěšili u Apple, že součástí instalace Safari/W32 je TT Lucida Grande s kódováním Unicode.

    0
    0
  17. Mě nejde Safari spustit, vždy na mě Windows ukáže svoje mocné: “Omlouváme se za způsobené potíže”. Ale jako fotograf bych Safari asi používat měl. Děkuji za nové informace.

    0
    0
  18. V preferences Safari 3 pre Windows je moznost nastavenia vyhladzovania pisma. Nastavil som si Light a vyzera to fajn, takmer rovnako ako v Mac OS X.

    Pavel Kout: Suhlas, Lucida Grande je velmi pekny font.

    0
    0
  19. Magneto: FF mi vyhovuje, protože díky pár pluginům mám “svůj” browser kdykoliv a kdekoliv. Safari mi prostě nesedlo…

    0
    0
  20. No, ono je sice fajn, že safari aplikuje barevné profily na obrázky, ale už to neděla s barvama v CSS, dle vývojářu webkitu by to bylo moc náročné na procesor.

    0
    0
  21. Hanička: aplikovat profil na CSS farby je asi hlupost – jednak sa neda embednut profil do stylu (?) a nic by to ani logicky neriesilo, farba CSS je surove RGB a je zobrazovana spravne cez ICC profil monitora :)

    XcoRpi: to je fakt velmi zle, mozno to nejak suvisi so zapnutym/vypnutym ClearType.

    0
    0
  22. Dominik : to viem, že je to veľmy zle, ale dúfal som, že mi poskytneš tvoj screen jak sa to zobrazuje u Vás na Safari v OS X.

    0
    0
  23. y: Fotografi pracuju v Adobe RGB, pri konverzii pre internet do sRGB sa vacsinou niektore kontrastne odtiene zmenia a preto sa casto musi ladit zvlast este aj kazda fotka pre internetove prehliadace. Keby podporovali vsetky prehliadace CM, tak moze fotograf zavesit na stranku fotku rovno v Adobe RGB a usetri cas aj kvalitu obrazka.

    0
    0
  24. safari ako jediny prehliadac zobrazuje spravne vnorene profily. zaoberam sa fotografiou a bohuzial do fotiek nemozem davat farebne profily lebo 90% prehliadacov (IE, FF, Opera) ich nezobrazi a vypadaju naprd…

    zaujimalo by ma kedy tuto feature implementuju vo FF alebo IE .. :(

    0
    0
  25. Dominik: fotografi odstranuju profil uplne nakolko ani sRGB sa nezobrazi spravne…. aj ked odchylka tam je mensia, ale stale je to nepozeratelne… :(

    0
    0
  26. „farba CSS je surove RGB a je zobrazovana spravne cez ICC profil monitora :)“

    Ale kuš ty brebto! Žádné surové RGB neexistuje.

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.